Fotografi bogel - Nude photography

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Georgia O'Keeffe, Tangan dan Payudara (1919) oleh Alfred Stieglitz

Fotografi bogel adalah penciptaan apa-apa gambar yang mengandungi gambar a bogel atau orang yang separuh bogel, atau gambar yang menunjukkan kebogelan. Fotografi telanjang dilakukan untuk pelbagai tujuan, termasuk penggunaan pendidikan, aplikasi komersial dan ciptaan seni. Pameran atau penerbitan gambar bogel mungkin kontroversial, lebih-lebih lagi di beberapa budaya atau negara daripada yang lain, dan terutama jika subjeknya masih kecil.

Pendidikan

Foto bogel boleh digunakan untuk tujuan ilmiah dan pendidikan, seperti kajian etnografi, fisiologi manusia atau pendidikan seksual. Dalam konteks ini, penekanan foto tidak pada subjek, atau kecantikan atau erotisme gambar itu, tetapi untuk tujuan pendidikan atau demonstrasi yang mana gambar itu dihasilkan.

Gambar telanjang boleh digunakan untuk analisis atau untuk menyertai buku teks perubatan atau lain-lain, laporan ilmiah, artikel atau makalah penyelidikan.[1] Foto-foto itu pada dasarnya bersifat ilustratif, dan gambar bogel jenis ini sering dilabel untuk menunjukkan ciri-ciri utama dalam konteks yang menyokong.

Komersial

Erotik

Sejak hari-hari pertama fotografi, bogel itu menjadi sumber inspirasi bagi mereka yang menggunakan media baru. Sebilangan besar gambar awal dijaga rapi atau diam-diam diedarkan sebagai pelanggaran norma-norma sosial pada masa itu, kerana foto itu menangkap ketelanjangan sebenar. Banyak budaya, sambil menerima ketelanjangan dalam seni, menghindari kebogelan yang sebenarnya. Sebagai contoh, walaupun sebuah galeri seni yang mempamerkan lukisan bogel biasanya tidak akan menerima kebogelan pada pengunjung.[2] Alfred Cheney Johnston (1885-1971) adalah seorang jurugambar profesional Amerika yang sering mengambil gambar Follies Ziegfeld.[3] Dia juga mempertahankan studio foto komersialnya yang sangat berjaya, menghasilkan iklan majalah untuk pelbagai produk komersial runcit kelas atas - kebanyakannya fesyen lelaki dan wanita - dan juga memotret beberapa ratus artis dan gadis pertunjukan, termasuk beberapa gambar bogel. Sebilangan besar gambar bogelnya (beberapa yang dinamakan, kebanyakannya tidak dikenali), sebenarnya, adalah gadis tayangan dari Ziegfeld Follies, tetapi begitu berani, tidak bersuara gambar frontal tentu tidak akan dapat diterbitkan secara terbuka pada tahun 1920-an hingga 1930-an, jadi disangka bahawa ini hanyalah karya seni peribadinya sendiri, dan / atau dilakukan atas permintaan Flo Ziegfeld untuk kesenangan peribadi pementasan.

Glamour

Foto-foto glamor menekankan subjek, biasanya perempuan, dalam romantik dan yang paling menarik, memikat secara seksual. Subjek mungkin berpakaian sepenuhnya atau separuh bogel, tetapi fotografi glamor berhenti dengan sengaja membangkitkan seks penonton dan makhluk lucah. Sebelum sekitar tahun 1960-an, fotografi glamor biasanya disebut sebagai fotografi erotik.

Mengiklankan

Gambaran ketelanjangan dan seksual yang tidak biasa adalah kebiasaan dalam budaya moden dan banyak digunakan dalam iklan untuk membantu menjual produk. Satu ciri bentuk iklan ini adalah bahawa citra yang digunakan biasanya tidak mempunyai kaitan dengan produk yang diiklankan. Tujuan pencitraan tersebut adalah untuk menarik perhatian pelanggan atau pengguna yang berpotensi. Imej yang digunakan mungkin merangkumi gambar bogel, sebenar atau bernas, dan fotografi glamor.

Hiburan

Citra bogel atau separa bogel juga banyak digunakan dalam hiburan, kadang-kadang disebut sebagai hiburan dewasa. Ini mungkin dalam bentuk kad pos, pin up, dan format lain.

Penutup majalah arus perdana kadang-kadang merangkumi gambar subjek bogel atau separuh bogel. Pada awal tahun 1990-an, Demi Moore berpose untuk dua penutup dari Pameran Kesombongan: Sut Ulang Tahun Demi dan Lebih banyak Demi Moore. Beberapa majalah, seperti majalah lelaki, biasanya menampilkan gambar bogel atau separuh bogel, dan beberapa majalah telah mencipta reputasi untuk bogel mereka centrefolds.

Kulit album muzik

Kulit album muzik sering merangkumi fotografi, kadang-kadang termasuk gambar bogel atau separuh bogel. Sampul album yang merangkumi ketelanjangan telah merangkumi pelakon seperti Jimi Hendrix (Tanah Liar Elektrik, 1968), John Lennon dan Yoko Ono (Muzik yang Belum Selesai No. 1: Dua Perawan, 1968), Nirvana, Iman Buta (Iman Buta, 1969), Kala jengking (Pembunuh Dara, 1976) dan Ketagihan Jane (Tiada yang Mengejutkan, 1988). Sarung untuk Iman Buta dan Pembunuh Dara sangat kontroversial kerana gambar bogel adalah prepubescent kanak-kanak perempuan, dan dikeluarkan semula dengan sampul alternatif di beberapa negara.

Seni halus

Penekanan dari seni yang bagus adalah estetika dan kreativiti; dan apa-apa erotik minat, walaupun sering ada, adalah perkara kedua.[4] Ini membezakan fotografi bogel dari fotografi glamor dan fotografi pornografi. Perbezaan antara ini tidak selalu jelas, dan jurugambar cenderung menggunakan pertimbangan mereka sendiri dalam mencirikan karya mereka sendiri,[5][6][7] walaupun penonton juga mempunyai penilaian mereka. Bogel tetap menjadi topik kontroversi di semua media, tetapi lebih-lebih lagi dengan fotografi kerana realisme yang wujud.[8] Bogel lelaki kurang biasa berbanding wanita, dan jarang dipamerkan.[9][10]

Sejarah

abad ke-19

Jurugambar seni halus awal di Budaya Barat, berusaha menjadikan fotografi sebagai medium seni rupa, sering memilih wanita sebagai subjek untuk mereka bogel, dalam pose yang sesuai dengan amalan tradisional di media lain. Sebelum fotografi bogel, gambar seni biasanya menggunakan kiasan untuk zaman kuno klasik; dewa dan pahlawan, dewi dan nimfa. Pose, pencahayaan, fokus lembut, vignetting dan tangan pengubahsuaian digunakan untuk membuat gambar gambar yang setanding dengan seni yang lain pada masa itu.[8] Walaupun seniman abad ke-19 di media lain sering menggunakan gambar sebagai pengganti model langsung, gambar terbaik ini juga dimaksudkan sebagai karya seni dengan sendirinya.[8]

Moden

Selepas Perang Dunia I, avant-garde jurugambar seperti Brassaï, Lelaki Ray, Hans Bellmer, André Kertész dan Bill Brandt menjadi lebih eksperimental dalam menggambarkan ketelanjangan mereka, menggunakan penyimpangan reflektif dan teknik percetakan untuk membuat abstraksi atau menggambarkan kehidupan sebenar dan bukan kiasan klasik. Alfred Stieglitzgambar dari Georgia O'Keeffe adalah contoh beberapa telanjang paling awal yang disajikan dalam gaya intim dan peribadi dan bukannya dengan idealisasi yang tidak menyenangkan. Edward Weston,[11] Imogen Cunningham,[12] Ruth Bernhard, Harry Callahan, Emmet Gowin dan Edward Steichen meneruskan aliran ini. Weston mengembangkan estetika Amerika, dengan menggunakan format besar kamera untuk merakam gambar alam dan landskap serta bogel, menjadikan fotografi sebagai medium seni rupa. Pada tahun 1937 Weston menjadi jurugambar pertama yang dianugerahkan John Simon Guggenheim Memorial Fellowship.[13] Untuk contoh karya Weston yang terkenal, lihat: Charis Wilson. Banyak jurugambar seni rupa mempunyai pelbagai subjek dalam karya mereka, yang telanjang menjadi salah satu. Diane Arbus tertarik kepada orang yang tidak biasa dalam suasana yang tidak biasa, termasuk a kem bogel. Lee Friedlander mempunyai subjek yang lebih konvensional, satu Madonna sebagai model muda.[14]

Kontemporari

Perbezaan antara seni rupa dan glamor sering menjadi pemasaran, dengan seni halus dijual melalui galeri atau peniaga dalam edisi terhad yang ditandatangani oleh artis, dan foto glamor diedarkan melalui media massa. Bagi sesetengah orang, perbezaannya adalah pada pandangan model; model glamor melihat ke dalam kamera, sementara model seni tidak.[15] Fotografer glamor dan fesyen berhasrat untuk mendapatkan status seni rupa dalam beberapa karya mereka. Salah seorang jurugambar seperti itu Irving Penn, yang maju dari Vogue majalah untuk memotret model fesyen seperti Kate Moss bogel. Richard Avedon, Helmut Newton dan Annie Leibovitz[16] telah mengikuti jalan yang serupa dengan potret yang terkenal, kebanyakan dari mereka berbogel[17] atau berpakaian separa.[18] Pada era pasca moden, di mana kemasyhuran sering menjadi subjek seni rupa,[19] Foto Avedon Nastassja Kinski dengan ular sawa, dan sampul majalah Leibovitz dari Demi Moore mengandung dan dalam cat badan telah menjadi ikonik. Hasil kerja dari Joyce Tenneson sebaliknya, dari seni rupa dengan gaya fokus lembut yang unik yang memperlihatkan wanita di semua peringkat kehidupan hingga potret orang terkenal dan fotografi fesyen.

Walaupun jurugambar bogel telah banyak bekerja dalam bentuk yang menunjukkan tubuh sebagai abstraksi patung, beberapa, seperti Robert Mapplethorpe, telah mencipta karya yang sengaja mengaburkan batas antara erotika dan seni.

Beberapa jurugambar menjadi kontroversi kerana gambar bogel mereka di bawah umur.[20] David Hamilton tema erotik yang sering digunakan.[21][22][23] Sally Mann dibesarkan di Virginia luar bandar, di tempat di mana kurus-mencerah di sungai adalah perkara biasa, begitu banyak gambarnya yang paling terkenal adalah anaknya sendiri yang berenang di bogel.[24] Jurugambar yang kurang terkenal telah didakwa sebagai penjenayah untuk gambar anak mereka sendiri.[25]

Imej badan telah menjadi topik yang digali oleh banyak jurugambar yang bekerja dengan model yang badannya tidak sesuai dengan prasangka konvensional mengenai kecantikan.[26]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "Jurugambar Ilmiah". Kemahiran Kreatif. Diarkibkan daripada asal pada 29 Disember 2012. Diperoleh 6 Januari, 2013.
 2. ^ Yoder, Brian K. "Ketelanjangan dalam Seni: Kebajikan atau Naib?". Diperoleh 6 April 2018.
 3. ^ Hudovernik, Robert (2006). Jazz Age Beauties: Koleksi Hilang Fotografer Ziegfeld Alfred Cheney Johnston. New York: Penerbitan Universe / Rizzoli International Publications. hlm. 272.
 4. ^ Clark, Kenneth (1956). "Bab 1: Telanjang dan Bogel". The Nude: Kajian dalam Bentuk Ideal. Princeton: Princeton University Press. ISBN 0-691-01788-3.
 5. ^ Rosenthal, Karin. "Tentang Kerja Saya". Diperoleh 11 Disember, 2012.
 6. ^ Schiesser, Jody. "Silverbeauty - Pernyataan Artis". Diperoleh 11 Disember, 2012.
 7. ^ Mok, Marcus. "Kenyataan Artis". Diperoleh 11 Disember, 2012.
 8. ^ a b c "Telanjang di hadapan Kamera". Muzium Seni Metropolitan.
 9. ^ Weiermair, Peter; Nielander, Claus. Fail Tersembunyi: Gambar Lelaki Bogel pada abad ke-19 dan ke-20. MIT Press, 1988. ISBN 0262231379.
 10. ^ "Panduan Fotografi Bogel". Isnin, 29 Jun 2020
 11. ^ Conger, Amy (2006). Edward Weston: Bentuk Bogel. Akhbar Phaidon. ISBN 0714845736.
 12. ^ Cunningham, Imogen; Lorenz, Richard (1998). Imogen Cunningham: Pada Badan. Bullfinch Press. ISBN 0821224387.
 13. ^ "Gambar Edward Weston". Pusat Fotografi Kreatif di Perpustakaan Universiti Arizona. Diarkibkan daripada asal pada 2010-07-25.
 14. ^ "Foto bogel Madonna berharga $ 37,500". CNN. 12 Februari 2009.
 15. ^ Conrad, Donna (2000), Perbualan dengan Ruth Bernhard, 1, PhotoVision
 16. ^ "Pameran: Annie Leibovitz: Kehidupan Seorang Fotografer, 1990-2005". Muzium Brooklyn. Diperoleh 10 November 2012.
 17. ^ Jones, Jonathan (8 Februari 2006). "Bukan telanjang tetapi bogel". London: The Guardian. Diperoleh 12 November 2012.
 18. ^ "Miley Tahu Terbaik". Pameran Kesombongan. 2008. Diperoleh 11 November 2012.
 19. ^ Needham, Alex (22 Februari 2012). "Warisan Andy Warhol tinggal di kilang terkenal". London: The Guardian. Diperoleh 1 November 2012.
 20. ^ "Flap Foto". Sebab. 1998. Diperoleh 11 November 2012.
 21. ^ Hamilton, David (1995). Zaman Tidak Bersalah. Aurum Press. ISBN 1854103040.
 22. ^ Sturges, Jock; Phillips, Jayne Anne (1991). Hari Terakhir Musim Panas. Bukaan.
 23. ^ Sturges, Jock (1994). Identiti Berseri: Gambar oleh Jock Sturges. Bukaan. ISBN 0893815950.
 24. ^ Mann, Sally; Harga, Reynolds (1992). Keluarga terdekat. Bukaan. ISBN 0893815233.
 25. ^ Powell, Lynn (2010). Framing Innocence: Foto Ibu, Semangat Pendakwa, dan Respons Bandar Kecil. Akhbar Baru. ISBN 978-1595585516.
 26. ^ "Leonard Nimoy: Projek Tubuh Penuh". Galeri R.Michelson. Diarkibkan daripada asal pada 4 Oktober 2012. Diperoleh 11 November 2012.

Bacaan lanjut

 • Benjamin, Louis (2009). The Naked and Lens: Panduan untuk Fotografi Bogel. Focal Press. ISBN 978-0240811598.
 • Booth, Alvin; Cotton, Charlotte, ed. (1999). Corpus: Di Luar Badan. Stemmle Edisi. ISBN 3908161940.
 • Dawes, Richard, ed. (1984). Fotografi Bogel John Hedgecoe. New York: Simon dan Schuster.
 • De Dienes, André (2005). Kajian Perempuan Bogel. Penerbit Twin Palms. ISBN 1931885443.
 • Dennis, Kelly (2009). Seni / Lucah: Sejarah Melihat dan Menyentuh. Berg. ISBN 978-1847880673.
 • Gibson, Ralph (2018). Ralph Gibson. Bogel. Taschen. ISBN 3836568888.
 • Lynch, David (2018). David Lynch, Nudes. Thames & Hudson. ISBN 2869251394.
 • Glauso, Leonardo (2019). Buku bogel. Leonardo Glauso. Blurb. ISBN 1518460437.
 • Lewinski, Jorge (1987). Telanjang dan bogel: sejarah bogel dalam gambar, 1839 hingga sekarang. Buku Harmoni. ISBN 0517566834.
 • Sullivan, Constance, ed. (1980). Bogel: Gambar 1850-1980. Harper & Row. ISBN 9780060127084.
 • Padva, Gilad. Fizikal Nostalgia: Menampilkan Otot Foucauldian dan Meraikan Tubuh Lelaki di Kek daging lembu. Di Padva, Gilad, Nostalgia Queer dalam Pawagam dan Budaya Pop, hlm.35–57 (Palgrave Macmillan, 2014, ISBN 978-1-137-26633-0).

Pautan luaran

 • Media yang berkaitan dengan Gambar bogel di Wikimedia Commons

Pin
Send
Share
Send