Pantai bogel - Nude beach

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pantai Haulover, Florida, Amerika Syarikat

A pantai bogel, kadang-kadang disebut a pakaian-pilihan atau pantai percuma, ialah pantai di mana pengguna bebas untuk berada bogel. Pantai telanjang biasanya mempunyai mandi campur. Pantai-pantai seperti itu biasanya terdapat di tanah umum, dan mana-mana anggota masyarakat dibenarkan menggunakan kemudahan tersebut tanpa menjadi anggota pergerakan atau melanggan kepercayaan peribadi. Penggunaan kemudahan pantai biasanya tidak dikenali. Tidak seperti a pusat peranginan atau kemudahan, biasanya tidak ada syarat keahlian atau pemeriksaan untuk penggunaan pantai bogel. Penggunaan kemudahan pantai bogel biasanya santai, tidak memerlukan pra-tempahan. Pantai telanjang mungkin rasmi (disetujui secara sah), tidak rasmi (ditoleransi oleh penduduk dan penguatkuasaan undang-undang), atau haram.

Di beberapa negara, pantai telanjang relatif sedikit dan biasanya berada di jarak dari kota, dan aksesnya kadang-kadang lebih sukar daripada di pantai biasa dan kemudahan di pantai-pantai ini cenderung sangat mendasar dengan beberapa pengecualian. Di negara lain, seperti Denmark, kebanyakan pantai adalah pilihan pakaian. Berenang bogel adalah salah satu bentuk yang paling biasa kekemasan di khalayak ramai. Pantai bogel tidak boleh dikelirukan dengan a pantai topless (atau pantai bebas atas), di mana pakaian badan atas tidak diperlukan untuk wanita atau pria, walaupun pakaian renang yang menutupi kawasan genital diperlukan untuk lelaki dan wanita. Pantai bogel harus dianggap sebagai pantai tanpa pakaian.

Pantai telanjang cenderung terpisah atau diasingkan secara fizikal dari kawasan mandi yang tidak bogel. Dalam keadaan lain, orang mengekalkan ruang yang selesa antara pengguna pantai. Papan tanda sering digunakan untuk memberi amaran kepada pengguna pantai yang tidak dikenali mengenai kawasan khas di pantai. Ini menampung orang yang tidak selesa dengan kekemasan, serta pengguna pantai bogel yang tidak suka ditonton oleh individu berpakaian, terutama mereka yang terlibat dalam pelayaran.

Jenis pantai bogel

Sekumpulan orang semula jadi rakan di Taman Haulover pantai, Amerika Syarikat

Terdapat beberapa kategori pantai bogel:

 • Pantai yang memerlukan kekemasan, tertakluk kepada keadaan cuaca. Pantai bogel jenis ini biasa di khalayak resort semula jadi.
 • Pantai di mana kebogelan digalakkan, tetapi tidak wajib. Pantai bogel jenis ini biasa berlaku ketika pantai adalah sebahagian daripada resort peribadi atau harta persendirian yang lain. Di pantai seperti itu, kebanyakan orang bogel, tetapi ada yang tidak.
 • Pantai di mana kebogelan dibenarkan, tetapi tidak wajib (iaitu pantai pilihan pakaian). Sebilangan besar pantai di Denmark dan beberapa di Norway adalah pilihan pakaian. Pantai pilihan pakaian A.S. yang besar dan popular adalah Taman Haulover dalam Pelabuhan Bal, Florida,[1] yang mempunyai bahagian pilihan pakaian yang secara rasmi ditetapkan oleh Daerah Miami-Dade. Di pantai seperti itu, mungkin terdapat campuran orang bogel dan orang berpakaian. Bagi sesetengah orang yang berpakaian, status pilihan pakaian menjadikan mereka tidak keberatan untuk mendedahkan diri mereka sebentar ketika menukar pakaian.
 • Pantai di mana kebogelan adalah haram, tetapi bertolak ansur oleh pihak berkuasa. Pantai dalam kategori ini umumnya merupakan pantai umum di mana pihak berkuasa menutup mata dengan kebogelan dengan tidak menguatkuasakan undang-undang tempatan.
 • Pantai di mana kebogelan adalah haram dan tidak boleh ditoleransi. Di pantai seperti itu, orang bogel mungkin diarahkan untuk tidak memakai pakaian, boleh didenda, atau mungkin ditangkap.
 • Pantai tekstil. Pantai tekstil secara khusus tidak bogel atau pilihan pakaian. Istilah ini digunakan untuk pantai di mana kebogelan tidak dibenarkan, tetapi di mana pantai pilihan pakaian berdekatan.[2]

Status undang-undang

Masuk di pantai di Cap d'Agde, Perancis, memaklumkan bahawa sifat semula jadi wajib di pantai ini.

Sebilangan besar pantai di seluruh dunia, termasuk pantai bogel, berada di kawasan awam. Ini bermakna bahawa walaupun resort dan hotel persendirian yang bersebelahan dengan pantai dapat menutup harta benda mereka di belakang pagar dengan akses terkawal, kebanyakan negara tidak membenarkan pemilikan peribadi di kawasan pantai yang sebenarnya. Oleh itu, sementara tempat peranginan dapat mengawal akses dan menetapkan piawaian pakaian di hartanahnya, piawaian ini tidak semestinya berlaku untuk pantai itu sendiri, yang tetap tertakluk kepada undang-undang atau adat istiadat setempat, dan akses masyarakat ke pantai itu sendiri biasanya tidak dibatasi. Ini berlaku, misalnya, untuk pulau-pulau di Caribbean, Mexico, dan Florida. Di Pantai Seven Mile di Negril, Jamaica, misalnya, walaupun pantai dipenuhi dengan resort peribadi dengan pagar hingga ke pasir / garis air, pantai itu sendiri terbuka untuk umum. Walaupun standard pakaian yang sebenarnya berbeza-beza dari resort ke resort, kawasan pantai secara rasmi ditetapkan sebagai "percuma", dan akses awam tidak terhad.

The Persekutuan Naturis Antarabangsa telah mengembangkan a tatakelakuan, atau etika, untuk digunakan oleh organisasi anggota. Etika pantai telanjang INF memerlukan penghindaran dari semua bentuk gangguan seksual dan aktiviti seksual, seperti melancap atau hubungan seksual. Pemangsa tingkah laku tidak dibenarkan, dan juga fotografi yang tidak dibenarkan.[3] Secara amnya, standard memerlukan penghormatan terhadap privasi pengunjung lain. Merenung disukai oleh peraturan dan tekanan sosial.[4]

Namun, tidak seperti pusat peranginan dan hotel, yang dapat menerapkan standard tingkah laku ke atas harta tanah mereka dengan cepat dan berkesan, kebanyakan pantai bogel berada di tanah awam, menjadikan penguatkuasaan etika pantai bogel menjadi perkara yang lebih peribadi, tertakluk kepada pencegahan undang-undang tempatan . Standard tingkah laku mengambil pelbagai bentuk di negara yang berbeza. Selain fakta bahawa orang yang menggunakan pantai bogel berharap dapat mencari orang yang telanjang di pantai, kebanyakan undang-undang dan adat istiadat tempatan yang lain terus berlaku.

Sejarah

Gambar vintaj dari Bahasa Jerman sunbathers, 1984.

Semasa pelayaran Adriatik tahun 1936, Raja Edward VIII dan perempuan simpanannya Wallis Simpson singgah di sebuah pantai di pulau Rab di mana Raja memperoleh izin khas dari pemerintah tempatan untuk berenang telanjang, dengan demikian menjadikannya pantai bogel pertama di dunia.[5] Pantai telanjang menjadi popular pada tahun 1950-an di sepanjang pantai Perancis[6] dan sejak itu tersebar di seluruh dunia, walaupun masih sedikit dan jauh. Beberapa pantai bogel adalah sebahagian daripada kawasan bogel yang lebih besar, seperti Cap d'Agde kawasan. Sebahagian besar pantai di Denmark[7][8] dan beberapa pantai di Norway[9] adalah pakaian-pilihan. Di Jerman terdapat pakaian pilihan tempat berjemur di taman awam, misalnya, Munich[10] dan Berlin.[11] Pantai di beberapa destinasi percutian, seperti Kreta, juga pilihan pakaian, kecuali beberapa pantai bandar raya.[12] Terdapat dua pantai pilihan pakaian berpusat di Barcelona.[13]

Walaupun pantai bebas dikembangkan secara terpisah dari badan naturis nasional, beberapa badan ini telah menarik minat dan membantu melindungi mereka secara sah, dan melalui penerbitan garis panduan tingkah laku yang boleh diterima.[14] Di Amerika Utara, Gerakan Pantai Bebas adalah nama kumpulan yang menentang arahan organisasi telanjang rasmi, Persatuan Amerika untuk Rekreasi Bogel, dan menubuhkan badan pesaing Persatuan Naturis. Organisasi bebas pakaian dan persatuan pantai percuma, seperti Jawatankuasa Bertindak Naturis, melobi penghapusan undang-undang yang melarang berenang bogel dan berjemur atau peningkatan jumlah pantai bogel dan kadang-kadang untuk meningkatkan kemudahan di pantai bogel.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "Percutian pilihan pakaian: Nudis dalam pelayaran". Pakar ekonomi. 5 Julai 2014.
 2. ^ "Definisi Tekstil". Akhbar Universiti Oxford. Diperoleh 14 Jun 2015. ... Kata sifat ... ... 2 tidak rasmi yang digunakan oleh para nudis untuk merujuk kepada orang-orang yang tidak berbogel.
 3. ^ "Tingkah Laku yang Tepat di Pantai Pilihan Pakaian". Persatuan Naturis. Diarkibkan daripada asal pada 11 November 2007. Diperoleh 18 Februari 2017.
 4. ^ "Panduan pantai telanjang California". Gocalifornia.about.com. 2012-04-09. Diperoleh 2012-08-01.
 5. ^ "Seorang Raja yang jatuh cinta di Dubrovnik". The Dubrovnik Times. Diperoleh 7 Januari 2019.
 6. ^ Mize, Melanie. "Pantai Telanjang - Jangan Malu: Lepaskan Segalanya!". Saluran Perjalanan. Diarkibkan daripada asal pada 17 November 2011. Diperoleh 23 Disember 2011.
 7. ^ "Naturisme dan pantai bebas di Denmark". Diarkibkan daripada yang asal pada 6 Februari 2005. Diperoleh 2011-12-23.CS1 maint: BOT: status url asal tidak diketahui (pautan)
 8. ^ "Pantai Telanjang di Scandinavia". Diarkibkan daripada asal pada 29 April 2012. Diperoleh 2015-09-09.
 9. ^ "Pantai Telanjang di Norway". Diarkibkan daripada yang asal pada 29 April 2012. Diperoleh 2011-12-24.CS1 maint: BOT: status url asal tidak diketahui (pautan)
 10. ^ "FKK baden in und rund um München - das Nacktbaden Istimewa". ganz-muenchen.de. Diperoleh 9 September 2015.
 11. ^ "Berlin". Naturis aktif. 2008-07-08. Diperoleh 2016-08-08.
 12. ^ "Kreta". Naturis aktif. 2009-01-24. Diperoleh 2013-03-14.
 13. ^ "Barcelona". Naturis aktif. 2012-04-20. Diperoleh 2013-03-14.
 14. ^ Boura, Malcolm (Musim Panas 2007), "Berkempen", Naturisme Inggeris, BN 172: 31, ISSN 0264-0406

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send