Pakaian pagi - Morning dress

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Maharaja Hirohito daripada Jepun, Presiden A.S. Ronald Reagan dan isterinya Nancy pada tahun 1983, kedua-dua lelaki di kot pagi dengan seluar formal, dikenali sebagai pakaian pagi

Pakaian pagi, juga dikenali sebagai pakaian hari rasmi, adalah rasmi Kod pakaian barat untuk pakaian sehari,[1] terdiri terutamanya bagi lelaki, a kot pagi, sehelai sepinggang, dan seluar formal, dan sesuai gaun untuk para wanita. Lelaki juga boleh memakai varian yang popular di mana semua bahagian (mantel pagi, baju pinggang dan seluar) mempunyai warna dan bahan yang sama, sering berwarna kelabu dan biasanya disebut "baju pagi" atau "kelabu pagi" untuk membezakannya;[2] dianggap sesuai hanya untuk majlis perayaan[3] seperti perkahwinan musim panas dan perlumbaan kuda,[4][5] yang seterusnya menjadikannya sedikit kurang formal. Topi yang betul adalah formal topi atas, atau jika pada tetapan khalayak yang kurang luas, pilihan setaraf dilipat topi opera.

Hutang menyatakan bahawa pakaian pagi tidak boleh dinyatakan sebagai kod pakaian untuk acara yang bermula selepas jam 6 petang. Sekiranya acara rasmi akan bermula pada atau selepas jam 6 petang, tali leher putih harus dinyatakan sebaliknya.[1][6] The separa formal rakan sejawat kod ini adalah sut ruang rehat hitam.[7][8]

Pakaian pagi biasanya terhad kepada majlis perkahwinan tertentu, kerajaan, pemerintah atau perbandaran khalayak, dan musim sosial acara, cth., perlumbaan kuda. Ia juga boleh dilihat kadang-kadang dipakai perkhidmatan gereja, begitu juga pesanan persaudaraan, dan kelab tuan-tuan.

Sejarah

Giuseppe Verdi (1813–1901) pada tahun 1844
Karikatur dari Henry Herbert, Earl of Carnarvon ke-4 dalam Pameran Kesombongan, 11 September 1869
Fesyen pakaian pagi (tengah), berbanding dengan kot frock (kiri dan kanan) (1848)

Nama itu berasal dari amalan lelaki pada abad kesembilan belas dengan menunggang kuda pada waktu pagi dengan bahagian depan yang berpotongan, berlapis tunggal kot pagi.[9] Gaun pagi abad ke-20 yang moden pada asalnya adalah pakaian separuh yang lebih kasual, tetapi ketika abad kesembilan belas berkembang secara beransur-ansur ia dapat diterima untuk memakainya dalam situasi yang lebih formal dan bukannya kot frock. Pada era Edwardian, ia mengambil alih populariti dari mantel rok sebagai bentuk pakaian lengkap lelaki pada waktu siang. Ketika itu dianggap sebagai mantel yang lebih kasual, biasa melihatnya dibuat dengan kerah langkah (berlekuk kerah dalam bahasa Inggeris Amerika), tetapi ketika ia mengambil alih dari mantel rok secara formal, ia mula dibuat dengan kerah runcing yang lebih formal (kerah puncak dalam bahasa Inggeris Amerika).

Komposisi

Winston churchill dengan pakaian pagi, mengangkatnya topi atas dengan dia tongkat Jalan (1943).

Pakaian pagi terdiri daripada:

 • mantel pagi (potongan baju ekor pagi), sekarang selalu bersendi dengan penutup pautan (seperti pada beberapa jaket makan malam) atau satu butang (atau sangat jarang dua) dan dengan runcing kerah, mungkin termasuk paip sutera di tepi mantel dan kerah (dan manset pada model yang lebih tua dengan lengan mantel baju).
 • a sehelai sepinggang, yang sesuai dengan bahan kot.
 • sepasang seluar bergaris atau berpakaian formal dipakai dengan pendakap gigi.
 • a baju;
  • sama ada kerah turndown dipakai (putih terlepas, diikat oleh kancing kolar; atau dilampirkan) dengan a tali leher, di mana baju itu mempunyai cuff berganda.
  • jika tidak, kolar sayap yang boleh dilepaskan dipakai dengan kemeja berselimut tunggal; gabungan ini selalu disertai dengan formal Ascot, berbanding dengan a hari mengidam yang berbeza. Ini adalah pilihan yang lebih formal yang sering dilihat pada majlis perkahwinan;
 • sutera polos atau bercorak sapu tangan atau kotak poket boleh dipakai; ia dilipat dan dimasukkan ke dalam poket payudara depan kot pagi.
 • hitam Kasut Oxford atau but pakaian, atau kasut dengan sambungan menunggang kuda, seperti kasut George atau Chelsea, atau galos- kasut berpakaian atas; dipakai dengan stoking gelap biasa (atau warna lain jika tidak dapat dilihat).

Sekiranya kain seluar sesuai dengan mantel, ensemble menjadi pakaian pagi. Rompi pinggang juga mungkin sepadan, atau tidak ("rompi aneh"). Pakaian pagi kadang-kadang berwarna kelabu warna tengah. Pakaian pagi, terutama yang berwarna lebih ringan, dianggap sedikit kurang formal daripada ensembel kot pagi.

Berikut ini boleh dipakai atau dipakai dengan pakaian pagi:

 • a topi atas, baik mewah sutera klasik, atau bulu Melusine moden (pengganti sutera mewah, kerana ia tidak lagi dalam pembuatan arus perdana). Sebagai alternatif, topi atas yang diperbuat daripada bulu atau bulu dirasakan, adalah pilihan lain.
 • sarung tangan daripada suede, chamois, atau anak kulit; warna yang paling tradisional adalah lemon atau kelabu
 • kelabu atau putih pertengkaran
 • tongkat atau payung
 • a jam poket pada jaket pinggang dan bukannya di kerah, atau jam tangan
 • a boutonnière

Dianggap agak kurang formal oleh beberapa orang, baju pagi dapat dipakai dalam varian yang kadang-kadang disebut sebagai "gaun kelabu pagi", yang memiliki mantel, baju pinggang, dan seluar yang sepadan dengan kelabu pertengahan (semuanya dipotong sama seperti di atas); menjadi lebih santai, ini adalah pilihan tradisional untuk acara dalam suasana yang kurang formal seperti Ascot Diraja, dan sekarang sering dipakai untuk majlis perkahwinan juga.

Pagi kot

Mantel pagi moden mempunyai payudara tunggal dan biasanya mempunyai kerah puncak.[10] Ia biasanya ditutup dengan satu butang[10] tetapi mungkin mempunyai penutupan pautan depan.[11][12] Ia secara tradisional berwarna kelabu hitam atau Oxford[13][14] tulang herring bulu,[1] yang tidak boleh terlalu berat,[14] dengan tepi depan yang melengkung condong kembali ke ekor[1][12] panjang lutut.[15]

Mantelnya mungkin mempunyai tali pita di pinggir kolar, kerah, dan bahagian bawah ekor;[16] mungkin juga terdapat pada lubang cangkuk, poket payudara, dan lengan baju.[17] Nicholas Storey menasihatkan bahawa jalinan harus dielakkan untuk pakaian pagi yang sangat formal.[18]

Pinggang

Mantel pagi hitam dengan sehelai sepinggang hitam adalah pilihan paling formal,[19][20] dipakai untuk Mahkamah,[20] pengebumian,[21] perkhidmatan peringatan,[22] pakaian sivik[23] dan pakaian diplomatik (menggantikan atau menambah Pakaian Mahkamah), dengan pakaian akademik, atau dalam penggunaan kerajaan di Amerika.

Pada majlis sosial atau perayaan, mis. lumba kuda dan majlis perkahwinan, sehelai sepinggang dikenakan. Warna yang paling tradisional adalah kelabu merpati,[24] kelabu cerah[1][25] (termasuk kelabu mutiara[13][4]), penggemar[1][25] atau unta[26] (kedua-dua warna tan kekuningan), biru telur itik,[1] dan kadang-kadang berwarna putih.[27][28] Telah ada kecenderungan untuk memakai baju pinggang 'mewah'[1][25] pelbagai warna dan bersulam bahan seperti brokat,[26] terutamanya pada majlis perkahwinan,[1] walaupun sehelai sepinggang berwarna terang boleh dianggap garish.[29] Warna lain yang dijual oleh tukang jahit tradisional Inggeris termasuk pastel seperti serbuk biru, merah jambu pucat, hijau pucat, dan pastel lain.[30] Secara amnya, sehelai sepinggang tradisional dibuat dari linen, sutera,[1][26] atau bulu.[27]

Baju pinggang mungkin sama ada berdada tunggal dengan atau tanpa, kerah atau berganda dengan kerah.[1] Model payudara tunggal dengan kerah biasanya mempunyai ciri a kolar langkah dan dipakai dengan butang bawah dibatalkan, sementara model double-breasted biasanya memiliki kolar selendang atau kerah puncak dan dipakai dengan kancing penuh.[1] Dalam mana-mana kes, Debrett menasihatkan agar tidak memakai baju pinggang tanpa sandaran[1] kerana mereka tidak kelihatan segak yang sebenarnya.[26] Kadang-kadang slip putih dipakai, yang merupakan sehelai kain yang diikat pada bahagian atas bahagian dalam rompi[18] untuk mensimulasikan kesan jaket bawah pucat,[31] walaupun memakai sehelai sepinggang sebenarnya sudah usang walaupun pada waktu akhir Orang Victoria.

Seluar panjang

Hamide Ayşe Sultan (1887–1960) bersama suaminya dengan mantel pagi dan seluar formal

The seluar formal ('spongebag') dipakai sama ada 'kasmir' berjalur, atau hitam dan putih diperiksa.[1] Seluar formal semestinya tidak mempunyai giliran (manset dalam Bahasa Inggeris Amerika),[32] dan mempunyai bahagian depan rata atau satu hingga dua lipatan ke depan pada setiap kaki.[33] Pendakap gigi (penggantung dalam Bahasa Inggeris Amerika) boleh dipakai[33] untuk mengelakkan tali pinggang muncul di bawah jaket pinggang jika diperlukan. Tali pinggang tidak boleh dipakai dengan pakaian pagi.[34] Alternatif yang kurang biasa (dan kurang formal) untuk seluar berjalur adalah houndstooth periksa,[35][26] Pemeriksaan Prince of Wales,[25] dan seluar flanel kelabu,[17] antara yang lain.

Baju

Sejak Perang Dunia Kedua, di dalam United Kingdom dan Alam Komanwel, tradisional baju untuk pakaian pagi telah berbaju putih atau berwarna terang dengan cuff berganda (diikat dengan manset) dan kaku putih polos kolar pusing bawah (selalunya keratan pelbagai[36]) dipakai dengan tali leher panjang.[1] A kolar yang boleh dilepaskan tidak lagi dianggap perlu dan sangat formal mengikut standard moden.[26]

Sebagai alternatif, a kolar sayap boleh dipakai; gabungan tali leher panjang dan kolar sayap sangat bertarikh, jadi ini digandingkan dengan ascot.[12][37] Malangnya, gabungan ini memperoleh konotasi negatif kerana kebanyakan syarikat penyewaan pakaian telah menggunakan corak yang diikat atau tidak betul selama bertahun-tahun, yang menyebabkan konfigurasi tersebut dilihat sebagai penampilan yang lebih rendah atau disewa. Akibatnya, Debrett (dan yang lewat Hardy Amies) menganggap kolar sayap dan ascot tidak sesuai untuk majlis perkahwinan atau pakaian pagi,[38] menempah kolar sayap untuk tali leher putih.[39][40][41][1]

Sekiranya kolar sayap dipakai, kerahnya harus beraneka rantai, dapat dilepas, dan juga termasuk manset tunggal berkanji (diikat dengan manset) semuanya berwarna putih. Ini kerana, pada masa lalu, kemeja berambut kaku berpakaian dipakai dengan manset berkancing dan kolar sayap dilepas berkanji, dipakai dengan manset dan kancing baju; pada dasarnya sama dengan yang biasa-biasa saja (bukannya Marcella) pakaian malam penuh baju.[36] Kemeja kontemporari seringkali tidak memiliki kerah yang boleh dilepas sama sekali, dengan syarat ketinggian dan kekakuan yang sama dengan jenis yang boleh dilepas, dianggap sebagai alternatif yang dapat diterima.[26]

Warna yang paling formal untuk kemeja berwarna putih tetapi, jika kemeja berwarna atau bergaris dipakai, ia harus mempunyai kerah putih yang kontras (dan mungkin manset). Baju formal tradisional biasanya berwarna terang[1] dan mungkin termasuk krim, biru (seperti Wedgwood blue), merah jambu,[26] lavender, pic, salmon, kuning, atau hijau pastel.[42] Baju kurung pagi (selain daripada kolar) biasanya berwarna padat[26] atau mempunyai jalur menegak nipis[37] tetapi mungkin mempunyai corak yang sedikit lebih berani seperti houndstooth atau glencheck.[43]

Pakaian leher

Sebelum ini, berwarna kelabu atau (jika di pengebumian) berwarna hitam tali leher adalah wajib. Kini semua warna dipakai; di banyak kelab dan masyarakat, ikatan kelab boleh diterima untuk membezakan ahli daripada tetamu semasa makan tengah hari dan sarapan pagi rasmi. Reka bentuk Macclesfield perak asli (cek kecil) masih digunakan terutamanya dengan mengidam, dan sering disebut a tali perkahwinan. Memakai tali leher sutera berwarna kelabu perak adalah kebiasaan yang biasa dilakukan oleh kerajaan[5] dan acara rasmi yang lain.[27][25] Walaupun tidak ada lagi peraturan ketat yang mengatur warna dan corak ikatan yang dipakai pada majlis perkahwinan hari ini, pilihan pakaian tidak diinginkan.[26] Kuasa etika Inggeris, Hutang, menentukan bahawa ikatan sutera tenunan pintar lebih disukai mengidam[1] walaupun stok dan keinginan boleh dipakai sebagai alternatif.[26] Kuasa etika Amerika, Institut Pos Emily, menyatakan bahawa tali leher atau pakaian asot boleh dipakai dengan mantel pagi.[13]

Jika dipakai, cravat boleh diikat dengan simpul pakaian formal (Ascot knot) yang diikat dengan pin cravat[12] atau simpul yang agak kurang formal yang menyerupai tali leher empat tangan. Kolar sayap dan cravat boleh dipakai dengan mantel hitam tetapi tidak dengan warna kelabu.[11] Cravats telah dilarang dalam Royal Enclosure di Royal Ascot sejak 2012[44] dan oleh itu harus dilayan dengan berhati-hati dalam konteks apa pun di United Kingdom dan dunia Komanwel yang lain.

Ikatan tunduk boleh dipakai sebagai alternatif untuk tali leher. Walaupun terdapat gambar-gambar dari Duke of Windsor dan Sir Winston Churchill memakai tali leher dengan pakaian pagi, dan Debrett tidak melarang pemakaiannya, ia tidak secara tegas disediakan sebagai pilihan oleh Debrett's[1][26] dan oleh itu harus dilayan dengan berhati-hati di United Kingdom dan dunia Komanwel yang lain. Beberapa pihak berkuasa gaya, termasuk Bernhard Roetzel dan Nicholas Antongiavanni, nasihatkan agar tidak memakai tali leher dengan pakaian pagi.[25][11] Yang lain, seperti Nicholas Storey, menyatakan bahawa tali leher boleh dipakai selagi mereka jelas bukan tali leher malam.[16]

Kasut

Kasut mestilah dari topi kaki biasa berwarna hitam biasa Oxford menaip[1][10] tanpa berdendam[45] tetapi mungkin merangkumi satu baris perkakas melintasi penutup jari kaki.[46][47] Kasut tidak boleh kulit paten,[1] yang kini dikhaskan untuk waktu petang Pakaian rasmi.[40][41] Walaupun boleh diterima memakai 'smart-slip on shoes'[1] dan tali pinggang keledar,[25] ia juga tidak sesuai untuk dipakai loafers[10] atau kasut bertali terbuka, seperti kasut derby (atau blucher dalam Bahasa Inggeris Amerika).[45] Di dalam Victoria dan Edwardian zaman but butang[48] dan Kasut Oxford[46][49] dipakai dan ini boleh dipakai dengan betul dengan pakaian pagi hari ini. Semasa dipakai di penunggang kuda acara, but dari penunggang kuda asal seperti kasut jodhpur, George but dan But Chelsea juga boleh diterima. Stoking mesti berwarna hitam atau kelabu.[26] Pertengkaran pernah dilihat dengan pakaian pagi,[5] tetapi sekarang jarang dipakai dan, pada tahun 1939, amalan memakainya dianggap hampir pupus.[50]

Aksesori

Penutup kepala

A. Carnegie dan Tuan Weardale. Sementara topi atas akan dianggap sebagai standard, alternatif berlaku; di sini a topi bowler.

Di dalam Komanwel Bangsa, hitam tradisional, atau kelabu (kurang formal, tetapi menjadi lebih diterima umum), topi top dianggap sebagai aksesori pilihan untuk majlis perkahwinan.[1][51] Walau bagaimanapun, topi tetap wajib di Royal Enclosure di Royal Ascot.[52][44]

Petak poket

A petak poket mesti selalu dipakai dengan pakaian pagi. Mereka mungkin dibuat dari linen, kapas, atau sutera. Walaupun alun-alun linen putih sederhana dengan tepi yang digulung adalah klasik, ia mungkin berwarna pekat atau bercorak dan harus selalu melengkapkan pakaian leher.

Berkenaan dengan ikatan dan kotak poket, dianggap sangat elegan untuk memasangkan salah satu aksesori itu, yang terbuat dari sutera, dengan yang lain, dibuat dari bahan yang tidak berkilat seperti linen atau kapas. Ini membantu mengimbangi potensi afeksi.

Walaupun merupakan praktik yang biasa dilakukan di pesta perkahwinan, banyak pihak yang berwajib tidak mengesyorkan mencocokkan kotak saku dengan tali leher kerana cenderung terlihat dibuat-buat, menarik perhatian dari wajah pemakai, dan memperlihatkan ketidaktentuan. Kotak poket dengan warna padat umumnya harus dipasangkan dengan tali leher berpola (dan sebaliknya) dan tidak boleh berkongsi warna asas yang sama. Sekiranya kotak poket berpola, ia juga tidak sesuai dengan tali leher tetapi melengkapkannya.

Ia mungkin bengkok atau dilipat menjadi lipatan gaya persegi, satu titik, atau pelbagai titik. Kotak poket puffed berfungsi dengan baik dengan bahan yang lebih lembut seperti sutera; lipatan lain cenderung memegang bentuknya dengan lebih baik apabila bahan yang lebih berstruktur seperti linen digunakan.

Hiasan

Pemakaian dari hiasan, pesanan, dan pingat tidak biasa dengan pakaian pagi. Jemputan secara amnya akan menunjukkan apakah mereka harus dipakai atau tidak dan, di Alam Raya United Kingdom dan Komanwel, lebih biasa untuk perkhidmatan keagamaan atau fungsi awam yang mempunyai kepentingan rasmi. Sehingga empat bintang, lencana satu leher, dan pingat bersaiz penuh harus dipakai dengan pakaian pagi; apabila lencana leher dan bintang dipakai bersama-sama, ia mesti berbeza.[53]

Etika: "pakaian pagi"

Lelaki berpakaian pagi untuk a perkahwinan (1929)

Lelaki memakai pakaian pagi ketika ahli majlis perkahwinan. Sama dengan pakaian mahkamah, pakaian kacau, dan tali leher putih, pakaian pagi adalah untuk majlis sosial yang berprestij dan penting. Walaupun namanya, pakaian pagi boleh dipakai untuk acara sosial petang sebelum pukul lima, tetapi tidak untuk acara yang bermula selepas pukul enam petang; istilah "pagi" paling baik difahami sebagai "siang hari".

Di Eropah, pengantin lelaki menetapkan warna pakaian: para tetamu boleh memakai pakaian pagi jika dia melakukannya.

Setaraf untuk lelaki

Mengikut etika Pakaian rasmi, pakaian pagi menjadi pakaian awam, ada beberapa setara.

Tali leher putih adalah pakaian rasmi yang betul dan setara untuk acara sosial malam. Bahagian depan mantel ekor pagi berbeza dengan mantel ekor malam (baju mantel) kerana pinggang yang dipotong miring sementara pinggang yang terakhir dipotong secara mendatar, dan ekor dipotong secara berbeza dari baju ekor menelan yang digunakan untuk gaun malam. Pembinaan rok pinggang dari mantel berkuda pada asalnya, untuk memudahkan pemakai menunggang kudanya.

Setaraf untuk wanita

Wanita harus memakai 'pakaian tidur pintar', seperti gaun hari pintar atau rok yang dipakai dengan jaket.[1]Tali top dan gaun mestilah selebar sekurang-kurangnya satu inci walaupun dipakai dengan jaket atau penutup lain.[54] Tali strapless, off-the-bahu, satu bahu, leher halter, belikat, bardot, dan spaghetti tidak dibenarkan di Royal Enclosure di Royal Ascot[54] dan mungkin tidak disarankan pada majlis-majlis lain yang memerlukan pakaian pagi. Pakaian dan skirt tidak boleh terlalu pendek atau terlalu terang.[1] Paling pendek, mereka harus jatuh tepat di atas lutut.[54]

Pakaian seluar dan pakaian dalam pintar dibenarkan di Royal Ascot tetapi mestilah panjang pergelangan kaki. Dengan pakaian seluar, mantel dan seluar harus sesuai dengan bahan dan warna. Pakaian dalam juga mesti mematuhi peraturan yang berlaku untuk rok dan gaun.[54]

Pada acara dan perlumbaan yang paling formal, gaun dan rok harus dipakai dengan jaket yang disesuaikan.[1] Bolero, mengangkat bahu, atau pashmina boleh dipakai.[1]Kasut siang hari, seperti baji, harus dipakai daripada kasut bertumit tinggi atau kasut malam[1] dan semestinya cukup selesa untuk dipakai selama beberapa jam.[55] Seluar ketat mesti dipakai.[1]

Topi harus dipakai di Royal Enclosure di Royal Ascot[54] tetapi adalah pilihan pada majlis perkahwinan.[1] Mereka harus gaya yang dipasang dengan selamat dan dapat dipakai sepanjang hari.[1]Topi tidak boleh terlalu besar atau membebankan sehingga mereka boleh mencium[55] tidak terlalu kecil. Royal Ascot tidak membenarkan pesona dalam Royal Enclosure.[54] Topi kepala boleh dipakai dan bukannya topi tetapi mesti mempunyai pangkalan yang kukuh sekurang-kurangnya 10 cm.[54]

Perhiasan pada waktu siang, seperti mutiara, menambah gaya yang lebih mewah.[1]

Beg sandang sering disukai daripada beg tangan, terutama bagi ibu-ibu di majlis perkahwinan.[55]

Penggunaan kontemporari

Pakaian pagi yang dipakai di a Katolik Proses Darah Kudus dalam Bruges, Belgium (2009)

Komanwel Bangsa

Selain daripada majlis perkahwinan tertentu, dan kerajaan, pemerintah atau kota khalayak, pakaian pagi mungkin dilihat pada sebilangan musim sosial peristiwa, mis. lumba kuda seperti Royal Enclosure of Royal Ascot, the Queen's Stand of Epsom Derby, atau Victoria Derby dalam Australia. Ia juga boleh dilihat kadang-kadang dipakai perkhidmatan gereja dalam Katedral St Paul, London, dan Katedral St Giles, Edinburgh. Acara lain termasuk yang tertentu Bandar London institusi termasuk pesanan persaudaraan, kelab tuan-tuan, syarikat livery dan persatuan. Ia juga wujud sebagai pakaian seragam sekolah di beberapa sekolah paling tradisional di Inggeris, seperti Harrow (pada hari Ahad)[56] dan Eton.[57]

Pakaian pagi mungkin dipakai oleh anggota lelaki dari majlis perkahwinan di sekitar Komanwel Bangsa negara, termasuk Australia, dan New Zealand. Lelaki di majlis perkahwinan kelas atas dan menengah biasanya memakai jaket pagi dan tali leher mereka sendiri. Pada kesempatan ini, mereka boleh memakai pakaian awam lama mereka (A.S .: peribadi) ikatan sekolah. Kadang-kadang dipakai oleh kelas pekerja Inggeris (yang merupakan majoriti penduduk) hanya untuk majlis perkahwinan untuk memakai 'pakaian' pagi. Ini cenderung disewa dan jauh lebih terkoordinasi daripada yang dipakai oleh rakan kelas menengah atas dan kelas atasan mereka. Lelaki biasanya berpakaian sama, disewa, berpakaian, berserta tali leher, sapu tangan dan sehelai pinggang yang serupa.[58]

Amerika Syarikat

Joseph Douglass berpakaian pagi dengan datuk Frederick Douglass dalam kot frock (sekitar tahun 1890an)

Di A.S., kot pagi kadangkala disebut sebagai keratan kot.[28]

Di A.S., pakaian pagi jarang berlaku; biasanya dipakai dalam majlis perkahwinan tradisional dan acara formal politik, walaupun Perasmian Kennedy tahun 1961 adalah penggunaan terakhir untuk upacara itu. Dalam Virginia, pakaian pagi dipakai oleh a gabenor-pilih semasa mengangkat sumpah jawatan.[59] The Peguam Negara Amerika Syarikat dan timbalan menteri memakai jubah pagi semasa perbalahan lisan sebelum Mahkamah Agung Amerika Syarikat,[60] begitu juga dengan Marshal dan Kerani pengadilan semasa semua sesi pengadilan, kecuali mereka perempuan.[61]

Pakaian pagi telah kembali seperti biasa Perbarisan Paskah yang berkaitan dengan Avenue Kelima di New York City.

Galeri

Lihat juga

 • The kereta sorong adalah kod pakaian yang serupa, tetapi sedikit kurang formal, oleh itu tidak boleh ditukar ganti dengan pakaian pagi. Di mana pakaian pagi adalah cahaya siang yang setara dengan tali leher putih malam, kereta dorong adalah perombakan rasmi pakaian santai dan siang yang sama dengan tali leher hitam.

Catatan

 1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o hlm q r s t awak v w x y z aa ab ac iklan ae af Wyse, Elizabeth (2015). Buku Panduan Debret. Mayfair, London: Debrett's Limited. hlm. 190. ISBN 978-0-9929348-1-1.
 2. ^ "Pakaian Pagi - Cad & the Dandy". Diarkibkan daripada asal pada 2012-10-19.
 3. ^ Donald, Elsie, ed. (1981). Etika Debaran dan Adab Moden. London: Debrett's Peerage Limited. hlm 385–386. ISBN 0-905649-43-5.
 4. ^ a b Antongiavanni, Nicholas (2006). Suit itu. New York: Penerbit HarperCollins. hlm. 169. ISBN 978-0-06-089186-2.
 5. ^ a b c Keers, Paul (1987). Almari Pakaian Lelaki: Pakaian Klasik dan Lelaki Moden. London: Weidenfeld & Nicolson. hlm. 105. ISBN 0-297-79191-5.
 6. ^ Wyse, Elizabeth (2015). Buku Panduan Debret. Mayfair, London: Debrett's Limited. hlm 185–187. ISBN 978-0-9929348-1-1.
 7. ^ Tuckerman, Nancy; Dunnan, Nancy (1995). Buku Etika Lengkap Amy Vanderbilt: Edisi Ulang Tahun ke-50 (1 ed.). New York: Bantam Doubleday Dell Publishing Group Inc. h.284. ISBN 978-0-385413428.
 8. ^ Catatan, Anna; Post, Lizzie (2014). Etika Perkahwinan Emily Post (6 ed.). New York: The Emily Post Institute, Inc. hlm. 260. ISBN 978-0-06-232610-2.
 9. ^ "Pakaian Pengantin - Suit yang Sesuai".
 10. ^ a b c d Hume, Lucy (2017). Buku Panduan Perkahwinan Debrett. Mayfair, London: Debrett's Limited. hlm. 116. ISBN 978-0-9929348-4-2.
 11. ^ a b c Antongiavanni, Nicholas (2006). Suit itu. New York: Penerbit HarperCollins. hlm. 177. ISBN 978-0-06-089186-2.
 12. ^ a b c d Keers, Paul (1987). Almari Pakaian Lelaki: Pakaian Klasik dan Lelaki Moden. London: Weidenfeld & Nicolson. hlm. 104. ISBN 0-297-79191-5.
 13. ^ a b c Pos, Peggy; Catatan, Anna; Post, Lizzie; Post Senning, Daniel (2011). Etika Emily Post (18 ed.). New York: The Emily Post Institute, Inc. hlm.619. ISBN 978-0-06-174023-7.
 14. ^ a b Amies, Hardy (2013). Saman Orang Inggeris. London: Quartet Books Ltd. h. 82. ISBN 978-0-7043-7169-9.
 15. ^ Storey, Nicholas (2008). Sejarah Fesyen Lelaki: Apa yang Dipakai Lelaki Berpakaian Baik. Barnsley: Pen & Sword Books Ltd. hlm. 73–74. ISBN 978-1-84468-037-5.
 16. ^ a b Storey, Nicholas (2008). Sejarah Fesyen Lelaki: Apa yang Memakai Lelaki Berpakaian Baik. Barnsley: Pen & Sword Books Ltd. h. 74. ISBN 978-1-84468-037-5.
 17. ^ a b Schneider, Sven (2017). Panduan Pakaian Pagi (1 ed.). Saint Paul, Minnesota: Gentleman's Gazette LLC. hlm. 94.
 18. ^ a b Storey, Nicholas (2008). Sejarah Fesyen Lelaki: Apa yang Memakai Lelaki Berpakaian Baik. Barnsley: Pen & Sword Books Ltd. ms 74 & 79. ISBN 978-1-84468-037-5.
 19. ^ Storey, Nicholas (2008). Sejarah Fesyen Lelaki: Apa yang Memakai Lelaki Berpakaian Baik. Barnsley: Pen & Sword Books Ltd. h. 79. ISBN 978-1-84468-037-5.
 20. ^ a b Keers, Paul (1987). Almari Pakaian Lelaki: Pakaian Klasik dan Lelaki Moden. London: Weidenfeld & Nicolson. hlm.104-105. ISBN 0-297-79191-5.
 21. ^ Wyse, Elizabeth (2015). Buku Panduan Debret. Mayfair, London: Debrett's Limited. hlm. 297. ISBN 978-0-9929348-1-1.
 22. ^ Wyse, Elizabeth (2015). Buku Panduan Debret. Mayfair, London: Debrett's Limited. hlm. 302. ISBN 978-0-9929348-1-1.
 23. ^ Pullman, Nigel. "Kod pakaian" (PDF). Syarikat Livery City of London. Diperoleh 17 Oktober 2018.
 24. ^ Schneider, Sven (2017). Panduan Pakaian Pagi (1 ed.). Saint Paul, Minnesota: Gentleman's Gazette LLC. hlm. 128.
 25. ^ a b c d e f g Roetzel, Bernhard (2009). Lelaki: Panduan Fesyen yang Abadi. Cambridge: Tandem Verlag GmbH. hlm. 331. ISBN 978-3-8331-5270-2.
 26. ^ a b c d e f g h i j k l m Hume, Lucy (2017). Buku Panduan Perkahwinan Debrett. Mayfair, London: Debrett's Limited. hlm. 117. ISBN 978-0-9929348-4-2.
 27. ^ a b c Storey, Nicholas (2008). Sejarah Fesyen Lelaki: Apa yang Memakai Lelaki Berpakaian Baik. Barnsley: Pen & Sword Books Ltd. h. 77. ISBN 978-1-84468-037-5.
 28. ^ a b Flusser, Alan (2002). Dressing The Man: Menguasai Seni Fesyen Kekal. New York: HarperCollins Publishers Inc. hlm. 284. ISBN 978-0-06-019144-3.
 29. ^ Bryant, Jo; Wyse, Liz, ed. (2012). Gaya Lelaki Debrett. Richmond, Surrey: Debrett's Limited. hlm. 22. ISBN 978-1-870520-00-3.
 30. ^ Schneider, Sven (2017). Panduan Pakaian Pagi (1 ed.). Saint Paul, Minnesota: Gentleman's Gazette LLC. hlm. 129.
 31. ^ Schneider, Sven (2017). Panduan Pakaian Pagi (1 ed.). Saint Paul, Minnesota: Gentleman's Gazette LLC. ms 136–138.
 32. ^ Storey, Nicholas (2008). Sejarah Fesyen Lelaki: Apa yang Memakai Lelaki Berpakaian Baik. Barnsley: Pen & Sword Books Ltd. hlm.77-78. ISBN 978-1-84468-037-5.
 33. ^ a b Hume, Lucy (2017). Buku Panduan Perkahwinan Debrett. Mayfair, London: Debrett's Limited. ms 116–117. ISBN 978-0-9929348-4-2.
 34. ^ Schneider, Sven (2017). Panduan Pakaian Pagi (1 ed.). Saint Paul, Minnesota: Gentleman's Gazette LLC. hlm. 233.
 35. ^ Storey, Nicholas (2008). Sejarah Fesyen Lelaki: Apa yang Memakai Lelaki Berpakaian Baik. Barnsley: Pen & Sword Books Ltd. h. 78. ISBN 978-1-84468-037-5.
 36. ^ a b Storey, Nicholas (2008). Sejarah Fesyen Lelaki: Apa yang Memakai Lelaki Berpakaian Baik. Barnsley: Pen & Sword Books Ltd. hlm.75–76. ISBN 978-1-84468-037-5.
 37. ^ a b Antongiavanni, Nicholas (2006). Suit itu. New York: Penerbit HarperCollins. hlm.169–170. ISBN 978-0-06-089186-2.
 38. ^ Amies, Hardy (2013). Saman Orang Inggeris. London: Quartet Books Ltd. hlm 82–83. ISBN 978-0-7043-7169-9.
 39. ^ Amies, Hardy (2013). Saman Orang Inggeris. London: Quartet Books Ltd. hlm.77-78. ISBN 978-0-7043-7169-9.
 40. ^ a b Wyse, Elizabeth (2015). Buku Panduan Debret. Mayfair, London: Debrett's Limited. hlm. 185. ISBN 978-0-9929348-1-1.
 41. ^ a b Wyse, Elizabeth (2015). Buku Panduan Debret. Mayfair, London: Debrett's Limited. hlm. 188. ISBN 978-0-9929348-1-1.
 42. ^ Schneider, Sven (2017). Panduan Pakaian Pagi (1 ed.). Saint Paul, Minnesota: Gentleman's Gazette LLC. hlm.147–150.
 43. ^ Schneider, Sven (2017). Panduan Pakaian Pagi (1 ed.). Saint Paul, Minnesota: Gentleman's Gazette LLC. hlm. 151.
 44. ^ a b "Panduan Gaya Royal Ascot | Ascot". www.ascot.co.uk. Diperoleh 2018-10-17.
 45. ^ a b Schneider, Sven (2017). Panduan Pakaian Pagi (1 ed.). Saint Paul, Minnesota: Gentleman's Gazette LLC. hlm. 195.
 46. ^ a b Storey, Nicholas (2008). Sejarah Fesyen Lelaki: Apa yang Memakai Lelaki Berpakaian Baik. Barnsley: Pen & Sword Books Ltd. h. 78. ISBN 978-1-84468-037-5.
 47. ^ Antongiavanni, Nicholas (2006). Suit itu. New York: Penerbit HarperCollins. hlm. 171. ISBN 978-0-06-089186-2.
 48. ^ Schneider, Sven (2017). Panduan Pakaian Pagi (1 ed.). Saint Paul, Minnesota: Gentleman's Gazette LLC. hlm 196–200.
 49. ^ Schneider, Sven (2017). Panduan Pakaian Pagi (1 ed.). Saint Paul, Minnesota: Gentleman's Gazette LLC. hlm. 201.
 50. ^ Mansfield, Alan; Cunnington, Phillis (1973). Buku Panduan Kostum Inggeris pada abad ke-20 1900-1950. London: Faber dan Faber Limited. hlm. 338. ISBN 0-571-09507-0.
 51. ^ Antongiavanni, Nicholas (2006). Suit itu. New York: Penerbit HarperCollins. hlm. 170. ISBN 978-0-06-089186-2.
 52. ^ Hanson, William (2014). Panduan etika The Bluffer (Edisi pertama.) hlm. 72. ISBN 978-1-909937-00-0.
 53. ^ Wyse, Elizabeth (2015). Buku Panduan Debret. Mayfair, London: Debrett's Limited. hlm. 436–437. ISBN 978-0-9929348-1-1.
 54. ^ a b c d e f g "Wanita - Apa yang Boleh Dipakai: Kandang Diraja". Ascot Diraja. Lumba Lumba Ascot. Diperoleh 2 November 2018.
 55. ^ a b c Hume, Lucy (2017). Buku Panduan Perkahwinan Debrett. Mayfair, London: Debrett's Limited. hlm. 124. ISBN 978-0-9929348-4-2.
 56. ^ "Kastam Sedia Ada 2016" (PDF). Sekolah Harrow. Diperoleh 3 November 2018.
 57. ^ "Beberapa Catatan mengenai Pakaian di Eton College". Keikari. Keikari. Diperoleh 3 November 2018.
 58. ^ Elsie Burch Donald (1981). Etika Debaran dan Adab Moden. hlm. 56Dalam. ISBN 0-7472-0657-0.
 59. ^ Oliver, Ned. "Sangkakala, mantel pagi dan ham: Apa yang diharapkan pada pelantikan Ralph Northam Sabtu". Richmond Times-Penghantaran. Diperoleh 2019-01-09.
 60. ^ "Mahkamah dan Tradisi". Mahkamah Agung Amerika Syarikat. Diperoleh 7 November 2018.
 61. ^ "William Suter, Kerani Mahkamah Agung A.S., wawancara, Minggu Mahkamah Agung A.S. C-SPAN". Supremecourt.c-span.org. Diperoleh 2012-06-18.

Bibliografi

 • Seni Pakaian majalah, akaun fesyen dan gaya tahun 1930-an; beberapa masalah lebih relevan daripada yang lain, seperti yang diterbitkan semula dengan komen di The London Lounge.
 • Amies, Hardy (2013). Saman Orang Inggeris. London: Quartet Books Ltd. ISBN 978-0-7043-7169-9.
 • Antongiavanni, Nicholas (2006). Suit: Pendekatan Machiavellian untuk Gaya Lelaki. HarperCollins. ISBN 978-0-06-089186-2.
 • Bryant, Jo; Wyse, Liz, ed. (2012). Gaya Lelaki Debrett. Richmond, Surrey: Debrett's Limited. ISBN 978-1-870520-00-3.
 • Donald, Elsie, ed. (1981). Etika Debaran dan Adab Moden. London: Debrett's Peerage Limited. ISBN 0-905649-43-5.
 • Flusser, Alan (2002). Berpakaian Lelaki: Menguasai Seni Fesyen Kekal. HarperCollins. ISBN 978-0-06-019144-3.
 • Hume, Lucy (2017). Buku Panduan Perkahwinan Debrett. Debrett's Limited. ISBN 978-0-9929348-4-2.
 • Keers, Paul (1987). Almari Pakaian Lelaki: Pakaian Klasik dan Lelaki Moden. London: Weidenfeld & Nicolson. ISBN 0-297-79191-5.
 • Mansfield, Alan; Cunnington, Phillis (1973). Buku Panduan Kostum Inggeris pada Abad ke-20 1900-1950. London: Faber dan Faber Limited. ISBN 0-571-09507-0.
 • Catatan, Anna; Post, Lizzie (2014). Etika Perkahwinan Emily Post (6 ed.). New York: The Emily Post Institute, Inc. ISBN 978-0-06-232610-2.
 • Pos, Peggy; Catatan, Anna; Post, Lizzie; Post Senning, Daniel (2011). Etika Emily Post. New York: The Emily Post Institute, Inc. ISBN 978-0-06-174023-7.
 • Pullman, Nigel. "Kod pakaian" (PDF). Syarikat Livery City of London. Diperoleh 17 Oktober 2018.
 • Roetzel, Bernhard (2009). Lelaki: Panduan Fesyen yang Abadi. Cambridge: Tandem Verlag GmbH. ISBN 978-3-8331-5270-2.
 • Schneider, Sven (2017). Panduan Pakaian Pagi (1 ed.). Saint Paul, Minnesota: Gentleman's Gazette LLC.
 • Storey, Nicholas (2008). Sejarah Fesyen Lelaki: Apa yang Memakai Lelaki Berpakaian Baik. Barnsley: Pen & Sword Books Ltd. ISBN 978-1-84468-037-5.
 • Tuckerman, Nancy; Dunnan, Nancy (1995). Buku Etika Lengkap Amy Vanderbilt: Edisi Ulang Tahun ke-50 (1 ed.). New York: Bantam Doubleday Dell Publishing Group Inc. ISBN 978-0-385413428.
 • Wyse, Elizabeth (2015). Buku Panduan Debret. Debrett's Limited. ISBN 978-0-9929348-1-1.

Pautan luaran

Media yang berkaitan dengan Pakaian pagi di Wikimedia Commons

Pin
Send
Share
Send