Tarian wang - Money dance

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

The tarian wang, tarian dolar, atau tarian apron adalah acara di beberapa majlis perkahwinan dalam pelbagai budaya. Semasa tarian wang, tetamu lelaki membayar untuk menari sebentar dengan pengantin perempuan, dan kadang-kadang tetamu wanita membayar untuk menari dengan pengantin lelaki.

Kadang-kadang para tetamu diberitahu bahawa wang itu akan digunakan untuk pengantin lelaki dan perempuan bulan madu atau memberi mereka sedikit wang tambahan untuk mendirikan rumah tangga.

Eropah

Poland

Tarian wang mungkin berasal dari Poland sekitar awal abad ke-20. Tarian ini diadakan beberapa waktu selepas Tarian pertama, selalunya apabila tetamu berpeluang minum sedikit. The lelaki terbaik atau MC atau joki cakera mengumumkan acara tersebut. Lazimnya, lelaki terbaik mula menari dengan pengantin perempuan, memasukkan wang kepadanya gaun perkahwinan atau memasukkannya ke dalam beg tangan, yang dia bawa terutama untuk tujuan itu, atau ke dalam poket sebuah apron dia mengenakan gaunnya terutamanya untuk tarian ini. Dalam versi kebiasaan yang lebih kontemporari, tarian ini merangkumi pengantin perempuan dan wanita lain yang menari.

Ukraine

Pada Bahasa Ukraine majlis perkahwinan, bapa pengantin perempuan biasanya mula memasukkan wang pada gaunnya. Dia diikuti oleh lelaki terbaik dan pengantin lelaki, dan, akhirnya, oleh baki tetamu lelaki. Variasi lain adalah di mana tudung pengantin perempuan ditanggalkan dan diberikan kepada pembantu rumah dan celemek diletakkan pada pengantin perempuan. Wang kemudian dimasukkan ke dalam apronnya semasa tarian.

Yugoslavia

Pada Bahasa Yugoslavia majlis perkahwinan, bukannya meletakkan wang pada gaun pengantin perempuan, tetamu lelaki memberikan wang itu kepada lelaki terbaik untuk disimpan dengan selamat.

Hungary

Pada Bahasa Hungary perkahwinan,[1] pengantin perempuan menanggalkan kasutnya dan meletakkannya di tengah-tengah lantai tarian. Kemudian kasutnya diturunkan dari seorang tetamu ke tetamu dan masing-masing memberikan sumbangan.

Afrika

Nigeria

Semasa tarian pertama, dan pembukaan lantai tarian umum, saudara-mara dan pemohon yang baik akan bergilir-gilir mendekati pengantin perempuan (dan kadang-kadang ibu mereka), dan menyemburkannya dengan wang kertas dan nota kecil ketika mereka menari. Amalan ini telah tersebar luas di seluruh negara, tetapi paling sering dilakukan di negara ini Yoruba dan Igbo, baik di Nigeria dan dalam komuniti pendatang mereka di seluruh dunia. Selain menyembur, pasangan yang baru berkahwin juga boleh dilindungi kalungan dan hiasan lain yang diperbuat daripada dolar bil-bil, pon sterling atau naira nota.

Amerika Utara

Mexico

Saudara-mara secara bergilir-gilir menari pengantin lelaki dan pengantin lelaki dan memasukkan wang pada pakaian mereka, yang memungkinkan pasangan itu meluangkan masa untuk masing-masing tetamunya. Setelah menari wang, pengantin lelaki diejek oleh rakan-rakannya, dilemparkan ke udara sambil ditutup dengan tudung, dan diberi celemek dan sapu.

Amerika Syarikat

Di Amerika (termasuk Puerto Rico), latihan tarian wang berbeza mengikut wilayah geografi dan latar belakang etnik keluarga yang terlibat. Ia biasanya melibatkan tetamu memberikan sejumlah kecil wang tunai kepada pengantin perempuan atau memasukkan wang tunai ke gaun atau tudungnya. Kadang-kadang wang itu diletakkan di apron yang dipegang oleh pembantu rumah atau saudara perempuan dan lelaki terbaik memberikan tembakan wiski kepada peserta sebelum tarian.

Bahkan budaya yang menerimanya mungkin menolak membayar pengantin lelaki untuk masa dan perhatiannya, jadi alternatif telah dikembangkan, seperti membayar pengantin lelaki dengan main duit atau sebatang kayu gula-gula getah. Sebilangan menganggap cara ini untuk pengantin lelaki dan wanita untuk bersua muka dengan tetamu mereka dan mengucapkan semoga berjaya. Beberapa pasangan meletakkan mangkuk kecil di setiap meja untuk para tetamu meninggalkan wang tunai atau cek sehingga para tamu tidak merasa berkewajiban untuk 'membayar' tarian pendek dengan pengantin perempuan, sementara mereka masih memberi mereka kesempatan untuk menghabiskan 30-60 saat berbual dan menari dengan mereka ketika pasangan pengantin baru mengunjungi setiap meja. Yang lain mengatakan bahawa wang itu akan untuk anak sulung mereka jadi wang itu bukan untuk pasangan.

Ramai, termasuk pakar etika tradisional Amerika Utara, menganggap amalan meminta wang daripada tetamu undangan melalui "Money Dance", adalah tidak betul.[2]

Filipina

Satu ciri beberapa Orang Filipina perkahwinan adalah tarian wang. Lelaki berbaris di hadapan pengantin perempuan dan memasukkan wang ke gaun atau tudungnya, kemudian menari dengannya. Urutan yang sama berlaku dengan pengantin lelaki; wanita berbaris di hadapannya dan memasukkan wang ke pakaiannya. Wang yang disemat atau ditempelkan pada pakaian pasangan yang baru berkahwin mewakili harapan agar nasib baik "hujan" pada mereka, dan juga merupakan cara untuk menolong pasangan itu secara kewangan ketika mereka memulakan hidup mereka bersama.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ http://hudsonvalleyweddings.com/the-money-dance/
  2. ^ Martin, Judith; Jacobina Martin (2010). Panduan Miss Manners untuk Perkahwinan yang Mengagumkan. New York: W. W. Norton & Syarikat. hlm.62, 80–81, 273–274. ISBN 0-393-06914-1.

Pin
Send
Share
Send