Sekolah Menengah - Middle school - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A sekolah Menengah (juga dikenali sebagai sekolah Menengah, sekolah Menengah Rendah, atau sekolah menengah rendah) adalah tahap pendidikan yang wujud di beberapa negara, menyediakan pendidikan antara sekolah rendah dan sekolah Menengah. Konsep, peraturan dan klasifikasi sekolah menengah, serta usia yang diliputi, berbeza antara, dan kadang-kadang di dalam negara.

Afghanistan

Dalam Afghanistan, sekolah menengah terdiri daripada sekolah rendah gred 5, 6, dan 7 dan sekolah menengah gred 9.

Albania

Dalam Albania, sekolah menengah termasuk dalam pendidikan rendah yang berlangsung selama 9 tahun dan kehadiran adalah wajib.

Algeria

Dalam Algeria, sekolah menengah merangkumi 4 gred: 6, 7, 8, dan 9, yang terdiri daripada pelajar dari usia 11–15.

Argentina

The ciclo básico pendidikan menengah (umur 11-14) kira-kira setara dengan sekolah menengah.

Australia

Semua wilayah di Australia tidak mempunyai sekolah menengah, kerana pelajar pergi terus dari sekolah rendah (untuk tahun K / persediaan – 6) hingga sekolah Menengah (tahun 7-12, biasanya disebut sebagai sekolah Menengah).[1]

Sebagai alternatif kepada model sekolah menengah, beberapa sekolah menengah membahagikan gred mereka menjadi "sekolah menengah pertama" (tahun 7, 8, 9, dan 10) dan "sekolah menengah atas" (tahun 11 dan 12). Beberapa mempunyai tiga peringkat, "junior" (tahun 7 dan 8), "menengah" (tahun 9 dan 10), dan "senior" (tahun 11 dan 12).

Pada tahun 1996 dan 1997, sebuah persidangan nasional bertemu untuk mengembangkan apa yang dikenali sebagai Projek Sekolah Menengah Kebangsaan, yang bertujuan untuk mengembangkan pandangan umum Australia mengenai

 • keperluan awal remaja
 • prinsip panduan untuk pendidik
 • strategi yang sesuai untuk memupuk pembelajaran remaja yang positif.

Sekolah menengah pertama yang ditubuhkan di Australia adalah Sekolah Armidale,[2] di Armidale (kira-kira 370 km (230 mi) utara dari Sydney, 360 km (220 mi) SSW dari Brisbane dan kira-kira 140 km (87 mi) di sebelah barat Pelabuhan Coffs di pesisir). Sekolah lain sejak itu mengikuti aliran ini.

The Wilayah Utara telah memperkenalkan a sistem tiga peringkat menampilkan Sekolah Menengah selama 7-9 tahun (anggaran usia 13–15) dan sekolah menengah tahun 10–12 (anggaran usia 16–18).[3]

Banyak sekolah di Queensland telah memperkenalkan peringkat Sekolah Menengah di sekolah mereka. Sekolah menengah merangkumi tahun 5 hingga 8.[rujukan diperlukan]

Bangladesh

Dalam Bangladesh, sekolah menengah tidak dipisahkan seperti negara lain. Secara amnya, sekolah dari kelas 1 hingga kelas 10. Ini bermaksud sekolah rendah (1-5), sekolah rendah atas (6-10). Dari kelas 6-8 dianggap sekolah menengah. Gred 1,2,3,4 dan 5 dikatakan sekolah rendah sementara semua kelas dari 6 hingga 10 dianggap sekolah menengah (kerana sekolah menengah dan sekolah menengah tidak dianggap terpisah) sementara kelas 11-12 (inklusif) disebut kolej .

 • 1-5 dikenali sebagai primer (Bahagian Sekolah Rendah)
 • 6-8 dikenali sebagai menengah rendah (Bahagian Sekolah Menengah)
 • 9-10 dikenali sebagai sekunder (sebahagian dari Sekolah Menengah)
 • 11-12 dikenali sebagai menengah tinggi juga dikenali sebagai kolej.

Bolivia

Sekolah menengah di Bolivia telah dihapuskan sejak tahun 1994.[4] Pelajar berumur 11–15 menghadiri tahun-tahun terakhir pendidikan dasar atau tahun-tahun pertama pendidikan menengah.

Bosnia dan Herzegovina

Dalam Bosnia dan Herzegovina "sekolah menengah" merujuk kepada institusi pendidikan untuk usia antara 14 dan 18 tahun, dan berlangsung selama 3-4 tahun, mengikuti sekolah rendah (yang berlangsung selama 8 atau 9 tahun). "Gimnasium"adalah jenis sekolah" menengah "yang paling berprestij.

Brazil

Dalam Brazil, sekolah menengah adalah tahap wajib yang mendahului Sekolah Menengah (Ensino Médio) dipanggil "Ensino Fundamental II" yang terdiri daripada kelas 6 hingga 9, berumur 11 hingga 14 tahun.

Kanada

Dalam Kanada, istilah "Sekolah Menengah" dan "Sekolah Menengah Pertama" kedua-duanya digunakan, bergantung pada tahap mana sekolah itu memenuhi syarat.[5] Sekolah menengah rendah hanya merangkumi gred 7, 8, dan kadang-kadang 9 (beberapa sekolah yang lebih tua dengan nama 'diukir dalam konkrit' masih menggunakan "SMP" sebagai sebahagian dari nama mereka, walaupun kelas sembilan sekarang hilang), sedangkan sekolah menengah biasanya darjah 6–8 atau hanya gred 7–8 atau 6–7 (iaitu sekitar usia 11–14), berbeza dari kawasan ke kawasan dan juga mengikut populasi berbanding keupayaan bangunan.

Model biasa yang lain ialah gred 5-8. Alberta, Nova Scotia, Tanah Baru, dan Pulau Prince Edward sekolah menengah rendah biasanya merangkumi gred 7-9, dengan tahun pertama sekolah menengah secara tradisinya adalah gred 10. Di beberapa tempat pelajar pergi dari sekolah rendah ke sekolah menengah, yang bermaksud sekolah rendah merangkumi akhir kelas 8.

Dalam Ontario, istilah "Sekolah Menengah" dan "Sekolah Awam Kanan" (kadang-kadang hanya kelas 7 dan 8) digunakan, dengan yang terakhir digunakan terutamanya di bahagian Old Toronto dan Scarborough Toronto ditambah di Mississauga, Brampton, dan Kitchener-Waterloo. Di banyak bandar Ontario yang lebih kecil dan di beberapa bahagian bandar yang lebih besar, kebanyakan sekolah rendah melayani tadika junior hingga darjah 8 yang bermaksud tidak ada bangunan Sekolah Menengah yang berasingan, sementara di beberapa bandar (seperti Hamilton) sekolah tertentu memang melayani kelas menengah (iaitu Gred 6–8 atau Gred 7–8) tetapi masih dipanggil sekolah "Elementary" atau "Public" tanpa pengiktirafan gred yang mereka namakan atas nama mereka.

Quebec menggunakan sistem gred yang berbeza dengan wilayah lain. Di Quebec, tidak ada bahagian sekolah menengah. Tahap Menengah mempunyai lima gred bermula selepas Gred SD 6. Ini dipanggil Menengah I hingga Menengah V.

Cili

Chile tidak mempunyai sekolah menengah, mereka malah mempunyai asas pendidikan yang mengajar pendidikan asas seperti sekolah rendah, dan media pendidikan, yang merupakan pendidikan menengah seperti sekolah menengah atau sekolah menengah. Educacion basica adalah dari kelas 1 hingga kelas 6, dan media educacion dari kelas 7 hingga kelas 12. Masyarakat tidak menganggap kelas 7 dan 8 menjadi sebahagian daripada media pendidik walaupun pemerintah memberikannya, masyarakat menganggap gred itu sebagai sekolah menengah.

China

Di dalam Republik Rakyat China, sekolah Menengah (中学 zhōngxué, secara harfiah "sekolah menengah") mempunyai dua peringkat, peringkat junior (初级中学 chūjízhōngxué atau 初中 chūzhōng(gred 7–9 (gred sekolah rendah adalah 1-6), beberapa tempat adalah gred 6-9 (gred sekolah rendah adalah 1-5)) dan tahap senior (高级中学 gāojízhōngxué atau 高中 gāozhōng) (gred 10–12). Pendidikan peringkat rendah, setaraf dengan sekolah menengah A.S., adalah pendidikan wajib selama 9 tahun untuk semua warga muda; sementara pendidikan peringkat senior adalah pilihan tetapi dianggap sebagai persediaan kritikal untuk pendidikan kuliah. Beberapa sekolah menengah mempunyai kedua-dua peringkat sementara beberapa mempunyai salah satu daripadanya.

Kemasukan bagi kebanyakan pelajar untuk mendaftar di sekolah menengah atas dari peringkat sekolah rendah adalah berdasarkan skor yang mereka dapati "Peperiksaan Masuk Sekolah Menengah",[nota 1] yang dipegang oleh pemerintah tempatan. Pelajar lain boleh melewati peperiksaan, berdasarkan bakat khas mereka, seperti atletik, atau prestasi harian yang sangat baik di peringkat junior.

Colombia

Pendidikan menengah dibahagikan kepada sekolah menengah asas (gred 6 hingga 9) dan menengah menengah (gred 10 dan 11). Pelajar di sekolah menengah asas, kira-kira setara dengan sekolah menengah, berumur 11 atau 12 hingga 15 atau 16 tahun.

Croatia

Dalam Croatia "sekolah menengah" merujuk kepada institusi pendidikan untuk usia antara 14 dan 18 tahun, dan berlangsung selama 3-5 tahun, mengikuti sekolah dasar (yang berlangsung selama 8 tahun). "Gimnasium"adalah jenis sekolah" menengah "yang paling berprestij.

Cuba

Secundaria básica (sekolah menengah asas, darjah ketujuh hingga kesembilan) adalah kira-kira setara dengan sekolah menengah di Cuba.

Republik Czech

Di dalam Republik Czech setelah menamatkan sekolah rendah sembilan tahun (kehadiran wajib sekolah) seorang pelajar boleh memohon sekolah menengah atau sekolah tatabahasa.[6]

Pelajar berpeluang mendaftar di sekolah menengah dari Gred 6 atau (kurang biasa[rujukan diperlukan]) Gred 8 sekolah rendah, masing-masing menghabiskan lapan atau enam tahun di sekolah menengah yang sebaliknya memerlukan empat tahun. Oleh itu mereka dapat menghabiskan lima tahun di sekolah rendah, diikuti oleh lapan di sekolah menengah. Empat tahun pertama program pengajian lapan tahun di sekolah menengah setanding dengan sekolah menengah pertama.[rujukan diperlukan] Gimnasium memberi tumpuan kepada pendekatan akademik yang lebih maju untuk pendidikan.[rujukan diperlukan] Semua jenis sekolah menengah lain kecuali gimnasium dan konservatori (cth. lyceum) hanya menerima pelajar yang tamat Gred 9.[6]

Ecuador

Tahap ke-4 dan terakhir educación umum básica (umur 12–14) kira-kira setara dengan sekolah menengah.

Mesir

Dalam Mesir, sekolah menengah mendahului sekolah menengah. Ia dipanggil peringkat persediaan dan terdiri daripada tiga fasa: persediaan pertama di mana pelajar belajar lebih banyak mata pelajaran daripada sekolah rendah dengan cabang yang berbeza. Contohnya, aljabar dan geometri diajar bukannya "matematik." Pada fasa persediaan kedua, pelajar mempelajari sains, geografi, sejarah Mesir bermula dengan sejarah Faraonik, termasuk Sejarah Koptik, Sejarah Islam, dan diakhiri dengan sejarah moden. Pelajar diajar dua bahasa, Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris. Sekolah menengah (peringkat persediaan) berlangsung selama tiga tahun.

Perancis

Di Perancis, tempoh yang setara dengan sekolah menengah adalah rakan sekerja, yang berlangsung selama empat tahun dari Sixième ("keenam", setara dengan Kanada dan Amerika Gred 6) kepada Troisième ("ketiga", setara dengan Kanada dan Amerika Gred 9), menampung murid berusia antara 11 dan 14. Setelah tamat, murid dianugerahkan Brevet des collèges jika mereka memperoleh sejumlah mata dalam satu siri ujian dalam pelbagai mata pelajaran (Bahasa Perancis, sejarah / geografi, matematik, sains / fizik / kimia), tetapi juga pada siri kemahiran yang diselesaikan pada tahun lalu dan pada ujian lisan (misalnya mengenai tema silang mata pelajaran yang mereka kerjakan pada tahun-tahun terakhir, tahun keempat collège). Mereka kemudian boleh memasuki sekolah menengah (dipanggil lycée), yang berlangsung selama tiga tahun dari Kedua kepada Tamat sehingga baccalauréat, dan di mana mereka dapat memilih bidang pengajian umum atau profesional.[7]

Georgia

Dalam Georgia, tempoh setaraf dengan sekolah menengah merangkumi usia 12 hingga 15 tahun, dari kelas 7 hingga 10 dan menjamin sijil pendidikan asas.[8]

Gibraltar

Terdapat empat sekolah menengah di Gibraltar, mengikuti model bahasa Inggeris sekolah menengah yang dianggap menampung murid berusia antara 9 dan 12 tahun (Kurikulum Kebangsaan Tahun 4 hingga 7). Sekolah-sekolah tersebut dibuka pada tahun 1972 ketika pemerintah memperkenalkan pendidikan menyeluruh di negara ini.[9]

Yunani

Di Yunani, tempoh yang setara dengan sekolah menengah dipanggil γυμνάσιο (gimnasio), yang melayani kanak-kanak berumur antara 12 dan 15 tahun, iaitu kelas 7, 8 dan 9.

India

Di India, Sekolah Menengah diklasifikasikan sebagai Sekolah Rendah Atas (Kelas 5-8).[10] Setiap negeri mempunyai Lembaga Negeri sendiri. Masing-masing mempunyai standardnya sendiri, yang mungkin berbeza dengan Dewan Pusat.[10] Di beberapa institusi, pemberian pendidikan untuk tahun 5 hingga 10 dikenali sebagai sekolah menengah.[10]

Tahap pendidikan di India adalah:

 • Pra-Rendah - Tabika ke KG
 • Utama (Rendah Rendah) - Kelas I hingga IV
 • Sekolah Menengah (Rendah Atas) - Kelas V hingga VIII
 • Sekolah menengah - Kelas IX hingga X
 • Intercollege - Kelas XI hingga XII

Indonesia

Di Indonesia, sekolah menengah (Bahasa Indonesia: Sekolah Menengah Pertama, SMP) merangkumi umur 12 hingga 14 atau kelas 7 hingga kelas 9.

Walaupun pendidikan wajib berakhir di sekolah menengah pertama, kebanyakan melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi. Terdapat sekitar 22,000 sekolah menengah di Indonesia dengan pemilikan yang seimbang antara sektor awam dan swasta.[11]

Iran

Iran memanggil Sekolah Bimbingan Sekolah Menengah, yang melayani kanak-kanak berusia antara 12 dan 15 tahun, iaitu kelas 7, 8 dan 9.[12]

Israel

Di kebanyakan bandar di Israel, sekolah menengah (Bahasa Ibrani: חטיבת ביניים, Khativat Beynaiym) merangkumi usia 12 hingga 15. Dari darjah 7 hingga ke-9.[13]

Itali

Di Itali yang setara adalah scuola secondaria di primo grado dulu dan biasa dipanggil sekolah menengah rendah (Inferiore Media Scuola), sering dipendekkan ke sekolah menengah (Media Scuola). Apabila Scuola secondaria di secondo grado, setaraf dengan sekolah menengah, dulu dipanggil sekolah menengah tinggi (Scuola Media Superiore), biasa disebut Superiori. Sekolah Menengah berlangsung selama tiga tahun dari usia pelajar 11 hingga 14 tahun. Sejak 2009, selepas Pembaharuan Gelmini, sekolah menengah dinamakan semula Scuola secondaria di primo grado (sekolah menengah rendah).

Jamaica

Sekolah menengah di Jamaica disebut "SMP." Itu dari kelas 7-9 tetapi idea ini semakin jarang sekarang jadi gred ini dianggap menengah rendah.

(Mereka juga memiliki sekolah rendah (darjah 1-6)

Jepun

Sekolah menengah rendah (中 学校 chūgakkō) adalah untuk kanak-kanak berumur dua belas hingga lima belas tahun.Dalam Kosovo "sekolah menengah" merujuk kepada institusi pendidikan untuk usia antara 14 dan 18, dan berlangsung selama 3-4 tahun, mengikuti sekolah rendah (yang berlangsung 8 atau 9 tahun). "Gimnasium"adalah jenis sekolah" menengah "yang paling berprestij.

Kuwait

Dalam Kuwait, sekolah menengah adalah dari darjah 6–9 dan dari usia 11–14.

Lubnan

Dalam Lubnan, sekolah menengah atau sekolah menengah terdiri daripada gred 7, 8, dan 9. Pada akhir kelas 9, pelajar diberi Diploma kebangsaan pemeriksaan.

Macedonia Utara

Dalam Macedonia Utara sekolah menengah merujuk kepada institusi pendidikan untuk usia antara 14 dan 18 tahun, dan berlangsung 3-4 tahun, mengikuti sekolah rendah (yang berlangsung 8 atau 9 tahun). "Gimnasiumadalah jenis sekolah menengah yang paling berprestij.

Malaysia

Dalam Malaysia, setaraf sekolah menengah dipanggil sekolah menengah rendah yang terdiri daripada pelajar berumur 13 hingga 15 tahun (Tingkatan 1-3).[nota 2] Biasanya, sekolah menengah rendah ini digabungkan dengan sekolah menengah atas untuk membentuk sekolah menengah tunggal yang juga dikenali sebagai sekolah menengah. Pelajar pada akhir pengajian menengah rendah mereka dikehendaki menduduki peperiksaan yang disebut PT3 (Mata pelajaran tingkatan 3.7 untuk pelajar bukan Islam dan 8 subjek untuk pelajar beragama Islam) untuk menentukan bidang pengajian mereka untuk menengah atas (Tingkatan 4-5).[rujukan diperlukan]

Mexico

Dalam Mexico, sistem sekolah menengah dipanggil Secundaria dan biasanya merangkumi tiga tahun, gred 7–9 (umur: 7 12–13, 8 13–14, 9: 14–15). Ia selesai selepas Primaria (Sekolah Dasar, hingga darjah 6: umur 6–12) dan sebelumnya Penyediaan / Bachillerato (Sekolah Menengah, gred 10–12 umur 15–18).

Montenegro

Dalam Montenegro sekolah menengah merujuk kepada institusi pendidikan untuk usia antara 14 dan 18 tahun, dan berlangsung 3-4 tahun, mengikuti sekolah rendah (yang berlangsung 8 atau 9 tahun). "Gimnasium"adalah jenis sekolah" menengah "yang paling berprestij.

New Zealand

Dalam New Zealand sekolah menengah dikenali sebagai "sekolah menengah." Mereka biasanya meliputi tahun 7 dan 8 (dahulunya dikenali sebagai Tingkatan 1 hingga 2). Pelajar pada umumnya berumur antara 10 dan 13. Terdapat sekolah rendah penuh yang juga mengandungi tahun 7 dan 8 dengan pelajar terus ke sekolah menengah pada tahun 9 (dahulunya dikenali sebagai Tingkatan 3).[14] Beberapa sekolah menengah juga merangkumi tahun 7 dan 8.[15][rujukan diperlukan]

Selepas tahun 2000 terdapat peningkatan minat untuk sekolah menengah (selama 7-10 tahun) dengan sekurang-kurangnya tujuh sekolah menawarkan pendidikan kepada kumpulan usia ini yang dibuka di seluruh negara di Auckland, Cambridge, Hamilton, Christchurch dan Upper Hutt.[16][17][rujukan diperlukan]

Pakistan

Dalam Pakistan, sekolah menengah (Kelas 1 - 8) adalah gabungan sekolah rendah (Kelas 1 - 5) dan menengah (Kelas 6 - 8).

Peru

Tidak ada sekolah menengah di Peru. Pelajar berumur 12 hingga 16 tahun menghadiri tahun lima Educación secundaria (sekolah Menengah.)

Filipina

Sejak pelaksanaan K – 12 sistem pendidikan, pendidikan sekolah menengah di Filipina disebut "SMP." Ia berlangsung selama 4 tahun dari Gred 7 ke 10 untuk pelajar berusia 12 hingga 16. Beberapa sekolah, seperti Miriam College di Loyola Heights dan juga Lourdes School of Quezon City di Sta. Mesa Heights, mempunyai Sekolah Menengah mereka dari Gred 6 ke 8. Ia didahului oleh sekolah rendah 6 tahun dan diikuti dengan program "sekolah menengah atas" 2 tahun.

Sebelum itu, tidak ada program sekolah menengah rasmi yang dilaksanakan dan tahun-tahun yang setara disebut "Sekolah Tinggi" yang bermula dari Tahun Pertama hingga Tahun Keempat.

Poland

Sekolah menengah di Poland, dipanggil gimnazjum, pertama kali diperkenalkan pada tahun 1932. Pendidikan ini bertujuan untuk murid-murid berumur sekurang-kurangnya 12 tahun dan berlangsung selama empat tahun. Sekolah menengah merupakan sebahagian daripada sistem pendidikan sehingga reformasi 1947, kecuali selama Perang Dunia II.

Sekolah menengah dibina semula di Poland pada tahun 1999 yang kini berlangsung tiga tahun setelah enam tahun sekolah rendah. Murid masuk gimnazjum biasanya berumur 13 tahun. Sekolah menengah adalah wajib bagi semua pelajar, dan ini juga merupakan peringkat akhir pendidikan wajib. Pada tahun akhir pelajar mengambil a ujian standard untuk menilai kemahiran akademik mereka. Pencetak markah yang lebih tinggi dalam ujian dibenarkan memilih sekolah pertama jika mereka ingin meneruskan pendidikan, yang digalakkan.

Bermula dengan tahun sekolah 2017/18, sekolah menengah dijadwalkan dibubarkan dan sekolah rendah akan diperpanjang sehingga lapan tahun, seperti sebelum tahun 1999.

Portugal

Dalam Portugal, sekolah menengah dikenali sebagai kitaran pendidikan asas 2 dan 3 (2º e 3º ciclos do ensino básico). Ia merangkumi tahun 5 hingga 9 tahun pendidikan wajib, untuk kanak-kanak berumur antara sepuluh hingga lima belas tahun. Selepas reformasi pendidikan pada tahun 1986, bekas sekolah persediaan

 • Kitaran pertama (1º ciclo) - bekas pendidikan rendah
 • "Tahun 1" (6-7 tahun)
 • "Tahun ke-2" (7-8 tahun)
 • "Tahun ke-3" (8-9 tahun)
 • "Tahun ke-4" (9–10 tahun)
 • Kitaran ke-2 (2º ciclo) - bekas pendidikan persediaan
 • "Tahun ke-5" (10-11 tahun)
 • "Tahun ke-6" (11-12 tahun)
 • Kitaran ke-3 (3º ciclo)
 • "Tahun ke-7" (12–13 tahun)
 • "Tahun ke-8" (13–14 tahun)
 • "Tahun ke-9" (14–15 tahun)
 • Sekolah Menengah (ensino secundário)
 • "Tahun ke-10" (15–16 tahun)
 • "Tahun ke-11" (16-17 tahun)
 • "Tahun ke-12" (17-18 tahun)

Romania

Sekolah menengah di Romania, atau gimnasium (gimnaziu), merangkumi gred 5 hingga 8 dan pelajar biasanya berkongsi bangunan dengan pelajar sekolah rendah tetapi berlainan sayap / lantai. Pelajaran sekolah rendah diajar oleh segelintir guru: kebanyakannya diliputi oleh salah seorang dari mereka, dan bidang yang lebih spesifik seperti bahasa asing, agama atau gim mungkin mempunyai guru yang berdedikasi. Peralihan ke sekolah menengah mengubahnya menjadi satu guru setiap model kursus di mana pelajar biasanya tinggal di kelas yang sama sementara guru bergilir di antara kursus. Pada akhir kelas lapan (biasanya sesuai dengan usia 14 atau 15), pelajar mengambil peperiksaan bertulis yang mengira 80% (sebelumnya, dulu 50%) dari purata yang diperlukan untuk mendaftar di sekolah menengah. Pelajar kemudian pergi ke sekolah Menengah atau Sekolah Vokasional, bergantung pada tahap akhir mereka.[18] Persekolahan adalah wajib sehingga darjah kesepuluh (yang sesuai dengan usia 16 atau 17). Proses pendidikan dilakukan pada semester bernombor, semester pertama berlangsung 15 minggu antara September dan Disember dan semester kedua berlangsung 20 minggu antara Januari dan Jun.

Rusia

Sekolah menengah di Rusia merangkumi darjah 5 hingga 9, dan merupakan kesinambungan aktiviti sekolah rendah (hampir selalu mereka berada di bangunan yang sama dengan sekolah rendah dan sekolah menengah, biasanya terletak di sayap / lantai yang berbeza). Pelajaran sekolah rendah diajar oleh segelintir guru: kebanyakannya diliputi oleh salah seorang dari mereka, dan bidang yang lebih khusus seperti Bahasa Inggeris atau gim mungkin mempunyai guru yang berdedikasi. Peralihan ke sekolah menengah mengubahnya menjadi satu guru per model kursus, di mana guru tinggal di bilik darjah mereka dan murid menukar bilik semasa waktu rehat. Contoh kursus merangkumi matematik (berpecah dari gred 7 menjadi aljabar, geometri dan fizik), seni visual, Bahasa Rusia, Bahasa asing, sejarah, sastera, geografi, biologi, Sains Komputer, kimia (dari gred 8), teori sosial (di gred 9).[19] Proses pendidikan dilakukan secara bernombor perempat, dengan suku pertama meliputi September dan Oktober, suku kedua November dan Disember, suku ketiga berlangsung dari pertengahan Januari hingga pertengahan Mac, suku keempat meliputi April dan Mei. Terdapat cuti selama satu minggu antara suku 1 dan 2 serta 3 dan 4, percutian yang agak lama antara suku 2 dan 3 untuk membolehkan perayaan Tahun Baru, dan cuti tiga bulan antara tahun-tahun tersebut.[20] Pada akhir sekolah menengah kebanyakan orang tinggal di sekolah selama dua tahun lagi dan mendapat sijil yang membolehkan mereka melanjutkan pelajaran ke universiti, tetapi ada yang beralih ke sekolah teknik-vokasional.

Arab Saudi

Dalam Arab Saudi, sekolah menengah merangkumi kelas 7 hingga 9, yang terdiri daripada pelajar berumur 12 hingga 15 tahun.

Serbia

Dalam Serbia sekolah menengah merujuk kepada separuh kedua pendidikan rendah (sekolah rendah) untuk usia antara 11 hingga 15 tahun dan berlangsung selama 4 tahun (gred 5 hingga 8), mengikuti separuh pertama sekolah rendah (gred 1 hingga 5, umur 7 hingga 11 tahun). Sekolah menengah tidak dianggap terpisah dari sekolah rendah di Serbia melainkan merupakan perpanjangannya dan biasanya diadakan di bangunan sekolah yang sama tetapi dalam keadaan berlawanan. Sekolah menengah adalah tempoh peralihan dari pendidikan rendah ke pendidikan menengah (sekolah menengah) di mana kanak-kanak beralih dari mempunyai mata pelajaran yang sangat umum dan menjadi guru utama bagi kebanyakan mereka dengan hanya sebilangan kecil guru lain untuk subjek khusus seperti Bahasa Inggeris, muzik dan Gim kepada yang lebih serius kurikulum dengan beban kursus yang lebih baik mencerminkan sekolah menengah. Sekolah menengah merupakan kali pertama kanak-kanak mempunyai guru yang berasingan untuk setiap mata pelajaran dan diperkenalkan dengan kursus seperti kimia, biologi, sesaat Bahasa asing dan fizik. Kedua-dua sekolah rendah dan menengah adalah wajib di Serbia, setelah itu hampir semua pelajar mengambil universal yang dikeluarkan negara peperiksaan kemasukan untuk layak ke sekolah menengah, sama ada Gimnasium, sekolah menengah khusus untuk mata pelajaran seperti Ekonomi atau Perubatan, atau Sekolah Vokasional (sekolah perdagangan).

Singapura

Pelajar dari Sekolah Menengah Nan Hua, sebuah sekolah menengah di Singapura, di dewan sekolah

Di Singapura, sekolah menengah biasanya disebut sebagai sekolah Menengah. Pelajar memulakan sekolah menengah setelah tamat sekolah rendah pada usia 13, dan 16 tahun (empat tahun jika mereka mengikuti kursus Teknikal Khas, Ekspres atau Normal), atau 17 (lima tahun jika mereka mengikuti kursus Akademik Biasa). Pelajar dari kursus Khas dan Ekspres mengambil Tahap GCE 'O' setelah empat tahun pada akhir pendidikan menengah, dan pelajar dari kursus Normal (Akademik dan Teknikal) mengambil peperiksaan Tahap GCE 'N' setelah empat tahun, dan pelajar Akademik Normal mempunyai pilihan untuk melanjutkan ke Tahap O.Pelajar cemerlang yang terpilih juga mempunyai pilihan untuk menukar kelas yang kemudian mempengaruhi tahun-tahun mereka belajar. Setelah menamatkan sekolah menengah, pelajar beralih ke pendidikan pra-pengajian tinggi (iaitu di institusi seperti maktab rendah, politeknik, ITE).

Slovenia

Dalam Slovenia "sekolah menengah" merujuk kepada institusi pendidikan untuk usia antara 14 dan 18, dan berlangsung selama 3-4 tahun, mengikuti sekolah rendah (yang berlangsung 8 atau 9 tahun). "Gimnasium"adalah jenis sekolah" menengah "yang paling berprestij.

Somalia

Dalam Somalia, sekolah menengah yang dikenalpasti sebagai sekolah menengah adalah empat tahun antara sekolah menengah dan sekolah rendah. Murid memulakan sekolah menengah dari tingkatan yang disebut di Somalia atau tahun 5 dan menyelesaikannya pada tahun 8. Pelajar memulakan sekolah menengah dari usia 11 tahun dan menyelesaikannya ketika mereka berumur 14–15. Mata pelajaran yang diambil oleh murid sekolah menengah adalah: Orang Somalia, Bahasa Arab, Bahasa Inggeris, Agama, Sains, Geografi, Sejarah, Matematik, Tekstil, Seni dan Reka Bentuk, Pendidikan Jasmani (PE) (Bola Sepak) dan kadang-kadang Muzik. Di beberapa sekolah menengah, wajib belajar Bahasa Itali.

Korea Selatan

Dalam Korea Selatan, sekolah menengah dipanggil a jung hakgyo (Hangul: 중학교; Hanja: ) yang merangkumi gred 7 hingga 9 (disebut sebagai: kelas 1 hingga 3 kelas menengah; kira-kira umur 13–15).[21]

Sepanyol

Dalam Sepanyol, pendidikan adalah wajib bagi kanak-kanak dan remaja antara 6 hingga 16 tahun. Pendidikan asas terbahagi kepada Educación Primaria (darjah pertama hingga darjah enam), yang setaraf dengan sekolah rendah Sepanyol; dan Educación Secundaria Obligatoria atau ESO (kelas ketujuh hingga kesepuluh), kira-kira bahasa Sepanyol setaraf dengan sekolah menengah dan (sebahagian) sekolah menengah. Umur biasa di ESO adalah 12 hingga 15 tahun, tetapi mereka boleh berkisar antara 11 hingga 16 tahun bergantung pada tarikh lahir (seorang pelajar yang dilahirkan pada akhir tahun boleh memulakan ESO pada 11 tahun jika dia berusia 12 tahun sebelum 1 Januari , dan pelajar yang dilahirkan pada awal tahun boleh menamatkan ESO setelah berusia 16 tahun).

Selepas ESO, pelajar dapat meneruskan pendidikan pra-universiti mereka Bachillerato (kelas sebelas dan kedua belas) atau pilih a Ciclo de Formación Profesional (jenis sekolah vokasional yang lebih baik).

Taiwan

Sekolah menengah pertama (tiga tahun dari kelas 7 hingga 9) di Taiwan pada awalnya dipanggil sekolah menengah rendah.[nota 3] Namun, pada bulan Ogos 1968, mereka diganti menjadi sekolah menengah kebangsaan [nota 4] sering diterjemahkan ke peringkat menengah pertama) ketika mereka menjadi percuma dan wajib. Sekolah menengah swasta sekarang ini masih dipanggil sekolah menengah rendah. Pelajar Taiwan yang berumur lebih dari dua belas biasanya bersekolah di sekolah menengah pertama. Disertakan dengan pertukaran dari sekolah menengah pertama ke sekolah menengah adalah pembatalan peperiksaan masuk yang diperlukan untuk memasuki sekolah menengah.[22]

Tunisia dan Maghribi

Dalam Tunisia dan Maghribi, sebuah sekolah menengah merangkumi gred 7 hingga 9, yang terdiri daripada pelajar berumur 12 hingga 15 tahun.

Inggeris

England dan Wales

Dalam Inggeris dan Wales, pihak berkuasa pendidikan tempatan memperkenalkan sekolah menengah pada tahun 1960-an dan 1970-an. Gagasan Sekolah Menengah dicontohi oleh Laporan Ploughden tahun 1967 yang mencadangkan perubahan kepada a model tiga peringkat termasuk Sekolah pertama untuk kanak-kanak berumur antara 4 dan 7 tahun, Sekolah Menengah untuk kanak-kanak berumur 7-11 tahun, dan kemudian sekolah menengah atas atau sekolah menengah untuk kanak-kanak berusia 11-16 tahun.[23] Beberapa pihak berkuasa memperkenalkan Sekolah Menengah untuk alasan ideologi, sesuai dengan laporan itu, sementara yang lain melakukannya dengan alasan yang lebih pragmatik yang berkaitan dengan membesarkan sekolah yang meninggalkan usia dalam pendidikan wajib hingga 16, atau untuk memperkenalkan a sistem yang menyeluruh.[24][25]

Pihak berkuasa yang berbeza memperkenalkan sekolah yang berlainan usia, walaupun pada dasarnya, tiga model digunakan:

 • 4–6 Sekolah pertama, diikuti oleh 7–11 "sekolah menengah," seperti yang disarankan oleh Plowden
 • 5–9 Sekolah pertama, diikuti oleh 9–13 "sekolah menengah"
 • 5–10 Sekolah pertama diikuti oleh 10–13 “sekolah menengah,” atau sekolah menengah

Di banyak kawasan, "sekolah rendah" dan bukannya sekolah pertama digunakan untuk menunjukkan tahap pertama.

Di samping itu, beberapa sekolah disediakan sebagai sekolah gabungan melayani murid dalam lingkungan usia 5-12 sebagai gabungan sekolah pertama dan menengah.[24]

Sekitar tahun 2000 sekolah menengah dan gabungan telah dilaksanakan pada awal 1980-an. Walau bagaimanapun, jumlah itu mula menurun pada akhir 1980-an dengan diperkenalkannya Kurikulum Kebangsaan. Kurikulum baru terbahagi Tahap Utama pada usia 11 tahun mendorong sebahagian besar pihak berkuasa pendidikan tempatan untuk kembali ke sistem dua peringkat Utama (kadangkala berpecah menjadi Sekolah bayi dan Sekolah rendah) dan Sekolah Menengah.[26] Kini terdapat kurang dari 150 sekolah menengah yang masih beroperasi di United Kingdom, yang bermaksud bahawa sekitar 90% sekolah menengah telah ditutup atau kembali ke status sekolah rendah sejak tahun 1980. Sistem 8-12 sekolah menengah telah tidak berfungsi sepenuhnya.[27]

Di bawah undang-undang semasa, semua sekolah menengah mesti dianggap sekolah rendah atau menengah. Oleh itu, sekolah-sekolah yang mempunyai lebih banyak kumpulan tahun sekolah rendah daripada KS3 atau KS4 diistilahkan sebagai "primer dianggap" atau "kelas menengah-dianggap", sementara sekolah-sekolah dengan murid-murid yang lebih tua, atau dengan murid-murid di Y11 disebut "dianggap menengah" atau " orang tengah-dianggap-sekunder. " Untuk tujuan statistik, sekolah seperti ini sering dimasukkan dalam kategori sekolah rendah dan menengah "sebagaimana yang difikirkan".[28] Terutama, kebanyakan sekolah juga mengikuti pola pengajaran sesuai dengan status yang dianggapnya, dengan sekolah-sekolah yang dianggap sekolah rendah menawarkan kurikulum gaya sekolah rendah yang diajar oleh guru satu kelas, dan sekolah-sekolah yang dianggap sekolah menengah menggunakan pendekatan yang lebih berpusatkan pakar. Secara sah sekolah serba lengkap juga dianggap sekolah menengah (dianggap menengah), walaupun mereka jarang disebut seperti itu.

Beberapa sekolah menengah masih wujud di pelbagai kawasan di England. Mereka disokong oleh Forum Sekolah Menengah Kebangsaan. Lihat Senarai sekolah menengah di England.

Scotland

Dalam Scotland, sistem yang serupa dengan bahasa Inggeris telah dicuba Sekolah menengah Grangemouth, Falkirk antara tahun 1975 dan 1987.[29] Label "sekolah menengah pertama" digunakan untuk beberapa sekolah di Orkney dan Shetland yang memenuhi keperluan murid-murid dari usia 5 hingga 14 tahun, dan pada masa itu mereka berpindah ke sekolah menengah yang berdekatan.

Ireland Utara

Dalam Ireland Utara, di dalam Majlis Daerah Armagh, Banbridge dan Craigavon kawasan di County Armagh, Rancangan Dickson beroperasi, di mana murid-murid menghadiri sekolah rendah dari usia 4–10, sekolah menengah pertama dari 11–14, dan sekolah menengah atau sekolah tatabahasa dari 14–19.

Amerika Syarikat

Sekolah menengah di Amerika Syarikat biasanya merangkumi gred 6-8 atau 7-9. Dari segi sejarah, kawalan awam tempatan (dan alternatif swasta) telah membenarkan beberapa perubahan dalam organisasi sekolah. Sekolah rendah merangkumi tadika hingga kelima atau Gred enam tetapi beberapa sekolah rendah mempunyai empat atau lapan darjah - sehingga usia 10 atau 14 tahun[30] (juga dikenali sebagai nilai pertengahan). Mata pelajaran asas diajar dan murid sering tinggal di satu atau dua bilik darjah sepanjang hari persekolahan, kecuali untuk pendidikan Jasmani, perpustakaan, muzik, seni, dan komputer kelas. Pada tahun 2001, terdapat kira-kira 3.6 juta kanak-kanak di setiap kelas di Amerika Syarikat.[31] "Sekolah menengah" dan "sekolah menengah pertama" adalah sekolah yang masing-masing merangkumi darjah 5 atau 6 hingga 8 dan 7 hingga 8,[30] tetapi sekolah menengah rendah yang merangkumi darjah 7 hingga 9 juga biasa.

Julat yang ditentukan oleh kedua-duanya sering didasarkan pada faktor demografi, seperti peningkatan atau penurunan jumlah relatif pelajar yang lebih muda atau lebih tua, dengan tujuan untuk mengekalkan populasi sekolah yang stabil.[32] Pada masa ini, murid diberi lebih banyak kebebasan, berpindah ke bilik darjah yang berbeza untuk mata pelajaran yang berbeza, yang merangkumi matematik, kajian sosial, sains, dan seni bahasa. Juga, murid dapat memilih beberapa mata pelajaran kelas mereka (elektif). Biasanya, bermula di kelas enam, gred menjadi sebahagian daripada transkrip rasmi murid. Di A.S., kanak-kanak yang berusia dalam lingkungan enam hingga kesembilan kadang-kadang disebut sebagai "SMP".[33]

Konsep "sekolah menengah pertama" diperkenalkan pada tahun 1909, di Columbus, Ohio.[34] Sekolah menengah pertama diciptakan untuk "merapatkan jurang antara sekolah rendah dan sekolah menengah", penekanan dikreditkan Charles W. Eliot.[35] Pada akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20, kebanyakan sekolah rendah Amerika mempunyai gred 1 hingga 8, dan organisasi ini masih wujud, di mana beberapa konsep organisasi sekolah menengah telah disesuaikan dengan nilai pertengahan. Seiring berjalannya waktu, konsep sekolah menengah meningkat dengan cepat apabila daerah sekolah baru berkembang, atau sistem memodenkan bangunan dan kurikulum. Pengembangan ini berterusan hingga tahun 1960-an. Jon Wiles, pengarang Membangunkan Sekolah K-8 yang Berjaya: Panduan Pengetua, mengatakan bahawa "masalah utama" untuk model asal adalah "kemasukan kelas sembilan", kerana kurangnya fleksibiliti instruksional, kerana syarat harus mendapat kredit sekolah tinggi di kelas kesembilan dan bahawa "sepenuhnya pelajar tingkatan sembilan di sekolah menengah rendah nampaknya tidak tergolong dalam kalangan pelajar yang mengalami permulaan akil baligh ".[36]

Model "sekolah menengah" baru mula muncul pada pertengahan tahun 1960-an. Wiles berkata, "Pada mulanya, sukar untuk menentukan perbezaan antara sekolah menengah pertama dan sekolah menengah, tetapi ketika sekolah menengah menjadi mapan, perbezaannya menjadi lebih jelas."[36] Sekolah menengah berada di antara sekolah rendah dan sekolah menengah, dan mempunyai pelajar kelas 6 hingga 8. Sekolah menengah rendah mempersiapkan pelajar kelas tujuh, lapan, dan kesembilan untuk sekolah menengah.

The fakulti disusun menjadi jabatan akademik yang beroperasi lebih kurang secara bebas antara satu sama lain.[rujukan diperlukan]

Format sekolah menengah kini telah menggantikan format SMP dengan nisbah sekitar sepuluh hingga satu di Amerika Syarikat, tetapi sekurang-kurangnya dua daerah sekolah telah memasukkan kedua-dua sistem tersebut pada tahun 2010.[37]

Uruguay

Dalam Uruguay, sekolah menengah awam terdiri daripada dua tahap, satu wajib dipanggil "Kitaran Asas" atau "Kitaran Pertama". Ini terdiri daripada tiga tahun, usia 12–13, 13–14 dan 14–15 (bersamaan dengan kelas 7, 8, dan 9 Amerika), dan satu pilihan yang disebut “Kitaran Kedua”, berumur 15–16, 16–17 dan 17 –18 (bersamaan dengan darjah 10, 11, dan 12 Amerika). Kitaran Kedua terbahagi kepada 4 pilihan di kelas 5 Uruguay: "Sains Manusia", "Biologi", "Ilmiah" dan "Seni", dan 7 pilihan pada kelas 6 dan terakhir: "Undang-undang" atau "Ekonomi" (jika Kursus Sains Manusia diambil pada 5), ​​"Perubatan" atau "Agronomi" (jika kursus Biologi diambil pada 5), ​​"Senibina" atau "Kejuruteraan" (jika kursus Ilmiah diambil pada 5) dan "Seni" (jika kursus Seni diambil pada 5 ).

Kedua-dua peringkat ini biasanya dikenali sebagai "Liceo" (bahasa Sepanyol untuk "sekolah menengah").

Venezuela

Dalam Venezuela, sekolah menengah (educación media umum, umur 12–15) adalah dari kelas 7 hingga darjah 9.

Di beberapa institusi yang disebut "Sekolah Teknik" ada gred tambahan, bagi mereka yang ingin lulus sebagai "Juruteknik menengah" di kawasan tertentu. Pendidikan ini akan memungkinkan mereka untuk diambil bekerja di peringkat yang lebih tinggi, atau lebih mudah diperkenalkan ke dalam karier perguruan tinggi.

Vietnam

Sekolah menengah, atau sekolah menengah pertama, merangkumi kelas 6 hingga 9. Setelah tamat darjah 9, pelajar harus mengambil ujian lulus kebangsaan, yang merangkumi bahagian mengenai Matematik, Sastera dan Bahasa Inggeris. Skor maksimum untuk setiap ujian adalah 10, dengan dua mata pelajaran pertama (disebut Subjek Teras) didarabkan dengan dua dengan jumlah skor 50 yang mungkin. Mata ganjaran dari kursus vokasional juga dapat ditambahkan ke skor akhir.

Sebilangan sekolah awam menggunakan skor peperiksaan lulus dan transkrip pelajar untuk membuat keputusan. Banyak sekolah awam dan swasta lain menghendaki pelajar yang melamar sekolah tersebut untuk mengikuti ujian masuk. Transkrip dan pasukan peperiksaan pelajar pasukan pentadbiran untuk menentukan sama ada pelajar layak berdasarkan kriteria kemasukan mereka.

Lihat juga

Catatan

 1. ^ Biasa disebut sebagai "Zhong Kao" (Bahasa Cina ringkas: 中 考).
 2. ^ Pelajar Menengah Rendah
 3. ^ "chuzhong"(初級中學, 初中
 4. ^ "guozhong"(國民 中學, 國 中

Rujukan

Petikan khusus
 1. ^ "Shake-up menempatkan Tahun 7 di sekolah menengah". WA Hari Ini.
 2. ^ "SEJARAH PENDEK SEKOLAH ARMIDALE" (PDF). Sekolah Armidale. Diarkibkan daripada asal (PDF) pada 2013-04-08. Diperoleh 2014-01-16.
 3. ^ "Tentang Tahun Pertengahan". Tahun Pertengahan - Wilayah Utara Australia. Kerajaan Wilayah Utara. 200. Diarkibkan daripada asal pada 2008-02-23. Diperoleh 2008-02-01.
 4. ^ "Ley de Reforma Educativa. Ley Nº 1565/1994 - OEI" [Undang-undang Pembaharuan Pendidikan. Undang-Undang No. 1565/1994 - OEI] (PDF). OEI.
 5. ^ "Definisi sekolah menengah pertama". Diakses pada 12 Jun 2007. 2009-10-31.
 6. ^ a b Czech Act No. 561/2004 Koleksi Undang-Undang, mengenai Pra sekolah, Asas, Menengah, Profesional Tersier dan Pendidikan Lain Diarkibkan 2014-06-27 di Mesin Wayback (Akta Pendidikan)
 7. ^ "Les niveaux et les établissements d'enseignement - Ministère de l'éducation nationale" [Tahap dan pertubuhan pendidikan - Kementerian Pendidikan Nasional] (dalam bahasa Perancis). Pendidikan.gouv.fr Diarkibkan dari yang asal pada 4 Oktober 2006. Diperoleh 2014-01-16.
 8. ^ "Sistem pendidikan Georgia" (dalam bahasa Georgia). Diperoleh 2018-09-14.
 9. ^ "Sekolah Gibraltar | Kolej Gibraltar". Diperoleh 2009-01-09.
 10. ^ a b c Amaidi. "Sistem Pendidikan India" (PDF). Diarkibkan daripada asal (PDF) pada 17 Jun 2012. Diperoleh 5 Mei 2012.
 11. ^ Statistik sekolah menengah antara 2004–2005 "Salinan yang diarkibkan". Diarkibkan daripada asal pada 2007-09-27. Diperoleh 2009-08-06.CS1 maint: salinan yang diarkibkan sebagai tajuk (pautan)
 12. ^ Mehrabi, Masoud. "Masyarakat Dewan Iran: Pendidikan di Iran: Sistem Pendidikan Iran". Diperoleh 2014-10-17.
 13. ^ "Sistem Pendidikan Israel".
 14. ^ "Sekolah / Halaman Utama - Te Kete Ipurangi (TKI)" [Sekolah / Halaman Utama - Pemasaran Internet (TKI)]. Diarkibkan dari yang asal pada 17 Mac 2018.
 15. ^ "Sekolah / Halaman Utama - Te Kete Ipurangi (TKI)" [Sekolah / Halaman Utama - Pemasaran Internet (TKI)].
 16. ^ "Sekolah / Halaman Utama - Te Kete Ipurangi (TKI)" [Sekolah / Halaman Utama - Pemasaran Internet (TKI)]. Diarkibkan dari yang asal pada 17 Mac 2018.
 17. ^ "Sekolah / Halaman Utama - Te Kete Ipurangi (TKI)" [Sekolah / Halaman Utama - Pemasaran Internet (TKI)]. Diarkibkan dari yang asal pada 17 Mac 2018.
 18. ^ Romania, Kementerian Pendidikan Nasional dan Penyelidikan (2014). "Perubahan dalam Pendidikan (versi Romania)". Pendidikan (Tiada versi bahasa Inggeris).
 19. ^ "Список предметов, изучаемых в начальной, средней и старшей школе" [Senarai mata pelajaran yang dipelajari di sekolah rendah, menengah dan tinggi.] (Dalam bahasa Rusia). Diarkibkan daripada asal pada 2016-03-02. Diperoleh 2016-02-19.
 20. ^ "Учебные четверти и каникулы" [Tempat belajar dan percutian] (dalam bahasa Rusia).
 21. ^ Kementerian Pendidikan Sains & Teknologi. "Sistem Pendidikan". Diarkibkan daripada asal pada 17 Mei 2012. Diperoleh 5 Mei 2012.
 22. ^ Pejabat Maklumat Kerajaan. "Perkembangan Pendidikan dan Situasi Masa Kini Taiwan". Diarkibkan daripada asal pada 31 Julai 2012. Diperoleh 5 Mei 2012.
 23. ^ Central Advisory Council for Education (England) (1967). "Jilid 1 Bab 10 Zaman dan Tahap Pendidikan Rendah". Kanak-kanak dan Sekolah Rendah mereka. Pejabat Alat Tulis Seri Paduka. Diarkibkan daripada asal pada 2010-04-04. Diperoleh 2008-02-01.
 24. ^ a b "Sekolah menengah merosot kerana perkembangan sembarangan". Tambahan Pendidikan Times. 1981-11-13. hlm. 9.
 25. ^ Andrew, Herbert; Jabatan Pendidikan dan Sains (1965-07-12). "Bentuk utama organisasi yang komprehensif". Pekeliling 10/65: Organisasi Pendidikan Menengah. HMSO. Diarkibkan daripada asal pada 2007-09-28. Diperoleh 2009-04-18.
 26. ^ "Pendidikan: Akhir Jalan Tengah?". Berita BBC. 1998-06-28. Diperoleh 2008-02-01.
 27. ^ "Sekolah Menengah Inggeris". Diperoleh 2016-01-11.
 28. ^ "Peraturan Pendidikan (Sekolah Menengah) (England) 2002". Instrumen Berkanun 2002 No. 1983. Pejabat Alat Tulis Seri Paduka. 2002. Diperoleh 2008-02-01.
 29. ^ Meldrum, James (1976). Pendidikan Tiga Tahap di Grangemouth.
 30. ^ a b [1], hlm. 7, rajah 1
 31. ^ "Pencernaan Statistik Pendidikan, 2001" (PDF). Diperoleh 2010-04-14.
 32. ^ sekolah Menengah Rendah. encarta.msn.com. Diarkibkan daripada asal pada 30 Ogos 2009. Diperoleh 24 Julai, 2007. Perbezaan utama antara sekolah menengah dan menengah rendah terletak pada falsafah. Falsafah sekolah menengah memberi tumpuan kepada pelajar di mana tumpuan SMP lebih kepada isi. 2009-10-31.
 33. ^ Gillham, Isabel. "Konsep kendiri dan Membaca". Guru Membaca 21.3 (1967): 270–273.
 34. ^ "Sekolah Menengah Pertama di Amerika Syarikat". OhioHistoryCentral.org. Persatuan Sejarah Ohio. Diperoleh 2014-08-19.
 35. ^ "Rancangan SMP yang digariskan", Berita Pagi Dallas, 22 September 1929, bahagian 1, halaman 9.
 36. ^ a b Wiles, John, ed. (10 Jun 2009). Membangunkan Sekolah K-8 yang Berjaya: Panduan Pengetua. Corwin Press. hlm. 3. ISBN 978-1412966177.
 37. ^ USD, Concordia, Kansas diambil pada 2010-10-28

Bacaan lanjut

 • Arnold, J. "Diperlukan: Perspektif Realistik Pelajar Awal Remaja." CLEARINGHOUSE 54: 4 (1980).
 • Atwell, Nancie. "Di Tengah: Pemahaman Baru Tentang Menulis, Membaca, dan Belajar." Boynton / Cook Pub Backes
 • Beane, J. "Tarian ke Muzik Masa: Masa Depan Pendidikan Tahap Menengah." MAJLIS ADOLESCENT AWAL 2 (September 1987): 18–26.
 • Beane, J. KURIKULUM SEKOLAH MENENGAH: DARI RETORIK KE REALITI. Columbus, Ohio: Persatuan Sekolah Menengah Kebangsaan, 1990a.
 • Beane, J. KESAN DALAM KURIKULUM: MENUJU DEMOKRASI, DIGNITY, DAN KEBEBASAN. New York: Teachers College Press, 1990b.
 • Sekolah Menengah Cross Keys. TEMPAT SENDIRI. Florissant, Missouri: Sekolah Awam Florissant, 1990.
 • Jennings, W., dan Nathan, J. "Memulakan / Mengganggu Penyelidikan Keberkesanan Program Sekolah." PHI DELTA KAPPAN 59 (1977): 568–572.
 • Fenwick, J. (Pengarang Utama) Tahap Pusat: Komitmen terhadap Pendidikan Berasaskan Piawai untuk Pelajar Gred Tengah California. Sacramento: Jabatan Pendidikan California, 2001
 • "Mengapa Sekolah Tahap Menengah MENJADI Kejayaan Remaja Muda" Westerville, OH: NMSA, 2003.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send