Ilustrasi perubatan - Medical illustration

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Ilustrasi perubatan
Ilustrasi perubatan Wikipedia sindrom outlet toraks anatomi brachial plexus dengan label.jpg
Gambaran mengenai anatomi neurovaskular yang relevan dalam pendekatan bedah saraf supraklavikular anterior ke plexus brachial dan kapal subclavian untuk sindrom saluran keluar toraks.
Sobo 1909 589.png
Ilustrasi anatomi pemotongan tengkorak yang menunjukkan meninges. Ilustrasi tahun 1909 dari Atob Sobotta dan buku teks Anatomi Manusia.
Pengenal
MeSHD008488
Terminologi anatomi

A gambaran perubatan adalah bentuk gambaran biologi yang membantu merakam dan menyebarkan pengetahuan perubatan, anatomi, dan yang berkaitan.

Sejarah

Perubatan ilustrasi telah dibuat mungkin sejak permulaan perubatan[1] dalam ratusan (atau ribuan) tahun. Banyak manuskrip yang diterangi dan risalah ilmiah Arab pada abad pertengahan berisi ilustrasi yang mewakili pelbagai sistem anatomi (peredaran darah, saraf, urogenital), patologi, atau metodologi rawatan. Sebilangan besar ilustrasi ini dapat dilihat aneh bagi mata moden, kerana ia menggambarkan pergantungan awal pada biasiswa klasik (terutama Galendaripada pemerhatian langsung, dan perwakilan struktur dalaman boleh menjadi menarik. Tanda air tinggi awal adalah penerbitan tahun 1543 CE Andreas Vesaliuss De Humani Corporis Fabrica Libri Septum, yang memuat lebih dari 600 ilustrasi potongan kayu yang indah berdasarkan pemerhatian yang teliti terhadap pembedahan manusia.

Sejak zaman Leonardo da Vinci dan penggambarannya tentang bentuk manusia, terdapat kemajuan besar dalam seni mewakili tubuh manusia. Seni ini telah berkembang dari masa ke masa dari ilustrasi ke pencitraan digital menggunakan kemajuan teknologi pada era digital. Berengario da Carpi adalah pakar anatomi pertama yang dikenali untuk memasukkan ilustrasi perubatan dalam buku teksnya. Anatomi Gray, awalnya diterbitkan pada tahun 1858, adalah salah satu buku teks anatomi manusia yang terkenal yang mempamerkan pelbagai teknik penggambaran anatomi.[2]

Pada tahun 1895, Konrad Roentgen, seorang ahli fizik Jerman menemui X-Ray. Pencitraan dalaman menjadi kenyataan setelah penemuan X-Ray. Sejak itu pengimejan dalaman berkembang untuk memasukkan ultrasonik, CT, dan MRI pengimejan.[2]

Sebagai profesion, gambaran perubatan mempunyai sejarah yang lebih baru. Pada akhir tahun 1890-an, Max Brödel, artis berbakat dari Leipzig, dibawa ke The Sekolah Perubatan Johns Hopkins di Baltimore untuk menggambarkan untuk Harvey Cushing, William Berhenti, Howard Kelly, dan doktor terkenal yang lain. Selain menjadi artis yang luar biasa, dia mencipta teknik baru, seperti habuk karbon, sangat sesuai dengan materi pelajarannya dan teknologi percetakan semasa. Pada tahun 1911, dia mempengerusikan penciptaan jabatan ilustrasi perubatan akademik pertama, yang berterusan hingga hari ini. Lulusannya tersebar di seluruh dunia, dan mendirikan sejumlah program akademik yang disenaraikan di bawah di bawah "Pendidikan".

Ilustrator perubatan terkenal termasuk Max Brödel dan Dr. Frank H. Netter. Untuk inventori ilustrator ilmiah dalam talian termasuk sudah lebih dari 1000 ilustrator perubatan aktif 1450-1950 dan pakar dalam anatomi, dermatologi dan embriologi, lihat Pangkalan Data Stuttgart Ilustrasi Ilmiah 1450-1950

Ilustrasi perubatan digunakan di sejarah perubatan.[3]

Profesion

Ilustrator perubatan bukan sahaja menghasilkan bahan tersebut tetapi juga dapat berfungsi sebagai perunding dan pentadbir dalam bidang biokomunikasi. Seorang ilustrator perubatan yang diperakui terus mendapat latihan yang luas di ubat, sains, dan seni teknik sepanjang kerjayanya.

The Persatuan Ilustrator Perubatan adalah organisasi antarabangsa yang ditubuhkan pada tahun 1945, dan diperbadankan di Illinois. Ahli-ahlinya terutamanya adalah seniman yang membuat bahan yang dirancang untuk memudahkan rakaman dan penyebaran pengetahuan perubatan dan biosains melalui media komunikasi visual. Anggota tidak hanya terlibat dalam penciptaan bahan tersebut, tetapi juga berkhidmat dalam kapasiti perunding, penasihat, pendidikan dan pentadbiran dalam semua aspek komunikasi biosains dan bidang pendidikan visual yang berkaitan.

Objektif profesional AMI adalah untuk mempromosikan kajian dan kemajuan ilustrasi perubatan dan bidang komunikasi visual bersekutu, dan untuk mempromosikan persefahaman dan kerjasama dengan profesion perubatan dan profesion sains kesihatan yang berkaitan.

AMI menerbitkan tahunan Buku Sumber Ilustrasi Perubatan yang diedarkan kepada profesional kreatif dan pemasaran yang secara berkala mengupah pembuat gambar perubatan / ilmiah untuk projek editorial, penerbitan, pendidikan dan iklan. Terdapat Buku Sumber pendamping dengan portfolio ilustrasi, animasi dan multimedia yang boleh dicari dari beratus-ratus artis di lapangan.

Kebolehan jelas yang diperlukan adalah dapat memvisualisasikan subjek, tahap keaslian dalam gaya lukisan dan kemahiran halus diskriminasi warna.[4]

Pendidikan

Sebilangan besar ilustrator perubatan dalam profesion ini mempunyai ijazah sarjana dari program siswazah yang bertauliah dalam ilustrasi perubatan atau gelar lanjutan lain dalam sains atau seni. The Persatuan Ilustrator Perubatan adalah ahli penaja CAAHEP (Suruhanjaya Akreditasi Program Pendidikan Kesihatan Bersekutu), organisasi yang memberikan akreditasi kepada program siswazah dalam ilustrasi perubatan atas cadangan ARC-MI (Jawatankuasa Kajian Akreditasi untuk Illustrator Perubatan) yang merupakan jawatankuasa tetap AMI dan Jawatankuasa Akreditasi CAAHEP. Kini terdapat empat Program yang diakreditasi di Amerika Utara:

Jurusan Seni seperti yang diguna pakai untuk Perubatan di Kampus Baltimore Timur yang terkenal di dunia Institusi Perubatan Johns Hopkins adalah program pertama seumpamanya di dunia. Dikurniakan pada tahun 1911, program ini telah berjalan selama lebih dari 90 tahun. Pada tahun 1959, Universiti Johns Hopkins meluluskan program siswazah dua tahun yang membawa kepada ijazah Sarjana Sastera dalam bidang Ilmu Perubatan dan Biologi. Kalendar akademik, urusan fakulti dan pelajar ditadbir oleh The Johns Hopkins University School of Medicine. Program ini telah diakreditasi sepenuhnya sejak tahun 1970, kini diakreditasi oleh Suruhanjaya Pentauliahan Program Pendidikan Kesihatan Bersekutu (CAAHEP).

Program Visualisasi Bioperubatan di Universiti Illinois di Chicago's College of Applied Health Sciences adalah sekolah ilustrasi perubatan tertua kedua di hemisfera barat, yang didirikan pada tahun 1921 oleh Thomas Smith Jones (Jones juga merupakan pengasas bersama Persatuan Ilustrator Perubatan). Program UIC terletak di pusat kesihatan dan farmaseutikal nasional Chicago, dan menawarkan kurikulum berasaskan pasaran yang merangkumi teknologi terkini (termasuk Makmal Perubatan Realiti Maya yang terkenal dan kurikulum animasi yang ketat). Visualisasi Bioperubatan terletak di kampus Pusat Perubatan UIC, kediaman sekolah perubatan terbesar di Amerika Syarikat. Program UIC menggabungkan aspek ilustrasi perubatan yang lebih tradisional dan pasaran baru muncul industri digital, farmaseutikal, dan "edutainment". UIC juga menawarkan kajian yang luas dalam bidang anaplastologi (prostetik muka dan somatik), patung perubatan, dan program magang antarabangsa tersedia. Ijazah Sarjana Sains (MS) dua tahun dalam Visualisasi Bioperubatan dianugerahkan, dan program ini diakreditasi oleh Suruhanjaya Akreditasi Program Pendidikan Kesihatan Bersekutu (CAAHEP).

The Program Siswazah Ilustrasi Perubatan di Universiti Augusta (dahulu Kolej Perubatan Georgia), di Augusta, Georgia diakreditasi sepenuhnya oleh CAAHEP. Graduan mendapat Ijazah Sarjana Sains dalam Ilustrasi Perubatan. Ijazah Sarjana Sains pertama dalam Ilustrasi Perubatan di MCG dianugerahkan pada tahun 1951. Program ini menekankan ilustrasi anatomi dan pembedahan untuk penerbitan cetak dan elektronik, serta unjuran dan penyebaran siaran. Oleh kerana pentingnya kemahiran melukis yang baik, para pelajar mempelajari pelbagai teknik ilustrasi tradisional pada tahun pertama. Di samping itu, teknologi komputer dan teknik digital, digunakan untuk menyiapkan vektor dan gambar raster untuk media cetak dan gerakan, disatukan dengan baik dan meluas ke dalam kurikulum.

Program Komunikasi Bioperubatan di Universiti Toronto. Program ini dimulakan pada tahun 1945 oleh Maria Wishart, seorang pelajar dari Max Brödels. Fakulti dan lulusan program menyumbangkan gambar untuk Grant's Atlas of Anatomy, panduan terkenal untuk pembedahan, struktur, dan fungsi untuk pelajar perubatan. Program Master profesional dua tahun semasa, yang ditawarkan melalui Institut Sains Perubatan, menekankan pendekatan berasaskan penyelidikan untuk penciptaan dan penilaian bahan visual untuk promosi kesihatan, pendidikan perubatan, dan proses penemuan saintifik.

Program Siswazah Komunikasi Bioperubatan di Pusat Perubatan Barat Daya Universiti Texas di Dallas. Pusat Perubatan Barat Daya Universiti Texas adalah sekolah pertama di dunia yang menawarkan ijazah dalam bidang ilustrasi perubatan pada tahun 1945. Lewis Boyd Waters, yang belajar di bawah Max Brodel di Johns Hopkins pada tahun 1920-an, adalah ahli pengasas sekolah perubatan dan bertanggungjawab memulakan program master. Waters meninggal pada tahun 1969 dan kemudian digantikan oleh beberapa pelajarnya yang meneruskan dan memperluas program ini. Program ini dirancang untuk menjadi program interdisipliner yang memberikan peluang untuk pengembangan keterampilan dan pengetahuan yang diperlukan dalam penerapan seni komunikasi dan teknologi untuk sains kesihatan. Program ditutup pada tahun 2012.

Teknik

Ilustrator perubatan membuat ilustrasi perubatan menggunakan teknik tradisional dan digital yang boleh muncul dalam buku teks perubatan, iklan perubatan, jurnal profesional, pita video instruksional dan filem, animasi, media berasaskan web, program pembelajaran berbantukan komputer, pameran, persembahan kuliah, majalah umum dan televisyen . Walaupun banyak ilustrasi perubatan dirancang untuk media cetak atau persembahan, ilustrator perubatan juga berfungsi dalam tiga dimensi, membuat model pengajaran anatomi, simulator pesakit, permainan, dan prostetik muka.

Alat tradisional ilustrasi perubatan perlahan-lahan diganti dan ditambah dengan pelbagai amalan seni moden yang unik. Render tiga dimensi dan kamera endoskopi menggantikan debu karbon dan kader.

Gambar tambahan

Lihat juga

Rujukan

  • Crosby, Ranice W. dan John Cody. 1991. Max Brödel; Lelaki yang Menempatkan Seni Dalam Perubatan. New York: Springer-Verlag.
  • Demarest, Robert J., penyunting. 1995. Sejarah Persatuan Ilustrator Perubatan, 1945-1995. Atlanta: Persatuan Ilustrator Perubatan.
  • Artikel ini atau versi sebelumnya mengandungi bahan dari http://www.hopkinsmedicine.org/medart/; disalin dengan izin.

Catatan

  1. ^ FM. Corl1, MR. Garland dan EK. Fishman - Peranan Teknologi Komputer dalam Ilustrasi Perubatan AJR Disember 2000 jilid. 175 No. 6 1519-1524 Diakses pada 2012-12-20
  2. ^ a b Tsafrir, Jenni; Ohry, Avi (18 Julai 2008). "Ilustrasi perubatan: dari gua ke ruang siber ‡". Jurnal Maklumat Kesihatan & Perpustakaan. 18 (2): 99–109. doi:10.1046 / j.1471-1842.2001.d01-16.x. ISSN 1471-1834.
  3. ^ Camillia Matuk (2006). "Melihat Tubuh: Perbezaan Ilustrasi Perubatan Cina Kuno dan Barat" (PDF). Jurnal Biokomunikasi. 32 (1).
  4. ^ nih.gov Diarkibkan 2011-10-26 di Mesin Wayback Diakses pada 2012-12-20

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send