Bola penyamaran - Masquerade ball

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Bola penyamaran di Karnival Venice
Topeng Venziana dari Verona, Itali.
Jerman abad ke-16, penyamaran dari Freydal, buku kejohanan dari Maximilian I, c. 1515, pen dan dakwat coklat dengan cat air di atas kertas yang diletakkan. Satu dalam satu siri di Galeri Seni Negara, Washington, Rosenwald Koleksi.

A bola topeng (atau bal masqué) adalah acara di mana banyak peserta menghadiri kostum memakai topeng. (Bandingkan perkataan "topeng"—Pertandingan mahkamah bertulis dan dinyanyikan secara formal.) Kurang formal"pesta kostum"mungkin merupakan keturunan tradisi ini. Bola penyamaran biasanya merangkumi muzik dan tarian. Acara malam ini digunakan untuk hiburan dan perayaan.[1] 

Sejarah

Bola penyamaran adalah ciri dari Karnival musim pada abad ke-15, dan melibatkan kiasan yang semakin rumit Penyertaan Diraja, pertandingan, dan perarakan kemenangan meraikan perkahwinan dan peristiwa dinasti lain di akhir zaman istana abad pertengahan. The "Bal des Ardents" ("Bola Lelaki Terbakar") dipegang oleh Charles VI dari Perancis, dan dimaksudkan sebagai Bal des sos ("Bola Lelaki Liar"bentuk bola berkostum (morisco). Ia berlaku dalam perayaan perkahwinan seorang wanita-dalam-menunggu daripada Charles VI dari Perancispermaisuri di Paris pada 28 Januari 1393. Raja dan lima orang istana berpakaian seperti orang liar dari hutan (kayu kayu), dengan kostum biji rami dan padang. Sekiranya mereka terlalu dekat dengan obor, para penari akan terbakar. (Episod ini mungkin mempengaruhi Edgar Allan Poecerpen "Hop-KatakTarian berkostum seperti itu adalah kemewahan khas dari Ducal Court of Burgundy.

Bola penyamaran diperpanjang menjadi perayaan umum berpakaian kostum di Itali pada abad ke-16 Renaissance (bahasa Itali, maschera). Mereka biasanya merupakan tarian yang rumit yang diadakan untuk anggota kelas atas, dan sangat popular di Venice. Mereka telah dikaitkan dengan tradisi Karnival Venesia. Dengan kejatuhan Republik Venesia pada akhir abad ke-18, penggunaan dan tradisi topeng secara beransur-ansur mulai merosot, sehingga ia hilang sama sekali.

Bola penyamaran di Château de Hattonchâtel, Perancis.

Mereka menjadi popular di seluruh daratan Eropah pada abad ke-17 dan ke-18, kadang-kadang membawa hasil yang membawa maut. Pada tahun 1792 Gustav III dari Sweden dibunuh pada bola penyamaran oleh bangsawan yang tidak puas hati Jacob Johan Anckarström, satu peristiwa yang Ahli Tulisan Eugène dan Daniel Auber bertukar menjadi opera Gustave III. Acara yang sama menjadi asas Giuseppe Verdiopera Bola bertopeng, walaupun sensor dalam produksi asalnya memaksanya untuk menggambarkannya sebagai cerita rekaan di Boston. Sebilangan besar topeng berasal dari negara-negara seperti Switzerland dan Itali.

Seorang pengira Switzerland yang tiba di Itali pada tahun 1708, dikreditkan dengan memperkenalkan kepada London fesyen Venetian bola topeng separa awam, yang mungkin dilanggan, dengan yang pertama diadakan di Rumah Opera Haymarket.[2] Taman-taman awam di London, seperti Taman Vauxhall, diperbaharui pada tahun 1732, dan Taman Ranelagh, menyediakan tetapan luar yang optimum, di mana watak bertopeng dan berpakaian mewah bergaul dengan orang ramai. Reputasi untuk tingkah laku yang tidak pantas, wanita dan tugas yang tidak dikawal mendorong perubahan nama, menjadi orang Venesia ridotto, tetapi sebagai "The Man of Taste" diperhatikan pada tahun 1733;

Di Lent, jika penyamar menyusahkan bandar,
Panggil mereka Ridottos dan mereka masih turun. "

Item pakaian berpakaian topeng adalah "Vandyke", dihiasi dengan kostum yang dipakai di potret Van Dyck: Gainsborough's Budak Biru adalah contoh yang paling biasa, dan peringatan populariti abad ke-18 di England untuk potret berpakaian mewah.

Sepanjang abad ini, tarian penyamaran menjadi popular di Kolonial Amerika. Keunggulannya tidak dapat ditandingi; pergerakan anti-penyamaran yang ketara berkembang bersama bola sendiri. Para penulis anti-penyamaran (di antaranya terkenal seperti Samuel Richardsonberpendapat bahawa peristiwa tersebut mendorong maksiat dan "pengaruh asing." Walaupun mereka kadang-kadang dapat meyakinkan pihak berkuasa untuk pandangan mereka, terutama setelah Gempa bumi Lisbon pada tahun 1755, penguatkuasaan langkah-langkah yang dirancang untuk mengakhiri penyamaran adalah yang paling baik, dan penyamaran itu diteruskan sebagai "langganan" separa swasta.[3] Pada tahun 1770-an, orang London yang bergaya pergi ke topeng yang dianjurkan oleh Teresa Cornelys di Rumah Carlisle dalam Dataran Soho, dan kemudian ke Pantheon.

Bola penyamaran kadang-kadang ditetapkan sebagai permainan di antara para tetamu. Tetamu yang bertopeng itu seharusnya berpakaian supaya tidak dapat dikenali. Ini akan membuat jenis permainan untuk melihat apakah tetamu dapat menentukan identiti satu sama lain. Ini menambah kesan lucu pada banyak penyamaran dan membolehkan versi bola khas yang lebih menyeronokkan.

Salah satu bola penyamaran yang paling terkenal pada abad ke-20 adalah bola yang diadakan di Palazzo Labia dalam Venice pada 3 September 1951, dihoskan oleh Carlos de Beistegui. Ia dijuluki "pesta abad ini."[4]

Satu lagi bola terkenal ialah The Bola Hitam dan Putih. Ia diadakan pada 28 November 1966 di Plaza Hotel di Bandar New York. Dihoskan oleh pengarang Truman Capote, bola itu menghormati The Washington Post penerbit Katharine Graham.[5]

Topeng

Topeng topeng dipakai dengan lembut oleh kelas makmur di bola. Topeng topeng mempunyai banyak kegunaan termasuk menyembunyikan identiti seseorang, dan menggunakan warna yang berbeza untuk menyatakan kebebasan bersuara dan menyuarakan emosi dan pendapat seseorang tanpa pertimbangan.[1] Terdapat dua jenis topeng topeng asas; topeng hitam dan topeng putih.[6] Reka bentuk dan corak dibuat di atas pangkalan yang dipilih. Jenis topeng utama termasuk topeng dengan tongkat (yang dapat dipegangnya untuk menyimpan topeng di depan wajah mereka), topeng kepala, topeng muka penuh, dan topeng separuh muka.[6] Dari klasik seperti The Phantom of the Opera dan Romeo dan Juliet ke The Lone Ranger dan Gadis Gosip, topeng topeng telah, dan masih digunakan dalam banyak jenis media hari ini.[7]

Kebangkitan semula masa kini

Dalam Guyana Perancis

Jahat di Cayenne jalan-jalan pada tahun 2007.

Hari ini, di Guyana Perancis, sepanjang tempoh Karnival, bola bertopeng (dikenali sebagai bola bertopeng) berlaku setiap hujung minggu. Ini mengenai bola Touloulous, di mana bola Touloulous (wanita) benar-benar menyamar dan tidak dikenali, di mana, baru-baru ini inilah Tololos (lelaki) yang menyamar.

Di Dunia Baru

Kebangkitan baru bola penyamaran bermula pada akhir 1990-an di Amerika Utara. Baru-baru ini, suasana pesta ditekankan dan tarian formal biasanya kurang menyerlah. Pada masa sekarang, topeng topeng digunakan untuk pakaian semasa Halloween. Topeng topeng dijual di pelbagai kedai dalam pelbagai reka bentuk, dan warna.[6]

Rujukan budaya

Kualiti bola topeng yang indah telah menjadikannya topik kegemaran atau suasana sastera.Edgar Allan Poecerpen "Topeng Kematian Merah"didasarkan pada bola penyamaran di mana tokoh pusat ternyata kostumnya.[8]Sebiji bola masuk Zürich dipaparkan dalam novel Steppenwolf oleh Hermann Hesse.Bola penyamaran berada di tengah-tengah plot Mikhail Lermontov1835 bermain Penyamaran. Drama ini disensor dan tidak pernah dipentaskan selama hidup Lermontov, sebahagiannya kerana kritikan tersirat dari bola penyamaran yang dipentaskan oleh bangsawan Keluarga EngelhardtBuku, muzik dan kebanyakan filem adaptasi The Phantom of the Opera mempunyai pemandangan bola topeng. Kostum The Phantom (Erik's) adalah dari Kematian Merah dari kisah Edgar Allan Poe yang disebutkan di atas Topeng Kematian Merah.Dalam permainan Romeo dan Juliet oleh Shakespeare, Romeo bertemu Juliet di bola topeng. Permainan video "Dihina"memiliki misi yang disebut Lady Boyle's Last Party, yang berlangsung di sebuah penyamar di mana objektif utamanya adalah mengetahui identiti Lady Boyle, seorang pesta bertopeng. Permainan video"Assassin's Creed II"mempunyai serangkaian misi yang disebut Carnevale ditetapkan selama"Karnival Venesia"di mana objektif utamanya adalah untuk mendapatkan akses ke salah satu bola penyamaran yang lebih berprestij yang berakhir pada misi yang disebut Memiliki Ledakan yang terutama berlaku di bola penyamaran.

Catatan

  1. ^ a b "Sejarah Bola Masquerade | Bunga Avas". www.avasflowers.net. Diperoleh 2017-11-09.
  2. ^ Aileen Ribeiro, "Pengalihan eksotik: gaun yang dipakai di topeng di abad ke-18 London", The Connoisseur 197 (Januari 1978: 3-13.
  3. ^ Ribeiro 1978: 3.
  4. ^ Dunne, Dominick (15 September 2008). "Semua Itu Berkilau". Pameran Kesombongan. Diperoleh 18 Disember 2017.
  5. ^ Davis, Deborah (2006). Pesta Abad: Kisah Hebat Truman Capote dan Bola Hitam Putihnya. John Wiley & Anak. ISBN 978-0-470-09821-9.
  6. ^ a b c "Sejarah Topeng Masquerade". Koleksi Topeng Venetian. 2013-05-21. Diperoleh 2017-11-09.
  7. ^ "Buat bola Masquerade dari filem kegemaran anda". Topeng Samantha Peach Masquerade. 2013-07-03. Diperoleh 2017-11-09.
  8. ^ Poe, Edgar Allan (Mei 1842). "Topeng Kematian Merah: Fantasi ". Majalah Graham.

Pin
Send
Share
Send