Cadangan perkahwinan - Marriage proposal

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

cadangan
Cadangan "lutut satu" pada Talian Tinggi di New York City
cincin perkahwinan dengan cincin pertunangan (set)
Sebiji kuning emas cincin pertunangan ditetapkan dengan a berlian, dan a emas putih cincin perkahwinan
Potongan kayu yang menggambarkan "cadangan satu lutut", Jerman, 1815

A cadangan perkahwinan adalah peristiwa di mana satu orang dalam hubungan meminta tangan yang lain masuk perkahwinan.[1] Sekiranya diterima, ini menandakan permulaan pertunangan, janji bersama untuk perkahwinan kemudian. Selalunya mempunyai ritual kualiti.

Cadangan tradisional

Dalam beberapa budaya Barat adalah tradisional bagi lelaki untuk membuat cadangan kepada wanita itu secara langsung genuflecting di hadapannya. Ritual itu sering kali melibatkan pertanyaan rasmi "Adakah anda akan menikahi saya, ...?" dan pembentangan sebuah cincin pertunangan. Mungkin termasuk dia meletakkan cincin di jarinya.

Adat-istiadat lain untuk memulakan perkahwinan mungkin termasuk perkenalan rasmi pasangan antara satu sama lain, seperti kebiasaan tradisional Jepun Miai.

Dalam banyak budaya adalah hal biasa bagi seorang lelaki untuk meminta izin dari ayah wanita, secara tertutup, sebelum melamarnya, atau jika ayahnya sudah meninggal dan dia masih muda, untuk meminta izin dari hubungan dekatnya. Pada masa-masa sebelumnya, persetujuan ibu bapa adalah perlu, jika lelaki itu ingin menerima mas kahwin atau wang lain, dan ayah boleh menolak cadangan daripada lelaki yang mereka anggap tidak sesuai sebagai suami untuk anak perempuan mereka.

Walaupun tidak biasa di Barat hari ini, ibu bapa pasangan itu boleh membuat urusan perkahwinan, mendahului atau menggantikan cadangan. Perkahwinan yang diatur adalah perkara biasa di antara anggota keluarga diraja sepanjang sebahagian besar sejarah Eropah; kontrak dan cadangan perkahwinan seperti itu dibuat pada jarak yang jauh dan sering tanpa hubungan langsung antara pihak-pihak sebelum pertunangan.

Cadangan Barat moden

Walaupun kebanyakan pasangan yang berpotensi membincangkan kesediaan mereka untuk berkahwin untuk sejumlah waktu sebelum proposal terjadi, dan mungkin menjadwalkan waktu dan tempat tertentu untuk proposal itu dibuat, itu juga dapat dimaksudkan sebagai kejutan, walaupun ada tinjauan mengenai pernikahan laman web perancangan melaporkan bahawa kebanyakan cadangan bukanlah sesuatu yang mengejutkan.[2]

Walaupun beberapa cadangan telah difilmkan untuk media sosial, kebanyakan pertunangan perkahwinan sekarang dimulai dengan perbincangan di mana kedua-dua pihak saling bersetuju untuk menikah, dan bukannya acara pementasan.[2]

Keputusan

Orang yang diminta boleh menolak cadangan perkahwinan dengan alasan apa pun atau tanpa alasan, dan tidak berkewajiban sosial untuk mengatakan apa alasannya. Sekiranya penerima menerima cadangan itu, dia biasanya akan memberi persetujuan kepada pencadang secara lisan.

Purata tempoh pacaran sebelumnya sangat berbeza di seluruh dunia, begitu juga waktu antara cadangan dan perkahwinan, sekiranya cadangan itu diterima.

Peranan jantina

Dalam Scotland, Ireland dan Inggeris, 29 Februari di sebuah tahun lompat dikatakan suatu hari ketika seorang wanita dapat melamar pasangannya. Finland mempunyai kebiasaan yang sama, dengan penambahan bahawa seorang lelaki yang menolak cadangan tersebut diharapkan dapat membeli kain pelindungnya yang cukup untuk skirt sebagai ganti rugi.[3]

Sebagai raja, Ratu Victoria terpaksa melamar Putera Albert.[4] Cadangan oleh wanita telah menjadi lebih biasa di dunia berbahasa Inggeris dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jadi syarikat perhiasan telah membuat cincin pertunangan untuk lelaki.[5] Di Amerika Syarikat, kira-kira 5% cadangan dibuat oleh wanita. Orang muda cenderung untuk tidak menyetujui wanita yang mencadangkan.[6]

Ramai orang di LGBTQ masyarakat menolak idea cadangan perkahwinan rasmi kerana mereka menekankan norma cis-gender dan heteroseksual dan ketidakseimbangan kuasa berdasarkan jantina.[2]

Rujukan

  1. ^ Schlesinger, Herbert J. (2008), Janji, Sumpah, dan Sumpah: Mengenai Psikologi Berjanji, CRC Press, hlm. 18–19, ISBN 0203927354
  2. ^ a b c Weiss, Suzannah (2020-11-18). "Lupakan Proposal Fancy. Mari Kita Berkahwin". The New York Times. ISSN 0362-4331. Diperoleh 2020-11-23.
  3. ^ "Cadangan Tahun Leap: Apa Kisah Di Baliknya?". Huffingtonpost.com. 2012-02-29. Diperoleh 2014-08-11.
  4. ^ "Ratu Victoria - Victoria Mencadangkan kepada Albert - Wanita Eminent Zaman". Womenshistory.about.com. 2014-03-14. Diperoleh 2014-08-11.
  5. ^ "Artikel berita Australia mengenai wanita yang mencadangkan". Smh.com.au. 2004-02-29. Diperoleh 2014-08-11.
  6. ^ "Mengapa wanita tidak melamar lelaki?". Berita CBS. 2014-05-05.

Bacaan lanjut

Pin
Send
Share
Send