Majlis perkahwinan - Marriage officiant

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A Lutheran paderi di Jerman mengahwini pasangan muda di gereja.

A pegawai perkahwinan adalah orang yang bertugas di a Majlis perkahwinan.

Perkahwinan keagamaan, seperti Orang Kristian, dirasmikan oleh a paderi, seperti a paderi atau wakil rakyat.[1] Begitu juga, Perkahwinan Yahudi dipengerusikan oleh a rabbi, dan dalam Perkahwinan Islam, sebuah imam adalah pegawai perkahwinan. Dalam Perkahwinan Hindu, a pandit adalah pegawai perkahwinan.

Sebilangan pasangan yang tidak beragama berkahwin dengan seorang menteri agama,[2] sementara yang lain berkahwin dengan pegawai kerajaan, seperti selebriti awam, hakim, walikota, atau Keadilan keamanan.

Oleh iman

A Lutheran paderi di Jerman mengahwini pasangan muda di gereja.

Perkahwinan keagamaan dirasmikan oleh orang paderi:

Tugas dan tanggungjawab pegawai, serta siapa pegawai boleh berbeza-beza di antara bidang kuasa.[3][4][5]

Agama Kristian

Katolik

Di dalam gereja Katolik, adalah pengantin lelaki dan wanita yang melakukan Sakramen Perkahwinan (perkahwinan), tetapi pernikahan hanya dapat berlaku jika Gereja memiliki saksi di upacara pernikahan yang fungsinya adalah untuk menyoal pasangan untuk memastikan bahawa mereka tidak ada halangan untuk menikah (seperti tidak dibatalkan perkahwinan sebelumnya atau fakta-fakta tertentu yang tidak didedahkan antara pasangan itu) dan bahawa mereka bebas memilih untuk berkahwin.

Semua paderi yang ditahbiskan (iaitu a diakon, paderi, atau uskup) boleh menyaksikan upacara perkahwinan itu sendiri, walaupun biasanya upacara perkahwinan berlaku semasa Jisim, diakon mana yang kurang memiliki wewenang atau kemampuan untuk merayakannya; namun, dalam majlis perkahwinan yang berlangsung di Misa, diakon masih boleh menjadi saksi perkahwinan, dengan syarat bahawa seorang imam atau uskup merayakan Misa; dan dalam majlis perkahwinan yang berlangsung di luar Misa (yang biasanya berlaku dalam perkahwinan antara seorang Katolik dan bukan Kristian atau, lebih jarang, bukan Katolik), upacara itu sama untuk diakon, imam, dan uskup (dengan sedikit atau tidak perubahan).

Protestantisme

Pernikahan Protestan dilakukan oleh pendeta seperti imam seperti Lutheranism dan Anglicanism, atau menteri seperti Methodism.

Quaker

Dalam Quaker perkahwinan pasangan itu berkahwin antara satu sama lain tanpa perasmian pihak ketiga.

Islam

Majlis perkahwinan Islam dilakukan oleh para imam.

Agama Yahudi

Dalam Agama Yahudi, a Rabbi merasmikan majlis perkahwinan Yahudi. Namun, fungsi Rabbi adalah untuk memastikan bahawa undang-undang agama Yahudi dalam upacara perkahwinan dipatuhi, terutama memastikan bahawa saksi Yahudi itu sah. Rabi secara tradisional mengucapkan berkat untuk upacara tersebut bagi pihak pengantin lelaki, walaupun pada zaman kuno pengantin lelaki akan mengucapkan berkat ini.

Tidak beragama

Bukan denominasi

Beberapa organisasi mempunyai syarat terhad atau tidak untuk pentahbisan, seperti Kementerian Perkahwinan Amerika dan juga Gereja Kehidupan Sejagat. Organisasi sedemikian dikenali sebagai kilang pentahbisan, namun dalam kebanyakan kes, pentahbisan mereka memberikan kedudukan hukum yang sama dengan pegawai arus perdana, dan lesen perkahwinan yang ditandatangani oleh perwakilan organisasi tersebut adalah sah dan diakui.[6]

Banyak orang yang tidak beragama mengadakan perkahwinan mereka di gereja dan dirasmikan oleh Kristian pendeta,[2] sementara yang lain berkahwin di masjid, dan rumah ibadat.

Humanis

Sebilangan humanis organisasi memberikan tauliah kepada individu yang boleh membuat perkahwinan dengan cara apa sahaja yang mereka pilih; ini dikenali sebagai Selebriti humanis.

Sivil

Di Amerika Syarikat, pegawai perkahwinan adalah pegawai awam seperti keadilan perdamaian yang melakukan tindakan perkahwinan atau kesatuan awam. Tanggungjawab utama mereka adalah untuk menyaksikan persetujuan pasangan yang dimaksudkan untuk lesen perkahwinan dan dengan itu mengesahkan perkahwinan atau kesatuan sivil untuk tujuan undang-undang.

Mengikut negara

Amerika Syarikat

Di Amerika Syarikat, Kanada dan beberapa negara lain di seluruh dunia, a selebriti adalah orang yang beragama atau sekular selebriti perkhidmatan untuk majlis perkahwinan, pengebumian, penamaan anak, upacara usia lanjut, dan upacara lain.

Sebilangan besar perayaan ditahbiskan sebagai pendeta (seperti seorang Kristian paderi), sementara sebilangannya adalah pegawai undang-undang (biasanya (di beberapa negeri) selebriti awam atau hakim). Dalam Humanis majlis perkahwinan, a Pegawai berperikemanusiaan mempengerusikan.

Selebriti boleh membuat persembahan alternatif dan tidak tradisional upacara di tempat, dan dalam keadaan di mana agama utama paderi tidak akan. Beberapa perayaan membuat persembahan perkahwinan sesama jenis dan upacara komitmen. Selebriti, juga dipanggil pegawai, sering melakukan upacara di taman, di pantai, di gunung, di kapal, di laluan mendaki, di hotel, di ruang perjamuan, di rumah persendirian, dan di banyak tempat lain.

Undang-undang di setiap negeri di Amerika Syarikat berbeza-beza mengenai siapa yang memiliki kemampuan untuk melakukan upacara perkahwinan, tetapi selebriti atau pegawai biasanya dikategorikan sebagai "paderi" dan memiliki hak dan tanggungjawab yang sama dengan pendeta yang ditahbiskan. Terdapat beberapa kontroversi mengenai apakah undang-undang ini mempromosikan hak keagamaan yang tidak sesuai dengan Perlembagaan Amerika Syarikat.[7]

Di Amerika Syarikat, perayaan adalah pegawai upacara profesional yang mempercayai kekuatan dan keberkesanan upacara dan ritual untuk melayani keperluan asas masyarakat dan individu. Mereka berkolaborasi dengan klien mereka untuk membuat dan melakukan upacara yang diperibadikan yang mencerminkan kepercayaan, falsafah hidup, dan keperibadian klien, bukan perayaan.

Scotland

Dalam Scotland, sejak keputusan Juni 2005 oleh Ketua Pendaftar, perkahwinan humanis kini sah, berkat kempen oleh Humanist Society Scotland. Scotland adalah satu-satunya bahagian United Kingdom di mana perkahwinan Humanis diakui sah oleh negara dan hanya satu daripada lapan negara di dunia di mana perkahwinan Humanis diiktiraf secara sah, yang lain pada tahun 2017 adalah: Australia, Kanada, Iceland, Ireland, New Zealand, Norway dan beberapa negeri di Amerika Syarikat.

Selebriti berbeza dengan Rumput di mana Selebriti melayani orang awam yang tidak berkaitan secara umum, sementara Chaplains biasanya dipekerjakan oleh institusi seperti hospital atau kemudahan penjagaan kesihatan lain, tentera, dll. Humanist Society Scotland membuat persembahan Kapel tugas di institusi pendidikan Scotland.[8]

Australia

Di Australia, Selebriti mempunyai peranan yang sedikit berbeza, seperti yang diatur oleh undang-undang tempatan dan nasional.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Dyck, Cornelius J .; Martin, Dennis D. (1990). Ensiklopedia Mennonite: Karya Rujukan Komprehensif mengenai Pergerakan Anabaptist-Mennonite. Mennonite Brothers Publishing House. hlm. 541. ISBN 9780836131055.
  2. ^ a b Reju, Deepak (11 April 2012). "Adakah saya akan Menjayakan Majlis Perkahwinan untuk Dua Orang Tidak Percaya? Ya". TGC. Diperoleh 11 Mei 2018. Walaupun mereka mempunyai sedikit hubungan dengan gereja, banyak pasangan hari ini masih menginginkan upacara perkahwinan tradisional dengan pastor yang merasmikannya.
  3. ^ Peraturan pegawai di Quebec Diarkibkan 2007-01-02 di Mesin Wayback
  4. ^ Soalan Lazim Pegawai di California Diarkibkan 2006-12-01 di Mesin Wayback
  5. ^ "Soalan Lazim Menawarkan Perkahwinan di seluruh Amerika Syarikat, dengan pautan ke Bahagian Kod Negeri". Diarkibkan daripada asal pada 2016-11-07. Diperoleh 2007-05-30.
  6. ^ Sipher, Devan. "Perkahwinan Hebat! Tapi Adakah Itu Sah?". Diperoleh 2018-10-06.
  7. ^ Hannah Natanson (2019-08-21). "Organisasi nirlaba ini berjuang untuk memberi lebih banyak pilihan kepada pasangan yang tidak beragama dalam menikahi mereka. Texas hanya memberi mereka kemunduran". washingtonpost.com. Diperoleh 2019-10-03.
  8. ^ "Pendeta Humanis". Universiti Caledonian Glasgow. Diperoleh 26 Mei 2017.

Pin
Send
Share
Send