Lesen perkahwinan - Marriage license

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A lesen perkahwinan (atau lesen perkahwinan dalam Ejaan Komanwel) ialah dokumen dikeluarkan, sama ada oleh a organisasi agama atau negeri kewibawaan, membenarkan pasangan untuk kahwin. Prosedur untuk mendapatkan lesen berbeza antara bidang kuasa, dan telah berubah dari masa ke masa. Lesen perkahwinan mula dikeluarkan di Pertengahan umur, untuk membenarkan perkahwinan yang sebaliknya tidak sah (misalnya, jika tempoh pemberitahuan yang diperlukan untuk perkahwinan itu belum diberi).

Hari ini, mereka adalah syarat undang-undang di beberapa bidang kuasa dan juga dapat menjadi catatan perkahwinan itu sendiri, jika ditandatangani oleh pasangan dan disaksikan. Di bidang kuasa lain, lesen tidak diperlukan. Di beberapa bidang kuasa, "pengampunan" dapat diperoleh untuk menikah tanpa lesen, dan di beberapa bidang kuasa, perkahwinan umum dan perkahwinan oleh bersekedudukan dan perwakilan juga diiktiraf. Ini tidak memerlukan lesen perkahwinan. Terdapat juga beberapa bidang kuasa di mana lesen perkahwinan tidak ada sama sekali dan a sijil perkahwinan diberikan kepada pasangan setelah upacara perkahwinan berlangsung.

Sejarah

Bagi sebahagian besar sejarah Barat, perkahwinan adalah kontrak peribadi antara dua keluarga. Sehingga abad ke-16, gereja-gereja Kristian menerima kesahihan perkahwinan berdasarkan pernyataan pasangan. Sekiranya dua orang mendakwa bahawa mereka telah bertukar ikrar perkahwinan - walaupun tanpa saksi - Gereja Katolik menerima bahawa mereka sah menikah.[rujukan diperlukan]

Beberapa negeri di AS berpendapat bahawa tempat tinggal awam boleh menjadi bukti perkahwinan yang sah. Rekod permohonan lesen perkahwinan dari pihak berkuasa kerajaan banyak terdapat mulai pertengahan abad ke-19. Beberapa tersedia sejak abad ke-17 di Amerika kolonial.[1] Lesen perkahwinan telah diperlukan sejak tahun 1639 di Massachusetts, dengan penggunaannya secara beransur-ansur berkembang ke wilayah-wilayah lain.[2]

Australia

Dalam Australia, tidak ada syarat untuk mendapatkan lesen nikah. Walau bagaimanapun, seseorang di bawah umur 18 tahun memerlukan kebenaran hakim untuk berkahwin. Pasangan mesti memberi Notis Perkahwinan yang dimaksudkan selebriti perkahwinan mereka sekurang-kurangnya satu bulan dan sehingga 18 bulan sebelum perkahwinan.[3]

United Kingdom

England dan Wales

Rekod perkahwinan Joseph Stannard dan Emily Coppin (1826)

Keperluan untuk perkahwinan diperkenalkan kepada England dan Wales oleh Gereja pada tahun 1215. Ini memerlukan pengumuman umum mengenai perkahwinan yang akan datang, dalam pasangan gereja paroki, selama tiga hari Ahad sebelum perkahwinan dan memberi peluang untuk sebarang bantahan terhadap perkahwinan itu disuarakan (misalnya, bahawa salah satu pihak sudah berkahwin atau bahawa pasangan tersebut mempunyai kaitan dalam tahap yang dilarang), tetapi kegagalan untuk memanggil banns tidak mempengaruhi kesahihan perkahwinan.

Lesen perkahwinan diperkenalkan pada abad ke-14, untuk membolehkan pengecualian tempoh pemberitahuan biasa di bawah bann, dengan pembayaran yuran (lihat Droit du seigneur dan barang dagangan) dan disertakan dengan pernyataan bersumpah, bahawa tidak ada halangan kanonik ke perkahwinan. Lesen biasanya diberikan oleh uskup agung, uskup atau ketua gereja. Mungkin ada beberapa alasan bagi pasangan untuk mendapatkan lesen: mereka mungkin ingin berkahwin dengan cepat (dan mengelakkan kelewatan tiga minggu dengan memanggil banns); mereka mungkin ingin berkahwin di paroki dari paroki rumah mereka; atau, kerana lesen memerlukan pembayaran yang lebih tinggi daripada bank, mereka mungkin memilih untuk mendapatkannya sebagai simbol status.

Terdapat dua jenis lesen perkahwinan yang dapat dikeluarkan: yang biasa dikenal sebagai a lesen biasa dan menamakan satu atau dua paroki di mana perkahwinan boleh berlangsung, dalam bidang kuasa orang yang mengeluarkan lesen. Yang lain adalah lesen khas, yang hanya dapat diberikan oleh Uskup Agung Canterbury atau pegawainya dan membenarkan perkahwinan itu berlangsung di mana-mana gereja.

Untuk mendapatkan lesen perkahwinan, pasangan itu, atau biasanya pengantin lelaki, harus bersumpah bahawa tidak ada alasan atau halangan mengapa mereka tidak boleh berkahwin. Ini adalah perkahwinan dakwaan. Wang jaminan juga diserahkan kepada pihak berkuasa gereja untuk sejumlah wang yang harus dibayar sekiranya ternyata perkahwinan itu bertentangan Undang-undang Canon. Uskup menyimpan tuduhan dan ikatan tersebut dan mengeluarkan lesen kepada pengantin lelaki, yang kemudian memberikannya kepada wakil gereja tempat mereka menikah. Tidak ada kewajiban bagi penduduk untuk menyimpan lesen dan banyak yang musnah. Oleh itu, beberapa contoh sejarah mengenai lesen perkahwinan, di Inggeris dan Wales, bertahan. Walau bagaimanapun, tuduhan dan ikatan itu biasanya disimpan dan merupakan sumber penting bagi bahasa Inggeris salasilah.

Akta Perkahwinan Hardwicke 1753 mengesahkan undang-undang gerejawi yang ada dan membaginya menjadi undang-undang berkanun. Dari tarikh ini, perkahwinan hanya sah dari segi undang-undang, jika ia mengikuti panggilan orang-orang di gereja atau mendapatkan lesen — satu-satunya pengecualian adalah Yahudi dan Quaker perkahwinan, yang kesahihannya juga diakui. Dari tarikh Undang-Undang Perkahwinan Lord Hardwicke hingga tahun 1837, upacara tersebut wajib dilakukan di sebuah bangunan yang dikuduskan.

Sejak 1 Julai 1837, perkahwinan sivil telah menjadi alternatif undang-undang untuk perkahwinan gereja di bawah Akta Perkahwinan 1836, yang memberikan dasar undang-undang untuk mengatur dan merekam perkahwinan. Jadi, hari ini, pasangan mempunyai pilihan antara berkahwin di Gereja Anglikan, setelah menelefon banns atau mendapatkan lesen atau yang lain, mereka dapat memberikan "Notis Perkahwinan" kepada a pendaftar awam. Dalam kes terakhir ini, notis tersebut disiarkan secara terbuka selama 15 hari, selepas itu perkahwinan sivil dapat berlangsung. Perkahwinan boleh berlaku di gereja-gereja selain gereja-gereja Anglikan, tetapi ini diatur oleh undang-undang perkahwinan sivil dan notis mesti diberikan kepada pendaftar sipil dengan cara yang sama. Perkahwinan itu kemudian boleh berlaku tanpa pendaftar hadir jika gereja itu sendiri didaftarkan untuk perkahwinan dan menteri atau imam adalah Orang yang Sah untuk perkahwinan.

Lesen tersebut tidak mencatat perkahwinan itu sendiri, hanya kebenaran untuk perkahwinan berlangsung. Sejak tahun 1837, bukti perkahwinan telah dibuat oleh seorang sijil perkahwinan, dikeluarkan pada majlis; sebelum itu, itu adalah dengan rakaman perkahwinan di sebuah daftar paroki.

Peruntukan mengenai perkahwinan sivil dalam Undang-Undang 1836 dimansuhkan oleh Akta Perkahwinan 1949. Undang-Undang Perkahwinan 1949 telah menetapkan dan menyatakan semula undang-undang mengenai perkahwinan di England dan Wales.

Scotland

Undang-undang dan amalan perkahwinan di Scotland berbeza daripada undang-undang di England dan Wales. Dari segi sejarah, selalu dianggap sah dan mengikat pasangan untuk berkahwin dengan membuat janji-janji umum, tanpa upacara rasmi tetapi borang ini tidak tersedia sejak tahun 1940. Baru-baru ini "perkahwinan dengan bersekedudukan dengan reputasi" juga telah dihapuskan kerana hubungan yang dimulakan sejak tahun 2006. Perkahwinan Gereja "tanpa proklamasi" agak serupa dengan "perkahwinan dengan lesen" Inggeris, walaupun kebenaran untuk melaksanakannya bukanlah masalah gereja. Perkahwinan keagamaan di Scotland tidak pernah mempunyai batasan di tempat di mana mereka dilangsungkan. Perkahwinan di Scotland biasanya memerlukan pemberitahuan antara 2 hingga 6 minggu kepada pendaftar daerah bergantung pada status perkahwinan sebelumnya dan perkara-perkara prosedur lain yang biasanya melibatkan negara tempat tinggal dan kewarganegaraan para pihak. Perkahwinan dengan jumlah notis kurang dari biasa memerlukan kebenaran Ketua Pendaftar.

Amerika Syarikat

Di Amerika Syarikat, hingga pertengahan abad ke-19, perkahwinan umum diakui sah, tetapi selepas itu beberapa negeri mula membatalkan perkahwinan umum. Perkahwinan common law, jika diakui[oleh siapa?], sah, walaupun tidak ada lesen perkahwinan. North Carolina dan Tennessee (yang awalnya merupakan North Carolina barat) tidak pernah mengiktiraf perkahwinan di undang-undang umum sebagai sah tanpa lesen melainkan dimeterai di negeri lain. Mereka selalu mengakui perkahwinan yang sah (kecuali perkawinan besar, poligami, antara kaum, atau sesama jenis) yang dibuat sesuai dengan undang-undang negeri, wilayah dan negara lain.[rujukan diperlukan]

Spesifikasi untuk mendapatkan lesen perkahwinan berbeza antara negeri. Secara umum, bagaimanapun, kedua-dua pihak mesti hadir secara langsung semasa lesen itu diperoleh; menjadi dari usia berkahwin (iaitu, lebih dari 18 tahun; lebih rendah di beberapa negeri dengan persetujuan ibu bapa); hadir dengan betul pengenalan diri (biasanya lesen memandu, kad pengenalan negeri, surat beranak atau pasport; lebih banyak dokumentasi mungkin diperlukan bagi mereka yang dilahirkan di luar Amerika Syarikat); dan kedua-duanya tidak boleh dikahwini dengan orang lain (bukti kematian atau perceraian pasangan mungkin diperlukan bagi seseorang yang pernah berkahwin di beberapa negeri).

Amerika Syarikat menyatakan Florida, Connecticut, Wisconsin, Indiana, Oklahoma, Massachusetts, Mississippi, California, New York,[4][5] dan juga Daerah Columbia pernah memerlukan ujian darah sebelum mengeluarkan lesen perkahwinan, tetapi syarat tersebut telah dimansuhkan. Ujian ini digunakan terutamanya untuk memeriksa serangan sebelumnya atau semasa sifilis dan rubela (Campak Jerman); penyakit lain yang telah disaring sebelum perkahwinan dalam beberapa kes termasuk batuk kering, gonorea, dan HIV, yang terakhir adalah satu-satunya dari ketiga yang dapat dikesan menggunakan ujian darah.[4]

Banyak negeri memerlukan masa 1 hingga 6 hari antara pemberian lesen dan upacara perkahwinan. Selepas upacara perkahwinan, kedua-dua pasangan dan pegawai menandatangani lesen perkahwinan (beberapa negeri juga memerlukan satu atau dua saksi). Pegawai atau pasangan kemudian memfailkan salinan lesen perkahwinan dan sijil perkahwinan yang disahkan dengan pihak berkuasa yang berkenaan. Beberapa negeri juga mempunyai syarat agar lesen diajukan dalam waktu tertentu setelah dikeluarkan, biasanya 30 atau 60 hari, setelah itu lesen baru harus diperoleh.

Lesen perkahwinan di Amerika Syarikat berada di bawah bidang kuasa negeri di mana upacara itu dilakukan; namun, perkahwinan itu umumnya diakui di seluruh negara. Negeri di mana mereka berkahwin menyimpan rekod perkahwinan itu. Secara tradisinya, bekerja dengan penguatkuasaan undang-undang adalah satu-satunya cara mencari dan mengakses maklumat lesen perkahwinan di seluruh negeri.[6]

Kontroversi di A.S.

Sebilangan kumpulan dan individu percaya bahawa syarat untuk mendapatkan lesen perkahwinan tidak perlu atau tidak bermoral. The Parti Libertarian, misalnya, percaya bahawa perkahwinan harus menjadi masalah kebebasan peribadi, tidak memerlukan izin dari negara.[7][8] Individu yang sesuai dengan sikap libertarian ini berpendapat bahawa perkahwinan adalah betul, dan bahwa dengan membiarkan negara menjalankan kontrol atas perkawinan, itu secara palsu mengandaikan bahwa kita hanya memiliki hak istimewa, bukan hak, untuk berkahwin. Sebagai contoh hak (berbanding hak istimewa), mereka yang dilahirkan di AS menerima a sijil kelahiran (mengesahkan bahawa mereka telah dilahirkan), bukan kelahiran lesen (yang akan memberi mereka lesen sehingga mereka boleh jadi dilahirkan). Beberapa Kristian kumpulan juga berpendapat bahawa perkahwinan adalah kontrak antara lelaki dan wanita yang dipimpin oleh Tuhan, jadi tidak diperlukan kebenaran dari negara. Beberapa negeri AS mula menyebut negara itu secara khusus sebagai pihak dalam kontrak perkahwinan[9] yang dilihat oleh sesetengah pihak sebagai pelanggaran.[10]

Lesen perkahwinan juga menjadi kontroversi bagi mereka yang terjejas kumpulan minoriti. California Cadangan 8 telah menjadi subjek kritikan berat oleh para penyokong perkahwinan sesama jenis,[11] termasuk golongan lesbian, gay, biseksual, dan transgender (LGBT) masyarakat yang kemampuannya berkahwin sering dibatasi oleh campur tangan negara yang disebutkan di atas. Ini berubah pada 26 Jun 2015, dengan keputusan Mahkamah Agung pada Obergefell lwn Hodges. Namun, campur tangan negeri dan persekutuan masih terus membatasi kemampuan anggota kumpulan agama minoriti lain untuk berkahwin mengikut ketetapan prinsip agama mereka, seperti halnya dengan Islam poligami, sebagai contoh. Perkahwinan poliamora dan polandro juga dilarang.[12]

Pada bulan Oktober 2009, Keith Bardwell, a Louisiana keadilan keamanan, enggan mengeluarkan lesen perkahwinan kepada pasangan antara kaum, mendorong kumpulan kebebasan sivil, seperti NAACP dan ACLU, untuk meminta pengunduran atau pemecatannya.[13][14] Bardwell melepaskan jawatannya pada 3 November.[15]

Di negeri Pennsylvania, perkahwinan yang bersatu padu lesen tersedia yang hanya memerlukan tandatangan pengantin lelaki dan pengantin lelaki dan saksi. Walaupun ini adalah tempat penginapan untuk Perkahwinan Quaker, mana-mana pasangan dapat melamarnya.

Belanda dan Belgium

Di Belanda dan Belgia, pasangan yang ingin berkahwin diminta untuk mendaftarkan niat mereka sebelumnya, suatu proses yang disebut "ondertrouw".

Mexico

Di Mexico, hanya perkahwinan sivil yang diakui sah. Orang yang ingin melakukannya juga boleh mengadakan upacara keagamaan, tetapi tidak mempunyai kesan hukum dan tidak menggantikan cara perkahwinan sah yang mengikat secara sah. Pernikahan sivil di Mexico berlaku sepenuhnya untuk tujuan undang-undang di AS Pendaftaran sivil Mexico tidak mengeluarkan lesen perkahwinan, ia mengeluarkan surat nikah, kerana di bawah undang-undang Latin, perkahwinan adalah hak undang-undang, tidak memerlukan izin, perkahwinan dilakukan tanpa bayaran di premis "Registro Civil" di dewan perbandaran kebanyakan daerah dan rumah negara di Mexico.[16]

Lihat juga

Orang ramai

Catatan

 1. ^ Szucs, Loretto Dennis dan Sandra Hargreaves Luebking. Sumber: Buku Panduan untuk Silsilah Amerika. Provo, UT: Leluhur, 2006. Halaman 87 hingga 103.
 2. ^ (PDF) Panduan Perundangan Undang-Undang Perkahwinan, Perkhidmatan Perundangan Iowa, Bahagian Perkhidmatan Perundangan.
 3. ^ Akan berkahwin
 4. ^ a b (PDF) Mississippi Legislature Sesi Biasa 2012
 5. ^ Shmerling, Robert H. (11 Mac 2003). "Kebenaran mengenai ujian darah pranikah". InteliHealth. Diarkibkan daripada asal pada 20 Oktober 2003.
 6. ^ "Pengambilan Rekod Perkahwinan". Diarkibkan daripada asal pada 25 Januari 2012. Diperoleh 5 September, 2011.
 7. ^ "Platform". Parti Libertarian.
 8. ^ Michael Badnarik. Kelas Perlembagaan Michael Badnarik. Acara berlaku pada pukul 00:06:43. Diperoleh 26 Julai, 2010. Sekiranya anda pergi ke majlis perkahwinan, berapakah bilangan orang dalam kontrak itu? Baiklah anda mempunyai lelaki, anda mempunyai wanita, tetapi bukan itu sahaja yang anda miliki juga! Negeri ada, memberi anda kebenaran. Kenapa? Kerana anda bertanya.
 9. ^ "Perkahwinan - awam". ohiolegalservices.org. Diarkibkan daripada asal pada 18 Februari 2009. Diperoleh 17 Februari, 2009.
 10. ^ "Hujah terhadap lesen perkahwinan, dari gereja Mercy Seat, Wisconsin". Diarkibkan daripada asal pada 17 September 2017. Diperoleh 19 September, 2015.
 11. ^ Pemantau Sains Kristian. "Aktivis perkahwinan sesama jenis berusaha mencabut Prop. California 8". Pemantau Sains Kristian.
 12. ^ "Sebilangan umat Islam di A.S. Terlibat dengan Senang dalam Poligami". NPR.org. 27 Mei 2008.
 13. ^ "Keadilan tetap dengan penolakan untuk memberikan lesen pasangan antara kaum untuk menikah". cnn.com.
 14. ^ "Pembentukan Panas dalam Penolakan Perkahwinan Antara Kaum". cbsnews.com. 17 Oktober 2009.
 15. ^ "Keadilan kedamaian dalam tutup perkahwinan mengundurkan diri". United Press International. 3 November 2009. Diperoleh 4 November, 2009.
 16. ^ . http://www.mexicolaw.com/Marriage%20in%20Mexico.htm

Rujukan

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send