Perkahwinan di Pakistan - Marriage in Pakistan - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perkahwinan di Pakistan

Perkahwinan di Pakistan (Bahasa Urdu: پاکستانی شادی) Berkaitan dengan tradisi perkahwinan yang ditetapkan dan dipatuhi oleh lelaki Pakistan dan wanita. Walaupun terdapat variasi tempatan dan serantau, perkahwinan di Pakistan umumnya berlaku Perundangan perkahwinan Islam.[1][2] Secara budaya, perkahwinan tidak hanya dilihat sebagai penyatuan antara suami dan isteri, tetapi juga persekutuan antara keluarga masing-masing.[3] Tradisi ini meluas ke negara-negara lain di dunia di mana Pakistan Luar Negara masyarakat ada.[4][5]

Sebelum perkahwinan

Cari

Mencari bakal pengantin lelaki (رشتہ تلاش کرنا) adalah langkah pertama perkahwinan tradisional Pakistan. Di luar usia 20 tahun, lelaki dan wanita dianggap bakal pengantin lelaki dan perempuan. Kebanyakan perkahwinan di Pakistan adalah tradisional perkahwinan yang diaturkan, perkahwinan separuh teratur atau perkahwinan cinta.

 • Perkahwinan yang diatur berlaku apabila ahli keluarga, rakan karib atau pihak ketiga membantu menyatukan dua orang yang semestinya serasi dalam perkahwinan. Pengantin lelaki dan perempuan biasanya tidak pernah bertemu sebelumnya, dan interaksi antara mereka sama dengan perbincangan kecil dengan orang asing. Bentuk perkahwinan ini dianggap tradisional, tetapi semakin popular di kalangan generasi baru.
 • Perkahwinan separa rapi adalah trend yang semakin meningkat di mana lelaki dan wanita saling berinteraksi sebelum berkahwin (bentuk temu janji). Kedua-dua lelaki dan wanita biasanya memiliki beberapa kesempatan "bertemu dan menyapa", sehingga memungkinkan kedua-duanya untuk memperoleh rasa akrab.[6] Proses ini boleh berlaku dalam jangka masa dari beberapa bulan hingga beberapa tahun dan mungkin atau mungkin tidak memuncak dalam perkahwinan. Namun, jika kedua-duanya bersetuju untuk berkahwin, calon pengantin lelaki akan mendekati keluarganya untuk menghantar cadangan kepada keluarga bakal pengantin perempuan.[7]
 • Suka perkahwinan (juga dikenali sebagai perkahwinan di mahkamah) jarang berlaku, kerana konsep "persetujuan keluarga" telah dihapuskan. "Kehendak bebas" seperti itu mencabar pemikiran tradisional kerana "menghina" institusi yang kuat dalam masyarakat Pakistan - keluarga. Tanpa persetujuan keluarga, perkahwinan biasanya disukai.[8]

Cadangan

Setelah keputusan dibuat oleh lelaki atau wanita atau kedua-duanya, satu atau lebih wakil keluarga bakal pengantin lelaki berkunjung ke keluarga bakal pengantin perempuan. Dalam perkahwinan yang diatur, lawatan pertama adalah semata-mata untuk para pihak saling berkenalan dan tidak termasuk cadangan formal. Selepas lawatan pertama, kedua-dua lelaki dan wanita mempunyai pendapat mengenai sama ada mereka mahu atau tidak mengikuti lawatan ini. Setelah kedua-dua pihak bersetuju, pihak cadangan (شادی کا پیام) diadakan di rumah pengantin perempuan, di mana ibu bapa pengantin lelaki dan penatua keluarga secara rasmi meminta ibu bapa pengantin perempuan untuk menyerahkan perkahwinannya. Dalam perkahwinan separa yang disusun, lawatan pertama atau kedua mungkin termasuk cadangan formal, kerana kedua-dua lelaki dan wanita telah bersetuju untuk berkahwin sebelumnya - cadangan itu lebih kurang formal. Dalam perkahwinan cinta, lelaki secara langsung melamar wanita itu. Setelah cadangan perkahwinan diterima, minuman dan makanan ringan disajikan. Bergantung pada tradisi keluarga masing-masing, bakal pengantin juga dapat diberikan hadiah seperti perhiasan dan pelbagai hadiah. Beberapa keluarga beragama juga boleh membaca Surah Al-Fatihah.

Pertunangan

Pertunangan (dipanggil nisbat نِسبت, mangni منگنی atau habar bandi حبر بندی) adalah upacara rasmi untuk menandakan pertunangan pasangan.[9] Ia biasanya merupakan upacara kecil yang diadakan di hadapan beberapa anggota keluarga calon pengantin perempuan dan pengantin lelaki yang rapat. Cincin dan barang kemas lain dari keluarga kaya ditukarkan antara bakal pengantin lelaki dan perempuan. Dalam upacara pertunangan tradisional, pengantin lelaki dan perempuan tidak duduk bersama, dan cincin diletakkan di jari pengantin perempuan oleh ibu atau saudara lelaki pengantin lelaki, dan sebaliknya. Walau bagaimanapun, upacara pertunangan yang dipisahkan telah menjadi jarang di kalangan generasi baru dan cincin biasanya ditukar antara pasangan. Doa (Duadan berkat kemudian dibacakan untuk pasangan, dan tarikh perkahwinan ditentukan.

Perkahwinan

Perkahwinan khas Pakistan, atau Shaadi (Perkahwinan) terdiri daripada dua peristiwa utama - Nikkah dan Walima. Perkahwinan yang teratur dan separa di Pakistan sering memerlukan masa yang lama untuk diselesaikan dan sehingga satu tahun atau lebih dapat berlalu dari hari pertunangan hingga upacara perkahwinan. Adat dan perayaan perkahwinan berbeza mengikut etnik dan agama.[10]

Nikah

The Nikah (نِكاح) adalah upacara perkahwinan rasmi di mana a akad nikah, atau Nikahnama (نکاح نامہ), ditandatangani oleh pengantin perempuan dan pengantin lelaki di hadapan ahli keluarga terdekat. Nikah biasanya dilakukan oleh seorang sarjana agama di sebuah masjid, seperti sebuah Imam, Mufti, Syeikh atau Mullah, yang di Pakistan akan dilesenkan oleh pemerintah untuk melaksanakan upacara tersebut. Pasangan pengantin mesti mempunyai dua saksi yang hadir untuk memastikan perkahwinan itu berlaku.

Walima

The Walima (ولِيمہ) adalah majlis resepsi rasmi yang dihoskan oleh suami dan isteri dan secara rasmi menjadikan perkahwinan itu umum. Ia biasanya merupakan perayaan besar dengan banyak saudara mara dan juga tetamu jemputan dari kedua keluarga yang hadir. Secara tradisinya, Walima dihoskan di rumah tetapi sekarang ini semakin banyak diadakan di dewan perkahwinan, restoran atau hotel.

Variasi wilayah

Terdapat banyak variasi wilayah untuk perkahwinan di Pakistan.

Perkahwinan Baloch

Perkahwinan orang بلوچ diketahui mewah dan singkat.[11] Dalam bahasa Balochi, pengantin lelaki disebut sebagai Saloonk, sementara pengantin perempuan disebut sebagai Sargwap. Perkahwinan Baloch sering memerlukan hanya satu atau dua hari untuk diselesaikan.[12]

Zamati

Zamati disebut sebagai cadangan perkahwinan di Bahasa Balochi. Di bawah norma budaya Baloch, penatua keluarga calon pengantin lelaki mengunjungi rumah keluarga calon pengantin perempuan dan membuat permintaan rasmi untuk kesediaan mereka berdua untuk berkahwin. Pada masa lalu, keputusan untuk menerima cadangan akan dibuat oleh penatua keluarga calon bakal pengantin. Pada masa ini, bakal pengantin perempuan ditanya apakah dia berminat untuk menerima cadangan itu. Setelah diterima, bakal pengantin disajikan dengan selendang merah dan hadiah.

Habar Bandi

Habar Bandi disebut sebagai penglibatan dalam bahasa Balochi. Habar diterjemahkan menjadi keputusan, sementara bandi diterjemahkan menjadi kesatuan. Tempoh ini adalah bahagian yang sangat penting dalam perkahwinan orang بلوچ, kerana kewajiban undang-undang telah ditetapkan.

Bijjar

Bijjar ( بجر ) disebut sebagai kerjasama dalam bahasa Balochi. Pada hakikatnya, ini adalah penerimaan sumbangan, di mana pengantin lelaki (saloonk) atau ahli keluarganya menerima bantuan kewangan dari anggota masyarakat (terutamanya saudara-mara dan rakan-rakan) untuk melangsungkan perkahwinan dan bulan-bulan awal pengantin dengan lancar. Bijjar biasanya datang dalam bentuk lembu atau tanaman tetapi pada masa ini kebanyakannya wang, yang dibayar kembali pada majlis perkahwinan saudara-mara dan rakan-rakan di kemudian hari.

Lotokhi

Lotokhi disebut sebagai jemputan dalam bahasa Balochi. Wanita dari kedua keluarga diberi tugas ini untuk menulis senarai semua orang yang dijemput. Kemudian, senarai ini digunakan untuk mencatat hadiah yang diberikan oleh setiap orang yang diundang. Kemudian, hutang itu dilunaskan pada majlis perkahwinan atau acara yang akan datang.

Jol Bandi

Jol Bandi (جول بینڈی) adalah upacara perkahwinan بلوچ yang menandakan permulaan upacara perkahwinan. Ia biasanya diadakan di rumah pengantin wanita, dan konsepnya serupa dengan Rasm-e-Heena. "Jol" diterjemahkan menjadi kain besar yang dihiasi dengan baik, sementara "bandi" dalam kes ini bermaksud mengikat bersama. Semasa upacara ini, pengantin ditutup dengan kain yang dihiasi, biasanya disemai oleh keluarga pengantin lelaki.

Dozokhi & Henna Bandi

Dozokhi dan Heena Bandi adalah upacara perkahwinan Baloch di mana heena disarungkan ke tangan pengantin perempuan. Ini adalah bahagian perkahwinan yang paling bertenaga, di mana rakan dan ahli keluarga memasukkan wang ke dalam pinggan di atas kepala pengantin perempuan, yang dipanggil Leth. Ketika malam semakin hampir, mahfil dan khorag berlaku.

Mahfil & Khorag

Mahfil disebut sebagai pengumpulan dalam bahasa Baloch, sementara Khorag disebut sebagai makanan. Semasa perhimpunan, tarian tradisional بلوچ dipanggil Chaap dilakukan oleh pihak lelaki.

Jannh

Jannh adalah majlis perkahwinan orang بلوچ yang dihoskan oleh keluarga pengantin lelaki.[13]

Nikah

Tradisi yang sama seperti yang dinyatakan di atas.

Mobaraki

Mobaraki (مبارکی) adalah jamuan pasca-perkahwinan yang biasa dilakukan dalam perkahwinan Baloch dan dihoskan oleh keluarga pengantin perempuan. Seluruh keluarga pengantin lelaki, rakan-rakan dan saudara-mara dijemput bersama saudara-mara dan rakan-rakan keluarga pengantin perempuan.

Walima

Tradisi yang sama seperti yang dinyatakan di atas.

Perkahwinan Pashtun

Attan

Attan ( ڼ ) ialah Pashtun tarian biasanya dipersembahkan pada akhir upacara perkahwinan. Namun secara tradisinya, tarian ini dipersembahkan dua kali - sekali di awal perkahwinan dan sekali di akhir.

Perkahwinan Potohari / Pahari

Phera Buruk

Sama dengan tradisi Maklava dalam majlis perkahwinan Punjabi.

Saami

Sammi adalah tarian rakyat yang kebanyakannya dipersembahkan di wilayah Potohar di Punjab bagian atas dan wilayah Hazara di Khyber Pakhtunkhwa semasa majlis perkahwinan.

Perkahwinan Punjabi

Dholki

Dholki ( ڈھولکی ) adalah upacara yang mengambil namanya dari alat perkusi Dholki dan dipaparkan dengan sangat hebat semasa perayaan perkahwinan di Punjab. Secara tradisinya, beberapa hari atau bahkan beberapa minggu sebelum hari perkahwinan yang sebenarnya, wanita akan berkumpul di rumah pengantin perempuan pada waktu malam untuk menyanyi dan menari sambil ditemani oleh alat perkusi lain. Hari ini, upacara ini juga telah dikurangkan menjadi satu malam nyanyian dan sering digabungkan dengan Rasm-e-Heena majlis.

Maklava

Maklava adalah kebiasaan kebiasaan Punjabi. Secara tradisinya, perkahwinan itu diatur dan sering berlaku di antara orang-orang dari pelbagai bandar dan kampung. Ini sering kali bermaksud bahawa pengantin perempuan tidak mengenal keluarga barunya. Untuk membawanya ke kehidupan dan persekitaran baru, dia dibawa pulang ke rumah orang tuanya beberapa hari selepas perkahwinan. Dia kemudian meluangkan masa di rumah ibu bapanya sebelum pulang ke rumah suaminya yang baru. Amalan ini masih berlaku di kebanyakan kawasan luar bandar di Punjab. Di Punjab Utara, ia disebut Bad Phera (Kitaran pertukaran).

Goda Pharai / Guthna Pakrai

Suatu kebiasaan Punjabi di mana adik lelaki pengantin lelaki memegang lutut pengantin perempuan dan tidak melepaskannya sehingga ada hadiah wang yang dapat diterima kepadanya.

Majlis Perkahwinan Penceramah Urdu

Aarsi Mushaf Dikhana

Aarsi Mushaf Dikhana (آرسى مشف دِكهاناatau munh dekhai (منہ دِکھائی) adalah ritual "menunjukkan wajah" setelah upacara nikah. Selendang bersulam hijau pada umumnya dipegang di atas kepala pasangan dan mereka dibuat untuk saling melihat di cermin dan pengantin wanita mengungkap wajahnya bahawa dia terus disembunyikan semasa nikah. Pasangan pengantin berkongsi sepotong buah dan keluarga serta rakan-rakan mengucapkan tahniah kepada pasangan dan memberikan hadiah. Makan malam kemudian disajikan kepada para tetamu.

Baraat

Baraat (Bahasa Urdu: برات) adalah pengantin lelaki perkahwinan perarakan yang berlaku terutamanya di majlis perkahwinan Punjabi dan di Karachi. Sudah menjadi kebiasaan untuk pengantin lelaki untuk melancong ke tempat shaadi di kuda betina, ditemani oleh ahli keluarga pengantin lelaki. Secara tradisinya, pengantin lelaki akan pergi ke tempat itu dengan kuda yang dihiasi dan selepas itu, pengantin perempuan akan meninggalkan doli (tandu) - lihat bahagian ruksathi di bawah. Sejak kebelakangan ini, kuda dan dolis yang dihiasi digantikan dengan kenderaan mewah atau limusin yang dihiasi. Biasanya akan ada perarakan kereta di baraat, sering mengikuti rapat di belakang pengantin lelaki. Pengantin lelaki disambut mesra oleh keluarga pengantin perempuan dengan kalungan bunga dan kelopak mawar yang dilemparkan ke atas perarakan oleh saudara perempuan, sepupu dan rakan pengantin perempuan. Baraat boleh menjadi perarakan besar, dengan pancaragam dan penari. Pengantin lelaki dan kudanya ditutupi barang kemas dan biasanya tidak mengambil bahagian dalam tarian dan nyanyian; yang diserahkan kepada yang hadir ("baraatisIstilah baraati juga digunakan secara umum untuk menggambarkan mana-mana orang yang dijemput dari pihak pengantin lelaki. Secara tradisinya, baraatis dihadiri dengan penuh rasa hormat sebagai tetamu keluarga pengantin perempuan yang dihormati, dalam usaha untuk menunjukkan rasa hormat yang sungguh-sungguh terhadap keluarga dan rakan pengantin lelaki.[10][14] Keluarga pengantin perempuan, khususnya ibu bapa pengantin perempuan, mengundang keluarga pengantin lelaki dan tetamunya untuk kenduri. Majlis resepsi dihadiri oleh keluarga, rakan, jiran dan kenalan kedua-dua belah keluarga, sehingga tetamu dapat berjumlah ratusan atau ribuan rendah. Secara tradisinya, tempat itu adalah rumah ibu bapa pengantin perempuan, namun sejak kebelakangan ini digunakan, tempat perkahwinan, restoran atau bilik majlis hotel khas. Pengantin perempuan memakai gaun yang dihiasi dengan perhiasan emas, yang ibunya menghadiahkan anak perempuannya, sehingga majlis resepsi Pengantin dapat berlangsung secara formal. Tema biasa pada hari Shaadi adalah memakai pakaian yang sangat tradisional, jadi Pengantin akan memakai gaun bersulam dengan warna merah atau ungu tua yang kaya dengan perhiasan emas. Pengantin lelaki akan memakai pakaian tradisional Sherwani dengan serban, biasanya serban diberi warna yang sepadan dengan gaun yang dipakai oleh pengantin perempuan. Shaadi meraikan pemergian anak perempuan dari unit keluarga. Shaadi diharapkan mewah dan dianggap sebagai tanggungjawab penting bagi ayah pengantin perempuan. Tanggungjawab Shaadi sering disebut sebagai alasan keluarga subkontinental lebih suka keturunan lelaki. Mengatur Shaadi mungkin menjadi cabaran di mana ibu bapa pengantin perempuan tidak mempunyai cara, meninggal atau terasing.

Rasm-e-Heena

Rasm-e-Heena (رسمی حناatau mehndi (مہندی) adalah upacara yang diberi nama inai, pewarna yang disediakan dari Lawsonia inermis tanaman yang dicampurkan ke dalam bentuk pasta untuk dilekapkan pada tangan pengantin lelaki dan perempuan. Acara ini diadakan beberapa hari sebelum upacara perkahwinan utama dan secara tradisional diadakan secara berasingan untuk pengantin lelaki dan perempuan. Bagaimanapun upacara itu kini sering digabungkan dan diadakan di dewan perkahwinan. Pengantin lelaki biasanya akan memakai hitam atau putih biasa shalwar qameez, sherwani atau barat sesuai sementara pengantin perempuan biasanya memakai pakaian bersulam berwarna terang shalwar kameez, sari atau lehnga. Pakaian itu mungkin atau tidak disertai dengan perhiasan, bergantung pada wilayah dan latar belakang etnik. Dalam beberapa upacara, sebilangan wanita yang sudah berkahwin yang mempunyai kaitan rapat dengan pengantin perempuan boleh menggunakan inai di tangannya, dan memberi gula-gula kepadanya. Ritual ini semestinya membawa keberuntungan dan umur panjang dalam kehidupan berkahwin pengantin perempuan. Kadang-kadang persembahan muzikal dan lakonan yang rumit adalah sebahagian daripada perayaan Rasm-e-Heena, dan juga pertandingan antara keluarga pengantin perempuan dan pengantin lelaki sekarang ini sangat biasa. Secara tradisinya, ini dianggap sebagai "acara wanita" kerana lelaki tidak mengambil bahagian di dalamnya. Tetapi ini telah berubah dengan ketara pada generasi terakhir dengan lelaki yang menonjol. Di beberapa wilayah, Rasm-e-Heena tidak dirayakan sementara di wilayah lain dua perayaan Rasm-e-Heena diadakan, satu oleh keluarga pengantin lelaki dan satu lagi oleh keluarga pengantin perempuan.

Doodh Pilai

Doodh Pilai ( Susu پلائی ) adalah upacara yang lazim berlaku di banyak majlis perkahwinan berbahasa Urdu. susu itu, dia seharusnya menghadiahkan wang dan hadiah kepada mereka.

Rukhsati

Rukhsati (رُخصتی) - "menghantar" (kadang-kadang dipanggil Doli (ڈولی) - "tandu") berlaku semasa pengantin lelaki dan pengantin perempuan meninggalkan tempat shaadi bersama-sama dengan para penatua Keluarga. Sebelum ini pengantin lelaki dan pengantin lelaki telah berkahwin di mata Tuhan oleh imam di dalam nikkah. Ini adalah perpisahan Pengantin oleh keluarganya. Permainan dan gurauan disandingkan dengan kesempatan yang tidak menyenangkan bagi ibu bapa pengantin perempuan, kerana doli menandakan pemergian anak perempuan mereka dari unit keluarga, untuk mendirikan rumah baru untuk dirinya sendiri. Untuk memberkati dan melindungi pasangan, Al-Quran dipegang di atas kepala pengantin perempuan ketika dia pergi, dan walaupun tidak ada dasar Islam atau Muslim tradisi untuk Rukhsati.[15] Sejak kebelakangan ini, menahan atau menunda rukhsati telah digunakan untuk memberikan kawalan ke atas pasangan oleh keluarga pengantin perempuan atau untuk mengambil mahar dari pengantin lelaki.[16] Dengan sengaja melambatkan atau tidak menganjurkan Shaadi atau Rukhsati Boleh digunakan untuk memutuskan hubungan. Walau bagaimanapun, dalam Islam dianggap haram (tidak dibenarkan) bagi mana-mana orang untuk menghalang wanita yang sudah berkahwin dari pergi bersama suaminya, setelah Nikkah dilakukan[17]

Darwaza Rukai

Sekatan pintu - wanita dari pihak pengantin lelaki menghalang pintu masuknya untuk mendapatkan isterinya, sehingga dia memberi hadiah atau wang kepada mereka.

Sehra Bandi

Berpakaian kalungan

Majlis perkahwinan Seraiki

Dastar Bandi

Dastar Bandi ( دستار بندی ) adalah upacara di mana serban diletakkan di kepala pengantin lelaki dan menandakan permulaan kelelakian. Para penatua keluarga pengantin lelaki meletakkan serban di kepalanya dan secara formal memasukkannya ke dalam 'lingkaran lelaki'. Upacara ini biasanya dilakukan di Khyber Pakhtunkhwa, Punjab dan utara Punjab.

Majlis perkahwinan orang melayu

Haldi

Haldi (ہلدی) ialah Bahasa Melayu upacara perkahwinan yang diikuti oleh pengantin lelaki - suatu bentuk penyucian dengan menuangkan minyak dan haldi ke seluruh badan pengantin lelaki ini dilakukan oleh ahli keluarga kedua-duanya. Setelah upacara selesai, pasangan tidak dapat meninggalkan rumah.

Paon Dhulai

Paon Dhulai ialah Bahasa Melayu tradisi perkahwinan, di mana saudara perempuan pengantin perempuan mencuci kaki kedua mempelai. Sebilangan keluarga mengutuk tradisi ini kerana ia dianggap sebagai penghinaan terhadap keluarga pengantin perempuan.

Bulan madu

Bulan madu, atau Shab-i-Zifaf (شبِ زِفاف), merujuk pada malam pertama pasangan bersama dan ia berlaku setelah pengantin perempuan berangkat ke rumah pengantin lelaki. Pada hari perkahwinan, bilik tidur pasangan dihiasi dengan bunga. Sudah menjadi kebiasaan bunga mawar atau kelopak mawar diletakkan di seberang tempat tidur pasangan dan kadang-kadang kalungan atau tali bunga mawar digunakan sebagai tirai tempat tidur. Saudara perempuan pengantin lelaki membawa pengantin perempuan ke bilik tidur dan dia ditinggalkan sebentar untuk menunggu ketibaan pengantin lelaki. Pada ketika ini adalah perkara biasa bagi pengantin lelaki untuk tinggal bersama kerabatnya sebentar. Setelah saudara mara pergi, pengantin lelaki memasuki bilik tidur di mana pengantin perempuan sedang menunggu. Secara tradisional tudung atau penutup kepala pengantin perempuan (dupatta atau chador) ditutup sehingga menutupi wajahnya (گھونگٹ). Sudah menjadi kebiasaan bagi suami untuk menyingkirkan tudung pengantin wanita untuk mengungkapkan wajahnya sebagai salah satu perkara pertama pada malam itu. Di sebilangan keluarga, adalah kebiasaan bagi suami untuk memberikan isterinya sedikit kasih sayang kepada isterinya yang baru menikah. Ini biasanya cincin atau pusaka keluarga.

Hadiah

Sudah menjadi kebiasaan bagi pengantin perempuan untuk menerima hadiah perkahwinan. Secara tradisinya, sampul surat dengan wang tunai atau hadiah diberikan kepada pengantin lelaki atau pengantin lelaki ketika tetamu perkahwinan datang mengunjunginya semasa majlis sambutan shaadi. Ia juga menjadi kebiasaan bagi rakan dan keluarga pasangan untuk mengundang tetamu untuk makan malam dan makan tengah hari selepas shaadi untuk menerima mereka secara rasmi sebagai pasangan. Ini sering kali mengakibatkan beberapa minggu pertama kehidupan berkahwin kerana pengantin baru dihabiskan untuk mengadakan majlis makan malam lebih lanjut dengan para tamu shaadi.

Fotografi

Kad Kahwin

Adat istiadat agama

Mahr

Mahr (Segel) adalah pembayaran wajib, dalam bentuk wang atau harta benda yang akan dibayar oleh pengantin lelaki kepada pengantin perempuan dan ditetapkan dalam kontrak nikkah.[18] Sementara mahr selalunya wang, ia juga boleh dipersetujui oleh pengantin perempuan seperti perhiasan, barang rumah, perabot, tempat tinggal atau sebilangan tanah. Mahr biasanya dinyatakan dalam kontrak perkahwinan yang ditandatangani semasa Perkahwinan Islam. Jumlah mehr ditentukan oleh keluarga pengantin perempuan dan waktu pembayaran boleh dirunding.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "Pakistan, Islam di - Pengajian Islam Oxford dalam talian". Oxfordislamicstudies.com. 6 Mei 2008. Diperoleh 7 September 2012.
 2. ^ "Pakistan". Negeri.gov. Diperoleh 7 September 2012.
 3. ^ "Panduan Mudah untuk Ritual Perkahwinan Pakistan". www.spicevillage.co.uk. Diarkibkan daripada asal pada 26 Mac 2018. Diperoleh 3 April 2018.
 4. ^ "Majlis Perkahwinan Pakistan - DESIblitz". desiblitz.com. 12 Julai 2013. Diperoleh 3 April 2018.
 5. ^ Majlis Perkahwinan Muslim, PerfectMuslimWedding.com
 6. ^ Zakaria, Rafia (19 Oktober 2011). "Perkahwinan yang hampir diatur". subuh.com. Diperoleh 3 April 2018.
 7. ^ Saksikan, Media Muslimah (26 September 2012). "Perkahwinan di Pakistan: Lebih dari sekadar perjudian". patheos.com. Diperoleh 3 April 2018.
 8. ^ "Mengapa Perkahwinan Cinta dianggap Tabu Di Pakistan?". arynews.tv. 8 Ogos 2016. Diperoleh 3 April 2018.
 9. ^ "Rewaj - Semua Tentang Gaya Hidup Wanita» Arkib Blog »Perkahwinan di Pakistan". rewaj.com. Diarkibkan daripada asal pada 12 Mac 2012. Diperoleh 3 April 2018.
 10. ^ a b Hussain, Kashif (6 November 2018). "Panduan anda untuk Tradisi Perkahwinan Pakistan". Bergaul7. Diperoleh 31 Oktober 2019.
 11. ^ https://www.thebalochnews.com/2017/05/13/balochi-wedding/
 12. ^ https://dailytimes.com.pk/368873/what-happens-at-a-typical-baloch-wedding/#:~:text='Mahfil'%20musical%20night%20is%20organized,some%20amount%20to% 20%% 20 gadis.
 13. ^ "Apa yang berlaku pada perkahwinan khas بلوچ". Waktu Harian. 24 Mac 2019. Diperoleh 31 Oktober 2019.
 14. ^ "Perayaan Perkahwinan Pakistan". WeddingDetails.com. Diperoleh 31 Oktober 2019.
 15. ^ "Setelah menunaikan Nikah, berapa lama pengantin perempuan dan - Ensiklopedia Q & A Islam yang dapat dicari - Talian Islam. www.islamhelpline.net. Diperoleh 6 Februari 2018.
 16. ^ "Pelaksanaan undang-undang anti mahar merupakan cabaran bagi KP". www.thenews.com.pk. Diperoleh 6 Februari 2018.
 17. ^ "Rukhsati | Islam dan Al-Quran". www.islamandquran.org. Diperoleh 6 Februari 2018.
 18. ^ Menguatkuasakan Mahr di Mahkamah Kanada Fareen Jamal, Jilid 24, No.3, Jun 2012

Pin
Send
Share
Send