Lychgate - Lychgate

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Gerbang lych di Ceredigion, Wales, dihiasi untuk perkahwinan

A lychgate, juga dieja lichgate, lycugate, pintu gerbang atau sebagai dua perkataan yang terpisah pintu pagar, (dari Bahasa Inggeris Lama les, mayat) adalah pintu gerbang yang ditutup dengan atap yang terdapat di pintu masuk tradisional Bahasa Inggeris atau gaya Inggeris pekarangan gereja. Nama pintu kebangkitan juga digunakan.[1] Contohnya ada juga di luar Kepulauan British di tempat-tempat seperti Tanah Baru,[2] yang Dataran Tinggi,[3] dan Texas[4] di dalam Amerika Syarikat, Australia, New Zealand, Afrika Selatan, Norway,[5] dan Sweden.

Etimologi

Perkataan itu lych bertahan menjadi bahasa Inggeris moden dari Bahasa Inggeris Lama atau Saxon kata untuk mayat, kebanyakannya sebagai kata sifat dalam frasa atau nama tertentu, seperti loceng lych, loceng tangan dibunyikan sebelum mayat; cara lych, jalan di mana mayat dibawa untuk dikebumikan (ini di beberapa daerah seharusnya mendirikan sebuah betul-betul); burung hantu, burung hantu tengking, kerana tangisannya adalah tanda kematian; dan lyke-bangun, pengawas malam di atas mayat (lihat Lyke-Wake Dirge).

Ia sesuai dengan yang moden Bahasa Jerman Leiche, Belanda lijk dan lichaam, Frisian Barat lyk dan Bahasa Sweden suka, semua bermaksud "mayat".

Penerangan

Lychgates terdiri daripada berbumbung serambi-seperti struktur di atas a pintu gerbang, sering dibina daripada kayu. Mereka biasanya terdiri daripada empat atau enam tiang kayu tegak dalam bentuk segi empat tepat. Di atasnya terdapat sebilangan balok untuk menahan bumbung bernada tertutup jerih atau jubin kayu atau tanah liat. Mereka boleh mempunyai ukiran hiasan dan di kemudian hari didirikan sebagai peringatan. Kadang-kadang mereka mempunyai tempat duduk yang tersembunyi di kedua-dua sisi pintu itu sendiri, untuk penggunaan pembawa paller atau pengawas berjaga-jaga.[6]

Lychgates mengikuti corak yang agak dapat diramalkan, walaupun variasi bentuk yang hebat dapat dilihat. Biasanya, mereka berpakaian atap dengan atap, sering dengan bangku tempat berkabung dapat duduk, atau dengan batu lych, keranda atau bangku, di mana peti mati boleh diistirahatkan.[7]

Bentuk lychgate yang paling biasa adalah gudang sederhana yang terdiri daripada bumbung dengan dua hujung yang berlubang, ditutup dengan jubin atau jerami. Pada Berrynarbor, Devon, terdapat lychgate dalam bentuk salib, sementara di Troutbeck, Westmorland, ada tiga lychgates ke satu halaman gereja. Beberapa gerbang yang rumit mempunyai ruang di atasnya. Dalam Texas dan Selatan AS, lychgates lebih mudah dalam pembinaan, biasanya terdiri dari keluli atau kayu yang mempunyai tanda yang menunjukkan nama ruang perkuburan.[4]

Tarikh lychgates yang masih hidup

Gerbang Lych, Gereja St George, Beckenham, London Selatan, dikatakan sebagai yang tertua di England[8]

Sebilangan besar dibina dari sekitar pertengahan abad ke-15 walaupun ada yang berasal dari awal, termasuk gereja kecil St George abad ke-13 di Beckenham, London Selatan, yang diklaim sebagai yang tertua di England.[8] Selepas Perang Dunia I, sejumlah lychgates dibina sebagai peringatan perang, misalnya Sandridge, Hertfordshire. Sandridge lychgate adalah Bangunan tersenarai Gred II seperti St Cuthbert's, Allendale, Northumberland.[9] Walau bagaimanapun, banyak dari lychgates peringatan ini, seperti St Peter's, Felkirk, Yorkshire, tidak disenaraikan.[10] Beberapa contoh baru dibina untuk menandakan yang baru Alaf, seperti itu di Lenton, Lincolnshire.

Gunakan

Di dalam Pertengahan umur, sebelum jenazah, dan pada masa ketika kebanyakan orang mati di rumah, orang mati diletakkan di atas bier dan dibawa ke lychgate tempat mereka tinggal, sering menghadapinya pengawal badan, sehingga upacara pengebumian, yang mungkin satu atau dua hari kemudian. Lychgate menahan hujan, dan sering mempunyai tempat duduk untuk pengawas berjaga-jaga. Mayat pada masa itu dikebumikan dalam keadaan adil kain kafan daripada keranda. Pada upacara pengebumian, imam melakukan bahagian pertama kebaktian di bawah naungan lychgate.

Dalam penggunaan tradisional, pintu gerbang adalah "titik terlindung di mana peti mati itu diletakkan di sebuah pemakaman untuk menunggu kedatangan pendeta."[11] Seorang pengulas bahasa Inggeris, yang menulis pada tahun 1899, menyatakan bahawa gerbang lych, "atau gerbang mayat, dengan atap rumahnya, disediakan khusus untuk tempat pengebumian sementara menunggu imam, tetapi hanya dalam beberapa kes bahawa ia digunakan secara eksklusif untuk tujuan tersebut; sering, mungkin, di mana ia ada, biasanya, pintu gerbang utama halaman gereja. "[12] Di beberapa wilayah Cornwall dan Devon, gerbang seperti itu disebut "trem-tram"- tempat di mana kereta pengebumian (atau trem) dibawa ke urutan yang betul (atau dipangkas) bersedia untuk paderi yang menjalankan tugas.[13] Di bahagian Scotland, Lykerstanes (dinyalakan. "batu mayat") mungkin berfungsi sama.[14]

Lychgates berfungsi untuk membezakan ruang yang dikuduskan dan yang tidak dikuduskan, dan berfungsi sebagai ruang limitasi.[15] Batu lychgates dapat meningkatkan kesadaran aural tentang peralihan dari satu ruang ke ruang yang lain dengan mewujudkan kontras yang nyata antara bunyi di dalam dan di luar.[16] Di England, ada kepercayaan orang bahawa roh orang terakhir yang terkubur berjaga-jaga di pintu gerbang hingga yang berikutnya dikebumikan, menyebabkan perkelahian pengebumian di pintu masuk untuk memutuskan mayat mana yang harus dikebumikan terlebih dahulu.[13]


Tradisi perkahwinan

Secara tradisinya di beberapa bahagian di England, terutamanya di beberapa kawasan Yorkshire, pada akhir perkahwinan ketika pengantin lelaki dan perempuan meninggalkan gereja gerbang ditutup (atau di mana tidak ada gerbang tali diikat) oleh anak-anak tempatan dan pasangan harus membayar mereka untuk membiarkan mereka lewat. Sebaliknya, di Cheshire dan Shropshire, majlis perkahwinan tidak akan pernah melalui lychgate, untuk mengelakkan musibah.[12]

Contoh

Lihat juga

Rujukan

 • Artikel ini menggabungkan teks dari penerbitan sekarang di domain awamChisholm, Hugh, ed. (1911). "Gerbang Lich". Encyclopædia Britannica (Edisi ke-11.) Akhbar Universiti Cambridge.
 1. ^ "definisi lich gate". Kamus.com. Diperoleh 6 April 2018.
 2. ^ Jarvis, Dale. "Lebih banyak (ya lebih banyak) di Newfoundland Lych Gates untuk #MortuaryMonday". Diperoleh 2020-06-28.
 3. ^ Jeane, D. Gregory; Deetz, James (1989), Meyer, Richard E. (ed.), "Kompleks Perkuburan Rakyat Upland South :: Beberapa Cadangan Asal", Pemakaman Grememarkers, University Press of Colorado, hlm. 107–136, ISBN 978-0-87421-160-3, diambil 2020-06-28
 4. ^ a b Jordan, Terry G. (1980). ""Mawar begitu Merah dan Lili begitu Adil ": Perkuburan Rakyat Selatan di Texas". Suku Tahunan Sejarah Barat Daya. 83 (3): 227–258. ISSN 0038-478X.
 5. ^ Pritchett, R. T. (1878). "Norway. Bab XVII". Jurnal Seni (1875-1887). 4: 168–171. doi:10.2307/20569228. ISSN 2152-243X.
 6. ^ Curl, James Stevens; Wilson, Susan (2016). Kamus Senibina Oxford. Pres Universiti Oxford. hlm. 454. ISBN 978-0-19-967499-2.
 7. ^ Jarvis, Dale Gilbert (2013). "Gerbang Newfoundland Lych". Leluhur Newfoundland. 29.2: 64–67.
 8. ^ a b Brewer Britain dan Ireland, disusun oleh John Ayto dan Ian Crofton, Weidenfeld & Nicolson, 2005, ISBN 0-304-35385-X
 9. ^ St Cuthbert's. Inggeris yang bersejarah
 10. ^ "Felkirk". Peringatan Perang Dalam Talian.
 11. ^ Veillette, John; White, Gary (1977). Gereja-gereja Desa India Awal: Seni Bina Perbatasan Kayu di British Columbia. Vancouver: U of BC P. hlm. 90. ISBN 9780774800754.
 12. ^ a b Tyack, George S. (1899). Kisah dan Legenda Gereja Inggeris. London: William Andrews & Co. hlm. 67.
 13. ^ a b Dyer, T.F. Thiselton (1892). Gereja Lore Gleanings. London: A.D. Innes and Co. ms 153–154.
 14. ^ Laing, Alex. (1891). "Balasan untuk Pertanyaan". The Scottish Antiquary, atau, Nota dan Pertanyaan Utara. 6 (21): 46–48. ISSN 2042-0013.
 15. ^ "Gerbang Lych di Newfoundland :: ICH - Bahan Lain". koleksi.mun.ca. Diperoleh 2020-06-28.
 16. ^ Hedfors, Per (2004). "Mengingat Keaslian Taman Suara: Penyelidikan Awal Berdasarkan Temu Bual". Sejarah Taman. 32 (2): 281–284. doi:10.2307/4150388. ISSN 0307-1243.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send