Saudara Kecil Montgomery - Little Brother Montgomery

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Saudara Kecil Montgomery
Nama kelahiranEurreal Wilford Montgomery
Dilahirkan(1906-04-18)18 April 1906
Kentwood, Louisiana, Amerika Syarikat
Meninggal dunia6 September 1985(1985-09-06) (berumur 79)
Chicago, Illinois, A.S.
GenreJazz
Blues
Boogie-woogie[1]
PekerjaanPemain piano
vokalis
InstrumenVokal
piano
LabelMuzik Earwig
Perbuatan yang berkaitanLil Hardin Armstrong
Buddy Petit
Langkau James
Spanky dan Geng Kita

Eurreal Wilford "Little Brother" Montgomery (18 April 1906 - 6 September 1985)[2][3] adalah orang Amerika jazz, boogie-woogie dan blues pemain piano dan penyanyi.[1]

Secara mandiri, Montgomery adalah pemain piano blues yang penting dengan gaya yang asli. Dia juga serba boleh, bekerja dalam kumpulan jazz, termasuk kumpulan yang lebih besar yang menggunakan susunan tulisan. Dia tidak membaca muzik tetapi belajar rutin band dengan telinga - sekali melalui pengaturan dan dia menghafalnya.

Kerjaya

Montgomery dilahirkan di Kentwood, Louisiana, Amerika Syarikat,[4] sebuah bandar kilang papan berhampiran Mississippi sempadan, seberang Tasik Pontchartrain dari New Orleans, di mana dia menghabiskan sebahagian besar masa kecilnya. Kedua ibu bapanya berketurunan Afrika-Amerika dan Creek India keturunan.[2] Semasa kecil dia kelihatan seperti ayahnya, Harper Montgomery, dan digelar Little Brother Harper. Nama itu berkembang menjadi Little Brother Montgomery, dan nama panggilannya tersekat. Dia mula bermain piano pada usia empat tahun, dan pada usia 11 tahun dia meninggalkan rumah selama empat tahun dan bermain di rumah tong di Louisiana.[5][6] Pengaruh muzik utamanya adalah Jelly Roll Morton, yang biasa mengunjungi rumah tangga Montgomery.[5]

Pada awal kariernya, dia tampil di kem kayu dan turpentin Afrika-Amerika di Louisiana, Arkansas, dan Mississippi.[6] Dia kemudian bermain dengan kumpulan Clarence Desdunes dan Buddy Petit. Dia tinggal di Chicago dari 1928 hingga 1931, dengan kerap bermain di pesta sewa,[7] dan Chicago adalah tempat dia membuat rakaman pertamanya. Dari tahun 1931 hingga 1938 dia mengetuai sebuah kumpulan di Jackson, Mississippi.

Pada tahun 1942, Montgomery kembali ke Chicago, yang akan menjadi kediamannya seumur hidupnya, dan melakukan lawatan ke bandar-bandar lain di Amerika Syarikat dan Eropah.[3] Dia melakukan lawatan sebentar dengan Otis Rush pada tahun 1956.[8] Pada akhir 1950-an dia ditemui oleh penonton berkulit putih yang lebih luas. Ketenarannya berkembang pada tahun 1960-an, dan dia terus membuat banyak rakaman, beberapa di antaranya pada label rakamannya sendiri, FM Records, yang dibentuknya pada tahun 1969[3] (FM adalah singkatan dari Floberg Montgomery, Floberg adalah nama sulung isterinya).

Montgomery mengadakan lawatan ke Eropah beberapa kali pada tahun 1960-an dan merakam beberapa albumnya di sana.[9] Dia muncul di banyak warna dan orang-orang perayaan dalam dekad berikutnya dan dianggap sebagai legenda hidup, pautan ke hari-hari awal blues di New Orleans.[8]

Antara komposisi asalnya adalah "Shreveport Farewell", "Farrish Street Jive", dan "Vicksburg Blues". Instrumentalnya Crescent City Blues dijadikan asas untuk lagu dengan nama yang sama oleh Gordon Jenkins, yang seterusnya disesuaikan oleh Wang Tunai Johnny sebagai "Folsom Prison Blues."[10]

Pada tahun 1968, Montgomery menyumbang dua album oleh Spanky dan Geng Kita, Suka Mengenal Anda dan Apa sahaja yang anda pilih b / w Tanpa Sajak atau Sebab.

Montgomery meninggal pada 6 September 1985, di Champaign, Illinois, dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Oak Woods.

Pada tahun 2013, Montgomery dimasukkan ke dalam Dewan Kemasyhuran Blues.[11]

The R & B pemuzik dan pengeluar Paul Gayten adalah anak saudara Montgomery.

Lihat juga

Maklumat lanjut

  • Kisah Little Brother Montgomery, oleh Karl Gert zur Heide (London: Studio Vista, 1970), memberikan gambaran keseluruhan mengenai kehidupan dan karier awalnya.
  • Terbitan Oktober 1985 Ragut Mississippi mengandungi artikel mengenai Montgomery oleh Paige Van Vorst. Artikel itu disemak dan dikemas kini dan dimasukkan ke dalam catatan panjang album tahun 1990 Di rumah (dikeluarkan selepas kematian sebagai Earwig 4918). Artikel-artikel ini memberikan gambaran mengenai kehidupan dan karier muziknya.
  • Set dua-LP Crescent City Blues (AXM2-5522), dikeluarkan oleh RCA pada tahun 1975, yang merangkumi banyak rakamannya untuk Rekod Bluebird pada pertengahan tahun 1930-an, mempunyai catatan kapal yang lengkap oleh Jim O'Neal, penyunting dari Blues Hidup majalah, memberikan gambaran keseluruhan mengenai kerjaya muzik Montgomery.
  • Perbualan dengan Blues, oleh Paul Oliver,[12] pertama kali diterbitkan pada tahun 1965 dan diterbitkan semula oleh Cambridge University Press pada tahun 1997, merangkumi wawancara dengan Montgomery.

Diskografi

Tahun PelepasanTajuk AlbumLabel
1960Blues SedapBluesville
1961BluesJalan Rakyat
1965Music Down Home: Pengenalan kepada Muzik Rakyat Negro: A.S.Jalan Rakyat
1966Piano BluesJalan Rakyat
1968Jalan Langsung FarroJalan Rakyat
1968Tiada Penunggang Istimewa Di SiniGen / Adelphi
1972Pesta Piano BluesDelmark
1975Lagu Gereja: Dinyanyikan dan Dimainkan di Piano oleh Little Brother MontgomeryJalan Rakyat
2003Blues Klasik dari Smithsonian FolkwaysLaluan Rakyat Smithsonian
2003Blues Klasik dari Smithsonian Folkways, Vol. 2Laluan Rakyat Smithsonian
2008Blues Piano Klasik dari Smithsonian FolkwaysLaluan Rakyat Smithsonian
2008Injil Afrika Amerika Klasik dari Smithsonian FolkwaysLaluan Rakyat Smithsonian

Rujukan

  1. ^ a b Du Noyer, Paul (2003). Ensiklopedia Muzik Ilustrasi (Edisi pertama.) Fulham, London: Penerbitan Pokok Api. hlm. 181. ISBN 1-904041-96-5.
  2. ^ a b Helang, Bob; LeBlanc, Eric S. (2013). Blues: Pengalaman Serantau. Santa Barbara, California: Praeger. hlm 106–107. ISBN 978-0313344237.
  3. ^ a b c Dahl, Bill. "Little Brother Montgomery: Biografi". Semua Muzik. Diperoleh 5 Oktober, 2015.
  4. ^ Robert Palmer. Blues dalam. Buku Penguin. hlm.149. ISBN 978-0-14-006223-6.
  5. ^ a b Giles Oakley (1997). Muzik Iblis. Da Capo Press. hlm.69/71. ISBN 978-0-306-80743-5.
  6. ^ a b Robert Palmer. Blues dalam. Buku Penguin. hlm.150. ISBN 978-0-14-006223-6.
  7. ^ Giles Oakley (1997). Muzik Iblis. Da Capo Press. hlm.148. ISBN 978-0-306-80743-5.
  8. ^ a b [1] Diarkibkan 16 April 2011, di Mesin Wayback
  9. ^ Russell, Tony (1997). The Blues: Dari Robert Johnson hingga Robert Cray. Dubai: Carlton Books. hlm. 146. ISBN 1-85868-255-X.
  10. ^ Silverman, Jonathan (2010). Sembilan Pilihan: Johnny Cash dan Budaya Amerika. University of Massachusetts Press. hlm.92. Diperoleh 4 Oktober, 2012. sabit bandar blues gordon jenkins.
  11. ^ "Pemain Blues Hall of Fame 2013 diumumkan". Blues.org. Diarkibkan daripada asal pada 26 Oktober 2010. Diperoleh 6 Mac, 2013.
  12. ^ Oliver, Paul (1965). Perbualan dengan Blues. London: Cassell. ISBN 3-85445-065-6.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send