Senarai tempat kebogelan sosial di Asia - List of social nudity places in Asia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Ini senarai tempat kebogelan sosial di Asia ialah senarai tempat di mana kebogelan sosial diamalkan untuk rekreasi di Asia. Ini termasuk pantai percuma (atau pantai pilihan pakaian atau pantai bogel) dan beberapa pusat peranginan.

China

 • Pantai Dadonghai, hujung utara, di Sanya, Pulau Hainan. Pantai ini telah menjadi laman naturis tidak rasmi selama lebih dari sepuluh tahun sebelum kebogelan di pantai dilarang pada Februari 2014 berikutan aduan.[1][2]

Hong Kong

Hong Kong, 10 km Barat dari Lapangan Terbang, y.2006.
Pantai Kau Ling Chung.

Hong Kong secara rasmi tidak membenarkan mandi telanjang atau bertelanjang kaki, dan kebanyakan mandi tempatan cukup konservatif dengan pakaian pantai mereka (mis. banyak wanita memakai kemeja-T di atas pakaian renang). Walaupun begitu, lebih banyak kawasan terpencil di pinggir pantai Hong Kong menawarkan peluang untuk berbogel:

 • Sekurang-kurangnya satu organisasi naturis di wilayah ini mengatur perjalanan bot hujung minggu ke bahagian yang lebih jauh Sai Kung Taman Negara di Wilayah Baru.
 • Pantai telanjang tidak rasmi dilaporkan wujud di Pulau Lantau.
 • Pantai Tai Long Wan di Semenanjung Chi Ma Wan kadang-kadang digunakan oleh para naturis.
 • Dari segi sejarah, para nudis berkumpul di Sha Tin pada tahun 1930-an dan Wok Tai Wan pada Pulau Tsing Yi, dari akhir 1930-an hingga 1950-an.
 • Pantai Stesen Kuasa dihidupkan Pulau Lamma dilaporkan digunakan untuk berenang malam bogel pada waktu-waktu.
 • Teluk Selatan Pantai berhampiran Teluk Repulse. Ada yang melaporkan bahawa pantai ini sering digunakan oleh kumpulan ekspatriat wanita kerana berjemur bogel [tidak disahkan]. South Bay dan jiran Teluk Tengah melihat penggunaan wanita yang kadang-kadang topless.
 • Pantai Kau Ling Chung (狗 嶺 涌 營地) - sebelah timur pantai Fan Lau dan sebelah barat obelisk digunakan oleh para naturist. Ia adalah lokasi yang terpencil, biasanya kosong kecuali untuk orang-orang alami.

India

 • Antara Hindu mazhab agama, hanya mazhab yang dikenali sebagai Naga sadhu boleh dilihat bogel. Ini Sadhus biasanya memakai a kain pelikat di pinggang mereka, tetapi tidak selalu. Mereka biasanya kekal di tempat mereka Akhara, hutan dalam atau pengasingan dan keluar di khalayak ramai hanya sekali setiap enam tahun sepanjang tahun Ardha Kumbh dan Kumbha Mela. Naga sadhus terkenal di Kumbha Mela dan mungkin tidak memakai pakaian walaupun pada musim sejuk yang teruk.
 • Ketelanjangan awam adalah pantang larang di India walaupun terdapat banyak pantai, kolam renang dan kelab peribadi di mana kebogelan hanya dibenarkan untuk anggota organisasi swasta tersebut. Dalam kes lain, polis boleh menangkap jika ada orang bogel yang ditemui di mana-mana tempat awam kerana kebogelan awam adalah tidak sah atau menimbulkan reaksi negatif yang kuat dari orang ramai.[rujukan diperlukan]

Indonesia

Israel

 • Pantai Neve Midbar di hujung utara Laut Mati adalah resort peribadi kecil dengan bahagian pantai yang diketepikan sebagai pantai bogel.[5][6]
 • Pantai Metsoke Dragot by the Laut Mati, terletak 31 ° 34′46 ″ B 35 ° 24′46 ″ E / 31.579451 ° N 35.412648 ° E / 31.579451; 35.412648 sebuah oasis di laut mati di mana beberapa mata air manis mengalir ke Laut Mati. Ini adalah pantai semula jadi dan tidak ada kemudahan, tetapi mata air manis dapat digunakan untuk mandi setelah berendam di laut mati.[7]
 • Dua kali setahun, pada bulan Jun dan September, festival naturis yang kebanyakannya muda diadakan di Israel, menampilkan banyak pesta, muzik, pelajaran kerohanian, dan banyak lagi. Acara ini berlaku tidak jauh dari Eilat di jalan nombor 40, di tempat yang disebut "Gurun Ashram".[8]

Jepun

 • Beberapa tempat mandi air panas awam di Jepun membenarkan ketelanjangan gender bercampur, terutamanya yang terdapat di kawasan luar bandar dan di mana dibenarkan oleh wilayah undang-undang. Istilah Jepun yang berkaitan merangkumi: onsen untuk mata air panas; konyoku untuk mandi jantina campuran; dan sentō untuk jenis tempat mandi awam, tetapi jantina dipisahkan.

Kyrgyzstan

Perkampungan di Kaji-Say mempunyai pantai dengan bahagian untuk bogel[9]

Filipina

Korea Selatan

 • Bogel mandi hutan adalah bentuk tradisional nudisme yang disahkan di Korea untuk kesejahteraan, di mana para nudis dibenarkan berjalan melalui pokok-pokok di taman dengan keadaan telanjang. Tempat perundangan terkenal termasuk Vivi Ecotopia di Daerah Jangheung dalam Wilayah Jeolla Selatan, Korea Selatan.
 • Tempat mandi awam (Jjimjilbang) juga meluas dan bogel mandi bersama adalah perkara biasa, walaupun kebogelan tidak dibenarkan di kawasan unisex.
 • Kerajaan Wilayah Jeju telah mengkaji pembukaan pantai bogel pertamanya - Pantai Jungmun dan Pantai Hamdeok di Pulau Jeju.

Sri Lanka

Thailand

 • Dalam Thailand terdapat sebilangan resort naturist yang merupakan resort ahli Naturist Association Thailand[15] dan menjadi tuan rumah mesyuarat bulanan yang dijadualkan. Contohnya termasuk Chan Resort di Pattaya,[16] Oriental Village di Chiang Mai,[17] Desa Phuan Naturist di luar Sattahip,[18] Lemon Tree Resort di Phuket, Barefeet di Bangkok, Kem NF di Phetchaburi[19] dan Oriental Beach Village di pulau Koh Kho Khao.[20] Peace Blue Naiharn di Phuket telah siap dan dibuka, dan pusat peranginan tambahan sedang dalam pembinaan.[21] Beberapa pusat peranginan tekstil sebelum ini juga menjadi resort naturist. Harmony Resort Rawai di Phuket dan Barefeet Heaven Hill Naturist Resort di Trang kedua-duanya merupakan tempat peranginan tekstil sehingga baru-baru ini.[22][23]

Vietnam

Rujukan

 1. ^ Phillips, Tom (2014-02-07). "Polis China memerintahkan para bogel untuk menutup". Telegraf. Diperoleh 2014-03-13.
 2. ^ "Nudis China bergelut dengan larangan pantai". TV Paparan China. 2014-03-03. Diperoleh 2014-03-13.
 3. ^ "Bali au Naturel". Diperoleh 2016-02-09.
 4. ^ "Laki Uma Villa". Naturistdirectory.com. Diperoleh 2015-08-16.
 5. ^ Joe Yogerst (19 Jun 2018). "Berani telanjang: 15 pantai bogel terbaik di dunia". Perjalanan CNN.
 6. ^ "חוף נווה מדבר - utama". Diarkibkan daripada asal pada 2014-11-06. Diperoleh 25 Disember 2014.
 7. ^ "Terapung di Laut Mati". Naturis Aktif. 20 Februari 2011. Diperoleh 2016-03-23.
 8. ^ "Selamat datang ke Ashram di padang pasir". Desertashram.co.il. Diarkibkan daripada asal pada 2009-02-05. Diperoleh 2015-08-16.
 9. ^ "Pantai Nude - Kadzhi Say vil., Ysyk-Köl". Foursquare.com. Diperoleh 2015-08-16.
 10. ^ "Laporan dan Maklumat - Asia / Pasifik". Bogel Bersih. Diakses pada 1 September 2014.
 11. ^ "Syurga Pulau Jumaat". Naturistholiday.info. Diarkibkan daripada asal pada 2014-03-06. Diperoleh 2013-04-22.
 12. ^ "Rumah". Pulau Jumaat. Diakses pada 1 September 2014.
 13. ^ Gregers Moller (21 April 2018). "Finca Granja Cauayan - tempat peranginan baru di Phillippines [sic]". Persatuan Naturis Thailand.
 14. ^ "Raj Mahal Inn - tempat peranginan pertama di SriLanka". 2020-03-07.
 15. ^ "Persatuan Naturis Thailand". Persatuan Naturis Thailand.
 16. ^ "Chan Resort - Resort Paling Mesra Alam di Thailand". Diperoleh 25 Disember 2014.
 17. ^ "Oriental Village Naturist Resort di Thailand - Chiang Mai". OrientalVillage. Diperoleh 25 Disember 2014.
 18. ^ "Desa Naturis Phuan". PhuanNaturistVillage.com.
 19. ^ "Tempat peranginan Naturis". Persatuan Naturis Thailand.
 20. ^ "Oriental Beach Village Naturist Resort di Thailand".
 21. ^ Moller, Gregers (18 Julai 2018). "Peace Blue Resort Naiharn di Phuket". Persatuan Naturis Thailand.
 22. ^ Moller, Gregers (12 Oktober 2019). "Harmony Resort Rawai". Persatuan Naturis Thailand.
 23. ^ Moller, Gregers (12 November 2019). "Barefeet membuka resort semula jadi di Trang". Persatuan Naturis Thailand.
 24. ^ Jerlyn Ng (25 Jun 2015). "Dapatkan Telanjang: Tempat Teratas (Dan Tanpa Atas) di Asia untuk Melupakan Semuanya". TripZilla.

Pin
Send
Share
Send