Lebes Gamikos - Lebes Gamikos

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Lebes Gamikos oleh Astea, c. 340 SM, Muzium Arkeologi Negara Sepanyol

The lebes gamikos, atau "perkahwinan lebes, "(jamak - lebetes gamikoi) adalah bentuk Tembikar Yunani kuno digunakan dalam upacara perkahwinan (secara harfiah, itu bermaksud pasu perkahwinan).[1][2] Ia mungkin digunakan dalam ritual menaburkan pengantin perempuan dengan air sebelum perkahwinan. Dalam bentuknya, ia mempunyai badan seperti mangkuk besar dan dudukan yang boleh panjang atau pendek. Adegan-adegan yang dilukis diletakkan di atas badan kapal atau dudukan.

Salah satu gamikoi lebetes terawal dilukis oleh, nampaknya, pengikut Sophilos (sekitar 580 - 570).[petikan penuh diperlukan] The lebes gamikos mempunyai perarakan perkahwinan yang khas, disertai dengan penambahan kereta kuda yang unik yang membawa Helen dan Menelaos dan saudara perempuan pengantin perempuan.[3]

Gamikos lebes biasa menunjukkan pemandangan perkahwinan (termasuk perkahwinan mitos seperti perkahwinan Peleus dan Thetis, tetapi ikonografi boleh juga berkaitan dengan pemandangan seperti meniru.

Catatan

  1. ^ "lebes gamikos". Diperoleh 4 Januari 2019.
  2. ^ "Traditionelle Hochzeitsbräuche aus Bulgarien und Griechenland". Diperoleh 4 Januari 2019.
  3. ^ Ahli Lembaga Pengarah, John (1974). Pasu Tokoh Hitam Athena. Dunia Seni. Thames & Hudson. hlm. 19. ISBN 9780500181447.

Pin
Send
Share
Send