Landskap - Landscape

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Taiga (hutan boreal), Alaska
Ladang ladang moden yang luas, Dorset, Inggeris

A pemandangan adalah ciri-ciri yang dapat dilihat dari kawasan tanah, ia bentuk muka bumi, dan bagaimana mereka bergabung dengan semula jadi atau ciri buatan manusia.[1] Landskap merangkumi unsur fizikal secara geofizik ditakrifkan bentuk muka bumi seperti (bertutup ais) gunung, bukit, badan air seperti sungai, tasik, kolam dan juga laut, unsur hidup dari penutup tanah termasuk orang asli tumbuh-tumbuhanunsur manusia termasuk pelbagai bentuk penggunaan tanah, bangunan, dan struktur, dan elemen sementara seperti pencahayaan dan cuaca syarat. Menggabungkan kedua-dua asal-usul fizikal mereka dan budaya lapisan kehadiran manusia, yang sering dibuat selama ribuan tahun, landskap mencerminkan sintesis hidup orang dan tempat yang sangat penting bagi penduduk tempatan dan identiti negara.

Perwatakan landskap membantu menentukan gambaran diri orang yang menghuninya dan rasa tempat yang membezakan satu wilayah dengan wilayah lain. Ini adalah latar belakang dinamik kehidupan masyarakat. Landskap dapat bervariasi seperti lahan pertanian, a taman landskap atau belantara. The Bumi mempunyai banyak pemandangan, termasuk lanskap sejuk di kawasan kutub, bergunung pemandangan, luas dan gersang padang pasir landskap, pulau-pulau, dan pesisir landskap, padat berhutan atau berkayu landskap termasuk masa lalu hutan boreal dan hutan hujan tropika, dan pertanian landskap dari sederhana dan tropika wilayah. Kegiatan mengubah ciri-ciri yang dapat dilihat dari kawasan tanah disebut sebagai landskap.

Definisi dan etimologi

Landskap musim luruh di Rybiniszki, Latvia, cat air oleh Stanisław Masłowski, 1902 (Muzium Negara di Warsaw, Poland)
Landskap khas Belanda di Belanda Selatan

Terdapat beberapa definisi tentang apa yang membentuk lanskap, bergantung pada konteksnya.[2] Namun dalam penggunaan umum, lanskap merujuk kepada semua ciri yang dapat dilihat dari suatu kawasan tanah (biasanya di luar bandar), yang sering dipertimbangkan dari segi estetik menarik, atau untuk menggambarkan perwakilan kawasan luar bandar, khususnya dalam genre lukisan landskap. Apabila orang sengaja memperbaiki penampilan estetik sebidang tanah — dengan mengubah kontur dan tumbuh-tumbuhan, dll - dikatakan boleh landskap,[1] walaupun hasilnya mungkin tidak membentuk lanskap menurut beberapa definisi.

Perkataan itu pemandangan (landskap atau landskap) tiba di Inggeris- dan oleh itu ke dalam Bahasa Inggeris- setelah abad kelima, setelah kedatangan Anglo-Saxon; istilah ini merujuk kepada sistem ruang buatan manusia di darat. Istilah pemandangan muncul sekitar pergantian abad keenam belas untuk menunjukkan sebuah lukisan yang subjek utamanya adalah pemandangan semula jadi.[3] Tanah (perkataan dari bahasa Jerman) boleh diambil dari segi sesuatu yang menjadi milik orang (seperti di Inggeris sebagai tanah orang Inggeris).[4] Akhiran Capescape sama dengan akhiran bahasa Inggeris yang lebih biasa ‑ Kapal.[4] Akar dari ‑Ship secara etimologi serupa dengan Bahasa Inggeris Lama tongkat atau skyppan, bermaksud untuk membentuk. Akhiran ‑Schaft berkaitan dengan kata kerja schaffen, jadi itu ‑ Kapal dan bentuk juga dikaitkan secara etimologi. Bentuk moden kata, dengan konotasi pemandangan, muncul pada akhir abad keenam belas ketika istilah landskap diperkenalkan oleh pelukis Belanda yang menggunakannya untuk merujuk kepada lukisan pemandangan alam pedalaman atau luar bandar. Perkataan itu pemandangan, pertama kali dicatatkan pada tahun 1598, dipinjam dari istilah pelukis Belanda.[5] Konsep popular mengenai pemandangan yang tercermin dalam kamus menyampaikan makna tertentu dan umum, yang khusus merujuk pada kawasan permukaan Bumi dan yang umum adalah yang dapat dilihat oleh pemerhati. Contoh penggunaan kedua ini boleh didapati seawal tahun 1662 di Buku Doa Umum:

Mungkinkah kita tetapi mendaki tempat Musa berdiri,
Dan lihat pemandangan di atas.
(Pujian Umum, ayat 536).[6]
Kukle, Republik Czech

Terdapat beberapa perkataan yang sering dikaitkan dengan landskap kata:

 • Pemandangan: Ciri-ciri semula jadi pemandangan yang dipertimbangkan dari segi penampilannya, terutamanya. apabila indah: pemandangan pemandangan gunung yang menakjubkan.[1]
 • Menetapkan: Dalam karya naratif (terutamanya rekaan, ia merangkumi detik bersejarah dalam masa dan lokasi geografi di mana a cerita berlaku, dan membantu memulakan utama latar belakang dan mood untuk cerita.[7]
 • Cantik: Perkataan secara harfiah bermaksud "sesuai dengan gambar; sesuai untuk dijadikan gambar", dan digunakan seawal 1703 (Kamus Inggeris Oxford, dan berasal dari istilah Itali pittoresco, "dengan cara pelukis". GilpinS Esei pada Cetakan (1768) ditakrifkan indah sebagai "istilah ekspresif dari jenis keindahan yang aneh itu, yang dapat disetujui dalam gambar" (hlm. xii).
 • Pandangan: "Pemandangan atau prospek beberapa pemandangan atau pemandangan yang luas; luas atau kawasan yang ditutup oleh mata dari satu titik" (OED).
 • Belantara: Kawasan yang tidak berbudaya, tidak berpenghuni, dan tidak ramah.[1] Lihat juga Landskap semula jadi.
 • Pemandangan Bandar (juga pemandangan bandar): Setaraf bandar dengan pemandangan. Di dalam seni visual pemandangan bandar (landskap bandar) adalah representasi artistik, seperti a melukis, melukis, mencetak atau gambar, dari aspek fizikal a bandar atau kawasan bandar.
 • Pemandangan laut: A gambar, melukis, atau yang lain karya seni yang menggambarkan laut, dengan kata lain contoh seni laut.

Landskap fizikal

Geomorfologi: Evolusi fizikal landskap

Geomorfologi adalah kajian saintifik mengenai asal usul dan evolusi topografi dan batimetrik ciri yang dibuat oleh proses fizikal atau kimia yang beroperasi di atau dekat permukaan Bumi. Ahli geomorfologi berusaha untuk memahami mengapa landskap kelihatan seperti yang mereka lakukan, untuk memahami sejarah dan dinamik bentuk muka bumi dan untuk meramalkan perubahan melalui gabungan pemerhatian lapangan, eksperimen fizikal dan pemodelan berangka. Geomorfologi diamalkan dalam geografi fizikal, geologi, geodesi, geologi kejuruteraan, arkeologi dan kejuruteraan geoteknik. Asas minat yang luas ini menyumbang kepada banyak gaya dan minat penyelidikan di lapangan.[8]

Permukaan Bumi dimodifikasi oleh gabungan proses permukaan yang memahat lanskap, dan proses geologi yang menyebabkan peningkatan tektonik dan penurunan, dan bentuk geografi pantai. Proses permukaan merangkumi tindakan air, angin, ais, api, dan makhluk hidup di permukaan Bumi, bersama dengan tindak balas kimia yang terbentuk tanah dan mengubah sifat bahan, kestabilan dan kadar perubahan topografi di bawah kekuatan graviti, dan faktor lain, seperti (pada masa lalu) perubahan manusia terhadap landskap. Banyak faktor ini dimediasi oleh iklim. Proses geologi merangkumi peningkatan Banjaran gunung, pertumbuhan gunung berapi, isostatik perubahan ketinggian permukaan tanah (kadang-kadang sebagai tindak balas terhadap proses permukaan), dan pembentukan mendalam lembangan enapan di mana permukaan Bumi jatuh dan dipenuhi dengan bahan terhakis dari bahagian lain dari lanskap. Oleh itu permukaan Bumi dan topografi adalah persimpangan iklim, hidrologi, dan biologi tindakan dengan proses geologi.

Senarai pelbagai jenis landskap

Gurun, Kosong, Taiga, Tundra, Tanah Lembap, Gunung, Banjaran gunung, Tebing, Pantai, Zon pesisir, Glasier, Kawasan kutub Bumi, Kawasan semak, Hutan, Hutan Hujan, Kawasan berhutan, Rimba, Moors.

Panorama Chaîne des Puys dari Puy de Dôme pada musim sejuk. Massif Central, Perancis. Contoh bagaimana aktiviti gunung berapi masa lalu membentuk lanskap

Ekologi landskap

Ekologi landskap adalah sains mengkaji dan memperbaiki hubungan antara proses ekologi di persekitaran dan ekosistem tertentu. Ini dilakukan dalam berbagai skala lanskap, pola spasial pengembangan, dan tahap penyelidikan dan kebijakan organisasi.[9][10][11]

Landskap adalah konsep utama dalam ekologi landskap. Walau bagaimanapun, ia ditakrifkan dengan cara yang sangat berbeza. Sebagai contoh:[12] Carl Troll memahami landskap bukan sebagai konstruksi mental tetapi sebagai 'entiti organik' yang diberi secara objektif, '' individuum ruang harmonik ''.[13] Ernst Neef[14] mendefinisikan landskap sebagai bahagian dalam interkoneksi geofaktor yang tidak terganggu di seluruh bumi yang didefinisikan sedemikian berdasarkan keseragamannya dari segi penggunaan tanah tertentu, dan dengan demikian didefinisikan dengan cara antroposentrik dan relativistik.

Menurut Richard Forman dan Michael Godron,[15] lanskap adalah kawasan darat yang heterogen yang terdiri dari sekelompok ekosistem yang saling berinteraksi yang diulang dalam bentuk yang serupa sepanjang, di mana mereka menyenaraikan hutan, padang rumput, rawa dan kampung sebagai contoh ekosistem lanskap, dan menyatakan bahawa lanskap adalah kawasan yang sekurang-kurangnya selebar beberapa kilometer. John A. Wiens[16] menentang pandangan tradisional yang dijelaskan oleh Carl Troll, Isaak S. Zonneveld, Zev Naveh, Richard T. T. Forman / Michel Godron dan lain-lain bahawa landskap adalah arena di mana manusia berinteraksi dengan persekitarannya dalam skala satu kilometer; sebagai gantinya, dia mendefinisikan 'landskap' - tanpa memandang skala - sebagai "templat di mana corak spasial mempengaruhi proses ekologi".[17]Sebilangan mendefinisikan 'landskap' sebagai kawasan yang mengandungi dua atau lebih ekosistem berdekatan.[18]

Sains landskap

Disiplin sains landskap telah digambarkan sebagai "membawa ekologi landskap dan ekologi bandar bersama dengan disiplin lain dan bidang lintas disiplin untuk mengenal pasti corak dan memahami proses sosial-ekologi yang mempengaruhi perubahan landskap".[19] Sebuah makalah tahun 2000 yang bertajuk "Geografi dan sains landskap" menyatakan bahawa "Keseluruhan disiplin ilmu yang terlibat dalam penyelidikan landskap akan disebut sebagai sains landskap, walaupun istilah ini digunakan pertama kali pada tahun 1885 oleh ahli geografi Oppel dan Troll".[20] Sebuah editorial tamu 2013 mendefinisikan sains landskap sebagai "penyelidikan yang bertujuan untuk memahami hubungan antara orang dan persekitaran mereka, dengan fokus pada perubahan penggunaan tanah dan data yang berkaitan dengan sumber daya tanah pada skala lanskap".[21] The Ensiklopedia Soviet Hebat tahun 1979 mendefinisikan sains landskap sebagai "cabang geografi fizikal yang berkaitan dengan kompleks wilayah semula jadi (atau kompleks geografi, geosistem) sebagai bahagian struktur mantel geografi bumi" dan menyatakan bahawa "Asas sains landskap adalah teori bahawa landskap geografi adalah elemen utama dalam pembezaan fizikogeo-grafik bumi. Ilmu lanskap berkaitan dengan asal usul, struktur, dan dinamika lanskap, undang-undang pengembangan dan susunan lanskap, dan transformasi lanskap oleh kegiatan ekonomi manusia. ", dan menegaskan bahawa ia didirikan di Rusia pada awal abad ke-20 oleh LS Berg dan yang lain, dan di luar Rusia oleh S. Passarge Jerman.[22]

Pengurusan landskap bersepadu

Pengurusan landskap bersepadu adalah cara mengurus landskap yang menyatukan pelbagai pihak berkepentingan, yang berkolaborasi untuk mengintegrasikan dasar dan praktik untuk tujuan penggunaan tanah mereka yang berbeza, dengan tujuan untuk mencapai lanskap yang lestari.[23][24] Ia menyedari bahawa, misalnya, satu lembangan sungai dapat menyediakan air untuk bandar dan pertanian, kayu dan tanaman makanan untuk pekebun kecil dan industri, dan habitat untuk keanekaragaman hayati; cara setiap sektor ini mencapai matlamatnya boleh memberi kesan kepada yang lain. Tujuannya adalah untuk meminimumkan konflik antara objektif penggunaan tanah yang berlainan dan perkhidmatan ekosistem.[24] Pendekatan ini menggunakan ekologi lanskap, serta banyak bidang yang berkaitan yang juga berusaha untuk menggabungkan penggunaan dan pengguna tanah yang berbeza, seperti pengurusan DAS.[23]

Penyokong pengurusan landskap bersepadu berpendapat bahawa sangat sesuai untuk menangani cabaran global yang kompleks, seperti yang menjadi tumpuan Matlamat Pembangunan Lestari.[25] Pengurusan landskap bersepadu semakin meningkat di peringkat nasional,[26][27] tempatan[28] dan peringkat antarabangsa, contohnya Program Alam Sekitar PBB menyatakan bahawa "UNEP memperjuangkan pendekatan landskap secara de facto kerana merangkumi unsur-unsur utama bersepadu pengurusan ekosistem".

Arkeologi landskap

Zaman Pertengahan Ridge dan Furrow di atas Kayu Stanway, Gloucestershire, Inggeris.

Arkeologi landskap atau sejarah landskap adalah kajian bagaimana manusia mengubah penampilan fizikal persekitaran - baik masa kini dan masa lalu. Landskap pada umumnya merujuk kepada persekitaran semula jadi dan persekitaran yang dibina oleh manusia.[29] Landskap semula jadi dianggap sebagai persekitaran yang belum diubah oleh manusia dalam bentuk atau bentuk apa pun.[30] Landskap budaya, sebaliknya, adalah persekitaran yang telah diubah dengan cara tertentu oleh orang (termasuk struktur dan tempat sementara, seperti tempat perkhemahan, yang diciptakan oleh manusia).[31] Di kalangan ahli arkeologi, istilah landskap boleh merujuk kepada makna dan perubahan yang ditandai oleh orang ke persekitarannya.[31][32] Oleh itu, arkeologi lanskap sering digunakan untuk mengkaji penggunaan tanah manusia pada jangka masa yang panjang.[32][33]Arkeologi landskap dapat disimpulkan oleh pernyataan Nicole Branton:

"lanskap dalam arkeologi lanskap mungkin sekecil rumah tangga atau kebun tunggal atau sebesar kerajaan", dan "walaupun eksploitasi sumber daya, kelas, dan kekuasaan sering menjadi topik arkeologi lanskap, pendekatan landskap berkaitan dengan ruang, tidak semestinya ekologi atau ekonomi, hubungan Walaupun serupa dengan arkeologi penempatan dan arkeologi ekologi, pendekatan landskap memodelkan tempat dan ruang sebagai peserta yang dinamis dalam tingkah laku masa lalu, bukan sekadar menetapkan (mempengaruhi tindakan manusia), atau artifak (dipengaruhi oleh tindakan manusia) ".[29]

Landskap budaya

Teras sawah Batad, The Sawah Padi Cordilleras Filipina, laman web pertama yang dimasukkan ke dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO kategori landskap budaya pada tahun 1995.[34]

Konsep landskap budaya boleh didapati dalam tradisi Eropah lukisan landskap.[35] Dari abad ke-16 dan seterusnya, banyak seniman Eropah melukis lanskap yang memihak kepada orang-orang, menjadikan orang-orang dalam lukisan mereka menjadi tokoh-tokoh yang tergabung dalam lanskap khusus yang lebih luas.[36]

Ahli geografi Otto Schlüter dikreditkan dengan menggunakan "landskap budaya" pertama kali secara formal sebagai istilah akademik pada awal abad ke-20.[37] Pada tahun 1908, Schlüter berpendapat bahawa dengan mendefinisikan geografi sebagai Landschaftskunde (sains landskap) ini akan memberi geografi subjek logik yang tidak dikongsi oleh disiplin lain.[37][38] Dia menentukan dua bentuk lanskap: yang Urlandschaft (terjemahan. landskap asli) atau landskap yang wujud sebelum perubahan besar yang disebabkan oleh manusia dan Kulturlandschaft (terjemahan. 'landskap budaya') landskap yang diciptakan oleh budaya manusia. Tugas utama geografi adalah untuk mengesan perubahan dalam dua lanskap ini.

Ia adalah Carl O. Sauer, a ahli geografi manusia, yang mungkin paling berpengaruh dalam mempromosikan dan mengembangkan idea landskap budaya.[39] Sauer bertekad untuk menekankan kebudayaan sebagai kekuatan dalam membentuk ciri-ciri permukaan Bumi yang terlihat di daerah-daerah yang dibatasi. Dalam definisinya, persekitaran fizikal mengekalkan kepentingan utama, sebagai medium dengan dan di mana budaya manusia bertindak.[40] Definisi klasiknya mengenai 'landskap budaya' berbunyi seperti berikut:

Landskap budaya dibuat dari a pemandangan semula jadi oleh kumpulan budaya. Budaya adalah agen, kawasan semula jadi adalah medium, lanskap budaya adalah hasilnya.

Landskap budaya, seperti yang ditentukan oleh Jawatankuasa Warisan Dunia, adalah "sifat budaya [yang] mewakili gabungan karya alam dan manusia."[41]

Jawatankuasa Warisan Dunia mengenal pasti tiga kategori lanskap budaya, mulai dari (i) lanskap yang paling sengaja 'dibentuk' oleh orang, hingga (ii) pelbagai karya 'gabungan', hingga (iii) yang paling jelas 'dibentuk' oleh orang (namun bernilai tinggi). Tiga kategori yang diambil dari Garis Panduan Operasi Jawatankuasa, adalah seperti berikut:[42]

 1. "Landskap yang direka dan dibuat dengan sengaja oleh manusia";
 2. "lanskap yang berkembang secara organik" yang mungkin "relik (atau fosil) landskap"atau" lanskap berterusan "; dan
 3. "landskap budaya bersekutu" yang mungkin dinilai kerana "persatuan agama, seni atau budaya unsur semula jadi".

Konsep manusia dan gambaran landskap

Taman lanskap

Stourhead taman, Wiltshire, Inggeris
Taman Jichang dalam Wuxi (1506–1521)

The Kebun cina adalah gaya taman lanskap yang telah berkembang selama tiga ribu tahun. Ini merangkumi kebun-kebun yang luas dari maharaja China dan anggota Keluarga Imperial, yang dibina untuk kesenangan dan mengagumkan, dan taman-taman yang lebih intim yang diciptakan oleh para sarjana, penyair, bekas pegawai pemerintah, tentera dan pedagang, yang dibuat untuk renungan dan melarikan diri dari dunia luar. Mereka membuat lanskap miniatur yang ideal, yang dimaksudkan untuk menyatakan keharmonian yang harus ada antara manusia dan alam.[43]Taman Cina yang khas ditutup dengan dinding dan merangkumi satu atau lebih kolam, batu cendekiawan, pokok dan bunga, dan pelbagai ruang dan paviliun di dalam taman, dihubungkan dengan jalan berliku dan galeri zig-zag. Dengan berpindah dari struktur ke struktur, pengunjung dapat melihat serangkaian pemandangan yang disusun dengan teliti, bergulir seperti tatal lukisan lanskap.[44]

The Taman lanskap Inggeris, juga disebut taman lanskap Inggeris atau hanya 'taman Inggeris', adalah gaya taman taman yang dimaksudkan untuk terlihat seolah-olah itu adalah lanskap semula jadi, walaupun mungkin disusun ulang secara luas. Ia muncul di England pada awal abad ke-18, dan tersebar di seluruh Eropah, menggantikan yang lebih formal, simetris jardin à la française abad ke-17 sebagai gaya utama untuk taman dan kebun besar di Eropah.[45] Taman Inggeris (dan kemudian Taman landskap Perancis) mengemukakan pandangan semula jadi yang ideal. Ini mendapat inspirasi dari lukisan pemandangan oleh Claude Lorraine dan Nicolas Poussin, dan dari klasik Kebun cina Timur,[46] yang baru-baru ini digambarkan oleh pelancong Eropah dan disedari di kebun Anglo-Cina,[46] dan falsafah Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778).

Kebun Inggeris biasanya merangkumi sebuah tasik, menyapu rumput yang dililit dengan lembut di atas kebun-kebun pokok, dan rekreasi kuil-kuil klasik, runtuhan Gothic, jambatan, dan seni bina indah yang lain, yang dirancang untuk mencipta pemandangan pastoral yang indah. Hasil kerja dari Lancelot "Keupayaan" Coklat dan Humphry Repton sangat berpengaruh. Pada akhir abad ke-18 taman Inggeris telah ditiru oleh taman lanskap Perancis, dan sejauh St Petersburg, Rusia, di Pavlovsk, kebun masa depan Maharaja Paul. Ini juga memiliki pengaruh besar pada bentuk taman awam dan kebun yang muncul di seluruh dunia pada abad ke-19.[47]

Arkitek landskap

Arkitek landskap adalah bidang pelbagai disiplin, merangkumi aspek botani, hortikultur, seni yang bagus, seni bina, rekabentuk industri, geologi dan juga sains bumi, psikologi persekitaran, geografi, dan ekologi. Kegiatan seorang arkitek lanskap boleh terdiri dari pembuatan taman umum dan taman taman hingga perancangan lokasi untuk kampus dan taman pejabat korporat, dari reka bentuk taman perumahan hingga reka bentuk sipil infrastruktur dan pengurusan besar belantara kawasan atau penambakan landskap yang rosak seperti lombong atau tapak pelupusan. Arkitek landskap berfungsi pada semua jenis struktur dan ruang luaran - besar atau kecil, bandar, pinggir bandar dan luar bandar, dan dengan bahan "keras" (terbina) dan "lembut" (ditanam), sambil memperhatikan ekologi kemampanan.

Untuk tempoh sebelum 1800, sejarah berkebun lanskap (kemudian disebut seni bina lanskap) sebahagian besarnya adalah sejarah perancangan induk dan reka bentuk taman untuk rumah-rumah besar, istana dan harta kerajaan, kompleks agama, dan pusat pemerintahan. Contohnya ialah karya yang luas oleh André Le Nôtre di Vaux-le-Vicomte dan di Istana Versailles untuk Raja Louis XIV dari Perancis. Orang pertama yang menulis membuat landskap adalah Joseph Addison pada tahun 1712. Istilah seni bina landskap dicipta oleh Gilbert Laing Meason pada tahun 1828 dan pertama kali digunakan sebagai gelaran profesional oleh Frederick Law Olmsted pada tahun 1863. Pada abad ke-19 terakhir, istilah arkitek landskap digunakan oleh orang profesional yang merancang landskap. Frederick Law Olmsted menggunakan istilah 'seni bina landskap' sebagai profesion untuk pertama kalinya ketika merancang Dataran Merdeka, Bandar New York, AS. Di sini, gabungan berkebun landskap tradisional dan bidang perancangan kota yang baru muncul menjadikan senibina landskap menjadi fokus uniknya. Penggunaan istilah arkitek landskap ini mula wujud selepas Frederick Law Olmsted, Jr. dan yang lain mengasaskan Persatuan Arkitek Landskap Amerika (ASLA) pada tahun 1899.

Landskap dan sastera

Sastera landskap terawal

The Djabugay makhluk mitos kumpulan bahasa, Damarri, berubah menjadi pegunungan, terlihat berbaring di punggungnya di atas Jurang Sungai Barron, memandang ke langit, di dalam lanskap hutan tropika basah Australia timur laut

Mungkin sastera landskap paling awal terdapat di Mitos orang asli Australia (juga dikenali sebagai Waktu Impian atau kisah Bermimpi, lagu lagu, atau Orang Asli sastera lisan), kisah-kisahnya dilakukan secara tradisional oleh Orang Asli[48] dalam setiap kumpulan bahasa di seluruh Australia. Semua mitos seperti itu menceritakan kebenaran yang signifikan dalam setiap kumpulan Orang Asli pemandangan. Mereka secara berkesan melapisi keseluruhan topografi benua Australia dengan nuansa budaya dan makna yang lebih mendalam, dan memperkasakan khalayak terpilih dengan kebijaksanaan dan pengetahuan terkumpul dari leluhur Orang Asli Australia zaman dahulu.[49]

Di dalam Barat pastoral puisi merupakan bentuk sastera lanskap yang paling awal, walaupun genre sastera ini menyajikan lanskap ideal yang dikelilingi oleh gembala dan gembala, dan menciptakan "gambaran keberadaan yang tidak rusak; prelapsarian dunia ”.[50] Pastoral berasal dari karya penyair Yunani Theocritus (sekitar 316 - sekitar 260 SM). The Zaman romantik penyair William Wordsworth mencipta bentuk pastoral moden yang lebih realistik dengan Michael, Puisi Pastoral (1800).[51]

Satu bentuk awal puisi lanskap, Puisi Shanshui, dikembangkan di China pada abad ketiga dan keempat A.D.[52]

Puisi topografi

Puisi topografi ialah genre puisi yang menggambarkan, dan sering memuji, pemandangan atau tempat. John DenhamPuisi tahun 1642 "Cooper's Hill" mendirikan genre, yang memuncak popularitasnya di England abad ke-18. Contohnya topografi tarikh ayat, bagaimanapun, untuk Lewat Klasik tempoh, dan boleh didapati di seluruh Zaman Pertengahan era dan semasa Zaman Renaissance. Walaupun contoh paling awal berasal dari benua Eropah, puisi topografi dalam tradisi yang berasal dari Denham berkaitan dengan klasik, dan banyak jenis puisi topografi, seperti puisi sungai, runtuhan, atau puncak bukit dibuat pada awal 17 abad.[53] Alexander Pope"Hutan Windsor" (1713) dan John Dyer"Bukit Grongar'(1762) adalah dua contoh biasa yang lain. George Crabbe, Suffolk penyair daerah, juga menulis puisi topografi, seperti yang dilakukan William Wordsworth, yang mana Garisan yang ditulis beberapa batu di atas Tintern Abbey adalah contoh yang jelas.[54] Baru-baru ini, Matthew Arnold"Gipsi Cendekiawan"(1853) memuji Oxfordshire luar bandar, dan W. H. Auden"Dalam Pujian Batu Kapur"(1948) menggunakan a Batu kapur landskap sebagai kiasan.[55]

Subgenre puisi topografi merangkumi puisi rumah negara, ditulis di Inggeris abad ke-17 untuk memuji pelindung yang kaya, dan sajak prospek, menggambarkan pandangan dari jarak jauh atau pandangan sementara ke masa depan, dengan rasa peluang atau harapan. Apabila difahami secara luas sebagai puisi lanskap dan ketika dinilai dari penubuhannya hingga sekarang, puisi topografi dapat mengambil banyak situasi dan jenis tempat formal. Kenneth Baker, dalam "Pengenalan kepada Buku Puisi Landskap Faber, mengenal pasti 37 jenis dan menyusun puisi dari abad ke-16 hingga abad ke-20 dari Edmund Spenser ke Sylvia Plath—Responden untuk setiap jenis, dari "Berjalan dan Survei," hingga "Gunung, Bukit, dan Pemandangan dari Atas," hingga "Pelanggaran Alam dan Lanskap," hingga "Roh dan Hantu."[56]

Daftar estetika umum yang digunakan puisi topografi merangkumi pastoral imejan, yang luhur, dan juga indah, yang merangkumi gambar sungai, reruntuhan, cahaya bulan, burung burung, dan awan, petani, gunung, gua, dan pemandangan perairan.

Walaupun menggambarkan pemandangan atau pemandangan, puisi topografi sering kali, paling tidak secara tersirat, membahas masalah politik atau makna kewarganegaraan dalam sesuatu cara. Oleh itu, perihalan pemandangan menjadi wahana puitis untuk mesej politik. Sebagai contoh, dalam "Cooper's Hill" John Denham, pembicara membincangkan kebaikan yang baru dilaksanakan Charles I.[57]

Zaman Romantik di Britain

Penglihatan di Gunung Snowdon

………………………… ... dan di pantai
Saya mendapati diri saya dari lautan kabut yang besar,
Yang lemah lembut dan senyap terletak di kaki saya.
Seratus bukit punggung mereka yang suram naik
Di seluruh laut yang masih tenang ini, dan seterusnya,
Jauh, jauh, wap menembak diri mereka sendiri
Di tanjung, lidah, dan bentuk tanjung, Ke laut, laut nyata, yang kelihatannya
Untuk mereda dan melepaskan keagungannya,
Digunakan sejauh mungkin penglihatan dapat dicapai.

dari Prelude (1805), Buku 13, baris 41-51.
oleh William Wordsworth

Salah satu aspek penting dalam British Romantikisme - terbukti dalam lukisan dan sastera serta politik dan falsafah - adalah perubahan cara orang melihat dan menghargai pemandangan. Khususnya, selepas William Gilpins Pemerhatian di Sungai Wye diterbitkan pada tahun 1770, idea dari indah mula mempengaruhi artis dan penonton. Gilpin menganjurkan untuk mendekati pemandangan "dengan peraturan keindahan yang indah,"[58] yang menekankan kontras dan ragam. Edmund Burkes Pertanyaan Falsafah mengenai Asal Usul Idea Kita yang Luhur dan Cantik (1757) juga merupakan teks yang berpengaruh, seperti sebelumnya Longinus' Pada Sublime (awal A.D., Yunani), yang diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris dari orang Perancis pada tahun 1739. Dari abad ke-18, rasa untuk yang indah di lanskap semula jadi muncul bersama dengan idea yang luhur dalam bahasa; iaitu retorik atau pertuturan yang tinggi.[59] Puisi topografi yang mempengaruhi Romantik, adalah James Thomsons Musim (1726–30).[60]Landskap yang berubah, disebabkan oleh perindustrian dan revolusi pertanian, dengan pengembangan kota dan penempatan penduduk di luar bandar, adalah pengaruh lain terhadap pertumbuhan kota Pergerakan romantis di Britain. Keadaan pekerja yang buruk, konflik kelas baru, dan pencemaran alam sekitar menyebabkan reaksi terhadap urbanisme dan perindustrian dan penekanan baru pada keindahan dan nilai alam semula jadi dan landskap.[61] Namun, ini juga merupakan pemberontakan terhadap norma sosial dan politik bangsawan Zaman Pencerahan, serta reaksi terhadap ilmiah rasionalisasi alam.[62]

Penyair William Wordsworth adalah penyumbang utama sastera lanskap,[63] seperti penyair dan novelis sezamannya Walter Scott. Pengaruh Scott dirasakan di seluruh Eropah, dan juga di kawasan utama Novelis Victoria di Britain, seperti Emily Brontë, Puan Gaskell, George Eliot, dan Thomas Hardy, begitu juga John Cowper Powys pada abad ke-20.[64][65] Margaret Drabble dalam Seorang Penulis Britain menunjukkan bahawa Thomas Hardy "mungkin penulis kehidupan desa dan landskap yang paling hebat" dalam bahasa Inggeris.[66]

Eropah

Antara penulis Eropah yang dipengaruhi oleh Scott adalah orang Perancis Honoré de Balzac dan Alexandre Dumas dan Itali Alessandro Manzoni.[67] Novel terkenal Manzoni Yang Bertunang diilhamkan oleh Walter Scotts Ivanhoe.[68]

Amerika Utara

Juga dipengaruhi oleh pendekatan Romanticism terhadap landskap adalah novelis Amerika Fenimore Cooper, yang dikagumi oleh Victor Hugo dan Balzac dan dicirikan sebagai "orang Amerika Scott."[69]

Asia

China

Landskap di Puisi Cina sering dikaitkan dengan lukisan landskap Cina, yang berkembang lebih awal daripada di Barat. Banyak puisi yang membangkitkan lukisan-lukisan tertentu, dan sebahagiannya ditulis di kawasan yang lebih kosong dari tatal itu sendiri. Banyak pelukis juga menulis puisi, terutama di sarjana-pegawai atau tradisi literati. Gambar landskap terdapat pada awal Shijing dan juga Chuci, tetapi dalam puisi kemudian penekanan berubah, seperti pada lukisan menjadi Shan shui (Orang Cina: 山水 menyala. Gaya "gunung-air" yang menampilkan gunung-gunung liar, sungai dan tasik, dan bukannya lanskap sebagai tempat untuk kehadiran manusia.[52] Puisi Shanshui tradisional Cina: 山水 詩; bahasa Cina yang dipermudahkan: 山水 诗 berkembang di China pada abad ketiga dan keempat Masihi[52] dan meninggalkan sebahagian besar landskap di China yang tidak diwakili. Shan shui lukisan dan puisi menunjukkan pemandangan khayalan, walaupun dengan ciri khas beberapa bahagian di China Selatan; mereka tetap popular hingga kini.

Puisi Bidang dan Taman (bahasa Cina yang dipermudahkan: 田园 诗; tradisional Cina: 田園 詩; pinyin: tiányuán shī; Wade – Giles: t'ien-yuan-shih; menyala. 'puisi ladang dan kebun'), dalam puisi) adalah gerakan puitis yang kontras yang berlangsung selama berabad-abad, dengan fokus pada sifat yang terdapat di kebun, di halaman belakang, dan di kawasan pedesaan yang dibudidayakan. Puisi Fields and Gardens adalah salah satu daripada banyak Genre puisi Cina klasik. Salah satu pengamal utama genre puisi Fields and Gardens adalah Tao Yuanming (juga dikenali sebagai Tao Qian (365–427), antara nama lain atau versi nama).[70] Tao Yuanming telah dianggap sebagai penyair hebat pertama yang dikaitkan dengan genre puisi Fields and Gardens.[71]

Seni lanskap

Teton dan Sungai Ular (1942) gambar oleh Ansel Adams

Fotografi landskap

Banyak gambar landskap menunjukkan sedikit atau tidak ada aktiviti manusia dan dibuat untuk mengejar gambaran yang tulen dan tanpa suci alam semula jadi[72] tanpa pengaruh manusia, sebaliknya memaparkan subjek seperti bentuk muka bumi, cuaca, dan cahaya sekitar yang ditentukan dengan jelas. Seperti kebanyakan bentuk seni, definisi foto lanskap adalah luas, dan mungkin merangkumi latar kota, kawasan perindustrian, dan fotografi alam semula jadi. Jurugambar landskap terkenal termasuk Ansel Adams, Galen Rowell, Edward Weston, Ben Heine, Mark Gray dan Fred Hakim.

Lukisan landskap

Salomon van Ruisdael, "Pandangan Penyimpang" (1657).

Bentuk seni terawal di seluruh dunia menggambarkan sedikit yang benar-benar dapat disebut pemandangan, walaupun garis bawah tanah dan kadang-kadang petunjuk gunung, pokok atau ciri semula jadi lain disertakan. "Landskap tulen" terawal tanpa tokoh manusia lukisan dinding dari Minoan Greece sekitar 1500 SM.[73] Adegan memburu, terutama yang terdapat di vista tertutup alang-alang di Delta Sungai Nil dari Mesir Kuno, dapat memberikan rasa tempat yang kuat, tetapi penekanannya adalah pada bentuk tumbuhan individu dan tokoh manusia dan haiwan daripada keseluruhan pemandangan landskap. Untuk penggambaran keseluruhan landskap yang koheren, diperlukan beberapa sistem perspektif kasar, atau penskalaan jarak, dan ini nampaknya dari bukti sastera pertama kali dikembangkan di Yunani purba di dalam Hellenistik tempoh, walaupun tidak ada contoh berskala besar yang bertahan. Lebih banyak lagi Rom kuno landskap bertahan, dari abad ke-1 SM dan seterusnya, terutamanya lukisan dinding hiasan bilik yang telah dipelihara di tempat-tempat arkeologi Pompeii, Herculaneum dan di tempat lain, dan mozek.[74]

Orang Cina lukisan dakwat tradisi dari shan shui ("gunung-air"), atau pemandangan "murni", di mana satu-satunya tanda kehidupan manusia biasanya adalah seorang bijak, atau sekilas dari pondoknya, menggunakan latar belakang lanskap yang canggih untuk mencari subjek, dan seni lanskap pada masa ini mempertahankan status klasik dan banyak ditiru dalam tradisi Cina.

Kedua-dua tradisi Rom dan Cina biasanya memperlihatkan panorama pemandangan khayalan, yang biasanya disokong dengan sebilangan gunung yang menakjubkan - di China sering dengan air terjun dan di Rom sering termasuk laut, tasik atau sungai. Ini sering digunakan untuk menjembatani jurang antara pemandangan latar depan dengan tokoh dan pemandangan panorama jauh, masalah berterusan bagi seniman lanskap.

Perbezaan utama antara lukisan lanskap di Asia Barat dan Timur adalah bahawa ketika di Barat hingga abad ke-19 ia menempati kedudukan yang rendah dalam hierarki genre, di Asia Timur lukisan tinta pergunungan Cina klasik secara tradisional merupakan bentuk seni visual yang paling berprestij. Walau bagaimanapun, di Barat, lukisan sejarah memerlukan latar belakang lanskap yang luas di mana sesuai, jadi teori ini tidak sepenuhnya bertentangan dengan perkembangan lukisan lanskap - selama beberapa abad lanskap secara teratur dipromosikan ke status lukisan sejarah dengan penambahan kecil tokoh untuk membuat pemandangan naratif, biasanya beragama atau mitologi.

Lukisan Zaman Emas Belanda abad ke-17 menyaksikan pertumbuhan lukisan landskap yang dramatik, di mana banyak seniman mengkhususkan diri, dan pengembangan teknik realis yang sangat halus untuk menggambarkan cahaya dan cuaca. Populariti landskap di Belanda sebahagiannya mencerminkan hilangnya lukisan agama secara maya di Calvinis masyarakat, dan penurunan lukisan keagamaan pada abad ke-18 dan ke-19 di seluruh Eropah digabungkan dengan Romantikisme untuk memberikan landskap tempat yang jauh lebih besar dan berprestij dalam seni abad ke-19 daripada yang mereka sangka sebelumnya.

Di England, lanskap pada awalnya merupakan latar belakang potret, biasanya menunjukkan taman atau ladang pemilik tanah, walaupun kebanyakannya dilukis di London oleh seorang seniman yang tidak pernah mengunjungi laman web ini. tradisi Inggeris diasaskan oleh Anthony van Dyck dan lain-lain, kebanyakannya Flemish, seniman yang bekerja di England. Pada awal abad ke-19, seniman Inggeris dengan reputasi moden tertinggi kebanyakannya adalah landscapists yang berdedikasi, menunjukkan pelbagai Romantik tafsiran landskap Inggeris yang terdapat dalam karya-karya Konstabel John, J.M.W. Pusing dan Samuel Palmer. Walau bagaimanapun, semua ini mengalami kesukaran untuk memantapkan diri di pasaran seni kontemporari, yang masih lebih gemar melukis lukisan dan potret sejarah.[75]

Thomas Cole "The Empire of The Arcadian atau Pastoral State", AS, 1836.
Laurent Guétal, Lac de l'Eychauda, Perancis, 1886, Muzium Grenoble.

Di Eropah, sebagai John Ruskin berkata,[76] dan Tuan Kenneth Clark disahkan, lukisan lanskap adalah "ciptaan seni utama abad kesembilan belas", dan "seni dominan", dengan hasilnya pada periode berikutnya orang "cenderung menganggap bahawa penghayatan keindahan alam dan lukisan lanskap adalah bahagian aktiviti rohani kita yang normal dan berterusan "[77]

Pergerakan Romantik meningkatkan minat yang ada pada seni lanskap, dan lanskap terpencil dan liar, yang pernah menjadi elemen berulang dalam seni lanskap sebelumnya, kini menjadi lebih menonjol. Orang Jerman Caspar David Friedrich mempunyai gaya yang tersendiri, dipengaruhi olehnya Latihan Denmark. Untuk ini ia menambahkan romantisisme yang hampir mistik. Pelukis Perancis lebih lambat mengembangkan lukisan landskap, tetapi sekitar tahun 1830-an Jean-Baptiste-Camille Corot dan pelukis lain di Sekolah Barbizon menetapkan tradisi landskap Perancis yang akan menjadi yang paling berpengaruh di Eropah selama satu abad, dengan Impresionis dan Pasca-Impresionis buat pertama kalinya menjadikan lukisan lanskap sebagai sumber utama inovasi gaya umum di semua jenis lukisan.

Di dalam Amerika Syarikat, Sekolah Sungai Hudson, yang terkenal pada pertengahan hingga akhir abad ke-19, mungkin merupakan pembangunan asli yang terkenal dalam seni lanskap. Pelukis-pelukis ini membuat karya skala raksasa yang berusaha menangkap ruang lingkup epik dari pemandangan yang mengilhami mereka. Hasil kerja dari Thomas Cole, pengasas sekolah yang diakui secara umum, mempunyai banyak persamaan dengan cita-cita falsafah lukisan lanskap Eropah - sejenis kepercayaan sekular terhadap faedah rohani yang akan diperoleh daripada perenungan keindahan alam. Beberapa seniman Sekolah Hudson River kemudian, seperti Albert Bierstadt, mencipta karya yang kurang selesa yang memberi penekanan yang lebih besar (dengan berlebihan Romantik) pada kekuatan alam yang mentah, malah menakutkan. Contoh terbaik seni lanskap Kanada boleh didapati di karya-karya seni lukis Kumpulan Tujuh, menonjol pada tahun 1920-an.[78] Emily Carr juga berkait rapat dengan Kumpulan Tujuh, walaupun tidak pernah menjadi ahli rasmi. Walaupun pastinya kurang dominan pada masa setelah Perang Dunia I, banyak seniman penting masih melukis pemandangan dalam pelbagai gaya yang dicontohkan oleh Neil Welliver, Alex Katz, Milton Avery, Peter Doig, Andrew Wyeth, David Hockney dan Sidney Nolan.

Istilah neo-romantisme diterapkan dalam sejarah seni Inggeris, ke sekolah lukisan lanskap yang sangat longgar yang muncul sekitar tahun 1930 dan berterusan hingga awal 1950-an.[79] Pelukis ini mengimbas kembali seniman abad ke-19 seperti William Blake dan Samuel Palmer, tetapi juga dipengaruhi oleh seniman kubis Perancis dan pasca-kubis seperti Pablo Picasso, André Masson, dan Pavel Tchelitchew (Clark dan Clarke 2001; Hopkins 2001). Gerakan ini sebagian dimotivasi sebagai reaksi terhadap ancaman pencerobohan selama Perang Dunia II. Artis yang terutama berkaitan dengan permulaan gerakan ini termasuk Paul Nash, John Piper, Henry Moore, Ivon Hitchens, dan terutamanya Graham Sutherland. Generasi muda termasuk John Minton, Michael Ayrton, John Craxton, Keith Vaughan, Robert Colquhoun, dan Robert MacBryde (Butang 1996).

Galeri lukisan landskap dari pelbagai tempoh

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ a b c d Kamus Amerika Oxford Baru.
 2. ^ Simensen, Trond; Halvorsen, Rune; Erikstad, Lars (2018-06-01). "Kaedah untuk pencirian dan pemetaan landskap: Kajian sistematik". Dasar Guna Tanah. 75: 557–569. doi:10.1016 / j.landusepol.2018.04.022. ISSN 0264-8377.
 3. ^ Olwig K.R., Memulihkan Substantive Nature of Landscape, Annals of the A.A.G(1996),86,4,630-653
 4. ^ a b Olwig K.R., Perwakilan dan Pengasingan dalam Landskap Politik, geografi budaya (2005)12,19-40
 5. ^ Makhzoumi J. dan Pungetti G., Reka Bentuk dan Perancangan Landskap Ekologi, Spon Routledge, (1999)
 6. ^ Dijumpai melalui Google Ngram
 7. ^ Obstfeld, 2002, hlm. 1, 65, 115, 171.
 8. ^ Summerfield, M.A., 1991, Geomorfologi Global, Pearson Education Ltd, ISBN 0-582-30156-4.
 9. ^ Wu, J. 2006. Lintas disiplin, ekologi landskap, dan sains kelestarian. Ekologi Landskap 21: 1-4.
 10. ^ Wu, J. dan R. Hobbs (Eds). 2007. Topik Utama dalam Ekologi Landskap. Cambridge University Press, Cambridge.
 11. ^ Wu, J. 2008. Ekologi landskap. Dalam: S. E. Jorgensen (ed), Ensiklopedia Ekologi. Elsevier, Oxford.
 12. ^ Kirchhoff, T., Trepl, L. dan V. Vicenzotti, V. 2012: Apa itu ekologi landskap? Analisis dan penilaian enam konsepsi yang berbeza. Penyelidikan Landskap dalam talian terlebih dahulu.
 13. ^ Troll, C. 2007: Landskap geografi dan penyelidikannya. Dalam: Wiens, J.A., Moss, M.R., Turner, M.G. & Mladenoff, D.J. (eds): Makalah asas dalam ekologi landskap. New York, Columbia University Press: 71–101 [Pertama diterbitkan sebagai: Troll, C. 1950: Die geografis Landschaft und ihre Erforschung. Studium Generale 3 (4/5): 163–181].
 14. ^ Neef, E. 1967: Die theoretischen Grundlagen der Landschaftslehre. Haack, Gotha; rujuk Haase, G. dan H. Richter 1983: Trend semasa dalam penyelidikan landskap. GeoJournal 7 (2): 107–119.
 15. ^ Forman, R.T.T. dan M. Godron, M. 1981: Patch dan komponen struktur untuk ekologi landskap. BioScience 31 (10): 733-740; Forman, R.T.T. dan M. Godron 1986: Ekologi landskap. Wiley, New York.
 16. ^ Wiens, J.A. dan B.T. Milne, B.T. 1989: Peningkatan skala 'landskap' dalam ekologi lanskap, atau, ekologi lanskap dari perspektif kumbang. Landscape Ecology 3(2):87–96; Wiens, J.A.: The science and practice of landscape ecology. In: Klopatek, J.M. and R.H. Gardner (eds) 1999: Landscape ecological analyses: issues and applications. Springer, New York:371–383.
 17. ^ Wiens, J.A. 1999: The science and practice of landscape ecology. In: Klopatek, J.M. and R.H. Gardner (eds): Landscape ecological analyses: issues and applications. Springer, New York:371–383; rujuk Wiens, J.A. 2005: Toward a unified landscape ecology. In: Wiens, J.A. and M.R. Moss (eds): Issues and perspectives in landscape ecology. Cambridge University Press, Cambridge:365–373.
 18. ^ Sanderson, J. and L. D. Harris (eds.). 2000. Landscape Ecology: A Top-Down Approach. Lewis Publishers, Boca Raton, Florida, USA.
 19. ^ "Landscape and Urban Planning: An International Journal of Landscape Science, Planning and Design". Elsevier. Diperoleh 12 Januari 2019.
 20. ^ Antrop, Marc (2000). "Geography and landscape science". Belgeo. Special issue: 29th International Geographical Congress (1-2–3-4): 9–36. doi:10.4000/belgeo.13975.
 21. ^ Robinson, Guy M.; Carson, Doris A. (2013). "Applying Landscape Science to Natural Resource Management". Ekologi dan Masyarakat. 18 (1): 32. doi:10.5751/ES-05639-180132.
 22. ^ "Landscape Science". Ensiklopedia Soviet Hebat. 1979. Diperoleh 12 Januari 2019.
 23. ^ a b Reed, J; Deakin, E; Sunderland, T (2015). "Apa itu 'Pendekatan Landskap Bersepadu' dan seberapa efektifnya pelaksanaannya di daerah tropis: protokol peta sistematik". Bukti Alam Sekitar. 4:2. ISSN 2047-2382.
 24. ^ a b Denier, L; Scherr, S; Malu, S; Chatterton, P; Hovani, L; Stam, N (2015). Buku Landskap Sedikit Lestari. Oxford: Program Kanopi Global.
 25. ^ Landscapes for People Food and Nature (2015). "Integrated Landscape Management: The Means of Implementation for the Sustainable Development Goals" (PDF). Landscapes for People Food and Nature Briefing.
 26. ^ "Bengkel GMS mengenai Pendekatan Landskap". Subregion Greater Mekong - Program Alam Sekitar Teras.
 27. ^ Republik Indonesia. "Sumbangan yang ditentukan secara nasional yang dimaksudkan" (PDF). Penyerahan UNFCCC.
 28. ^ Landskap untuk Orang Kajian kes makanan dan alam semula jadi http://peoplefoodandnature.org/analysis/all-publications/case-studies/
 29. ^ a b Branton, Nicole (2009) Pendekatan Landskap dalam Arkeologi Sejarah: Arkeologi Tempat. Dalam Buku Panduan Antarabangsa Arkeologi Bersejarah, Majewski, Teresita dan David Gaimster, ed. Pemecut:
 30. ^ Hood, Edward J. (1996) "Hubungan Sosial dan Landskap Budaya". Dalam Arkeologi Landskap: Membaca dan Mentafsirkan Landskap Sejarah Amerika. Yamin, Rebecca dan Karen Bescherer Metheny, eds. Knoxville: The University of Tennessee Press.
 31. ^ a b Spencer-Wood, Suzanne M. dan Sherene Baugher. (2010) "Pengenalan Arkeologi Sejarah Landskap Budaya Bertenaga." International Journal of Historical Archaeology 14, pp. 463-474.
 32. ^ a b Gleason, Kathryn L. (1994). "Untuk Mengikat dan Memupuk: Pengenalan Arkeologi Taman dan Padang. Dalam Arkeologi Taman dan Padang. Miller, Naomi F. dan Kathryn L. Gleason, ed. Philadelphia: University of Pennsylvania Press
 33. ^ Erika Martin Seibert. "Arkeologi dan Landskap", Diakses pada 12 Disember 2010.
 34. ^ Malig, Jojo (26 Jun 2012). "Teras sawah Filipina tidak lagi dalam bahaya". Berita ABS-CBN. Diperoleh 26 Jun 2012.
 35. ^ PANNELL, S (2006) Reconciling Nature and Culture in a Global Context: Lessons form the World Heritage List. Universiti James Cook. Cairns, Australia. Halaman 62
 36. ^ GIBSON, W.S (1989) Mirror of the Earth: The World Landscape in Sixteenth-Century Flemish Painting. Princeton University Press, Princeton, New Jersey
 37. ^ a b JAMES, P.E & MARTIN, G (1981) Semua Dunia yang Mungkin: Sejarah Idea Geografi. John Wiley & Anak. New York, hlm.177.
 38. ^ ELKINS, T.H (1989) Human and Regional Geography in the German-speaking lands in the first forty years of the Twentieth Century. ENTRIKEN, J. Nicholas & BRUNN, Stanley D (Eds) Reflections on Richard Hartshorne's The nature of geography. Occasional publications of the Association of the American Geographers, Washington DC. Halaman 27
 39. ^ JAMES, P.E & MARTIN, G (1981) All Possible Worlds: A History of Geographical Ideas. John Wiley & Anak. New York. Page 321-324.
 40. ^ SAUER, C (1925) The Morphology of Landscape. University of California Publications in Geography. Number 22. Pages 19-53
 41. ^ Garis Panduan Operasi UNESCO (2012) untuk Pelaksanaan Konvensyen Warisan Dunia [1]. Pusat Warisan Dunia UNESCO. Paris. Halaman 14.
 42. ^ UNESCO (2005) Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention. Pusat Warisan Dunia UNESCO. Paris. Halaman 84.
 43. ^ Michel Baridon, Les Jardins - paysagistes, jardiners, poḕts. hlm. 348
 44. ^ Records of the 21st conference of the UNESCO World Heritage Committee, describing Classical Chinese garden design and the gardens of Suzhou.
 45. ^ Yves-Marie Allain dan Janine Christiany, L'Art des jardins en Eropah, Citadelles dan Mazenod, Paris, 2006.
 46. ^ a b Boults, Elizabeth dan Chip Sullivan (2010). Sejarah Reka Bentuk Landskap Tergambar. John Wiley dan Anak. hlm. 175. ISBN 978-0-470-28933-4.
 47. ^ Lucia Impelluso, Jardins, potagers et labyrinthes, Mondatori Electra, Milan
 48. ^ Morris, C. (1994) "Oral Literature" in Horton, David (General Editor)
 49. ^ Morris, C. (1995) "An Approach to Ensure Continuity and Transmission of the Rainforest Peoples' Oral Tradition", in Fourmile, H; Schnierer, S.; & Smith, A. (Eds) An Identification of Problems and Potential for Future Rainforest Aboriginal Cultural Survival and Self-Determination in the Wet Tropics. Centre for Aboriginal and Torres Strait Islander Participation Research and Development. Cairns, Australia
 50. ^ J. A. Cuddon, P. 644.
 51. ^ Peter V. Marinetti, Pastoral. London: Methuen, 1971, p.4.
 52. ^ a b c Yip, 130
 53. ^ Aubin, Robert Arnold. Topographical Poetry in XVIII-Century England. New York: The Modern Language Association of America, 1936, p. 3.
 54. ^ L. A. Cuddon, Kamus Istilah Sastera. London: Penguin, 1999, p. 922
 55. ^ France, Alan W. (1990). "Gothic North and the Mezzogiorno in Auden's 'In Praise of Limestone'". Kemunculan semula. 42 (3): 141–148. doi:10.5840/renascence199042319.
 56. ^ Baker, Kenneth, ed. The Faber Book of Landscape Poetry. New York: Faber and Faber, 2000.
 57. ^ John Denham, "Cooper's Hill", (ll.111-119)
 58. ^ Gilpin, William, quoted in Baker, Kenneth, ed. The Faber Book of Landscape Poetry. New York: Faber and Faber, 2000, p. xxvi
 59. ^ In the late 17th century in England, John Dennis brought attention to Longinus' argument for the emotive power of figurative language in poetry.
 60. ^ Fulford, Tim. Landscape, LIberty, and Authority: Poetry, Criticism, and Politics from Thomson to Wordsworth. New York: Cambridge University Press, 1996., p.21'
 61. ^ Encyclopædia Britannica. "Romanticism". Diakses pada 30 Januari 2008, dari Encyclopædia Britannica Online. Britannica.com. Diakses pada 24 Ogos 2010.
 62. ^ Christopher Casey, (October 30, 2008). "" Grecian Grandeurs and the Wude Wasting of Old Time ": Britain, Elgin Marbles, dan Post-Revolutionary Hellenism" Yayasan. Volume III, Number 1. Retrieved 25 June 2009.
 63. ^ Margaret Drabble, A Writer's Britain (originally subtitled "Landscape in literature", 1979). New York: Thames & Hudson, 2000, p. 152.
 64. ^ "Walter Scott was the foremost literary figure of his days". Diperoleh 2011-04-09.
 65. ^ Drabble,, p. 170
 66. ^ Drabble, p.91
 67. ^ Drabble, hlm. 166; "Alexandre Dumas": The official French site
 68. ^ From Georg Lukàcs, "The Historical Novel" (1969): "In Italy Scott found a successor who, though in a single, isolated work, nevertheless broadened his tendencies with superb originality, in some respect surpassing him. We refer, of course, to Manzoni's Saya Promessi Sposi (The Betrothed). Scott himself recognized Manzoni's greatness. When in Milan Manzoni told him that he was his pupil, Scott replied that in that case Manzoni's was his best work. It is, however, very characteristic that while Scott was able to write a profusion of novels about English and Scottish society, Manzoni confined himself to this single masterpiece."
 69. ^ Phillips, 1913, hlm. 160
 70. ^ Yip, 163-169
 71. ^ Watson, 79
 72. ^ Mary Warner Marien (2006). Fotografi: Sejarah Budaya. Penerbitan Laurence King. Halaman 136.
 73. ^ Honour & Fleming, 53. The only very complete example is now in the Muzium Arkeologi Nasional, Athens
 74. ^ Honour & Fleming, 150-151
 75. ^ Reitlinger, 74-75, 85-87
 76. ^ Pelukis Moden, volume three, "Of the novelty of landscape".
 77. ^ Clark, 15-16.
 78. ^ "Landscapes" in Vault Maya Diarkibkan 2016-03-12 di Mesin Wayback, pameran dalam talian seni sejarah Kanada di Perpustakaan dan Arkib Kanada
 79. ^ It was first labeled in March 1942 by the critic Raymond Mortimer di dalam Negarawan Baru.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send