Pesta LAN - LAN party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Ikon WPVG 2016.svg
Sebahagian daripada siri pada:
Permainan video

A Pesta LAN adalah pertemuan orang dengan komputer atau konsol permainan yang serasi, di mana a rangkaian kawasan setempat (LAN) sambungan dibuat di antara peranti menggunakan a penghala atau beralih, terutamanya untuk tujuan bermain permainan video berbilang pemain bersama. Ukuran rangkaian ini mungkin berbeza dari beberapa orang hingga perhimpunan yang sangat besar seratus atau lebih. Pesta kecil dapat membentuk secara spontan dan memanfaatkan peralatan rangkaian rumah tangga biasa, tetapi yang lebih besar biasanya memerlukan lebih banyak perancangan, peralatan, dan persiapan.

Pada tahun 2020, rekod dunia untuk ukuran pesta LAN adalah 22,810 pelawat, ditetapkan pada DreamHack, dalam Jönköping, Sweden.[1]

Acara pesta LAN berbeza dengan ketara Pusat permainan LAN dan Kafe internet kerana mereka memerlukan peserta untuk bawa komputer anda sendiri (BYOC)[2] dan bukan pemasangan tetap, sering berlaku di tempat atau kediaman mesyuarat umum.

Pesta LAN kecil

Pesta LAN di Belanda (2003)

Biasanya, pesta LAN yang lebih kecil terdiri daripada orang yang membawa komputer mereka ke rumah masing-masing untuk menjadi tuan rumah dan bermain permainan berbilang pemain.

Ini kadang-kadang terjalin antara kumpulan rakan kecil, dan dihoskan di lokasi pusat atau yang diketahui oleh semua peserta. Acara seperti itu sering diatur dengan cepat dengan sedikit perancangan, dan beberapa acara semalam, dengan beberapa hari hingga beberapa hari (atau bahkan beberapa minggu). Kerana bilangan pemain yang sedikit, permainan biasanya dimainkan secara kecil-kecilan tahap dan / atau menentang bot.

Parti LAN kecil memerlukan sama ada a suis rangkaian, dengan port yang cukup untuk menampung semua pemain, atau jika semua komputer memiliki Wi-Fi keupayaan, sebuah ad hoc rangkaian mungkin dibentuk. Ini membolehkan dua atau lebih komputer menyambung melalui sambungan tanpa wayar, sehingga menghilangkan keperluan untuk rangkaian berwayar, dengan jumlah yang cukup kuasa, dan permukaan yang sesuai untuk semua komputer. Menyediakan makanan ringan juga merupakan tugas tuan rumah, walaupun para tetamu biasanya diminta untuk memberi sumbangan. Di pesta yang lebih besar di mana para peserta mungkin tidak saling mengenali secara peribadi, bayaran masuk juga mungkin dikenakan. Tradisi lain dari beberapa kumpulan kecil adalah membeli sejumlah besar makanan segera untuk penggunaan selama beberapa hari. Ramai peserta LAN juga akan membawa makanan atau minuman untuk dimakan sepanjang pesta itu - walaupun mereka boleh diadakan pada bila-bila masa, banyak pesta LAN bermula pada lewat petang dan berjalan keesokan paginya, membuat minuman tenaga pilihan yang popular.

Apabila sebilangan peserta tidak dapat hadir atau ketika menggabungkan beberapa parti LAN bersama, VPN perisian seperti Hamachi boleh digunakan untuk mengatur komputer melalui Internet sehingga mereka kelihatan berada di LAN yang sama.

Biasanya, tuan rumah akan menjadi tuan rumah permainan tetapi kadang-kadang di pesta LAN yang sangat kecil (contohnya 2 atau 3 orang) semua peserta akan menyambung ke pelayan internet dalam talian dan menambahkan perkataan di hadapan nama mereka untuk memberitahu orang lain bahawa mereka adalah klan atau kumpulan. Pada LAN yang lebih besar (mis. 5 orang atau lebih) host atau rakan hos akan menggunakan PC ganti sebagai pelayan permainan untuk melayani semua peserta. Biasanya tuan rumah dan / atau pemiliknya adalah pentadbir.

Kumpulan ini boleh bermain bersama di pelayan lain juga jika mereka mahu selagi mereka berada di LAN yang sama.

Pesta LAN persendirian berada di puncak popularitasnya pada akhir 1990-an hingga awal 2000-an ketika akses internet jalur lebar tidak tersedia atau terlalu mahal bagi kebanyakan orang pada masa itu. Tujuan lain untuk menghadiri pesta LAN peribadi adalah juga peluang untuk berkongsi perisian, filem atau muzik di antara para peserta. Perkongsian fail melalui rangkaian LAN menyediakan cara yang mudah untuk menukar kandungan di antara para peserta, kerana kebanyakan pengguna internet rata-rata tidak mempunyai akses ke kelajuan tinggi dan lebar jalur yang ditawarkan oleh sambungan Internet jalur lebar untuk memuat turun muat turun saiz fail yang besar. Oleh kerana ketersediaan internet berkelajuan tinggi yang luas, rakan-rakan dapat dengan lebih mudah memainkan permainan berbilang pemain mereka dari jauh, menggunakan perisian berorientasikan permainan seperti Ucapan Pasukan, Tidak setuju dan Kukus. Media sosial juga dapat membantu dalam perjumpaan dan komunikasi dalam talian agar sekumpulan rakan dapat memainkan permainan berbilang pemain mereka dalam talian bersama, dalam keselesaan di rumah mereka sendiri dan bukannya menyusahkan mengemas dan kemudian menyiapkan PC mereka ke pesta LAN lokasi tuan rumah.

Pesta LAN berasaskan konsol

Pesta LAN peribadi berasaskan konsol

Walaupun pesta LAN tradisional hanya terdiri daripada permainan komputer, penggunaan platform konsol berpusatkan rangkaian secara meluas, seperti Xbox 360 dan PlayStation 3, telah membawa kepada evolusi dalam parti LAN. Konsol moden yang dilengkapi dengan port Ethernet dapat berkomunikasi antara satu sama lain melalui penghala atau suis standard, seperti komputer tradisional.

Peserta konsol-LAN hanya memerlukan konsol, permainan, dan televisyen mereka untuk memperoleh pengalaman permainan tempatan yang sama dengan rakan mereka yang menggunakan komputer. Banyak permainan berbilang pemain yang popular untuk konsol juga telah dibawa ke PC (mis. Medan perang: Syarikat Buruk 2 dan Halo: Pertempuran Berkembang). Pembangun telah memberi pengguna pilihan untuk menikmati permainan berbilang pemain yang sama di pelbagai platform, membuka jalan untuk pentas alternatif dalam pesta LAN abad ke-21.

Pesta LAN yang lebih besar

Foto dari pesta LAN terbesar di dunia, DreamHack.
Acara AMD Radeon ExtravaLANza pada tahun 2012.

Banyak pihak yang dikomersialkan menawarkan pelbagai kejohanan, dengan pertandingan dalam permainan seperti StarCraft, Warcraft III, Dunia Warcraft, Counter-Strike: Sumber, Counter-Strike: Serangan Global, Kejohanan Tidak Sebenar, Fortnite, Kirby Air Ride, Medan Perang PlayerUnknown, Garry's Mod, dan permainan dari Gempa, Tinggal 4 Mati, Call of Duty, Medan perang, Kiamat dan Halo seri. Hadiah boleh diberikan kepada pemenang, dan boleh merangkumi perkakasan komputer seperti overclocking kit, case, lampu, kipas, kad grafik dan kadangkala komputer yang lengkap (sering dianggap lucu kerana biasanya pemenang pertandingan sudah ada (dan bersaing) PC tersuai yang jauh lebih tinggi daripada hadiah).

Tempoh acara tidak diseragamkan; pesta yang dianjurkan sering berlangsung selama hujung minggu.

Pesta LAN besar sering menawarkan tempat yang tenang untuk tidur, mandi, dan makan mengupah keselamatan, hiburan alternatif (seperti muzik), dan kru sokongan yang berdedikasi, serta rangkaian yang dikendalikan secara profesional termasuk sambungan ke Internet. Katering boleh datang dalam bentuk a bar, makanan yang dihantar seperti pizza, atau kedai berhampiran. Beberapa pihak mendapat layanan penuh dalam bentuk barbeku biasa atau bahkan pekerjaan kakitangan katering yang menjalankan kantin awam.

Puak permainan - kumpulan pemain yang sering bermain dalam permainan berpasukan - sering menggunakan perjumpaan ini untuk bertemu antara satu sama lain, kerana mereka biasanya bermain bersama melalui Internet antara pihak lain dengan sedikit hubungan di dunia nyata. Matlamat mereka sering memenangi kejohanan. Klan sering berada di "tangga" di mana mereka bergerak setelah memenangi pertandingan. Serta menghitung kedudukan dalam liga permainan nasional dan antarabangsa seperti CPL ada acara biasa seperti QuakeCon di mana pemain terbaik dari seluruh dunia saling bersaing, seperti sukan popular. Perlawanan latihan biasanya diadakan sebelum perlawanan sehingga pesaing dapat memperoleh idea kasar mengenai apa yang mereka hadapi.

Selalunya pengubah kes dan overclocker menghadiri acara-acara ini untuk memaparkan komputer mereka, yang sebaliknya dapat dilihat oleh sedikit orang. Ada yang datang hanya untuk mempamerkan komputer mereka dan melihat komputer orang lain.

Sebilangan hadirin juga menggunakan pesta ini untuk tujuan perkongsian fail. Pelanggaran hak cipta melalui perkongsian fail sering tidak digalakkan atau dilarang oleh pihak yang lebih besar. Walau bagaimanapun, penguatkuasaan jarang berlaku dan tidak tepat kerana masa yang diperlukan dan sering kali kekurangan keinginan oleh pihak penganjur. Beberapa pihak LAN secara aktif menyokong perkongsian fail untuk tujuan yang sah (patch permainan, kemas kini, kandungan yang disumbangkan oleh pengguna), dan mungkin berjalan Hab Sambungan Langsung atau pelayan perkhidmatan P2P yang lain. Salah satu sebab utama untuk menjalankan pelayan seperti itu ialah perkongsian fail dapat dipantau / dikendalikan sementara perkongsian fail Windows standard (SMB / CIFS) dapat disekat, dengan itu mencegah penyebaran virus berasaskan SMB / CIFS. Sebilangan besar penyediaan P2P yang digunakan di pesta LAN juga mempunyai kawasan sembang 'terpusat', di mana semua anggota parti LAN dapat berkomunikasi dalam IRCseperti persekitaran.

Terdapat juga jenis pesta lain yang tidak disebut sebagai "pesta LAN" di mana LAN sementara dibina tetapi tidak digunakan sebagai tarikan utama. Antaranya ialah demokrasi seperti perhimpunan dan konvensyen penggodam seperti DEF CON.

Dalam aktif secara tradisional demosena negara, seperti di Eropah Utara, budaya pesta LAN sering dipengaruhi oleh demoparties. Ini disebabkan oleh fakta bahawa banyak demokrasi terbesar sudah mapan pada awal tahun 1990-an dan kemudahan mereka juga sesuai untuk aktiviti pesta LAN berskala besar. Ini akhirnya menyebabkan klan permainan dan kumpulan lain yang serupa untuk menghadiri acara ini dan menganggapnya hanya sebagai pesta LAN yang besar. Sebaliknya, pesta LAN "murni" di Eropah Utara tidak biasa mengadakan beberapa demosene pertandingan di kawasan seperti grafik komputer atau video rumah.

Penajaan

Banyak syarikat komputer, termasuk NVIDIA,[3] Tuan yang lebih sejuk,[4] Cyipa Snipa, Antec,[5] Corsair,[6] Alienware,[7] SteelSeries,[8] Tesoro,[9] dan Thermaltake,[10] tawarkan pakej penajaan kepada pihak LAN besar, dengan dana, hadiah, atau peralatan yang diberikan sebagai balasan untuk pengiklanan. Banyak pihak LAN berskala besar mendapatkan tajaan sedemikian, untuk mengurangkan risiko operasi (selalunya pihak penganjur berisiko kehilangan puluhan ribu dolar) dan memberikan hadiah untuk para hadirin.

Budaya

Suis Ethernet plug-and-play 50-port, yang dapat menyediakan akses rangkaian dan internet hingga 50 komputer atau konsol serentak.
Penghala pejabat rumah atau kecil biasa, yang biasanya dilengkapi dengan 4 port Ethernet LAN

Pesta LAN mempunyai budaya unik mereka sendiri. Penggemar sering memamerkan komputer dengan sistem penyejukan aftermarket yang mewah, kesan pencahayaan LED, penyediaan pelbagai paparan, dan kes yang dibina khas, dan banyak peningkatan lain.[11] Minuman berkafein tinggi, disebut minuman tenaga, sangat popular dalam acara-acara ini untuk meningkatkan daya tumpuan dan stamina, kerana pesta LAN sering mengalami waktu pagi.[12] Pesta besar boleh berlangsung selama beberapa hari tanpa rehat yang dijadualkan. Selalunya, tidur terganggu untuk bermain untuk jangka masa yang panjang yang berlangsung dari malam hingga pagi. Terdapat juga bilik-bilik khas yang dipisahkan dari pesta LAN untuk tidur.

Peristiwa penting

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-lan-party
 2. ^ Kalke, Rushmie (22 Oktober 2006). "CPU dihidupkan kembali di Hudson". Telegram & Warta Worcester. Diperoleh 2006-10-25.
 3. ^ "Acara - GeForce". www.nvidia.com. Diperoleh 9 April 2018.
 4. ^ Tuan yang lebih sejuk Diarkibkan 2012-09-22 di Mesin Wayback
 5. ^ "Selamat datang ke Antec". www.antec.com. Diperoleh 9 April 2018.
 6. ^ Komuniti Corsair: Pihak LAN Diarkibkan 2006-10-29 di Mesin Wayback
 7. ^ "Alienware". www.alienware.com. Diperoleh 9 April 2018.
 8. ^ "SteelSeries". Diperoleh 9 April 2018.
 9. ^ "Penaja - Semua Pangkalan Anda Dalam Talian". www.aybonline.com. Diperoleh 9 April 2018.
 10. ^ "Thermaltake - A.S." termaltakeusa.com. Diperoleh 9 April 2018.
 11. ^ Dan Evans, Nathan Edwards (1 Mac 2006). "Build It: The Ultimate Game Room; Nikmati rakan anda dengan tempat terbaik di dunia untuk bermain permainan, termasuk papan skor pesta LAN yang luar biasa (dan sangat mahal). Kami tunjukkan caranya". Majalah PC. 25 (5).
 12. ^ "Seperti Berisiko Kita, Untuk Sains". Kehidupan. 2005. Diarkibkan daripada asal pada 2006-10-18. Diperoleh 2006-11-08.
 13. ^ "Gadis Menggali Demo Terlalu" oleh Steve Kettmann daripada Majalah berwayar. (3 Ogos 2001)
 14. ^ Laman Guinness World Records 7 Januari 2008. Diakses pada 29 Ogos 2008.
 15. ^ "Frag Infinity Tournament, Inc. - Pesta LAN FITES - www.fites.net - Portal". www.fites.net. Diperoleh 2016-12-31.
 16. ^ Laman web Falkirk Herald. 31 Ogos 2006. Diakses pada 13 Januari 2011.
 17. ^ [1].
 18. ^ PDXLAN.
 19. ^ "The Gathering Tech: Server". techserver.gathering.org. Diperoleh 9 April 2018.

Pautan luaran


Pin
Send
Share
Send