Undang-undang diet Islam - Islamic dietary laws

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perundangan Islam menentukan makanan yang mana halal (حَلَال, "sah") dan yang mana haram (حَرَامْ, "tidak sah"). Ini berasal dari perintah yang terdapat di Al-Quran, kitab suci dari Islam, dan juga Hadis dan Sunnah, perpustakaan mengkatalogkan perkara-perkara nabi Muhammad dilaporkan telah mengatakan dan melakukan. Perpanjangan peraturan ini dikeluarkan, sebagai fatwa, oleh mujtahid, dengan tahap ketegangan yang berbeza-beza, tetapi mereka tidak selalu dianggap berwibawa.

Menurut Al-Quran, satu-satunya makanan yang dilarang secara eksplisit adalah daging dari haiwan yang mati sendiri, darah, daging babi dan makanan apa pun yang dikhaskan untuk selain Tuhan.

Walau bagaimanapun, seseorang tidak akan melakukan dosa dalam keadaan di mana kekurangan alternatif menyebabkan keperluan yang tidak diingini untuk memakan yang sebaliknya melanggar undang-undang. (Quran 2: 173) Inilah "undang-undang keperluan"di Perundangan Islam: "Perkara yang diperlukan menjadikan yang terlarang dibolehkan."

Peraturan makanan

Ayat-ayat Al-Quran yang mempunyai maklumat mengenai makanan halal termasuk: 2: 173, 5: 5, dan 6: 118–119, 121. Pelbagai bahan dianggap tidak sah (haram) bagi manusia untuk mengkonsumsi dan, oleh karena itu, dilarang mengikut pelbagai ayat Al-Quran:

Haram (dilarang)

Mabuk

The Al-Quran dalam beberapa ayat menegaskan pengambilan alkohol khamr:

Mereka bertanya kepada anda tentang minuman keras dan permainan kebetulan. Katakanlah: Pada keduanya adalah dosa besar, dan (beberapa) kegunaan lelaki; tetapi dosa mereka lebih besar dari kegunaannya. Dan mereka bertanya kepadamu apa yang harus mereka belanjakan. Katakanlah: apa yang berlebihan. Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu (wahyu-wahyu) -nya, agar kamu dapat merenung. (Al-Quran 2: 219)

Wahai orang-orang yang beriman! Jangan mendekatkan diri kepada doa ketika kamu mabuk, sehingga kamu mengetahui apa yang kamu ucapkan, dan juga ketika kamu tercemar, kecuali ketika melakukan perjalanan di jalan, sampai kamu mandi. Dan jika kamu sakit, atau dalam perjalanan, atau salah seorang dari kamu datang dari almari, atau kamu telah menyentuh wanita, dan kamu tidak menjumpai air, maka pergi ke tanah yang bersih dan gosokkan wajah dan tanganmu (dengannya). Lo! Allah Maha Pemurah, Maha Pengampun. (Al-Quran 4:43)

Wahai orang-orang yang beriman! Mabuk dan permainan peluang dan berhala dan menyusun anak panah hanyalah satu kekhawatiran karya syaitan. Biarkan ia agar kamu berjaya. (Al-Quran 5:90)

Pada mulanya, orang Islam dilarang menghadiri solat sambil mabuk. Di samping itu, kebanyakan Muslim yang taat menahan diri dari memakan produk makanan yang mengandungi ekstrak vanila murni atau kicap, kerana produk makanan ini mungkin mengandungi alkohol. Terdapat beberapa perdebatan mengenai sama ada larangan itu merangkumi hidangan di mana alkohol akan dimasak atau apakah mustahil untuk memakan cukup makanan sehingga menjadi mabuk.[1][2]

Bahan yang memabukkan tidak dilarang seperti itu, walaupun penggunaannya adalah.[3] Contohnya, alkohol boleh digunakan sebagai pembasmi kuman[4][5] atau untuk pembersihan, tetapi bukan sebagai minuman.

The Alevi Umat ​​Islam Turki membenarkan alkohol, tidak seperti denominasi lain.[6] The Zaidi dan Mutazili mazhab percaya bahawa penggunaan alkohol selalu dilarang dan merujuk kepada Al-Quran Ayah (4:43) sebagai rasa mengantuk dan tidak terjaga.

A fatwa yang dikeluarkan pada bulan November 2015 membenarkan pengambilan minuman beralkohol rendah dan bukan alkohol dengan syarat bahawa minuman yang diberikan mengandungi jumlah 0.5% atau sejenis alkohol tidak bermaksud menganggap penggunaannya tidak sah selagi tidak ada kesan alkohol terhadap pengambilan minuman dan ia tidak memabukkan dalam kuantiti yang banyak.

Muhammad ibn al Uthaymeen, a Salafi sarjana dari Arab Saudi, pernah ditanya mengenai apa yang disebut (bukan alkohol) bir, memandangkan beberapa jenama bir tanpa alkohol mempunyai peratusan alkohol. Berikut adalah jawapannya:

Mengenai peratusan, jangan berfikir bahawa peratusan alkohol dalam sesuatu menjadikannya tidak sah; sebaliknya jika peratusan alkohol mempunyai kesan di mana apabila seseorang meminum campuran ini, dia menjadi mabuk, maka tidak sah. Tetapi jika peratusannya sangat kecil tanpa kesan, maka itu sah. Contohnya, peratusan seperti 1%, 2% atau 3% tidak menjadikan minuman itu menyalahi undang-undang. Sebilangan orang salah memahami hadis yang menyatakan, "Apa pun yang memabukkan dalam jumlah besar, maka sedikit pun ia dilarang", yang bermaksud bahawa jika sebilangan kecil zat memabukkan dicampurkan dengan sejumlah besar bahan yang tidak memabukkan, maka ia menyalahi undang-undang. Ini adalah salah faham hadis. "Apa pun yang memabukkan dalam jumlah besar, sedikit daripadanya adalah tidak sah" bermaksud jika banyak perkara akan menyebabkan keracunan, dan sedikit daripadanya tidak akan menyebabkan keracunan, maka banyak atau sedikit keduanya tidak sah, kerana anda mungkin minum sedikit yang tidak menyebabkan mabuk, maka anda mungkin tergoda untuk minum lebih banyak dan menjadi mabuk. Tetapi jika sesuatu dicampurkan dengan alkohol, sementara kandungan alkoholnya adalah jumlah seminit dan tidak memberi kesan, maka itu sah dan tidak berada di bawah ketetapan hadis ini.

Fatwa Jawatankuasa Tetap Islamweb.net berbunyi,

Sekiranya minuman yang mengandungi peratusan alkohol memabukkan dalam kuantiti yang banyak, maka tidak sah mengkonsumsi sebilangan besar alkohol, besar atau kecil. Ia juga dilarang menjual atau membeli minuman seperti itu dan wajib membuangnya kerana dianggap khamr (memabukkan). Namun, jika penggunaan minuman dalam jumlah besar tidak memabukkan, maka dibenarkan untuk menjual, membeli, dan meminumnya ...[7]

Carrion

Haiwan yang mati sendiri iaitu, bangkai

Dilarang bagi kamu adalah apa yang mati sendiri, dan darah, dan daging babi, dan apa yang disebut nama lain selain nama Allah, dan dicekik (binatang) dan yang dipukul hingga mati, dan yang dibunuh oleh jatuh dan yang dibunuh oleh dipukul dengan tanduk, dan apa yang dimakan oleh binatang buas, kecuali apa yang kamu sembelih, dan apa yang dikorbankan pada batu-batu yang didirikan (untuk berhala) dan yang kamu bahagikan dengan anak panah; itu adalah pelanggaran. Pada hari ini ada orang-orang yang tidak percaya berputus asa terhadap agama kamu, maka janganlah kamu takut kepada mereka, dan janganlah takut kepada-Ku. Hari ini saya telah menyempurnakan untuk anda agama anda dan melengkapkan nikmat saya kepada anda dan memilih untuk anda Islam sebagai agama; tetapi barang siapa yang dipaksa oleh kelaparan, tidak cenderung melakukan dosa, maka sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang.

— Qurʼan, Surah 5 (al-Maʼidah), ayat 3[8]

Darah

Darah dan produk sampingannya dilarang dalam Islam, dalam Al-Quran, surah 5, al-Maʼidah, ayat 3: juga dan produk sampingannya dilarang dalam Islam, dalam Al-Quran, surah 5, al-Maʼidah, ayat 3:

Babi

Penggunaan daging babi dan produk yang diperbuat daripada daging babi sangat dilarang dalam Islam. Asal larangan ini terdapat dalam Surat al-Baqarah:

Dia hanya melarang kamu yang mati, dan darah, dan daging babi, dan apa yang disebut (nama) selain Tuhan; tetapi barangsiapa didorong untuk keperluan, tidak berkehendak, atau melampaui batas, tidak akan ada dosa kepadanya; sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang.

— Qurʼan, Sura 2 (Al-Baqara), ayat 173[9]

Haiwan yang dikhaskan untuk selain Tuhan

Haiwan yang dipersembahkan atau disembelih atas nama manusia atau orang suci dilarang.

Dia hanya melarang kamu yang mati, dan darah, dan daging babi, dan apa yang disebut (nama) selain Tuhan; tetapi barangsiapa didorong untuk keperluan, tidak berkehendak, atau melampaui batas, tidak akan ada dosa kepadanya; sesungguhnya Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang.

— Qurʼan, Sura 2 (Al-Baqara), ayat 173[9]

Binatang ternakan

Binatang ternak iaitu, binatang merumput adalah halal kecuali binatang yang dilarang secara terang-terangan.

Wahai orang-orang yang beriman! Penuhi kemahuan anda. Binatang ternak itu dihalalkan kepada kamu (untuk makanan) kecuali yang diberitahu kepadamu (di sini), permainan tidak sah ketika anda sedang menunaikan haji. Lo! Allah menetapkan apa yang menyenangkanNya. (Al-Quran 5: 1)

Memburu semasa menunaikan haji

Memburu semasa menunaikan haji adalah dilarang.

Wahai orang-orang yang beriman! Penuhi kemahuan anda. Binatang ternak itu dihalalkan bagi kamu (untuk makanan) kecuali yang diumumkan kepada kamu (di sini), permainan tidak sah ketika kamu sedang menunaikan haji. Lo! Allah menetapkan apa yang menyenangkanNya. (Al-Quran 5: 1)

Bagaimanapun memancing dibenarkan semasa menunaikan haji

Memburu dan memakan ikan laut adalah sah bagi anda, peruntukan untuk anda dan pelaut; tetapi memburu di darat dilarang kamu selama kamu menunaikan haji. Ingatlah kewajiban kamu kepada Allah, kepada siapa kamu akan dihimpunkan. (Al-Quran 5:96)

Kaedah penyembelihan yang dilarang

Haiwan yang disembelih dengan kaedah berikut dilarang:

 • dicekik hingga mati
 • dipukul hingga mati
 • mati kerana terjatuh
 • dibunuh kerana dipukul oleh tanduk
 • dimakan oleh binatang buas

Dilarang bagi kamu adalah apa yang mati sendiri, dan darah, dan daging babi, dan apa yang disebut nama lain selain nama Allah, dan dicekik (binatang) dan yang dipukul hingga mati, dan yang dibunuh oleh jatuh dan yang dibunuh oleh dipukul dengan tanduk, dan apa yang dimakan oleh binatang buas, kecuali apa yang kamu sembelih, dan apa yang dikorbankan pada batu-batu yang didirikan (untuk berhala) dan yang kamu bahagikan dengan anak panah; itu adalah pelanggaran. Pada hari ini ada orang-orang yang tidak percaya berputus asa terhadap agama kamu, maka janganlah kamu takut kepada mereka, dan janganlah takut kepada-Ku. Hari ini saya telah menyempurnakan untuk anda agama anda dan melengkapkan nikmat saya kepada anda dan memilih untuk anda Islam sebagai agama; tetapi barang siapa yang dipaksa oleh kelaparan, tidak cenderung melakukan dosa, maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang.

— Qurʼan, Surah 5 (al-Maʼidah), ayat 3[8]

Daging keldai

Keldai daging dilarang oleh Muhammad, menurut hadis.

Diriwayatkan oleh Ibn `Umar: Nabi melarang memakan daging keldai.[10]

Haiwan dengan taring

Haiwan pemangsa yang dimiliki taring dilarang (mis. kucing, anjing, beruang, singa, serigala dll).

Diriwayatkan dari Abu Tha`laba: Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam melarang memakan daging binatang yang mempunyai taring (gigi taring).[11][12]

Burung mangsa

Burung yang mempunyai talon dilarang (misalnya burung hantu, helang, helang).

Ibnu 'Abbas melaporkan bahawa Nabi Islam melarang memakan semua binatang buas, dan semua burung mempunyai talon (cakar).[13]

Daging keldai dan kuda

Dalam hadis Sunni dan Syiah, daging keldai dilarang tetapi daging kuda dibenarkan di sumber Sunni.

Diriwayatkan dari Jabir bin `Abdullah:" Pada hari Khaibar, Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam melarang makan daging keldai dan mengizinkan makan daging kuda. "[14]

Menurut hadis Syiah, penggunaan kuda untuk makanan adalah dilarang.[15]

Dalam hadis Syiah juga terdapat larangan makan belut.[16]

Haiwan terlarang lain

Kadal dilarang.

Diriwayatkan dari AbdurRahman ibn Shibl: Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam melarang memakan daging biawak.[17]

Diriwayatkan bahawa Ibn ‘Umar berkata:“ Siapa yang makan gagak? Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam memanggil mereka kutu, Demi Allah, mereka bukan dari antara perkara yang baik dan yang dibenarkan. "[18]

Begitu juga ular, kala jengking, dan tikus dilarang.

Diriwayatkan dari 'Aishah bahawa Nabi Islam berkata: "Ular adalah kutu, kalajengking adalah kutu, tikus adalah kutu dan gagak adalah kutu."[19]

Makan monyet adalah dilarang dalam Islam.[20]

Menurut hadis Syiah, binatang yang metamorfosis di mana bangsa pra-Islam yang tidak taat, tidak sopan, atau sombong ditukar sebagai hukuman, seperti (beruk dan monyet) dilarang.[21]

Halal (dibenarkan, sah)

Permainan Laut

Permainan air dibenarkan.

Memburu dan memakan makanan laut dijadikan sah untuk anda, peruntukan untuk anda dan pelaut; tetapi memburu di darat dilarang kamu selama kamu menunaikan haji. Ingatlah kewajiban kamu kepada Allah, kepada siapa kamu akan dihimpunkan. (Al-Quran 5:96)

Makanan diburu dengan memburu haiwan dan burung

Haiwan diburu oleh burung dan haiwan terlatih dibenarkan.

Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) apa yang dihalalkan bagi mereka. Katakanlah: (semua) perkara baik dibuat sah untuk anda. Dan binatang-binatang dan burung-burung mangsa yang kamu pelatih seperti anjing pelatih dilatih, kamu mengajar mereka apa yang Allah ajarkan kepadamu; Oleh itu, makanlah dari apa yang mereka perolehi dan sebutkan nama Allah di atasnya, dan bertakwalah kepada Allah. Lo! Allah cepat mengambil kira. (Al-Quran 5: 4)

[22]

Makanan dari Orang buku

Makanan orang-orang Yahudi dan Kristian adalah sah bagi orang Islam dan makanan orang-orang Islam adalah sah bagi orang-orang Yahudi dan Kristian.

Hari ini adalah (semua) perkara baik yang dihalalkan untuk anda. Makanan orang-orang yang telah menerima Kitab Suci itu halal bagi anda, dan makanan anda halal bagi mereka. Begitu juga wanita-wanita yang beriman dari orang-orang yang beriman dan wanita-wanita yang saleh dari mereka yang menerima Kitab Suci di hadapan anda (yang sah bagi anda) ketika anda memberi mereka bahagian perkahwinan mereka dan tinggal bersama mereka dengan hormat, bukan dalam percabulan, atau menganggap mereka sebagai gundik . Barangsiapa menafikan iman, pekerjaannya sia-sia dan dia akan termasuk orang yang rugi di akhirat. (Al-Quran 5: 5)

[23]

Kaedah penyembelihan yang dibenarkan

Kedai daging halal di Shanghai, China

Dhabīḥah (ذَبِيْحَة) adalah kaedah yang ditentukan untuk penyembelihan haiwan ritual; ia tidak berlaku untuk kebanyakan haiwan akuatik. Haiwan itu mesti disembelih sambil menyebut nama Tuhan (Allah dalam Bahasa Arab). Menurut konsensus ilmiah, haiwan itu mesti disembelih secara khusus oleh a Muslim, a Yahudi atau a Kristian. Haiwan yang disembelih mesti dibunuh dengan cepat dengan pisau yang diasah.

Ia tidak boleh menderita. Ia tidak boleh melihat pisau. Ia tidak boleh melihat atau mencium darah dari penyembelihan sebelumnya. Logik utama yang diberikan oleh ulama Islam adalah kepentingan hidup. Banyak ulama berpendapat bahawa kehidupan, yang diberikan oleh Tuhan, bukan karunia yang tidak signifikan, oleh itu tidak ada entiti kecuali Tuhan yang berhak mengambil hadiah berharga ini dan dengan menyebut nama Tuhan, seseorang menyiratkan perintah Tuhan.[rujukan diperlukan]

Haiwan untuk makanan tidak boleh dibunuh dengan cara direbus atau disetrum, dan bangkai harus digantung terbalik untuk waktu yang lama agar bebas dari darah.[24] Semua permainan air dianggap halal (walaupun Hanafi madhhab berbeza dengan ini).

The Hanafi mazhab perundangan Islam melarang pengambilan makanan laut selain "ikan" dengan para sarjana tidak bersetuju sama ada udang/udang adalah "ikan", tetapi dalam perjanjian itu buaya, ketam, udang galah, moluska bukan. al-Fatawa al-Hindiyya, 5 / 289–291, Bada'i al-Sana'i, 5 / 35–39 dan Radd al-Muhtar, 304–308. Lebih-lebih lagi, haiwan yang lebih rendah dianggap haram, termasuk haiwan darat tanpa darah, seperti a pelanduk, serangga, labah-labah, kala jengking, dengan pengecualian tunggal dari belalang. Surah al-A'raf, V: 157; Sunan Abu Dawud, no: 3806. Sebilangan besar reptilia juga dianggap haram, termasuk bunglon, kadal, dan ular, seperti kebanyakan perosak (hasharat al-Ardh) seperti tikus dan tikus. Surah al-A'raf, V: 157. Perbezaan pendapat masih ada mengenai apakah penggunaan kuda, keldai, dan keldai dibenarkan. Dalam Al-Quran, seseorang menjumpai ayat ini: “Dan (Dia telah menciptakan) kuda, keldai, dan keldai, untuk kamu menunggang dan menggunakannya untuk pertunjukan; dan Dia telah menciptakan (lain) perkara yang tidak kamu ketahui. " Surah al-Nahl, V: 8. Yang ditafsirkan oleh beberapa sarjana sebagai mengehadkan haiwan ini untuk menunggang dan menunjukkan dan tidak membenarkan penggunaannya. Musnad Ahmad, 4/89, Sunan Abu Dawud, no: 3790, Sunan Nasa'i dan Sunan Ibn Majah; Sahih al-Bukhari, no: 5202, 5205, dan 5208. Haiwan pemangsa, seperti singa dan harimau, dan burung mangsa, seperti falcon dan helang dilarang mengambil. Sahih Muslim, no: 1934.

Undang-undang pemakanan Islam pada bulan Ramadhan

Ramadan, bulan kesembilan dalam kalendar Muslim, dianggap sebagai bulan suci puasa. Ramadan bermula dan berakhir dengan munculnya bulan baru. Selama bulan Ramadhan, Tuhan menyampaikan Al-Quran kepada nabi Muhammad sebagai panduan untuk rakyat. Pada bulan Ramadan, umat Islam meluangkan masa untuk pemeriksaan, doa, dan membaca Al-Quran. Bagi mereka yang memperhatikan Ramadan dengan puasa, doa, dan niat yang setia; Tuhan mengampuni dosa-dosa masa lalu mereka. Dalam tempoh ini, umat Islam memfokuskan diri pada pengekangan diri atau gergaji (Bahasa Arab: untuk menahan diri) yang merupakan salah satu lima rukun Islam. Ramadan menekankan gergaji, ketika para jamaah harus menjauhkan diri dari makanan, minuman, aktiviti seksual, dan tingkah laku tidak bermoral antara waktu subuh dan senja. Selepas senja, umat Islam berbuka puasa semasa makan yang disebut iftar bersama keluarga dan rakan-rakan. Sawm dapat ditolak dengan berbuka puasa, namun, yang hilang dapat diganti dengan satu hari puasa tambahan. Akhir puasa Ramadan adalah sambutan Aidilfitri (Perayaan Berbuka Puasa), salah satu daripada dua cuti keagamaan utama dalam kalendar umat Islam.[25]

Pensijilan makanan

Restoran halal di Almaty, Kazakhstan. Yurta (kentang dengan daging) dan kumis diperbuat daripada bahan-bahan yang dianggap halal.
Produk makanan halal di sebuah kedai Oriental
Sebotol susu dengan sijil halal di China

Sejak pergantian abad ke-21, ada usaha untuk mewujudkan organisasi yang memperakui produk makanan sebagai halal bagi pengguna Muslim di AS.[26] Sejak tahun 1991, beberapa pengeluar utama sup, biji-bijian, kosmetik, farmaseutikal, makanan siap saji, dan produk lain, serta hotel, restoran, syarikat penerbangan, hospital, dan penyedia perkhidmatan lain telah mengejar pasaran halal. Syarikat-syarikat ini membeli produk yang disahkan halal. Ini membolehkan syarikat mengeksport produk ke kebanyakan negara Timur Tengah dan Negara-negara Asia Tenggara. Pengesah halal tertua dan paling terkenal di Amerika Syarikat dipanggil Islamic Services of America.[27]

Pada tahun 2011, Institut Persijilan Produk Halal ditubuhkan di California dan menjadi syarikat pertama di seluruh dunia yang memperakui produk pengguna halal seperti kosmetik, produk penjagaan diri, dan minyak wangi dan wangian. Institut ini ditubuhkan oleh sarjana intelektual Islam dan saintis Muslim untuk memastikan penyebaran produk pengguna halal.

Di Eropah, beberapa organisasi telah dibuat selama dua puluh tahun terakhir untuk mengesahkan produk halal. Satu tinjauan baru-baru ini diterbitkan oleh sebuah persatuan Pengguna Muslim Perancis (ASIDCOM[28]) menunjukkan bahawa pasaran produk halal telah dikembangkan dengan cara yang huru-hara di Eropah.[29] Organisasi pensijilan Eropah tidak mempunyai definisi umum tentang "halal" atau tidak dipersetujui prosedur kawalan dan pengesanan. Pengendalian yang dilaksanakan oleh setiap agensi sangat berbeza: mereka boleh melakukan audit tahunan di rumah penyembelihan, untuk memeriksa setiap pengeluaran dengan kawalan tetap dan pemantauan bebas yang sedang berjalan.

Sebilangan haiwan dan adab kematian atau persiapan dapat membuat perkara-perkara tertentu haram untuk makan, iaitu, makanan dan minuman pantang larang. Ini termasuk apa yang dianggap binatang yang tidak bersih seperti babi, atau haiwan yang sakit.[30]

Dalam Afrika Selatan, kebanyakan produk ayam mempunyai cap halal. Lembaga Halal Nasional Afrika Selatan (SANHA) mengeluarkan sijil dan produk yang mempunyai logo ini merangkumi air, makanan ringan, dan juga produk bebas daging (yang mungkin mengandungi bahan-bahan yang tidak halal). Pihak Berkuasa Halal Nasional Afrika Selatan juga melesenkan penggunaan logo Halal di restoran yang makanannya halal, selain tidak ada produk alkohol atau daging babi yang disajikan.[31]

Ketersediaan makanan halal di wilayah bukan Islam

Banyak hidangan bebas daging, dan juga beberapa pencuci mulut, mengandungi daging babi, seperti kebanyakan jenis agar-agar, atau bahan lain yang tidak sesuai. Terdapat beberapa perselisihan mengenai aditif makanan seperti monosodium glutamat (MSG) yang mungkin menggunakan enzim yang berasal dari lemak babi dalam proses pengeluaran. Sukar untuk mengelakkan bahan tambahan seperti ketika makan di luar kerana biasanya tidak disenaraikan di menu restoran. Beberapa organisasi Muslim menyusun jadual bahan tambahan tersebut.[32][bahasa promosi]

Pasaran halal kini dianggarkan 20% dari perdagangan makanan dunia dan sedang berkembang.[33] Syarikat dari Eropah dan Amerika Utara yang ingin memasuki pasaran Halal yang sedang berkembang mesti mendapatkan produk habis pakai mereka yang disahkan Halal. Institut Halal Global mempunyai senarai perakuan Halal yang diluluskan oleh kebanyakan negara Islam dengan larangan import makanan.[34]

Amerika

Syarikat Makanan Halal pertama yang diluluskan oleh USDA di AS ialah Midamar Corporation. Syarikat ini mula menghasilkan produk daging lembu, ayam, kambing dan ayam belanda yang halal untuk penggunaan domestik dan antarabangsa pada tahun 1974 dan berpusat di Cedar Rapids, Iowa yang merupakan rumah bagi salah satu komuniti Muslim tertua di Amerika dan masjid yang paling lama berdiri di Amerika. Dalam Dearborn, Michigan, kediaman salah satu populasi Muslim dan Arab terbesar di Amerika Syarikat, beberapa rangkaian restoran makanan segera seperti Perbadanan McDonald telah memperkenalkan halal nuget ayam dan sandwic ayam.[35]

Ayam Popeye di Ontario kebanyakannya tidak diperakui halal (bergantung pada lokasi); namun, pada tahun 2012 terjadi perselisihan undang-undang antara sekumpulan 14 francaisi Muslim dan rantaian mengenai keputusan syarikat itu untuk menggunakan burung yang disembelih dengan mesin. Sebanyak empat belas gerai di Toronto malah menggunakan burung halal yang disembelih dengan tangan, dan menuntut syarikat itu agar mereka dapat terus melakukannya.[36]

Makanan Halal umumnya terdapat di Trinidad dan Tobago, tetapi tidak semua kedai makanan segera dan kedai ayam disahkan halal.

Eropah dan Asia

Di dalam United Kingdom, China, Indonesia, Malaysia, atau Singapura, restoran ayam goreng halal yang mempunyai ribuan gerai menyajikan makanan halal, seperti Adenya Beach Halal Resort, Ayam Goreng Kentucky, Nando's, Ayam Coklat, dan Ayam Goreng Mahkota syarikat.[rujukan diperlukan]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Alkohol dalam Islam
 2. ^ Islam melarang alkohol
 3. ^ Kesalahpahaman Umum mengenai Islam, Muslim dan Al-Quran: Alkohol dilarang dalam semua bentuk
 4. ^ Agensi Keselamatan Pesakit Nasional UK NHS: Handrub alkohol
 5. ^ Garis Panduan Organisasi Kesihatan Sedunia mengenai Kebersihan Tangan dalam Penjagaan Kesihatan
 6. ^ Umat ​​Islam Alevi dari Turki meminta EU untuk mendapat perlindungan daripada sikap tidak bertoleransi.
 7. ^ http://www.islamweb.net/emainpage/index.php?page=showfatwa&Option=FatwaId&Id=299059
 8. ^ a b Al-Quran 5:3
 9. ^ a b Al-Quran 2:173
 10. ^ Sahih Bukhari 7: 67: 431
 11. ^ Sahih Bukhari 7: 67: 438
 12. ^ Al-Kafi 2: 11117: 2
 13. ^ Sahih Muslim 21: 4752
 14. ^ Sahih Bukhari 4219
 15. ^ Al-Kafi 2: 11128: 13
 16. ^ Al-Kafi 2: 11116: 1
 17. ^ Sunah Abi Dawood 3796
 18. ^ Sunao ibn Majah 4: 28: 3248
 19. ^ sunah ibn majah 4: 28: 3249
 20. ^ https://islamqa.org/shafii/qibla-shafii/34078
 21. ^ Al-Kafi 3: 11132: 1
 22. ^ https://quran.com/5
 23. ^ https://quran.com/5
 24. ^ Apa sebenarnya kaedah penyembelihan haiwan yang halal? | Kehidupan dan gaya | Penjaga
 25. ^ "Ramadan | Puasa & Tradisi". Ensiklopedia Britannica. Diperoleh 2019-11-01.
 26. ^ "Selamat datang halaladvocates.org - blueHost.com". halaladvocates.org. Diperoleh 2012-07-17.
 27. ^ "?". Perkhidmatan Islam Amerika.
 28. ^ ASIDCOM
 29. ^ "Tinjauan mengenai agensi pensijilan Halal (Disember 2009)". ASIDCOM. Diperoleh 2010-09-11.
 30. ^ "Makanan Haram". islamforlife.co.uk. Diarkibkan daripada asal pada 2010-10-09. Diperoleh 2014-11-04.
 31. ^ "HHO: Badan Pensijilan Halal yang Diiktiraf". Halal-hub.org. Diarkibkan daripada asal pada 2012-06-20. Diperoleh 2012-07-17.
 32. ^ "Nombor tambahan makanan". khas.worldofislam.info. Diperoleh 2012-07-17.
 33. ^ "Peluang Perdagangan Halal Global". Halal Australia. Diarkibkan daripada asal pada 23 September 2017. Diperoleh 23 September 2017.
 34. ^ https://web.archive.org/web/20130416090359/http://globalhalalinstitute.com/?p=66
 35. ^ Dodge, Christine Huda. "Halal McNuggets Hit di Detroit". mengenai.com. Diperoleh 2011-10-06.
 36. ^ Stone, Laura (2 November 2011). "Popeye berperang melawan ayam Halal". Bintang Toronto. Diperoleh 2012-01-07.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send