Bahagian intim dalam Islam - Intimate parts in Islam

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

The bahagian intim (Bahasa Arab: عورة'awrah, Bahasa Arab: ستر‎, satrbadan manusia yang mesti, menurut Islam, ditutup dengan pakaian.[1][2] Mendedahkan bahagian intim badan itu tidak sah dalam Islam kerana Al-Quran memerintahkan untuk menutupi kemaluan lelaki dan wanita, dan untuk wanita dewasa payudara. Mendedahkannya biasanya dianggap berdosa. Mengekspos bahagian intim apabila diperlukan, seperti pergi ke tandas atau mandi, berada di bawah spesifik set peraturan. Tepatnya bahagian badan yang mesti ditutup berbeza antara mazhab pemikiran Islam yang berbeza. Al-Quran menasihati wanita Muslim untuk berpakaian sederhana dan menutupi payudara dan kemaluan mereka.[3][halaman diperlukan] Al-Quran secara tegas menyatakan bahawa "Wahai isteri-isteri Nabi, kamu tidak seperti orang-orang di antara wanita" (Quran 33: 32) dan dengan demikian mempunyai peraturan yang terpisah khusus untuk isteri-isteri Nabi.[4]

Etimologi

Dalam bahasa Arab, istilah 'awrah atau 'awrat (عورةberasal dari akar '-w-r yang bermaksud "kecacatan", "ketidaksempurnaan", "cela" atau "kelemahan". Walau bagaimanapun, terjemahan Bahasa Inggeris yang paling biasa adalah "nakedness".[5]

Dalam Parsi dan Orang Kurdi begitu juga Bahasa Urdu, perkataan itu 'awrat (Parsi: Wanita) Berasal dari bahasa Arab 'awrah, telah digunakan secara luas untuk berarti "wanita". Perundingan Mohammad Moinkamus Parsi, 'awrah membawa kepada dua pengertian:

 1. Telanjang
 2. Wanita muda[6]

Derivatif lain bererti dari buta sebelah mata, palsu atau tiruan, antara lain.[7] Secara tradisinya perkataan 'awrat, di samping perkataan za'ifeh (yang berasal dari bahasa Arab ḍa'īf (ضعيف), bermaksud lemah) telah dikaitkan dengan kewanitaan dan wanita yang hidup di bawah perlindungan seorang lelaki. Pada zaman moden Iran, menggunakan dua perkataan ( 'awrah dan za'ifah) merujuk kepada wanita adalah perkara biasa dan dianggap bahasa seksis. Sebaliknya, kata-kata zan dan xânom digunakan. Di Tajikistan dan Uzbekistan, perkataan za'if masih digunakan dalam dialek Tajik Parsi dan subdialeknya.

Dalam Orang Turki, avrat adalah istilah yang sering menghina untuk 'wanita' atau 'isteri'.

Dalam Al-Quran

Orang Islam menunaikan solat. Semasa Selawat, awrah mesti dilindungi.

Istilah 'awrah seperti yang digunakan dalam Al-Quran tidak terbatas pada wanita dan juga badan. Teks Al-Quran mengungkapkan penggunaan istilah dalam pelbagai petikan Surah An-Nur dan Surah Al-Ahzab.

Ayat di bawah adalah mengenai privasi sebagaimana teks Al-Quran menyatakan:

"... dan biarkan orang-orang di antara kamu yang belum mencapai usia baligh meminta izinmu (sebelum mereka datang ke hadratmu) pada tiga kesempatan; sebelum solat subuh, dan semasa kamu menanggalkan pakaianmu untuk siang hari ( berehat), dan setelah solat larut malam. (Ini) tiga kali adalah rahsia bagi anda, selain dari waktu-waktu ini tidak ada dosa bagi anda atau mereka untuk bergerak, saling (saling membantu). "[8]

Petikan lain dalam Al-Quran yang menggunakan istilah 'awrah, adalah dalam Surah Al-Ahzab di mana ia berkaitan dengan melarikan diri dari pertempuran.

Ini menyatakan: "Sekelompok dari mereka meminta izin Nabi, dengan mengatakan," Rumah-rumah kami adalah 'awrah ", walaupun rumah mereka tidak awrah. Tujuan mereka adalah untuk melarikan diri dari pertempuran."[9]

Dalam kes ini, istilah 'awrah bermaksud "terdedah".[10]

Terdapat konteks lain yang mengaitkan kisah penciptaan Adam dan Hawa di dalam Taman. Dalam dua keadaan ini, istilah saw digunakan sebagai setara dengan 'awrah.

Teks tersebut menyatakan:

"Hai anak-anak Adam! Kami telah menganugerahkan pakaian untuk menutup auratmu ...".[11]

Perkataan lain yang hampir mempunyai makna yang sama 'awrah, adalah perkataan farj (Bahasa Arab: فرجJamak adalah furuj (Bahasa Arab: فروج‎).[12] Petikan lain mengenai meliputi 'awrah adalah:

"Wahai Nabi! Katakan kepada isteri-isteri dan anak-anak perempuanmu, dan wanita-wanita yang beriman, untuk menarik jubah mereka ke atas badan mereka. Itu akan lebih baik jika mereka dikenali (sebagai wanita terhormat) agar tidak terganggu. Dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang. " -Al-Ahzab: 59 (Al-Quran)

Al-Quran menasihati wanita Muslim untuk berpakaian sederhana dan menutupi kawasan peribadi mereka.[3] Al-Quran secara tegas menyatakan bahawa "Wahai isteri-isteri Nabi, kamu tidak seperti orang-orang di antara wanita" (Quran 33: 32) dan dengan demikian mempunyai peraturan yang terpisah khusus untuk isteri-isteri Nabi. Al-Quran menyuruh lelaki beriman (Muslim) bercakap dengan isteri-isteri Nabi Muhammad dari belakang tudung (tirai atau tudung). [Al-Quran 33:53] Petikan ini adalah seperti berikut:

Dan katakanlah kepada wanita yang percaya bahawa mereka harus menurunkan pandangan dan menjaga kesopanan mereka; bahawa mereka tidak boleh memperlihatkan keindahan dan perhiasan mereka kecuali yang (mesti biasa) muncul daripadanya; bahawa mereka harus menarik mereka khimār menutupi payudaranya dan tidak memperlihatkan kecantikannya kecuali kepada suami, bapa mereka, bapa suami mereka, anak lelaki mereka, anak lelaki suami mereka, saudara lelaki atau anak lelaki saudara lelaki mereka, atau anak lelaki saudara perempuan mereka, atau wanita mereka, atau budak tangan kanan mereka memiliki, atau pelayan lelaki bebas dari keperluan fizikal, atau anak kecil yang tidak mempunyai rasa malu terhadap seks; dan bahawa mereka tidak boleh memukul kaki mereka untuk menarik perhatian pada perhiasan tersembunyi mereka. (Al-Quran 24:31)

The khimār adalah tudung sepanjang pinggang dengan potongan untuk wajah. Oleh itu, ia menyembunyikan seluruh bentuk bahagian atas badan. Wanita sebelum ini tidak mengenakan pakaian berpotongan rendah tetapi pakaian yang boleh dibezakan bentuk payudaranya. Sebahagian dari kecantikan wanita dianggap sebagai wajahnya, itulah sebabnya mengapa wanita memahami bagian tersebut yang bermaksud bahawa Allah memerintahkan mereka menutup wajah mereka.

Dalam ayat berikut, isteri-isteri Nabi dan wanita-wanita yang beriman diminta untuk menarik jilbab (pakaian luar) di atasnya (ketika mereka keluar), sebagai langkah untuk membezakan diri mereka dari orang lain (sebagai wanita Muslim), sehingga mereka tidak diganggu. Surah 33:59 berbunyi:[13]

Mereka yang menganiaya lelaki yang mempercayai dan wanita yang percaya dengan tidak wajar, menanggung (diri mereka sendiri) dosa yang menenangkan dan menyedihkan. Wahai Nabi! Menasihati isteri-isteri anda, anak-anak perempuan anda, dan isteri-isteri orang-orang yang beriman yang benar bahawa mereka harus mengenakan pakaian luar mereka [Jilbāb] ke atas orang-orang mereka (ketika berada di luar negeri): Itu paling mudah, agar mereka dapat dibezakan dan tidak diganggu. [...] (Al-Quran 33:58–59)

Dalam Hadis

Syekh Tabarsi dalam Majma 'Al-Bayan telah mengulas hadis ini:

Awrah merujuk kepada apa sahaja yang mudah dicederakan seperti tempat kosong atau terdedah. Oleh itu, menjadi jelas bahawa tubuh wanita disebut sebagai rentan kerana ia seperti rumah yang tidak mempunyai dinding dan mudah dicederakan dan mesti ditutup dengan pakaian yang sesuai.[14]

Sebilangan orang, terutama di zaman moden, berpendapat bahawa ini bukan peraturan untuk semua wanita Muslim kerana ayat Al-Quran 33:32. Namun, ahadith dengan jelas membuktikan bahawa ini dianggap sebagai petunjuk universal pada masa itu dan bahawa sebahagian besar wajah dianggap sebagai bahagian tubuh yang akan ditutup:

"Setelah Muhammad mengeluarkan perintah (Quran 24:31) agar wanita menutupi diri mereka, wanita-wanita itu menanggapi dengan merobek cadar [atau pakaian luar] untuk menutup wajah mereka." Sahih Bukhari (60: 282)[15]

(Hadis ini berkaitan dengan penafsiran Al-Quran dan bukan Al-Quran itu sendiri)

Apa yang biasanya diliputi oleh jilbāb? Ini juga dijawab dalam hadis:

Diriwayatkan dari ‘Aa’ishah bahawa Safwaan ibn al-Mu’attal al-Sulami al Dhakwaani ketinggalan di belakang tentera. Dia berkata, “Dia datang ke tempat saya berhenti dan melihat bentuk hitam seseorang yang sedang tidur. Dia mengenali saya ketika dia melihat saya, kerana dia telah melihat saya sebelum Hijab diperintahkan. Saya terbangun ketika saya mendengar dia mengatakan 'Inna Lillaahi wa inna ilayhi raaji'oon (sesungguhnya kepada Allah SWT kita dan kepunyaanNya adalah kepulangan kita),' dan saya menutup wajah saya dengan Jilbāb saya. " (Diriwayatkan oleh al-Bukhāri, kitāb al maghazi - bābu Hadīth ul ifk, 4141;[15] Muslim, 2770[16])

Perinciannya penting, menunjukkan bahawa Aisyah dapat dikenali hanya kerana Safwaan mengenalnya sebelum surah bertudung. Kalaulah isteri-isteri Muhammad menutup wajah mereka, dia pasti akan mengenalnya tanpa mengira dia akan menjadi satu-satunya wanita dalam perjalanan itu yang wajahnya langsung tidak dikenalnya, kerana dia adalah satu-satunya isterinya dalam perjalanan itu. Oleh itu, ketika seorang wanita meninggalkan rumahnya, dia disuruh menutup seluruh tubuhnya dan juga sebahagian besar wajahnya. Perhatikan bahawa walaupun lelaki itu biasanya tidak akan melihat wajah wanita, itu bukan tindakan tidak senonoh yang dilihat oleh wajah Aisyah. Dia tidak akan disalahkan untuk ini kemudian.

Di dalam rumah, tudung kepala sahaja kelihatan cukup bagi seorang wanita untuk dianggap berpakaian. Petikan yang paling kerap disebut adalah:

"Asma, putri Abu Bakar, memasuki Rasulullah saw dengan mengenakan pakaian tipis. Rasul Allah (saw) mengalihkan perhatiannya dari dia. Dia berkata: Wahai Asma ', ketika seorang wanita mencapai usia haid, tidak sesuai dengan dia bahawa dia memperlihatkan bahagian badannya kecuali ini dan ini, dan dia menunjuk ke wajah dan tangannya. " Abu Dawud[17]

Asma tidak mahram kepada Muhammad, dan kenyataan bahawa dia tidak memerintahkan agar wajahnya ditutupi menunjukkan bahawa kerudung wajah tidak wajib di dalam rumah, sekurang-kurangnya, dan oleh karena itu membongkar wajah itu tidak cabul walaupun dalam konteks lain. Ada hadis lain yang menyatakan bahawa Muhammad mengatakan bahawa 'awrah wanita merangkumi segalanya kecuali muka dan tangan, dan mungkin kaki selagi mereka masih memakai kasut.

Bukan hanya secara tradisional diharuskan agar segala sesuatu 'awrah ditutupi, tetapi juga diharuskan' awrah ditutupi sedemikian rupa sehingga bentuk di bawahnya tidak dapat dilihat. Syarat-syarat ini biasanya dikuatkuasakan pada hari ini lebih sering mengenai wanita awrah daripada lelaki.

Perbezaan antara lelaki dan wanita

Lelaki

Jemaah haji menuju ke 'gunung rahmat'.

Dalam tafsiran Sunni, the 'awrah seorang lelaki merujuk kepada bahagian badan dari pusar hingga lutut. The Maliki, Syafi'i, Hanafi dan Hanbali sekolah-sekolah pemikiran memerhatikan bahawa pusar dimasukkan. Khususnya, pemerhatian ini secara amnya mengharuskan kain tidak terlalu tipis, sehingga tidak pucat sejauh mana warna kulitnya dapat dilihat, seorang lelaki memastikan penutup tambahan jika bentuk kemaluannya dapat dilihat, dan bahawa kesopanan masa dewasa berlaku apabila seorang budak lelaki berumur sepuluh tahun.[18]

Wanita

Seorang wanita Yaman menutup wajahnya dengan niqab. Sebilangan wanita yang memakai niqab percaya bahawa wajah wanita juga merupakan sebahagian dari dirinya 'awrah.
Seorang wanita Turki yang memakai tudung. Sebilangan besar umat Islam berpendapat bahawa wajah dan tangan tidak termasuk 'awrah bahagian.

Wanita 'awrah adalah masalah yang lebih rumit dan ia berubah mengikut keadaan.

 • Dalam solat ritual: seorang wanita harus menutup seluruh tubuhnya kecuali seluruh wajah dan tangannya ke pergelangan tangan. (Orang-orang Hanafi hanya berbeza dalam hal ini, kerana mereka menganggap kaki, termasuk pergelangan kaki, juga dapat dikecualikan). Bahagian antara tekak dan dagu juga boleh dikeluarkan. (Para sarjana yang berlainan mempunyai pendapat yang berbeda tentang hal ini.) Seorang wanita harus menutup rambut dan badannya ketika melakukan shalat ritual, baik dia berdoa di hadapan suaminya atau dia bersolat sendirian di kamarnya, sebagai dasar untuk menutupi doa adalah berbeza dengan asas untuk membuat liputan di hadapan orang.
 • Di hadapan suaminya: Tidak ada larangan dalam Islam mengenai bahagian tubuh yang boleh ditunjukkan oleh seorang wanita kepada suaminya secara tertutup. Pasangan suami isteri dapat melihat bahagian tubuh masing-masing terutama semasa hubungan seksual.
 • Dalam privasi: Sebaiknya seseorang menutup organ seksualnya walaupun bersendirian secara tertutup. Terdapat pengecualian apabila ada keperluan, seperti ketika mandi atau menggunakan tandas.
 • Antara wanita lain: The 'awrah wanita di antara wanita lain adalah sama dengan wanita 'awrah lelaki (dari pusar hingga lutut). 'Awrah di hadapan wanita bukan Islam adalah titik perbahasan. Sebilangan sarjana mengatakan bahawa wanita harus menutupi semua kecuali tangan dan muka, sementara menurut pendapat yang paling disukai, seorang wanita Muslim dapat mendedahkan di depan wanita bukan Islam sama seperti yang dia lakukan di depan wanita Muslim yang lain.[19][20][21]
 • Di hadapan a mahram (saudara lelaki terdekat): ada tiga[penjelasan diperlukan] Sunni pendapat:
 1. Ia dari bahu dan leher hingga ke bawah lutut (termasuk) (Maliki dan Hanbali pendapat) (Pendapat Hanafi alternatif)[20][22][23]
 • Di hadapan kanak-kanak lelaki: Sekiranya kanak-kanak itu memahami apa 'awrah adalah, maka tidak dibenarkan bagi seorang wanita untuk membongkarnya 'awrah di hadapannya.[20][24]
 • Di hadapan lelaki bukan mahram: Terdapat perbezaan pendapat mengenai bahagian tubuh mana yang harus ditutupi oleh wanita di hadapan lelaki yang bukan mahramnya. Dalam dunia kontemporari, terdapat argumen umum bahawa tubuh wanita bebas (kecuali wajah dan tangannya hingga ke pergelangan tangan / lengan bawah) 'awrah dan oleh itu mesti dilindungi bukan hanya semasa solat tetapi juga di khalayak ramai dan di hadapan semua lelaki bukan mahram. Orang-orang Hanafi memandang kaki (termasuk pergelangan kaki) untuk dikecualikan 'awrah juga.[25][26][27]

Namun, pandangan di atas hanyalah pandangan yang dominan dan tidak mewakili keseluruhan Islam, kerana ada pandangan alternatif, seperti pandangan yang menutupi setiap bahagian tubuh wanita kecuali wajah dan tangan hanya berlaku semasa salah dan ihram dan pandangan bahawa seorang wanita mesti menutupi setiap bahagian tubuhnya pada bila-bila masa kecuali di hadapan suaminya. [28]

Adakah wanita wajib menutup wajahnya lebih kontroversi. Sebilangan besar sarjana kontemporari bersetuju bahawa penutup wajah wanita tidak diamanatkan oleh Al-Quran atau oleh tradisi Muhammad. Walau bagaimanapun, banyak ahli hukum klasik berpendapat bahawa penutup seperti itu sangat digalakkan, atau bahkan diperlukan pada masa fitnah. Sebagai contoh, Al-Razi berpendapat bahawa dengan menutup wajahnya seorang wanita yang sudah berkahwin menjelaskan bahawa dia tidak ada. Terutama, seorang lelaki diizinkan dan bahkan didorong untuk melihat wajah wanita yang ingin dia nikahi, bahkan di negara-negara di mana biasanya dia tidak diizinkan.

Dalam dunia kontemporari, sebilangan umat Islam menegaskan bahawa awrah seorang wanita di hadapan lelaki yang tidak berkaitan adalah seluruh tubuhnya termasuk wajah dan tangannya, yang mesti ditutup setiap saat di hadapan lelaki bukan mahram.[29][30][31] Amalan menutup wajah adalah perkara biasa di beberapa negara Islam, seperti Arab Saudi, Bahrain, Yaman, Oman. Ia tidak biasa di negara-negara Islam yang majoriti lain Malaysia, Indonesia, hari ini Iran, hari ini Turki, dan majoriti Asia Selatan. Perbezaan ini mencerminkan tafsiran dan pemahaman Syariah yang berbeza mengenai memakai niqab.

Terdapat perbezaan pendapat di antara para sarjana berkenaan dengan berapa banyak yang harus dicungkil bagi seorang wanita di depan wanita lain dan seorang lelaki di hadapan lelaki lain. Dalam satu hadis, nabi mengatakan dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu berkata al khudri, "Seorang lelaki tidak boleh melihat bahagian peribadi lelaki lain, dan seorang wanita tidak boleh melihat bahagian peribadi wanita lain. Seorang lelaki tidak boleh berbohong dengan lelaki lain tanpa memakai pakaian yang lebih rendah di bawah satu penutup; dan seorang wanita tidak boleh berbohong dengan wanita lain tanpa memakai pakaian yang lebih rendah di bawah satu penutup. " (Abu Dawud - disahkan oleh Syeikh Naseeruddeen-al-Albani.)[32]

Hubungan dengan tudung

Wanita Afghanistan memakai burqas, pakaian Islam yang paling tersembunyi, dengan jala yang melindungi mata.

Sebilangan wanita Muslim, terutama mereka yang tinggal di Eropah atau di Asia Tenggara, pakai tudung tudung kepala.[rujukan diperlukan] Jenis yang paling sering dipakai di Barat adalah selendang segi empat tepat yang menutupi kepala dan leher tetapi membiarkan wajah kelihatan.[rujukan diperlukan] Gaya lain juga menutupi rambut, leher dan bahu sepenuhnya, tetapi wajah dan tangan tidak ditutup, kerana tidak diperhatikan awrah bagi orang Islam yang memakainya.

Suara wanita

Menurut kebanyakan sarjana, suara wanita itu tidak (lihat petikan) awrah pada prinsipnya, kerana menurut Hadis, wanita biasa mengadu kepada Nabi dan bertanya kepadanya tentang hal-hal Islam.[33] Namun, wanita tidak dibenarkan bercakap dengan suara lembut atau memikat.[34]

Juga, menurut tradisi, dalam upacara sembahyang, seorang wanita harus mengundang perhatian Imam dengan bertepuk tangan, bukannya mengucapkan "Subhanallah" yang untuk lelaki. Terdapat perbezaan pendapat sama ada seorang wanita boleh membaca Al-Quran ketika berada di hadapan lelaki bukan mahram.

Beberapa sarjana telah menyimpulkan dari perbezaan di atas bahawa suara wanita juga adalah dia awrah dalam beberapa kes.[35][36][37]

Perbahasan, perbincangan dan aktivisme

Terutama sejak zaman moden konsep awarah (bahagian intim), Haya (Kesopanan), pelbagai tahap pengasingan daripada Wanita muslim, dan sejauh mana Muslim menahan pendedahan mereka mengenai aspek dan pergaulan secara langsung Pakaian Islam; bukan sahaja dipertandingkan daripada orang bukan Islam dan Bekas Muslim tetapi juga terus menjadi perbincangan, perbincangan, perbahasan, pergerakan dan juga menjadi sebahagian daripada sastera nasihat, dalam Masyarakat Islam termasuk individu Muslim biasa, pelbagai sarjana sekolah tradisional , inteligensia, banyak penolakan politik dan juga kadang-kadang diperjuangkan oleh individu dan kumpulan budaya Muslim; liberal dan progresif, golongan moden dan Feminis Islam.[18] (Juga memerlukan petikan tambahan)

Pada tahun 1930-an sejurus selepas reformasi Turki di bawah Kemal Atatürk, Orang Melayu (rakyat Malaysia) berdebat sejauh mana untuk berpegang pada kekangan sosial Islam tradisional berbanding awrah - yang biasanya disebut sebagai 'Aurat' adalah Malaysia dan Indonesia[38]- dan kesopanan dalam kontemporari Pakaian Islam dan adakah modenisme barat benar-benar penting dan bermanfaat.[18]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Amer, Dr Magdah. Perspektif Islam mengenai Perundangan untuk Wanita Bahagian II. ScribeDigital.com. ISBN 978-1-78041-019-7.
 2. ^ Moj, Muhammad (2015-03-01). Gerakan Madrasah Deoband: Kecenderungan dan Kecenderungan Countercultural. Anthem Press. hlm. 181. ISBN 978-1-78308-446-3.
 3. ^ a b Martin et al. (2003), Ensiklopedia Islam & Dunia Muslim, Rujukan Macmillan, ISBN 978-0028656038
 4. ^ "Al Azhar: Memakai Hijab Mungkin Bukan 'Kewajipan Islam'". 22 Julai 2012. Diarkibkan daripada asal pada 2 Februari 2014. Diperoleh 11 Februari, 2014.
 5. ^ Kamus Arab-Inggeris Wehr ms 131
 6. ^ Kamus Moin, 1994
 7. ^ El Guindy, Awrah, halaman 141
 8. ^ Quran 24: 58-Sura Al-Nur
 9. ^ Surah Al-Ahzab 33:13
 10. ^ Tafsir An-Nur Jilid 2 Halaman 45
 11. ^ Al-Quran Sura- Al-A'raf 7:26
 12. ^ Sura Al-Anbia 91, Sura Al-Muminun 3
 13. ^ Hameed, Shahul. "Adakah Hijab adalah Perintah Al-Quran?, "IslamOnline.net. 9 Oktober 2003.
 14. ^ Majma 'Al Bian, Tafsir Al-Quran, 33: 14. # 2312
 15. ^ a b https://www.sahih-bukhari.com/
 16. ^ https://sunnah.com/muslim
 17. ^ http://veil.unc.edu/religions/islam/hadith/
 18. ^ a b c Lee, Nazirah, dan Zanariah Noor. "Islam atau kemajuan negara?: Penilaian mengenai isu aurat di akhbar dan majalah Melayu pada tahun 1930-an." Geografia-Malaysian Journal of Society and Space 12.6 (2017).
 19. ^ Mohammad Salih Al Munajjid (7 Mac 2009). "Memakai Hijab di hadapan Kristian". Soal Jawab Islam. Diperoleh 2008-06-02.
 20. ^ a b c Fiqhus Sunnah Diarkibkan 2006-10-21 di Mesin Wayback
 21. ^ BBC (29 Oktober 2008). "Awrah". Diperoleh 2008-06-02.
 22. ^ "Adakah Payudara Wanita adalah bagian dari Awra-nya di hadapan Mahram Lelaki?". Diarkibkan daripada asal pada 2007-10-23.
 23. ^ Mohammad Salih Al Munajjid (7 Mac 2009). "Wanita 'awrah di hadapan wanita dan mahram lain". Soal Jawab Islam. Diperoleh 2008-06-02.
 24. ^ Mohammad Salih Al Munajjid (7 Mac 2009). "Wanita 'awrah di hadapan anak-anaknya". Soal Jawab Islam. Diperoleh 2008-06-02.
 25. ^ Mazhab Hanbali juga memandang wajah sebagai awrah, walaupun pandangan ini ditolak oleh Hanafis, Malikis dan Shafi'is.
 26. ^ Hsu, Shiu-Sian. "Kesopanan." Ensiklopedia Al-Quran. Ed. Jane McAuliffe. Jilid 3. Leiden, Belanda: Penerbit Akademik Brill, 2003. 403-405. 6 jilid.
 27. ^ Abdullah Atif Samih (7 Mac 2008). "Tidak wajib menutupi wajah". Mutaqqun. Diarkibkan daripada asal pada 3 Mei 2006. Diperoleh 2008-06-02.
 28. ^ {{"Aurat 'aridhiyah".
 29. ^ Mohammad Nasir (23 Mac 2007). "Dalam Mempertahankan Kewajiban Niqab". Mencari Ilm. Diarkibkan daripada asal pada 1 Julai 2008. Diperoleh 2008-06-02.
 30. ^ Abdullah Atif Samih (7 Mac 2008). "Apa itu Awrah?". Mutaqqun. Diperoleh 2008-06-02.
 31. ^ Marfuqi, Kitab ul Mar'ah fil Ahkam, ms 133
 32. ^ https://cjislam.weebly.com/awrah-for-men-among-men-and-women-among-women-4-answers.html
 33. ^ Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid (7 Mac 2009). "Adakah suara wanita 'awrah'?". Soal Jawab Islam. Diperoleh 2008-06-02.
 34. ^ Shaykh Amjad Rasheed (7 Mac 2009). "Adakah suara wanita 'awra'?". SuuniPath. Diarkibkan daripada asal pada 28 November 2006. Diperoleh 2008-06-02.
 35. ^ Menurut pendapat yang paling ketat ini, keseluruhan wanita adalah awrah. Sebagaimana yang dikatakan oleh Faqeeh Qadhi Ibn Al-Arabi: "Dan semua wanita itu awrah; tubuhnya, suaranya, dan tidak dibenarkan baginya untuk mengungkapnya melainkan jika di luar keperluan, atau keperluan seperti menyaksikan (di mahkamah), atau penyakit yang menyerang tubuhnya… "[Ahkaam Al Qur'aan 3/1579]
 36. ^ Aminah H. (7 Mac 2009). "Adakah suara wanita awrah?". Diperoleh 2008-06-02.
 37. ^ Shaikh Khalid Yasin (7 Mac 2009). "Awrah Wanita Muslim Juga Suara". Youtube. Diperoleh 2008-06-02.
 38. ^ Wichelen, Sonja van. (2010). Agama, politik dan jantina di Indonesia: mempertikaikan badan Muslim. London: Routledge. ISBN 978-0-203-85065-7. OCLC 645262104.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send