Bahagian intim - Intimate part

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Seorang bahagian intim, bahagian peribadi atau bahagian peribadi adalah tempat pada tubuh manusia yang biasanya dilindungi oleh pakaian di tempat awam dan tempat konvensional, seperti fesyen dan norma budaya. Dalam beberapa budaya, mendedahkan bahagian-bahagian ini dilihat sebagai kesalahan agama.

Definisi berbeza, tetapi biasanya ia adalah bahagian yang terlibat dalam rangsangan seksual, kelahiran semula, dan penghapusan perkumuhan dan perkara yang berkaitan, termasuk:

Istilah bahagian intim boleh ditafsirkan hanya bermaksud bahagian badan luaran yang dapat dilihat ketika telanjang, bukannya bahagian badan yang lebih biasa disebut. Sebagai contoh, ketika telanjang, celah pudendal wanita lebih banyak kelihatan daripada faraj, dan skrotum seorang lelaki kelihatan daripada testis yang terkandung di dalam.[1]

Payudara wanita dianggap sebagai bahagian yang akan diliputi dalam kebanyakan konteks tetapi dengan tahap toleransi untuk kegelisahan berbeza di pelbagai kawasan dan budaya. Sebagai contoh, Fischtein, Herold dan Desmarais (2005) mendapati bahawa penerimaan ketidakberdayaan dalam sampel Orang Kanada bervariasi bergantung pada kedua faktor peribadi (seperti jantina, usia, dan agama responden) dan faktor kontekstual (iaitu ketenangan di jalan-jalan, taman, atau pantai).[2]

Dalam beberapa tempoh Sejarah Eropah, bahu dan kaki wanita mungkin dianggap bahagian intim.[rujukan diperlukan] Sudut pandang yang lebih konservatif di Barat dalam beberapa konteks masih sesuai bahawa wanita harus menutup bahu mereka, terutama ketika memasuki gereja atau ruang keramat yang lain.

Dalam tradisi Islam, definisi mengenai awrah serupa dengan definisi bahagian intim di Budaya Barat. Sejauh mana penutup badan wanita bergantung pada keadaannya, tetapi mungkin termasuk rambut, bahu, dan leher sebagai tambahan kepada "bahagian intim" yang disebutkan di atas. Sebilangan besar sarjana bersetuju bahawa seluruh tubuh kecuali muka dan tangan harus ditutupi di depan umum atau di hadapan wanita bukan Islam yang tidak berkaitan dan di hadapan lelaki yang tidak berkaitan. Pengecualian adalah para sarjana dari Hanafi mazhab pemikiran, yang mempunyai bilangan pengikut yang paling banyak, yang bersetuju bahawa kaki bukan bahagian dari awrah dan oleh itu boleh dinyatakan.[3] Bagi lelaki, kebanyakan sarjana menganggap semua bahagian badan dari pusar hingga lutut sebagai awrah.

Pendedahan sengaja bahagian intim seseorang adalah bentuk pameran. Pendedahan sedemikian boleh dikenakan tindakan ketat peraturan sosial, kawalan sosial dan sekata keadilan jenayah, jika dianggap sebagai bentuk pendedahan tidak senonoh. Pendedahan bahagian intim yang tidak disengajakan (seperti dalam kes "kerosakan almari pakaian") mungkin berkaitan dengan perasaan rasa malu.

Dengan sengaja menyentuh bahagian intim orang lain, walaupun melalui pakaian, sering dikaitkan dengan seksual niat. Sekiranya ini dilakukan tanpa persetujuan yang sah dari orang yang disentuh, ia dianggap meraba-raba atau dalam beberapa kes gangguan seksual atau serangan seksual.

Naturisme adalah pilihan gaya hidup yang dicirikan oleh amalan kebogelan secara bersendirian dan berkumpulan. Sebilangan naturist berpendapat bahawa ketelanjangan bukanlah keadaan seksual secara automatik dan bahawa menutupi bahagian tubuh hanyalah konstruk sosial: mereka percaya bahawa norma masyarakat dapat ditegakkan walaupun semuanya bogel.[4][5]

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ "Maklumat Kesihatan - Cari Artikel, Alat, dan Petua di MerckEngage.com". Mercksource.com. 2011-06-25. Diperoleh 2011-08-21.[pautan mati kekal]
  2. ^ Fischtein, Dayna S .; Herold, Edward S .; Desmarais, Serge (2005). "Sikap Kanada terhadap tingkah laku wanita yang bertelanjang dada: tinjauan nasional". Jurnal Seksualiti Manusia Kanada. Diarkibkan daripada asal pada 2012-01-19. Diperoleh 2011-08-21.
  3. ^ "Agama - Islam: Hijab". BBC. 2009-09-03. Diperoleh 2011-08-21.
  4. ^ Persekutuan Naturis Antarabangsa Halaman selamat datang. Diakses pada Jan 2015
  5. ^ Van Blarcom, Jeffrey. "Pakaian Doktor: Pandangan Cendekiawan." Pediatrik hospital 2.4 (2012): 249-252.

Pin
Send
Share
Send