Pakaian tidak rasmi - Informal wear

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe dan Ivanka Trump, anak perempuan dari Presiden A.S. Donald Trump, kedua-duanya memakai Western pakaian perniagaan (2017).

Pakaian tidak rasmi, juga dipanggil pakaian perniagaan, pakaian korporat / pejabat, tenue de ville dan (bertutur) pakaian pakaian, ialah Kod pakaian barat untuk pakaian ditakrifkan oleh a baju berpakaian dengan tali leher, kadang-kadang dengan a saman perniagaan untuk lelaki, dan pakaian koktel atau seluar dalam untuk para wanita. Pada skala formaliti, dianggap kurang formal daripada pakaian separa formal tetapi lebih formal daripada pakaian kasual, namun mengekalkan ketersediaan untuk ekspresi peribadi lebih daripada pakaian separa formal. Oleh itu, tidak rasmi tidak boleh dikelirukan dengan pakaian kasual seperti perniagaan santai atau kasual pintar walaupun begitu, sebilangan orang mungkin menganggap pakaian tidak formal sebagai "formal" berbeza dengan hanya berpakaian biasa.

Pakaian itu berasal dari pakaian rekreasi pada akhir abad ke-19 tetapi akhirnya menggantikannya kot frock seperti setiap hari pakai di bandar. Selepas Perang Dunia I, saman tersebut ditetapkan sebagai pakaian harian tidak rasmi. Topi, seperti fedora atau topi bowler, kadang-kadang dipakai dengan pakaian tidak rasmi.

Pakaian tidak rasmi biasanya digunakan pejabat gunakan dalam profesion seperti politik, ahli akademik, undang-undang dan kewangan, perniagaan, serta peristiwa tertentu seperti temu ramah pekerjaan di sektor lain. Ini adalah kod pakaian tradisional yang bertujuan untuk menunjukkan rasa hormat terhadap keadaan dan tidak menarik perhatian.[1]

Sejarah

The sesuai berasal dari Britain pada abad ke-19 sebagai pakaian leisur. Mencari alternatif kasual untuk selutut, berat kot frock kemudian dianggap sebagai pakaian perniagaan yang sesuai, lelaki mula memakai jaket yang lebih ringan yang dipotong tepat di bawah tempat duduk ketika tidak menjalankan perniagaan.

Fabrik pembuatan pakaian standard adalah bulu sikat halus, dengan memasukkan kasmir dalam kain yang lebih mahal. Sut harga tengah sering diperbuat daripada campuran wol-poliester, sementara yang paling murah dibuat sepenuhnya dari kain poliester.

Pakaian perniagaan ini (juga dikenali sebagai "sack suit" di Amerika Utara, biasanya oleh Saudara Brooks) menjadi pakaian harian perniagaan standard untuk semua lelaki yang tidak menjalankan kerja fizikal. Baju pinggang (British) atau rompi (Amerika) dipakai secara berkala dengan jas hingga Perang Dunia II, tetapi jarang dilihat hari ini, kerana pemanasan pusat di pejabat dan perbelanjaan pembinaan. Sehingga sekurang-kurangnya awal tahun 1960-an adalah biasa memakai topi.

Secara umum, pakaian perniagaan dicirikan oleh tiga gaya dan gaya gabungan keempat. Pakaian Inggeris terkenal kerana mempunyai "sentuhan yang sesuai" dengan bentuk badan pemakai dan bahu yang empuk. Pakaian Itali selalunya lebih langsing, dengan lubang lengan yang lebih tinggi dan sangat berbentuk untuk melengkapkan badan yang langsing. Pakaian tradisional Amerika mempunyai bahu yang empuk dan fit semula jadi yang longgar dengan bentuk minimum. Sejak tahun 1960-an, jenama pereka (terutamanya Polo Ralph Lauren) telah mencipta gaya gabungan yang membawa penampilan Eropah yang lebih berbentuk pada potongan semula jadi Amerika.

Pakaian di Britain sering dibuat di tweed, sering dengan tiga helai, dan dipakai di luar Bandar London. Tweed dibuat dari bulu yang tidak disadur, dan, seperti semua kain dari masa itu, tebal dan tahan lama (18 ons dianggap berat sederhana pada era Edwardian). Setelan tweed penuh kurang biasa hari ini, dengan hanya tweed jaket sukan lebih kerap dipakai, tetapi masih dipakai secara umum sebagai pakaian harian oleh beberapa orang, dan untuk sukan luar seperti menembak dan memancing. Ia dipakai dengan pakaian pengiring yang sesuai, seperti pakaian lain; brogues penuh coklat dan ikatan bulu adalah barang biasa yang tidak dipakai dengan jenis pakaian lain.

Etika

Pakaian tidak rasmi hari ini dianggap sebagai bentuk pakaian yang biasanya sesuai untuk semua tetapan formal, yang tidak memerlukannya secara eksplisit tali leher putih atau tali leher hitam. Sebagai contoh, biasanya dipakai untuk upacara keagamaan dan pemakaman, di pejabat pemerintah dan sekolah. Beberapa profesion, seperti undang-undang atau kewangan, mungkin memerlukannya. Pada masa ini, pakaian tidak rasmi adalah pakaian biasa pada majlis perkahwinan pada waktu siang di Amerika Syarikat, berfungsi sebagai pengganti yang semakin jarang berlaku pakaian pagi.

Sebagai "pakaian berpakaian", istilah tersebut dianggap sebagai sekular versi "pakaian Ahad" atau "pakaian gereja", yang menandakan pakaian yang dipakai oleh beberapa orang Kristian ke perkhidmatan gereja.

Kerana hubungannya yang kuat dengan dunia perniagaan, pakaian tidak rasmi juga dikenali sebagai pakaian perniagaan bertaraf antarabangsa, profesional perniagaan atau perniagaan formal.

Anak lelaki dan lelaki

 • Pakai stoking, dibezakan dari stoking biasa dengan warna yang lebih ketat dan gelap
 • Seluar dalam, dilihat seperti yang dikehendaki oleh kasual dan ke atas.
 • Seluar panjang, umumnya monokrom, dan dalam warna gelap. Selalunya tidak termasuk seluar jeans
 • Berpakaian kasut, kasut kulit coklat atau hitam
 • Baju kemeja, tradisional berwarna putih, krim, atau biru muda, tetapi warna merah jambu dan lavender pastel boleh dilihat sama sesuai; kemeja kotak-kotak dan berjalur dilihat boleh diterima dalam kebanyakan keadaan
 • baju polo, menggantikan baju, ini telah menyaksikan peningkatan fesyen bermula pada pertengahan hingga akhir tahun 2010-an.[2]
 • Tali leher, umumnya dengan simpulan seperti Simpul Windsor[3]

Gadis dan wanita

Pemain WWE Lana dalam bentuk moden pakaian wanita tidak formal.

Acara

Ini biasanya dipakai untuk:

Tempat kerja

Lelaki dan wanita dalam pakaian perniagaan biasa

Di Amerika Syarikat, memakai pakaian untuk bekerja setiap hari sering kali menunjukkan status pengurusan atau profesional. Walau bagaimanapun, semasa di temuduga kerja atau menghadiri perniagaan perjumpaan, ramai lelaki yang tidak memakai pakaian akan dengan sewajarnya memakainya sebagai tanda hormat dan formaliti. Banyak buku panduan untuk lelaki mengesyorkan memakai sut gaya konservatif untuk wawancara pekerjaan walaupun lelaki itu tidak menyangka akan pernah mengenakan sut di tempat kerja.[4]

Pada tahun 1990-an, perniagaan Internet berkembang dan begitu juga standard pakaian santai yang dinikmati oleh tidak konvensional dot-com ahli perniagaan. Satu bentuk pakaian baru telah muncul, perniagaan santai, yang terdiri daripada bagus Seluar panjang, selalunya chinos atau khakis, dan a baju polo atau baju berlengan pendek. Hari ini pakaian ini boleh diterima dan biasa di mesyuarat perniagaan yang berorientasikan teknikal dan dalam suasana separa profesional, dan terus mendapat tempat atas pakaian perniagaan tradisional.

Standard untuk wanita juga berubah. Pada tahun 1970-an, wanita yang bercita-cita untuk status pengurusan atau profesional disarankan untuk "berpakaian untuk berjaya" dengan memakai pakaian yang meniru pakaian perniagaan lelaki: jaket dan padanan skirt, dipakai dengan blaus biasa dan aksesori yang bijaksana. Blaus polos ini digambarkan sebagai kemeja bawah lengan panjang yang disisipkan dengan betul ke rok di pinggang. Beberapa wanita memakai seluar, menggantikan seluar dengan rok, tetapi dengan berbuat demikian, mereka mempertaruhkan rasa tidak senang banyak pihak yang berpendapat bahawa wanita tidak boleh memakai seluar.

Sekarang juga konservatif Barat tempat kerja lebih banyak menerima seluar pada pekerja wanita. Walau bagaimanapun, mereka masih boleh mengharapkan pekerja wanita menunjukkan formaliti pakaian lelaki. Wanita dalam profesi "kreatif", seperti periklanan, reka bentuk web, atau fesyen, biasanya dapat berpakaian dengan warna dan bakat yang lebih banyak.

Pakaian perniagaan lelaki juga bernuansa bernuansa. Pilihan pakaian dan aksesori menyatakan status sosial dan kewangan. Yang murah sedia untuk dipakai saman akan kekurangan cachet a dipesan lebih awal pakaian yang digayakan oleh seorang terkenal tukang jahit. Baju khas, kasut kulit buatan tangan, baik pautan manset dan mahal jam tangan mungkin menunjukkan kekayaan, dan dalam profesion tertentu secara efektif berjumlah "kod pakaian" (mis., di pelaburan perbankan).

Pakaian perniagaan Barat adalah standard di banyak tempat kerja di seluruh dunia, bahkan di negara-negara di mana pakaian harian biasa mungkin merupakan pakaian kebangsaan yang khas.

Walaupun begitu, sebilangan peniaga bukan Barat akan memakai pakaian kebangsaan. A Arab Saudi syeikh boleh memakai jubah tradisional dan hiasan kepala ke persidangan antarabangsa; Emiriah Arab Bersatu diplomat khususnya terkenal kerana menghadiri konvensyen di Perhimpunan Agung PBB sepenuhnya keffiyeh dan cair. Diplomat dari Republik Rakyat China juga terkenal kerana memakai Saman Mao ke acara antarabangsa; Orang India pemimpin sering memakai Jaket Nehru, dengan Manmohan Singh memakai kombinasi seperti sut termasuk jaket seperti itu Sikh serban. Memakai pakaian kebangsaan dalam konteks seperti itu dapat menyatakan kebanggaan negara, atau status yang sangat tinggi yang memungkinkan pemakainya untuk menentang konvensyen. Kadang kala elemen pakaian kebangsaan seperti a topi digabungkan dengan saman perniagaan Barat; contohnya, Yasser Arafat terkenal kerana memakai kaffiyeh tersebut dengan gaya Barat pakaian seragam tentera, terbitan saman.

The baju aloha, sementara dianggap sebagai pakaian kasual di daratan Amerika Syarikat, dianggap sebagai pakaian perniagaan yang boleh diterima di Hawaii, di mana ia sangat sesuai dengan iklim panas dan lembap di negeri itu. Begitu juga, Kariyushi gaya pakaian digalakkan di Jepun, terutamanya kawasan selatan Jepun, untuk memberi lebih banyak keselesaan di tempat kerja, dan untuk mendorong pakaian yang sesuai dengan Biz Sejuk garis panduan. Akihiko Higa, seorang penyelidik Kaiho Soken yang telah mengerjakan sebuah proyek gaya Kariyushi untuk seorang pengilang pakaian Okinawan, mengatakan, "Ini ( Baju Kariyushi) senang dipakai dan sangat berfungsi untuk dipakai sama ada dalam keadaan pejabat atau di tempat peranginan. "

Rujukan

 1. ^ "Pakaian Profesional Perniagaan untuk Lelaki: Panduan Lengkap". Pakaian Berjaya. Pakaian Berjaya. 10 Sep 2016. Diarkibkan daripada asal pada 2016-09-23. Diperoleh 23 Sep, 2016.
 2. ^ "Tahun 2010 dalam fesyen", Wikipedia, 2020-03-13, diambil 2020-03-14
 3. ^ a b Berpakaian untuk Berjaya di Forbes.com
 4. ^ "Penampilan dan pakaian temu ramah". Perkhidmatan kerjaya. Virginia Tech, Bahagian Hal Ehwal Pelajar. 10 Julai 2013. Diarkibkan daripada asal pada 2013-09-29. Diperoleh 25 September 2013.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send