Pendedahan tidak senonoh - Indecent exposure

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Melakar adalah sejenis pendedahan tidak senonoh

Pendedahan tidak senonoh adalah ungkapan undang-undang yang menggambarkan pendedahan awam yang disengajakan oleh seseorang dari sebahagian badan mereka di mana pendedahan tersebut bertentangan dengan standard tempatan mengenai tingkah laku yang sesuai. Sikap sosial dan masyarakat terhadap pendedahan pelbagai bahagian tubuh dan undang-undang yang meliputi apa yang disebut sebagai pendedahan tidak senonoh berbeza dengan ketara di negara yang berbeza. Mulai dari larangan langsung hingga larangan terkena bahagian tubuh tertentu, seperti kawasan kemaluan, punggung atau payudara.

Kesopanan umumnya dinilai berdasarkan piawaian masyarakat setempat, yang jarang dikodifikasikan secara spesifik dalam undang-undang. Piawaian tersebut mungkin berdasarkan agama, moral atau tradisi, atau dibenarkan berdasarkan "perlu untuk arahan Awam".[1] Bukan seksual pameran atau kebogelan awam kadang-kadang dianggap sebagai pendedahan tidak senonoh. Sekiranya perbuatan seksual dilakukan, dengan atau tanpa unsur kebogelan, ini dapat dipertimbangkan tidak senonoh kasar, yang biasanya merupakan kesalahan jenayah yang lebih serius. Di beberapa negara, pendedahan badan yang melanggar standard masyarakat kesopanan juga dianggap tidak senonoh masyarakat.

Piawaian undang-undang dan masyarakat mengenai keadaan pakaian dalam yang terdedah merupakan pendedahan tidak senonoh sangat berbeza dan bergantung pada konteks di mana pendedahan itu berlaku. Piawaian ini juga bervariasi dari masa ke masa, menjadikan definisi pendedahan tidak senonoh menjadi topik yang kompleks.

Gambaran keseluruhan

Ia diterima umum, sekurang-kurangnya di negara Barat, bahawa tubuh manusia yang telanjang tidak dengan sendirinya tidak senonoh. Prinsip itu tercermin, misalnya, di penggambaran bentuk manusia dalam seni pelbagai bentuk. Walaupun demikian, sebagai peraturan umum, juga diharapkan orang ketika mereka muncul di tempat umum akan mendapat perhatian yang tepat. Ketidaksesuaian dilihat dalam konteks, sehingga, misalnya, apa yang sesuai di pantai mungkin tidak sesuai di jalan, sekolah atau tempat kerja. Bergantung pada konteksnya, beberapa tahap ketidakcukupan dapat ditoleransi, dan mungkin digambarkan sebagai eksentrik, tetapi dalam kes tidak tepat yang melampau, ia dapat dianggap sebagai "melintasi garis". Selain penolakan sosial terhadap keadaan berpakaian seperti itu, kebanyakan bidang kuasa mempunyai undang-undang untuk "menjaga ketertiban sosial", yang digambarkan sebagai kebogelan awam, pendedahan tidak senonoh, sebagai penghinaan terhadap moral masyarakat, gangguan orang ramai, selain yang lain.

Sejarah

Apa keadaan pakaian yang tidak sesuai dalam konteks tertentu bergantung pada standard kesopanan masyarakat di mana pendedahan berlaku. Piawaian ini berbeza dari semasa ke semasa dan boleh berbeza dari standard yang sangat ketat kesopanan di tempat-tempat seperti Afghanistan dan Arab Saudi, yang memerlukan sebahagian besar badan ditutupi, kepada masyarakat suku seperti Pirahã atau Mursi di mana aurat penuh adalah kebiasaan.[2] Umumnya tidak ada implikasi bahawa keadaan pakaian yang ditentang adalah bersifat seksual; dan jika tuduhan seperti itu dibuat, tindakan tersebut secara umum akan digambarkan sebagai "tidak senonoh kasar".

Piawaian kesopanan telah berubah dari masa ke masa. Semasa Zaman Victoria, contohnya, pendedahan pada kaki wanita, dan pada tahap tertentu lengan, dianggap tidak senonoh di sebagian besar Dunia Barat. Rambut kadang-kadang diwajibkan untuk ditutupi dalam keadaan formal seperti topi atau bonet. Pada akhir tahun 1930-an - dan pada tahap tertentu, tahun 1950-an - kedua-dua wanita dan lelaki dijangka mandi atau berenang di tempat awam dengan memakai pakaian mandi yang menutupi bahagian atas pinggang. Seorang wanita dewasa yang mendedahkannya pusar juga dianggap tidak senonoh di bahagian Barat hingga tahun 1960-an dan 1970-an, dan bahkan pada akhir 1980-an. Nilai moral berubah secara drastik selama tahun 1990-an dan 2000-an, yang seterusnya mengubah kriteria untuk pendedahan tidak senonoh. Pendedahan orang ramai di pusar telah diterima selama tahun 1990-an, seperti di pantai, sedangkan pada tahun 2000-an, pantat dapat terdedah ketika memakai tali pinggang. Selama bertahun-tahun, bagaimanapun, adalah perkara biasa bagi wanita untuk pergi ke tempat terbuka di pantai awam di seluruh Eropah dan Amerika Selatan dan bahkan di beberapa bahagian di Amerika Syarikat.[3] Sepanjang dekad terakhir (2010 hingga 2020) jumlah wanita yang pergi ke telanjang kaki di pantai telah menurun tajam. Ini sering dijelaskan oleh peningkatan populariti telefon pintar, digabungkan dengan laman web di mana lelaki mengintip berkongsi gambar (sebahagian) wanita telanjang.

Simbolisme

Walaupun fenomena itu dikenali sebagai berkelip, melibatkan seorang wanita yang mendedahkan puting telanjang dengan tiba-tiba menarik bajunya dan coli, mungkin bebas dari motif atau niat seksual, namun demikian adalah pendedahan umum dan oleh itu ditentukan oleh undang-undang di banyak negeri di Amerika Syarikat sebagai tingkah laku jenayah yang dilarang.[4]

Penyusuan susu ibu

Penyusuan susu ibu di khalayak ramai tidak merupakan pendedahan tidak senonoh di bawah undang-undang Amerika Syarikat, Kanada, Australia, atau Scotland.[5] Di Amerika Syarikat, kerajaan Persekutuan dan semua 50 negeri[6] telah menggubal undang-undang yang secara khusus melindungi ibu menyusu daripada gangguan oleh orang lain. Perundangan berkisar dari hanya mengecualikan penyusuan susu ibu dari undang-undang mengenai pendedahan tidak senonoh, hingga perlindungan penuh hak hak untuk menyusu.[7]

Pakaian awam

Pakaian umum bervariasi menurut negara dan mungkin diatur oleh undang-undang. Bahagian badan apa yang mesti dilindungi berbeza mengikut kawasan. Walaupun alat kelamin biasanya dijangkiti di khalayak ramai di hampir semua masyarakat, ketika datang ke bahagian tubuh yang lain seperti payudara wanita, bahagian tengah, kaki atau bahu, norma berbeza-beza. Sebagai contoh, dalam beberapa budaya Afrika, paha, bukan payudara, mesti dilindungi.[8] Di sesetengah masyarakat, rambut kepala, terutama wanita, mesti ditutup, biasanya dengan selendang. Sebilangan besar budaya menerima bahawa wajah boleh dan mesti dilihat, tetapi beberapa budaya (terutama di Timur Tengah) menghendaki wajah wanita ditutup di bawah a burqa. Dalam masyarakat konservatif, tampil di tempat awam dengan pakaian yang dianggap 'tidak senonoh' adalah haram.[9][10][11] Di banyak negara terdapat pengecualian terhadap peraturan umum (sosial atau undang-undang) mengenai pakaian. Sebagai contoh, negara yang secara amnya melarang kebogelan penuh boleh membenarkannya di tempat yang ditentukan, seperti pantai bogel, atau semasa pelbagai acara sosial seperti festival atau tunjuk perasaan bogel.

Kesopanan awam yang keterlaluan

Kesopanan awam yang keterlaluan ialah kesalahan undang-undang biasa dalam England dan Wales[12] dan Hong Kong. Ia boleh dikenakan hukuman penjara tanpa had dan / atau denda tanpa had.[12]

Contoh pertama kesalahan tersebut adalah Kes Sedley (1675) Aneh 168, 1 Sid 168 - Sir Charles Sedley diadili kerana membuang air kecil pada orang ramai dari balkoni kedai Oxford Kate di taman Covent.[13]

Moden kes undang-undang telah menetapkan dua elemen yang mesti dipenuhi agar kesalahan itu dilakukan:[14][15]

 1. perbuatan itu mempunyai sifat cabul sehingga menimbulkan kemarahan orang awam; elemen ini merupakan sifat perbuatan itu, yang harus dibuktikan sebelum kesalahan itu dapat dibuktikan, dan
 2. perbuatan itu berlaku di tempat awam dan mesti dapat dilihat oleh dua orang atau lebih yang sebenarnya hadir, walaupun mereka sebenarnya tidak melihatnya.

Kesalahan itu kini diadili sekitar 400-500 kali setahun di England dan Wales.[14][16]

Eropah

Sikap terhadap ketelanjangan berbeza mengikut negara dan umumnya paling santai Skandinavia, di mana alat kelamin dan payudara biasanya tidak dianggap tidak senonoh atau cabul. Oleh itu, undang-undang dan pandangan masyarakat mengenai ketelanjangan awam secara amnya santai.[17] Di Finland, sangat biasa bagi pelanggan untuk mandi telanjang dalam keadaan panas terik sauna.

Di dalam Belanda, kebogelan awam dibenarkan di laman web yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa tempatan dan "tempat lain yang sesuai".[rujukan diperlukan] Di pantai berbogel, di sauna unisex dan di ruang ganti kolam renang, pakaian berpakaian separa disukai dan norma sosial adalah menanggalkan pakaian.

Dalam Barcelona, kebogelan awam adalah hak yang diakui. Namun, pada 30 April 2011, Majlis Bandaraya Barcelona memilih undang-undang kecil yang melarang berjalan "telanjang atau hampir telanjang di ruang awam" dan mengehadkan pemakaian kostum mandi ke kolam renang, pantai, jalan-jalan bersebelahan dan jalan-jalan di tepi laut.[18][petikan penuh diperlukan]

Negara lain, seperti UK, Ireland atau Poland,[19] lebih konservatif.

United Kingdom

Perundangan mengenai ketelanjangan awam berbeza di antara negara-negara Inggeris. Ketelanjangan awam di England dan Wales tidak sah; penggunaan istilah "pendedahan tidak senonoh" bermula dari undang-undang jenayah yang lebih awal.

England dan Wales

Di sini pada abad ke-19 dan ke-20, pendedahan tidak senonoh diadili di bawah seksyen 28 Akta Fasal Polis Bandar 1847[20] atau bahagian 4 dari Akta Vagrancy 1824. Yang terakhir memuat peruntukan untuk penuntutan:

setiap orang dengan sengaja membuka secara terang-terangan, cabul, dan secara terang-terangan mendedahkan orangnya di mana-mana jalan, jalan raya, atau lebuh raya awam, atau pada pandangannya, atau di mana-mana tempat awam, dengan niat untuk menghina mana-mana wanita ...

Peruntukan ini dimansuhkan oleh seksyen 66 dari Akta Kesalahan Seksual 2003 yang menggantikan kesalahan "pendedahan tidak senonoh" dan kesalahan seksual lain dengan kesalahan yang lebih spesifik dan eksplisit, dedahan.[21]Ia ditakrifkan sebagai

Seseorang melakukan kesalahan sekiranya—

 1. dia dengan sengaja memaparkan kemaluannya, dan
 2. dia bermaksud bahawa seseorang akan melihat mereka dan menyebabkan kecemasan atau kesusahan.[22]

Hukuman maksimum adalah penjara dua tahun, sangat jarang kerana kebanyakan kes diselesaikan dengan denda atau melalui khidmat masyarakat.[22][23] Sekiranya dijatuhkan hukuman penjara atau a pesanan masyarakat melebihi 12 bulan banduan seperti itu (pesalah) - atau jika orang yang mereka dedahkan berumur di bawah 18 tahun - mereka mesti hadir dan menandatangani Daftar Pelanggar Ganas dan Seks.[24]

Pada masa lalu kebogelan awam di England dan Wales juga dapat dihukum sebagai "tingkah laku tidak teratur" di bawah Akta Ketenteraman Awam 1986, bahagian 4A dan 5.[25] Walau bagaimanapun, undang-undang itu diperjelaskan pada musim bunga 2018 dan bahagian-bahagian tersebut tidak lagi dianggap berlaku untuk kebogelan awam yang sederhana. Panduan dari Perkhidmatan Pendakwaan Mahkota[26] dan juga Kolej Policing[27] tidak mengesyorkan pendakwaan untuk kebogelan awam jika tidak ada maksud tersirat untuk menimbulkan kerisauan (atau kesusahan). Niat dapat disimpulkan oleh bukti keterbadan; lihat Niat dalam undang-undang Inggeris.

Scotland

Di bawah Undang-undang Scots, "tingkah laku tidak senonoh" di tempat awam, seperti mendedahkan alat kelamin atau melakukan aktiviti seksual, boleh menjadi kesalahan undang-undang sikap tidak senonoh awam.[28] Stephen Gough, seorang lelaki yang dikenali sebagai "Naked Rambler" yang berjalan di seluruh Britain dengan hanya memakai kasut, ditangkap berkali-kali di Scotland. Dia disabitkan dengan kesalahan undang-undang biasa melanggar keamanan dan menghabiskan masa di penjara untuk penghinaan mahkamah kerana enggan memakai pakaian semasa di mahkamah.[29]

Ireland Utara

The Perintah Kesalahan Seksual (Ireland Utara) 2008 menjadikan undang-undang mengenai pendedahan tidak senonoh di Ireland Utara sejajar dengan undang-undang di England dan Wales.[30]

Amerika Syarikat

Dibiarkan: Di New York City, ketenangan di khalayak ramai dibenarkan.[31] Gambar menunjukkan wanita bertelanjang dada pada hari hujan di Dyke Mac, New York, 2013. Kanan: Beberapa peraturan di AS tidak membenarkan pendedahan puting wanita secara terbuka.[32] Foto menunjukkan seorang wanita di pantai A.S. dengan putingnya ditutup pastri, agar mematuhi peraturan tempatan.

Undang-undang yang mengatur pendedahan tidak senonoh di Amerika Syarikat berbeza-beza menurut lokasi. Di kebanyakan negeri kebogelan awam adalah haram. Walau bagaimanapun, di beberapa negeri hanya haram jika disertai dengan niat untuk mengejutkan, membangkitkan atau menyinggung perasaan orang lain. Beberapa negeri membenarkan pemerintah tempatan menetapkan standard tempatan. Sebilangan besar negeri dikecualikan penyusuan susu ibu ibu dari pendakwaan.

Kanada

Di Kanada, s.173 dari Kod jenayah[33] melarang "perbuatan tidak senonoh".[34] Tidak ada definisi undang-undang dalam Kod tentang apa yang merupakan tindakan tidak senonoh, selain daripada pendedahan alat kelamin dan / atau puting wanita untuk tujuan seksual kepada sesiapa yang berumur di bawah 16 tahun. Oleh itu, keputusan mengenai keadaan pakaian dalam yang "tidak senonoh", dan oleh itu tidak sah, diserahkan kepada hakim. Hakim berpendapat, sebagai contoh, bahawa berjemur bogel tidak tidak senonoh.[35] Juga, membelai juga tidak dianggap tidak senonoh.[36][37] Seksyen 174 melarang kebogelan jika menyinggung perasaan "terhadap kesopanan atau ketertiban umum" dan memandangkan orang ramai. Mahkamah mendapati bahawa renang telanjang tidak menyinggung perasaan di bawah definisi ini.[38]

Ketiadaan juga bukan tindakan tidak senonoh di bawah s.173. Pada tahun 1991, Gwen Jacob ditangkap kerana berjalan di jalan di Guelph, Ontario sambil bertelanjang kaki. Dia dibebaskan pada tahun 1996 oleh Mahkamah Rayuan Ontario dengan alasan bahawa perbuatan bertelanjang dada itu sendiri bukan merupakan perbuatan seksual atau tidak senonoh.[39] Kes tersebut telah disebut dalam kes-kes berikutnya dengan anggapan bahawa tindakan kebogelan awam semata-mata bukan seksual atau tidak senonoh atau pelanggaran.[40] Sejak itu adalah sah bagi seorang wanita untuk berjalan kaki di tempat terbuka di mana sahaja di Ontario, Kanada.[41]

Australia

Penunjuk perasaan berkumpul di luar sebuah mahkamah untuk memprotes penangkapan Simon Oosterman (dua dari kiri), penganjur WNBR 13 Februari 2005 Auckland.

Di Australia, ia adalah ringkasan atau penjenayah kesalahan dalam beberapa Negeri dan Wilayah untuk mendedahkan alat kelamin seseorang (juga disebut sebagai - 'orangnya')[42] di tempat awam atau memandangkan tempat awam. Di beberapa bidang kuasa, pendedahan alat kelamin sahaja tidak menjadi kesalahan melainkan disertai dengan perbuatan tidak senonoh, tingkah laku tidak senonoh, tingkah laku tidak senonoh, kekaburan, niat untuk menimbulkan kesalahan atau niat yang disengajakan. Undang-undang yang berlaku berbeza di setiap bidang kuasa dan di beberapa bidang kuasa kesalahan pendedahan tidak senonoh tidak berlaku.[rujukan diperlukan]

Penalti berbeza antara bidang kuasa dan diringkaskan di bawah. Keadaan tertentu Akta, adalah seperti berikut:

 • Wilayah Ibu Kota Australia - Akta Jenayah 1900, seksyen 393 - 'pendedahan tidak senonoh' - hukuman 12 bulan. Di bawah Akta Kebogelan 1976, menteri yang bertanggungjawab boleh mengisytiharkan kawasan awam di mana kebogelan awam dibenarkan.[43][44]
 • New South Wales - Ringkasan Akta Kesalahan 1988, bahagian 5 - 'pendedahan yang disengaja dan cabul' - hukuman enam bulan.[45]
 • Wilayah Utara - Ringkasan Akta Kesalahan, seksyen 50 - 'pendedahan tidak senonoh' - hukuman 6 bulan.[46]
 • Australia Selatan - Ringkasan Akta Kesalahan 1953, seksyen 23 - 'Tingkah laku tidak senonoh dan tidak senonoh' - hukuman masing-masing tiga bulan dan enam bulan.[47]
 • Queensland - Ringkasan Akta Kesalahan 2005 No. 4, seksyen 9 - 'pendedahan yang disengajakan' - hukuman 12 bulan.[48]
 • Tasmania - Akta Kesalahan Polis 1935, seksyen 21 - 'Tingkah laku terlarang' - hukuman 12 bulan.[49] Akta Kesalahan Polis 1935, seksyen 14 - 'Kesopanan awam' - satu unit penalti.[50]
 • Victoria - Ringkasan Akta Kesalahan 1966, seksyen 19 - 'pendedahan sengaja dan cabul' - hukuman dua tahun.[51] Di bawah Akta Kebogelan (Kawasan Yang Ditetapkan) 1983[52] menteri yang bertanggungjawab boleh mengisytiharkan kawasan awam di mana kebogelan awam dibenarkan.
 • Australia Barat - Kod jenayah, seksyen 203 - 'Perbuatan tidak senonoh di depan umum' - hukuman jenayah dua tahun. Ringkasan hukuman sabit kesalahan: 9 bulan dan denda $ 9,000.[53]

Definisi orang

Undang-undang di New South Wales, Wilayah Ibu Kota Australia dan Wilayah Utara menggunakan istilah "orang", sementara di Negeri lain pendedahan merujuk kepada kawasan kemaluan. Telah diperhatikan bahawa istilah seperti "mengekspos seseorang" berkaitan dengan United Kingdom Akta Wangian 1824 dan Evans v Ewels (1972)[54] di mana dikatakan bahawa perkataan "orang" adalah sinonim lemah lembut untuk "zakar" atau "vulva". Namun, telah dinyatakan bahawa kata "orang" dalam s5 dari (NSW) Ringkasan Akta Kesalahan tidak terhad kepada "zakar" atau "vulva". Contohnya, di R v Mata (1997) pesalah itu dilihat melancap di taman depannya dan didakwa melakukan pendedahan lucah di bawah Akta NSW.[42][45] Hakim menyatakan, obiter dicta, itu

Bagi lelaki dan wanita, bahagian badan yang dapat digunakan untuk tujuan pendedahan cabul adalah terhad. Konsep kekaburan dan pendedahan dalam arti praktikal menyekat kemungkinan operasi peruntukan tersebut. Terdapat pertanyaan mengenai apakah ada batasan lebih lanjut yang dapat dijumpai dalam kata "orang". The Peguambela Mahkota telah mengemukakan bahawa mungkin terdapat keadaan di mana pendedahan payudara wanita dapat dianggap sebagai cabul, dan tidak sukar untuk membayangkan keadaan di mana pendedahan pantat seseorang boleh menjadi cabul.[42]

New Zealand

Di New Zealand, pendedahan tidak senonoh dianggap di mana seseorang "dengan sengaja dan cabul mengekspos bahagian kemaluannya".[55] Jika tidak, tidak ada undang-undang khusus yang melarang kebogelan di tempat awam, walaupun bayaran yang lebih rendah mungkin dikenakan bergantung pada tingkah laku individu yang dimaksudkan.

Mahkamah Tinggi New Zealand menjatuhkan hukuman terhadap tingkah laku yang tidak teratur untuk kebogelan di jalanan, kerana itu bukan tempat di mana kebogelan diketahui berlaku atau biasa. Bersikap telanjang di jalan raya kemungkinan akan dikenakan denda kecil jika ada aduan terhadap orang tersebut, atau jika orang tersebut mengabaikan permintaan polis untuk menutup diri. Tidak diadili kerana kebogelan di pantai umum, atau di mana-mana tempat yang mungkin dijangkiti kebogelan, sangat tidak mungkin.[56][57][58]

Arab Saudi

Wanita di Arab Saudi dikehendaki memakai jubah dan tudung ketika di khalayak ramai[59] walaupun Putera Mahkota Mohammed bin Salman telah mengatakan bahawa ia tidak diperlukan. Pada bulan September 2019, Arab Saudi mengeluarkan undang-undang kesopanan awam mengenal pasti peraturan yang berkaitan dengan kesopanan masyarakat yang harus dipatuhi oleh warganegara dan pelancong dengan mematuhi undang-undang Saudi.[60]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "Pendedahan tidak senonoh". Kamus Merriam-Webster's Collegiate (Edisi kesepuluh.) Merriam-Webster. 2001. hlm. 589. ISBN 0-87779-713-7.
 2. ^ "Kesahan Nudisme di Tempat Umum?". politik.stackexchange.com. Diperoleh 2 Mac 2018.
 3. ^ "Di sinilah sah bagi wanita untuk bertanding di A.S." Masa. Diperoleh 2 Mac 2018.
 4. ^ "Kod jenayah". Indeks Topikal: Statuta Negeri 2. Sekolah Undang-undang Universiti Cornell. 14 April 2008. Diperoleh 14 September 2010.
 5. ^ "Akta Penyusuan Dsb. (Scotland) 2005 atau di tempat lain di UK berikutan [Akta Kesetaraan 2010] yang memberi hak ibu menyusu untuk memberi makan bayi di tempat awam atau perniagaan seperti kafe". Diperoleh 22 Mei 2007.
 6. ^ Sonja Haller (25 Julai 2018). "Akhirnya! Pada tahun 2018 adalah sah untuk menyusui secara terbuka di semua 50 negeri". USA Hari Ini.
 7. ^ Samakow, Jessica (1 Ogos 2014). "Inilah Semua Negara Di Mana Hukum Menyusui Di Tempat Umum". Huffington Post. Diperoleh 2 Mac 2018.
 8. ^ Tom Holloway (15 Mei 2003). "Ahli Parlimen mempertahankan payudara Swazi". Berita BBC.
 9. ^ "Penata pakaian langka Nigeria ditangkap". Berita BBC. 27 Julai 2007.
 10. ^ "Pertanyaan mengenai pakaian penyampai TV Saudi". Berita BBC. 27 Jun 2018.
 11. ^ Frances Harrison (27 April 2007). "Tindakan keras di Iran atas kod pakaian". Berita BBC.
 12. ^ a b Hukum Halsbury England Edisi ke-5, jilid 26, perenggan 717
 13. ^ R v Hamilton [2007] Jenayah EWCA 2062 pada para. 18
 14. ^ a b "Penyederhanaan Undang-Undang Jenayah: Gangguan Umum dan Kesopanan Umum yang Keterlaluan (Kertas Perundingan No. 193)" (PDF). Suruhanjaya Undang-Undang. Diarkibkan daripada asal (PDF) pada 2 Jun 2011. Diperoleh 14 Julai 2011.
 15. ^ [2007] EWCA Crim 2062, [2008] QB 224 para 21 (CA)
 16. ^ Kesalahan Undang-Undang Umum yang Dikenakan dan Menjangkau Perbicaraan Pertama di Mahkamah Majistret, Perkhidmatan Pendakwaan Mahkota
 17. ^ Einhorn, Eric S .; Logue, John (2003). Negara Berkebajikan Moden: Politik dan Dasar Skandinavia di Zaman Global. Oxford: Harcourt. hlm. 309. ISBN 0-275-95044-1.
 18. ^ APNEL
 19. ^ "Model didenda kerana berjemur dengan topless; rayuan Ombudsman dipertimbangkan". Berita ABS-CBN. AFP. 8 November 2008.
 20. ^ "Akta Fasal Polis Bandar 1847 (sebagaimana yang berlaku)" (PDF). Perundangan.Gov.Uk. Diperoleh 19 Mei 2018.
 21. ^ Cox, David J .; Stevenson, Kim; Harris, Candida; Rowbotham, Judith (2015). Kegelisahan Awam di England 1857-1960: 'Kejahatan yang Serius dan Berkembang'. Penerokaan SOLON dalam Sejarah Jenayah dan Keadilan Jenayah. Jilid 6. Routledge. hlm. 144. ISBN 9781317573838.
 22. ^ a b Perundangan.gov.uk. "Akta Kesalahan Seksual 2003". Diperoleh 14 September 2010.
 23. ^ "Akta Persamaan 2010". perundangan.gov.uk. Arkib Negara. Diperoleh 9 Februari 2017.
 24. ^ Dan Bunting (7 April 2015). "Daftar Pesalah Seks". Blog Undang-undang Jenayah UK.
 25. ^ "Kebebasan bersuara - telanjang di tempat awam". Blog Hak Asasi Manusia UK. 31 Oktober 2013.
 26. ^ "Ketelanjangan di khalayak ramai - Panduan menangani kes Naturisme". Perkhidmatan Pendakwaan Mahkota.
 27. ^ "Nota taklimat: Nasihat ketelanjangan awam dan bantuan keputusan" (PDF). Kolej Policing.
 28. ^ "Kesopanan awam". Kesihatan Seksual Scotland. 4 Februari 2013.
 29. ^ "Rambler telanjang melupakan semua ketika dia berjalan bebas dari penjara". Telegraf Harian. 18 Julai 2012. Diperoleh 10 Julai 2019.
 30. ^ "Perintah Kesalahan Seksual (Ireland Utara) 2008". Perkara 70, Pesanan daripada 2008. perundangan.gov.uk.
 31. ^ Goodman, J. David (15 Mei 2013). "Lihat Wanita Bertudung? Baru Bergerak, Polis Dikatakan". Diperoleh 25 Ogos 2013.
 32. ^ Bonaguro, Alison (10 Julai 2015). "Mengapa Puting Wanita Dilarang di khalayak ramai dan di Instagram, tetapi Puting Lelaki Tidak?". Kesihatan lelaki. Diperoleh 25 September 2017.
 33. ^ "Kanun Jenayah Kanada, 1985, Bahagian V, Kesalahan Seksual". Efc.ca. Diperoleh 14 Mac 2013.
 34. ^ Bahagian 173 (1) (a) Kanun Jenayah memperuntukkan, sebahagiannya - Perbuatan tidak senonoh - 173. (1) Setiap orang yang dengan sengaja melakukan perbuatan tidak senonoh (a) di tempat awam di hadapan satu atau lebih orang .. . bersalah atas kesalahan yang boleh dihukum jika sabit kesalahan.
 35. ^ R. lwn Beaupré, 1971, Mahkamah Agung British Columbia. Diadakan: "ungkapan 'tindakan tidak senonoh' menunjukkan sesuatu yang lebih aktif, dengan kekacauan moral yang lebih besar daripada keadaan hanya telanjang di tempat awam."
 36. ^ R v Springer, 1975, Mahkamah Daerah Saskatchewan
 37. ^ R v Niman, 1974, Mahkamah Wilayah Ontario
 38. ^ R. lwn Benolkin, 1977, Mahkamah Saskatchewan Bangku Ratu. Didapati bahawa "Tidak boleh menjadi kesalahan untuk berenang di bogel di tempat yang sunyi di Kanada pada musim panas. Itu adalah sebahagian daripada keseronokan musim panas di Kanada, terutama bagi lelaki muda. Sekiranya seseorang datang tanpa diduga atau jika perenang salah menilai kesunyian tempat perbuatan itu secara tiba-tiba tidak boleh menjadi jenayah. "
 39. ^ "Penghakiman C12668, R. vs. Jacob". Mahkamah Rayuan Wilayah Ontario. 9 Disember 1996. Diperoleh 16 Februari 2009. Jurnal Cite memerlukan | jurnal = (menolong)
 40. ^ Daerah Maple Ridge lwn Meyer, 2000 BCSC 902 (CanLII). Lihat esp. para [49] dan [55].
 41. ^ Amy Dempsey (28 Ogos 2010). "Topless di Guelph: Ini bermula sebagai acara pemalu". Bintang Toronto. Sudah hampir 20 tahun sejak Gwen Jacob melakukan percobaan topless untuk membuat sejarah melalui pusat bandar Guelph. Sudah 15 tahun sejak tuduhan terhadapnya dibatalkan dalam kes yang memberi wanita Ontarian hak hukum untuk bertelanjang dada di depan umum - hak yang sebelumnya eksklusif untuk lelaki.
 42. ^ a b c R v Mata [1997] NSWSC 452 (1 Oktober 1997), Mahkamah Rayuan Jenayah (NSW, Australia).
 43. ^ Akta Jenayah 1900 (AKTA) s 393 Pendedahan tidak senonoh.
 44. ^ Akta Kebogelan 1976 (AKTA).
 45. ^ a b Ringkasan Akta Kesalahan 1988 (NSW) s 5 Pendedahan lucah.
 46. ^ Ringkasan Akta Kesalahan (NT) s 50 Denda kerana pendedahan tidak senonoh orang itu.
 47. ^ Ringkasan Akta Kesalahan 1953 (SA) s 23 Kelakuan tidak senonoh dan tidak senonoh.
 48. ^ Ringkasan Akta Kesalahan 2005 (Qld) s 9 Pendedahan yang disengajakan.
 49. ^ Akta Kesalahan Polis 1935 (Tugas) s 21 Kelakuan yang dilarang.
 50. ^ Akta Kesalahan Polis 1935 (Tugas) s 14 Kesopanan awam.
 51. ^ Ringkasan Akta Kesalahan 1966 (Vic) s 19 Pendedahan yang disengajakan dan cabul.
 52. ^ Akta Ketelanjangan (Kawasan Yang Ditetapkan) 1983 (Vic)
 53. ^ Kod jenayah (WA) seksyen 203.
 54. ^ Evans v Ewels [1972] 1 WLR 671.
 55. ^ http://www.legislation.govt.nz/act/public/1981/0113/latest/DLM53587.html
 56. ^ "Ketelanjangan di khalayak ramai - Aspek Undang-undang". www.freebeaches.org.nz. Diperoleh 11 Januari 2019.
 57. ^ "Kebogelan tidak semestinya satu kesalahan". Barang. Diperoleh 11 Januari 2019.
 58. ^ "Pertempuran untuk pantai: Nudists bertembung dengan pengunjung pantai Papamoa". NZ Herald. 25 Mac 2017. ISSN 1170-0777. Diperoleh 11 Januari 2019.
 59. ^ "Wanita Saudi yang ditangkap kerana memakai rok dibebaskan tanpa tuduhan". Penjaga. Reuters. 20 Julai 2017.
 60. ^ "Arab Saudi mengeluarkan garis panduan tingkah laku awam". Berita Arab. 28 September 2019. Diperoleh 29 September 2019.

Pin
Send
Share
Send