Perkahwinan Iceland - Icelandic weddings - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perkahwinan Iceland hari ini masih mengamati beberapa adat tradisional, seperti tempat duduk mengikut jantina dan meja tinggi.

Di Iceland, tempat tinggal bersama pasangan tanpa perkahwinan rasmi tidak membawa stigma seperti di tempat lain. Tidak jarang orang berkahwin setelah menjalin hubungan bersama selama bertahun-tahun, bahkan beberapa dekad.

Tradisi lama

Perayaan perkahwinan akan dimulakan selama beberapa hari, bergantung pada status dan kekayaan keluarga masing-masing. Di dalam Sagas Islandia majlis perkahwinan adalah fungsi penting di mana perjanjian, rakan dan musuh dibuat.

Perkahwinan moden

Majlis

Perkahwinan moden biasanya terdiri daripada upacara 30-45 minit, yang biasanya diadakan di gereja tetapi perkahwinan luar telah mendapat populariti dan dapat diadakan di mana lokasi yang sesuai dijumpai. Pejabat majistret pada amnya mempunyai ruang yang sangat sedikit untuk tetamu tetapi ada yang melakukan upacara di lokasi yang dipilih oleh pasangan.

Jemputan biasanya dihantar oleh pasangan itu sendiri tetapi adalah kebiasaan bagi ibu bapa pasangan untuk menghantar jemputan bersama.

Secara tradisional lelaki duduk di pengantin lelaki sisi sementara wanita duduk di pengantin perempuan sisi. Bapa pengantin lelaki menyertai anaknya di mezbah dan mereka menyambut semua orang yang masuk dengan busur curt. Para ibu menyapa pengunjung ketika mereka memasuki gereja itu sendiri di ruang legar. Setelah para ibu mengambil tempat duduk, para tetamu mengetahui bahawa pengantin perempuan telah tiba, dia dipimpin oleh ayahnya ke mezbah di mana mereka mengambil tempat duduk di sebelah pengantin perempuan.

3-5 lagu dipersembahkan oleh artis (mungkin a koir) semasa upacara. Setelah cincin dilekatkan pada jari dan pasangan menyatakan lelaki dan isteri, pengantin perempuan kembali ke tempat duduknya dan pengantin lelaki dan bapa pengantin perempuan menukar tempat duduk mereka.

Sebaik sahaja upacara selesai, pasangan akan menuju ke lorong, diikuti oleh ayah mereka yang mengambil isteri mereka sendiri dari depan. Para tetamu kemudian mengemukakan pesanan dalam keadaan duduk, dengan yang berada di depan mengemukakan terlebih dahulu dan kemudian barisan seterusnya dan seterusnya, pasangan biasanya berjalan beriringan.

Sejurus selepas upacara itu, pengantin lelaki dan pengantin lelaki biasanya pergi selama satu jam atau lebih untuk menjalani sesi bergambar. Sementara itu, para tetamu yang dijemput datang ke lokasi penerimaan tetamu dan meletakkan hadiah mereka di atas meja yang ditentukan. Hadiah tidak dibuka sehingga keesokan harinya. Penerimaan biasanya merupakan urusan sepanjang malam dengan makanan, muzik dan tarian tetapi sebagai alternatif penerimaan boleh menjadi lebih pendek dengan persembahan kopi dan kek.

Majlis resepsi

Setelah pengantin baru tiba, roti bakar kehormat dibuat sebelum makan malam bermula. Sejurus selepas makan malam diadakan beberapa ucapan. Pengantin lelaki bersama-sama memotong kek perkahwinan (biasanya pelbagai peringkat).

Sekali kek dan kopi telah dihidangkan tarian pengantin baru tarian pertama bersama, secara tradisional pengantin waltz. Selepas tarian pertama mereka disertai oleh ibu bapa mereka dan saudara terdekat dan kemudian tetamu lain di lantai tarian.

Pengantin perempuan melemparkannya sejambak atas bahunya kepada wanita yang belum berkahwin; wanita yang menangkapnya, takhayul memilikinya, akan menjadi yang seterusnya untuk berkahwin. Proses ini diulangi untuk lelaki yang belum berkahwin dengan pengantin lelaki melemparkan pakaian pengantin perempuan untuk tujuan yang sama.

Rujukan

  • Jenny M. Jochens, "Gereja dan Seksualiti di Zaman Pertengahan Iceland," Jurnal Sejarah Zaman Pertengahan. (1980)

Pin
Send
Share
Send