Pesta taufan - Hurricane party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A pesta taufan adalah acara sosial yang diadakan oleh orang-orang di pesisir Amerika Syarikat yang tinggal di lorong taufan antara Maine dan Texas dan biasa di Tenggara.[1] Acara ini diadakan pada waktu a taufan.[1] Walau bagaimanapun, para tetamu biasanya dibenarkan tinggal bersama tuan rumah selama 3-5 hari (jika cuaca membenarkan) dan tetamu, sebagai gantinya, membawa bekalan taufan seperti radio, bekalan pertolongan cemas, makanan, dll.[1] Yang terkenal Pesta Badai Camille Hurricane tidak berlaku, tetapi 8 orang dari pangsapuri mati dan seluruh bangunan musnah.[2]

Latar belakang

Pesta taufan dibentuk oleh orang-orang yang tinggal di selatan kawasan taufan Amerika Syarikat, terutamanya di Florida. Acara diadakan oleh orang yang tidak dapat atau memilih untuk tidak melakukannya pindahkan semasa a amaran taufan, atau ketika tidak ada perintah evakuasi yang dikeluarkan. Tuan rumah juga mungkin kekurangan bekalan taufan, oleh itu mereka mengajak orang lain untuk tinggal bersama mereka untuk berkongsi bekalan dan syarikat. Walau bagaimanapun, acara-acara ini biasanya lebih berpusat pada orang-orang dan sosialiti acara tersebut, tetapi tidak semestinya dilakukan dengan pengalihan sebagai objektif.

Alasan lain untuk mengadakan pesta taufan adalah jangkaan bahawa perkhidmatan kuasa akan hilang selama berhari-hari atau bahkan berminggu-minggu. Hasilnya, kebanyakan barang yang mudah rosak, terutama daging beku, pasti akan terbuang selepas ribut. Untuk memanfaatkan barang-barang ini dengan baik, memanggang adalah aspek penting dari banyak pesta taufan, sebagai cara "membersihkan peti sejuk."

Persediaan dan adat parti

Pesta taufan dirancang untuk banyak individu untuk mengumpulkan sumber dengan harapan bahawa tidak akan ada elektrik dan tidak ada kedai atau restoran terbuka selama beberapa hari. Berikutan taufan, umumnya ada jam malam yang ditetapkan oleh polis setempat untuk mengurangkan penjarahan dan kejahatan ketika sumber daya sudah habis. Pesta taufan bermaksud bahawa orang tidak perlu risau untuk melakukan perjalanan ketika jalan raya dan pengangkutan akan dilalui. Pesta taufan sering bertujuan untuk menjalani makanan yang mudah rosak, dan dengan itu memanggang adalah aktiviti biasa kerana panggangan dapat digunakan tanpa mengira status utiliti elektrik.

Alkohol hampir selalu mendapat bekalan yang baik di pesta taufan, tetapi para tetamu dinasihatkan untuk mondar-mandir kerana pesta ini sering menjadi acara multi-hari.[rujukan diperlukan] Pegawai menasihatkan agar tidak minum alkohol kerana orang perlu berjaga-jaga semasa bencana.[3] Penyokong parti menggalakkan minum sebagai ubat bius.[rujukan diperlukan] Pesta taufan dimulakan dengan adanya ramalan yang boleh dipercayai dan komunikasi massa yang bertepatan dengan pemansuhan larangan.[4]

Rujukan budaya

Rujukan

  1. ^ a b c "Bagaimana Mengadakan Pesta Badai untuk Irene". Waktu Perniagaan Antarabangsa. 26 Ogos 2011.
  2. ^ "Pesta Badai". camille.passchristian.net. Diperoleh 2018-04-06.
  3. ^ "Minum di 'pesta taufan' idea yang buruk, pegawai Florida memberi amaran". Fox News. 2017-09-10. Diperoleh 2018-04-06.
  4. ^ Griggs, Hannah C (23 September 2019). "Ribut Akan Datang. Kirim Jemputan". Makan (laman web). Diperoleh 24 September 2019.
  5. ^ John Swenson (2012). New Atlantis: Pemuzik Pertempuran untuk Survival New Orleans. Akhbar Universiti Oxford. hlm. 49. ISBN 0199931712.

Pin
Send
Share
Send