Pesta rumah tangga - Housewarming party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pesta pemanasan rumah di Australia.
Belarus duit syiling Navasielle. Tradisi di Belarus adalah membiarkan kucing masuk ke rumah terlebih dahulu.

A pesta pemanasan rumah ialah pesta secara tradisional diadakan tidak lama setelah berpindah ke yang baru tempat tinggal. Ini adalah kesempatan bagi tuan rumah untuk mempersembahkan kediaman baru mereka kepada rakan mereka, setelah berpindah, dan untuk rakan memberi hadiah untuk melengkapkan rumah baru. Pesta pemanasan rumah secara amnya tidak rasmi.

Asal-usul

Istilah "pemanasan rumah" secara harfiah berasal dari tindakan pemanasan rumah baru, pada hari-hari sebelum pemanasan pusat. Setiap tetamu akan membawa kayu bakar, dan menyalakan api di semua perapian yang ada, yang menawarkan kayu bakar sebagai hadiah. Selain memanaskan rumah, ini juga dipercayai dapat mengusir roh jahat dengan mewujudkan suasana kehangatan yang melindungi. Rumah-rumah yang tidak berpenghuni dianggap sebagai sasaran semangat yang janggal, dan oleh itu digunakan untuk memerlukan tahap pembersihan tertentu sebelum sebuah rumah selamat diduduki oleh anak-anak.[1]Asalnya adalah dari abad pertengahan.

Di negara berbahasa Perancis

Joos Goemare [fr] perincian mengenai Le Christ chez Marthe et Marie, kira-kira 1600 — cangkuk cerobong digunakan.

Pesta pemanasan rumah dipanggil a pendaison de crémaillère, secara harfiah "menggantung cangkuk cerobong". Ungkapan itu berasal dari zaman pertengahan. Apabila pembinaan rumah itu selesai, adalah kebiasaan untuk mengundang semua orang yang mengambil bahagian di bangunannya untuk makan malam sebagai ucapan terima kasih. Makanan disiapkan dalam periuk besar, suhunya dikendalikan oleh cangkuk cerobong, yang dapat menyesuaikan periuk sehingga duduk lebih tinggi atau lebih rendah di atas perapian. Cangkuk ini merupakan perkara terakhir yang dipasang di rumah baru, menandakan permulaan makan terima kasih.

Variasi

Wilayah

 • Dalam India, upacara ini dikenali sebagai "Griha Pravesh" (गृह प्रवेश in Devanagari) atau புதுமனை புகு விழா / Pudemen Pugu vizha (Tamil) atau "Gruha Pravesam" "గృహప్రవేశం" (Telugu) atau "ಗೃಹ ಪ್ರವೇಶ" (Kannada), secara harfiah bermaksud "memasuki rumah baru" (untuk pertama kalinya). Di beberapa tempat, mereka membenarkan seekor lembu (binatang suci di kalangan orang Hindu) menjadi yang pertama memasuki rumah, sebagai bahagian pertama upacara. Majlis biasanya melibatkan Vastu Shaant (वास्तुशांत masuk Devanagari).
 • Dalam New Zealand, United Kingdom, dan lain-lain Negara-negara Komanwel, pesta rumah tangga juga dikenali sebagai pemanasan rata pesta, biasanya dalam keadaan hidup bersama yang melibatkan rakan sebaya.
 • Yang tradisional Orang Thai pemanasan rumah adalah ritual Buddha di mana para bhikkhu, keluarga, rakan, dan makanan semuanya memainkan peranan penting.[2]
 • Di dalam Amerika Syarikat Selatan, jenis pesta kuno, yang dikenali sebagai "Food Pounder", popular. Secara tradisional, setiap tetamu akan membawa pemilik rumah baru satu paun makanan seperti keju, tepung jagung, tepung, gula, atau makanan tambahan lain yang diperlukan untuk menyimpan pantri rumah baru. Pada zaman moden tradisi ini telah diperluas ke barang-barang dalam tin dan bahkan makanan segar, tetapi tuan rumah masih cenderung menerima makanan asas yang diperlukan untuk mendirikan dapur.[rujukan diperlukan]
 • Dalam Rusia dan bekas USSR negara, dipercayai bahawa kucing harus dibenarkan memasuki rumah baru terlebih dahulu; ini dikatakan membawa keberuntungan di rumah dan keluarga.[rujukan diperlukan]

Yang lain

 • Pesta pemanasan rumah boleh diadakan setelah selesai pengubahsuaian atau merombak semula.
 • Pesta pemanasan rumah boleh dipersembahkan sebagai "rumah terbuka" di mana orang bebas untuk datang dan pergi dalam jangka masa yang tetap pada hari tertentu.
 • Pemanasan rumah mungkin melibatkan potluck makan.
 • Sebilangan orang mengajak semua jiran baru mereka ke rumah tangga mereka. Ini membolehkan tuan rumah bertemu dengan komuniti baru mereka.
 • Di beberapa komuniti, jiran boleh membawa pesta pemanasan rumah kepada penduduk baru untuk menyambut mereka.

Rujukan

 1. ^ Weekley, Ernest (Januari 1967). Kamus Etimologi Bahasa Inggeris Moden: Dalam Dua Jilid - Ernest Weekley - Buku Google. ISBN 9780486218731. Diperoleh 2013-02-18.
 2. ^ "Upacara Pemanasan Rumah Thai - Biarawan, Keluarga, Rakan & Makanan» Kuil Makanan Thai ". Templeofthai.com. Diperoleh 2013-02-18.

Pin
Send
Share
Send