Pendaftaran bulan madu - Honeymoon registry

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A pendaftaran bulan madu adalah perkhidmatan, biasanya di Internet, yang membantu pasangan bertunang dan berkahwin dalam membiayai mereka bulan madu.

Sejarah

Pendaftaran bulan madu (juga dikenali sebagai "pendaftaran perjalanan" - pendaftaran untuk item yang berkaitan dengan perjalanan) bermula pada tahun 1990-an sebagai perkhidmatan tambahan yang disediakan oleh ejen pelancongan dan agensi. Sebahagiannya masih diatur dengan cara ini dan memerlukan pasangan pengantin menggunakan agensi pelancongan mereka untuk menempah bulan madu mereka. Pendaftaran bulan madu baru-baru ini tidak terlibat dengan perancangan dan tempahan bulan madu. Sebaliknya, mereka memberikan pasangan laman web yang dapat disesuaikan untuk berkongsi rancangan bulan madu mereka dengan orang lain dan menerima hadiah untuk bulan madu. Oleh kerana pilihan pendaftaran "bukan tradisional" seperti pendaftaran bulan madu menjadi lebih popular,[1][2][3][4][5] perkhidmatan pendaftaran besar telah menambahkan pilihan ini untuk melengkapkan tambang "tradisional" mereka.

Perkhidmatan pendaftaran bulan madu khas

Sebilangan besar daftar bulan madu membenarkan pasangan membuat dan menyesuaikan halaman web pendaftaran dengan gambar dan perincian perkahwinan dan bulan madu mereka yang akan datang. Tetamu perkahwinan dijemput untuk mengunjungi laman web pendaftaran supaya mereka dapat memberikan hadiah wang untuk merangkumi sebahagian daripada bulan madu atau aktiviti tertentu seperti yang diperincikan oleh pasangan.[6]

Sebagai contoh, pasangan mungkin menyenaraikan makan malam di restoran yang elegan, pelajaran selam skuba, atau sebahagian hotel dan tambang penerbangan. Aktiviti-aktiviti ini dipaparkan dalam format inventori yang teratur dan mesra pengguna di halaman pendaftaran mereka yang disesuaikan. Semasa tetamu perkahwinan melayari halaman pendaftaran, mereka dapat membuat hadiah, biasanya menggunakan kad kredit, dari mana-mana aktiviti yang disenaraikan atau memberikan hadiah wang am sejumlah besar menjelang bulan madu.

Ciri umum lain dari daftar bulan madu:

 • Sistem pesanan yang membolehkan pasangan pengantin menghantar e-mel pemberitahuan pendaftaran mereka kepada tetamu perkahwinan dan mencetak jemputan sisipan. Beberapa perkhidmatan menghantar surat jemputan kepada pasangan pengantin, tetapi biasanya mengenakan bayaran untuk melakukannya.
 • Penjejakan hadiah penuh untuk membantu pasangan membuat kad "Terima Kasih".
 • Penebusan hadiah biasanya melalui cek melalui pos, tetapi beberapa perkhidmatan menyediakan perkhidmatan kawat sebagai pilihan.

Etika

Seperti yang dinyatakan oleh Jurnal Wall Street pada bulan Mei 2008 ulasan perkhidmatan pendaftaran bulan madu yang popular:

"Bulan madu adalah hadiah yang sangat sesuai untuk diminta," kata Peter Post, presiden Emily Post Institute, sebuah kumpulan pemikir etika Burlington, Vt. "Tidak ada keberatan dari sudut etika." [7]

Faktor-faktor dalam mendaftar bulan madu dan aktiviti yang berkaitan

Faktor positif

 • Pasangan perkahwinan boleh mendaftar untuk hadiah yang mereka inginkan lebih dari sekadar objek fizikal.
 • Peningkatan dana yang tersedia untuk bulan madu dapat membuka aktiviti yang mungkin tidak mampu dimiliki oleh pasangan.
 • Proses pemberian hadiah dipermudahkan untuk tetamu perkahwinan.
 • Para tetamu mungkin merasakan hadiah mereka akan membantu memberikan kenangan sepanjang hayat. Ini mungkin lebih menarik bagi mereka daripada hadiah peralatan rumah tangga biasa.
 • Proses kad "Terima Kasih" mungkin dipermudahkan untuk pasangan pengantin.
 • Pendaftaran bulan madu sangat berharga bagi mereka yang menghargai pengalaman daripada harta benda.

Faktor negatif

 • Beberapa tetamu perkahwinan melihat pendaftaran bulan madu sebagai meminta wang. Ini mungkin dianggap tidak sopan oleh sesetengah orang. Banyak pasangan menggunakan pendaftaran bulan madu yang digabungkan dengan persembahan yang lebih "tradisional" yang menyenaraikan barang-barang ketara.
 • Banyak, tetapi tidak semua perkhidmatan pendaftaran bulan madu meletakkan semacam caj perkhidmatan pada dana yang terkumpul. Bayaran berbeza mengikut pembekal perkhidmatan, walaupun beberapa laman web mungkin menurunkan atau menghilangkan yuran jika sejumlah perjalanan ditempah melalui agensi yang berkaitan. Terdapat dua perkhidmatan yang menghilangkan caj perkhidmatan dengan membenarkan pasangan menerima wang tunai, cek atau PayPal pembayaran terus dari tetamu - satu dibiayai melalui iklan, yang lain dengan bayaran persediaan.

Rujukan

 1. ^ "Über-Registries," Majalah New York, Musim Panas 2007
 2. ^ "Pendaftaran Membantu Bayar Bulan Madu," NBC News (Saluran 11, Atlanta, Georgia), Jun 2007
 3. ^ ""Pembantu Bulan Madu, "Perjalanan Anggaran, Februari 2007". Diarkibkan daripada asal pada 2011-07-18. Diperoleh 2008-07-29.
 4. ^ "Pada Majlis Perkahwinan, Kecekapan vs Etiket," The New York Times, Ogos 2007
 5. ^ "Trend Alert," Washingtonian.com, Julai 2008
 6. ^ "Bagaimana pengantin lelaki dan pengantin lelaki mendaftar untuk berbulan madu?" Atlanta Journal-Constitution, 4 Ogos 2008
 7. ^ "Mendapatkan Tetamu Membayar Bulan Madu," The Wall Street Journal, Mei 2008

Pin
Send
Share
Send