Bulan madu - Honeymoon

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A bulan madu adalah percutian yang diambil oleh pengantin baru sejurus selepas mereka perkahwinan, untuk meraikan mereka perkahwinan. Hari ini, bulan madu sering dirayakan di destinasi yang dianggap eksotik atau romantis.

Sejarah

Pengantin baru berangkat ke bulan madu mereka menaiki a Talian Udara Trans-Kanada kapal terbang, Montreal, 1946
Perjalanan Pengantin di Hardanger oleh Adolph Tidemand dan Hans Gude, a romantik pandangan mengenai adat istiadat masyarakat Norway abad ke-19.

Dalam Budaya Barat dan sebilangan budaya negara-negara barat, kebiasaan pasangan pengantin baru bercuti bermula pada awal abad ke-19 Great Britain. Pasangan kelas atas akan melakukan "lawatan pengantin", kadang-kadang ditemani oleh rakan atau keluarga, untuk mengunjungi saudara-mara yang tidak dapat menghadiri perkahwinan.[1] Amalan ini segera menyebar ke benua Eropah dan dikenali di Perancis sebagai pelayaran à la façon anglaise (terjemahan: pelayaran gaya Inggeris), dari tahun 1820-an dan seterusnya.

Bulan madu dalam erti kata moden - pelayaran percutian murni yang dilakukan oleh pasangan itu - menjadi semakin meluas semasa Belle Époque,[2] sebagai salah satu contoh moden yang pertama pelancongan besar-besaran. Ini berlaku walaupun awalnya tidak disetujui oleh pendapat perubatan kontemporari (yang membimbangkan kesihatan wanita yang lemah) dan oleh savoir vivre buku panduan (yang merujuk kepada perhatian masyarakat terhadap apa yang dianggap sebagai permulaan seksual isteri). Destinasi bulan madu yang paling popular pada masa itu adalah Riviera Perancis dan Itali, terutamanya pusat peranginan pantai dan bandar romantis seperti Rom, Verona, dan Venice. Biasanya bulan madu akan bermula pada malam perkahwinan, dengan pasangan meninggalkan pertengahan penerimaan untuk menaiki kereta api atau kapal yang lewat. Namun, pada abad ke-21, banyak pasangan tidak akan berangkat sehingga 1-3 hari selepas upacara dan majlis resepsi.[rujukan diperlukan] Dalam Yahudi tradisi, bulan madu sering ditangguhkan selama tujuh hari untuk membolehkan tujuh malam pesta sekiranya lawatan ke rakan dan keluarga tidak dapat dimasukkan ke dalam perjalanan.

Etimologi

Bulan madu pada awalnya adalah masa selepas perkahwinan, "dicirikan oleh cinta dan kebahagiaan", seperti yang dibuktikan sejak tahun 1546.[3] Perkataan itu mungkin merujuk kepada "idea bahawa bulan pertama perkahwinan adalah yang paling manis".[4]

Menurut versi Kamus Bahasa Inggeris Oxford yang berbeza:

Bulan pertama setelah berkahwin, apabila tidak ada yang lain kelembutan dan keseronokan (Samuel Johnson); pada asalnya tidak merujuk pada tempoh sebulan, tetapi membandingkan saling kasih sayang orang yang baru berkahwin dengan bulan yang berubah yang tidak lama lagi penuh daripada mulai berkurang; sekarang, biasanya, percutian dihabiskan bersama oleh pasangan yang baru berkahwin, sebelum menetap di rumah.

Hari ini, bulan madu mempunyai makna positif, tetapi pada asalnya mungkin merujuk kepada penghilangan cinta yang tidak dapat dielakkan seperti fasa bulan. Pada tahun 1552, Richard Huloet menulis:

Hony mone, istilah yang digunakan secara peribahasa seperti yang baru berkahwin, yang tidak akan jatuh pada mulanya, tetapi mereka sangat menyukai yang lain pada awalnya, kemungkinan cinta mereka yang melampau kelihatan seperti biasa, kamu yang mana yang vulgar orang memanggil wang hony.

— Abcedarium Anglico-Latinum pro Tyrunculis[3]

Dalam banyak bahasa moden, perkataan untuk bulan madu adalah calque (mis., Bahasa Perancis: lune de miel) atau hampir berkapur.[rujukan diperlukan] Bahasa Parsi mempunyai perkataan yang serupa, mah-e-asal, yang diterjemahkan menjadi "bulan madu".[5] Perkataan Parsi mah bermaksud "bulan" dan "bulan", sama seperti kata bahasa Inggeris "bulan" berasal dari "bulan", yang kemungkinan disebabkan oleh kalendar kuno yang mempunyai kalendar bulan.[6][rujukan diperlukan]

Teori abad ke-19 yang luar biasa mendakwa bahawa perkataan itu menyinggung "kebiasaan orang Teutones yang lebih tinggi ... untuk minum Mead, atau Metheglin, minuman yang dibuat dengan sayang, selama tiga puluh hari selepas setiap perkahwinan ",[7][8] tetapi teorinya kini ditolak.[9][10]

Kesan

Satu kajian ilmiah 2015 menyimpulkan bahawa menjalani bulan madu dikaitkan dengan risiko yang agak rendah perceraian, tidak kira berapa banyak atau sedikit perbelanjaan yang dibelanjakan untuk bulan madu itu sendiri.[11] Walau bagaimanapun, perbelanjaan tinggi dan menanggung hutang yang besar untuk perbelanjaan berkaitan perkahwinan lain, seperti cincin pertunangan dan majlis perkahwinan, dikaitkan dengan risiko perceraian yang tinggi.[11]

Solomoon atau unimoon

Trend perjalanan abad ke-21 yang muncul adalah "solomoon" atau "unimoon", percutian solo yang terpisah yang dilakukan pengantin baru tanpa pasangan mereka.[12][13] The New Zealand Herald memetik laporan oleh The New York Times[14] bahawa alternatif seperti bulan madu "sangat sesuai untuk pasangan yang tidak dapat bersetuju untuk pergi ke mana".[15] (Trend ini berbeza dengan penggunaan oleh pengantin lelaki atau pengantin lelaki yang tersinggung untuk tempahan perjalanan yang dimaksudkan untuk bulan madu, seperti yang digambarkan dalam filem seperti Seks dan Bandar: Filem (2008), di mana Carrie Bradshaw menjadikan bulan madu Mexico yang hancur menjadi perjalanan kanak-kanak perempuan,[16] dan Seperti Bapa (2018), di mana seorang pengantin yang ditinggalkan di mezbah bepergian dengan ayahnya yang tidak hadir dalam pelayaran yang dimaksudkan untuk bulan madu.[17])

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Helai, Halia (Januari 2008). "Menjual Seks di Syurga Bulan Madu". Orang Yang Beriman.
 2. ^ Venayre, Sylvain (Jun 2007). "Le Temps du voyage noces". L'Histoire (321): 57. ISSN 0182-2411.
 3. ^ a b "Bulan madu". Kamus Inggeris Oxford. s.v.
 4. ^ "Bulan madu". Kamus Merriam-Webster. s.v.
 5. ^ url = "https://www.imdb.com/title/tt1104084/"
 6. ^ url = "https://www.britannica.com/science/lunar-calendar"
 7. ^ Pulleyn, William (1853). Kompendium Etimologi. hlm. 178.
 8. ^ Brewer, Ebenezer Cobham (sekitar 1870). Kamus Frasa dan Fable (Edisi ke-4.) hlm. 413.
 9. ^ Brohaugh, Bill (2008). Semua yang anda tahu mengenai Bahasa Inggeris adalah salah. Naperville, Ill .: Buku Sumber. hlm.92. ISBN 9781402211355.
 10. ^ Monger, George P. (2013). Adat perkahwinan dunia: Ensiklopedia mengenai adat istiadat dan tradisi perkahwinan (Dikembangkan edisi ke-2.) Santa Barbara, CA: ABC-CLIO. hlm. 352. ISBN 9781598846645. Diperoleh 1 Oktober 2014.
 11. ^ a b Francis-Tan, Andrew; Mialon, Hugo M. (2014-09-15). "'A Diamond is Forever 'and Fairy Tales Lain: Hubungan antara Perbelanjaan Perkahwinan dan Tempoh Perkahwinan ". Rochester, NY. doi:10.2139 / ssrn.2501480. SSRN 2501480. Jurnal Cite memerlukan | jurnal = (menolong)
 12. ^ Leasca, Stacey (15 Mac 2019). "'Unimoon' - bulan madu tanpa pasangan baru anda - adalah 'tren perjalanan' yang tidak dapat kita ketinggalan". Perjalanan & Riadah.
 13. ^ Laneri, Raquel (14 Mac 2019). "Pengantin baru kini mengadakan bulan madu yang terpisah". New York Post.
 14. ^ Braff, Danielle Braff (13 Mac 2019). "Sehingga Bulan Madu Kami Berpisah". The New York Times.
 15. ^ "Kebangkitan 'unimoon': Orang ramai akan menjalani bulan madu tanpa pasangan mereka". New Zealand Herald. 16 Mac 2019.
 16. ^ Arneson, Krystin (16 September 2017). "Inilah Sebab Mengganggu Carrie Terjadi Dengan Seks dan Bandar Besar'". Glamour.
 17. ^ Czachor, Emily Mae (18 Jun 2018). "Trailer Netflix 'Seperti Bapa' Menghantar Kristen Bell Di Bulan Madu yang Mengalami Trauma. Kesibukan.

Pin
Send
Share
Send