Kepulangan - Homecoming - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

"Ratu Mei" di Kolej Normal Negeri Texas Timur pada tahun 1921, pendahulu ratu pulang moden

Kepulangan adalah tradisi untuk menyambut kembali bekas pelajar dan ahli dan meraikan kewujudan organisasi. Ini adalah tradisi di banyak sekolah menengah, kolej, dan gereja di Amerika Syarikat dan pada tahap yang lebih rendah di Kanada.

Amerika Syarikat

Kepulangan adalah tradisi tahunan di Amerika Syarikat. Orang, bandar, sekolah menengah, dan kolej berkumpul, biasanya pada akhir September atau awal Oktober, untuk menyambut kembali bekas anggota masyarakat. Ia dibina di sekitar acara pusat, seperti jamuan atau tarian dan, paling sering, permainan Bola sepak Amerika, atau, kadang-kadang, bola keranjang, hoki ais, atau bola sepak. Apabila diraikan oleh sekolah, kegiatannya sangat berbeza. Namun, mereka biasanya terdiri daripada permainan bola sepak yang dimainkan di padang bola sepak sekolah, aktiviti untuk pelajar dan alumni, perbarisan yang menampilkan paduan suara sekolah, kumpulan pancaragam, dan pasukan sukan, dan pertabalan ratu kepulangan (dan di banyak sekolah, raja pemulangan). Tarian biasanya mengikuti permainan atau hari selepas permainan. Apabila dilampirkan dalam permainan bola sepak, kepulangan secara tradisional berlaku ketika pasukan kembali dari perjalanan darat terpanjang musim ini. Permainan itu sendiri, sama ada bola sepak atau sukan lain, biasanya akan menampilkan pasukan tuan rumah bermain lawan yang jauh lebih lemah. Permainan ini sepatutnya menjadi "kemenangan mudah" dan dengan itu sekolah yang lemah kadang-kadang akan bermain sekolah rendah.

Asal-usul

The 1911 Permainan bola sepak Kansas lwn Missouri adalah salah satu daripada beberapa yang diklaim sebagai permainan pulang bola sepak kolej pertama.

Tradisi kepulangan berasal dari permainan bola sepak alumni yang diadakan di kolej dan universiti sejak abad ke-19. Banyak sekolah termasuk Baylor, Barat Daya, Illinois, dan Missouri[1][2][3] telah membuat tuntutan bahawa mereka mengadakan pemulangan moden pertama. The NCAA, Mengejar Trivial, Jeopardy!, dan rujukan dari drama TV Amerika NCIS berikan tajuk kepada Universiti Missouritahun 1911 bola sepak permainan semasa para alumni digalakkan untuk hadir. Tampaknya ini adalah acara pertama pulang seperti yang berpusat pada perbarisan dan permainan bola sepak, seperti itu adalah respon dan kejayaan sehingga menjadi acara tahunan.[4]

Pada tahun 1891, Harimau Missouri pertama kali berhadapan dengan Kansas Jayhawks dalam ansuran pertama Perang Sempadan, yang juga merupakan persaingan bola sepak perguruan tertua di sebelah barat Sungai Mississippi sehingga pasukan berhenti bermain antara satu sama lain pada tahun 2012. Persaingan sengit pada awalnya berlaku di laman web neutral, biasanya di Kansas City, Missouri, sehingga peraturan persidangan baru diumumkan yang mengharuskan permainan bola sepak antara kaum dimainkan di kampus perguruan tinggi. Untuk memperbaharui kegembiraan dalam persaingan, pastikan kehadiran yang mencukupi di lokasi baru, dan rayakan pertemuan pertama kedua pasukan di kampus Mizzou di Columbia, Missouri, Pengarah Atletik Mizzou Pembancuh Chester menjemput semua alumni untuk "pulang" untuk permainan pada tahun 1911. Seiring dengan permainan bola sepak, perayaan itu merangkumi perarakan dan rali semangat dengan unggun api. Acara ini berjaya, dengan hampir 10,000 alumni pulang untuk mengambil bahagian dalam perayaan tersebut dan menyaksikan Harimau dan Jayhawks bermain seri 3–3. Kepulangan tahunan Missouri, dengan perarakan dan semangatnya yang berpusat pada permainan bola sepak besar adalah model yang terus berlangsung di kolej dan sekolah menengah di seluruh Amerika Syarikat.[5][6]

Sekurang-kurangnya dua perayaan kepulangan kolej mendahului acara kepulangan permainan bola sepak Universiti Missouri: Universiti Barat Daya, di Georgetown, TX dan Universiti Baylor, di Waco, TX. Dengan banyak catatan sejarah, Southwestern mengadakan pemulangan pertama yang direkodkan pada hari Rabu, 21 April 1909 di San Gabriel Park. Bekas pelajar mengumpulkan dana, menyediakan rumah, menyiapkan dan menghidangkan makan malam barbeku, dan menghiasi bangunan bandar. Anggota kelas kanan menunggu meja.[7]

Universiti Illinois Utara mempunyai salah satu tradisi kepulangan paling lama di negara ini. Permainan bola sepak alumni yang dimainkan pada 10 Oktober 1903, memulakan tradisi kepulangan NIU.[8]

Baylor's sejarah kepulangan bermula dari November 1909 dan merangkumi perarakan, pesta perjumpaan, dan permainan bola sepak petang (permainan terakhir musim 1909), tradisi yang berlanjutan dan menyambut ulang tahun ke-100 pada tahun 2009.[9][10] Terdapat jurang antara tahun 1910 dan 1915 ketika tidak ada acara pulang, namun telah ada kesinambungan sejak tahun 1915.

The University of Illinois di Urbana – Champaign pertama kali mengadakan acara kepulangannya pada tahun 1910, menyambut ulang tahun ke-100 pada tahun 2010. Acara ini diadakan setiap tahun kecuali pada tahun 1918, ketika ia dibatalkan kerana wabak influenza.

Tradisi

Gelanggang pulang

2007 Klasik LA Timur Pertunjukan separuh masa kepulangan bola sepak permainan. Klasik adalah salah satu permainan bola sepak sekolah menengah yang paling terkenal dan dihadiri di sebelah barat Sungai Mississippi dan telah berlaku sejak tahun 1925.

Gelanggang sokongan adalah kumpulan pelajar yang mewakili, di institusi koeducasional, terdiri daripada raja dan ratu, dan mungkin putera dan puteri. Dalam institusi seks tunggal, istana pulang biasanya terdiri dari hanya raja dan putera (untuk sekolah lelaki semua lelaki) atau ratu dan puteri (untuk sekolah semua wanita), walaupun beberapa sekolah mungkin memilih untuk bergabung dengan sekolah jantina tunggal jantina lain untuk memilih pengadilan pulang bersama.

Umumnya, raja dan permaisuri adalah pelajar yang menamatkan pengajian di sekolah mereka (juga disebut "senior"), sementara putera dan puteri adalah pelajar kelas bawah, selalunya dengan putera / puteri untuk setiap kelas. Baru-baru ini, beberapa sekolah menengah memilih untuk menambah kategori, seperti duke dan duchess, untuk memperluas perwakilan pelajar untuk memasukkan kategori di mana pelajar dengan keperluan khas dipilih. Di sekolah menengah, pelajar berusia 17 atau 18 tahun pada tahun akhir mereka diwakili oleh raja atau ratu; di kolej, pelajar yang menamatkan pengajian akhir tahun mereka, biasanya berumur antara 21 hingga 23 tahun.

Peraturan tempatan menentukan kapan raja dan permaisuri pulang dimahkotakan. Kadang-kadang, pengumuman besar datang pada perhimpunan, perhimpunan sekolah, atau upacara umum satu atau beberapa hari sebelum permainan bola sepak. Sekolah lain menobatkan royalti mereka pada permainan bola sepak pulang, tarian, atau acara sekolah lain.

Selalunya, raja dan ratu tahun sebelumnya dijemput kembali untuk menobatkan pengganti mereka. Sekiranya mereka tidak hadir atas sebab apa pun, orang lain - biasanya, raja atau ratu sebelumnya, guru popular, atau orang yang ditunjuk - akan melaksanakan tugas tersebut. Biasanya, permaisuri dimahkotai terlebih dahulu, diikuti oleh raja. Kaedah mahkota juga berbeza mengikut sekolah.

Anggota istana yang tidak dinobatkan sebagai raja atau ratu sering dipanggil pengiring atau kerabat diraja. Mereka juga diharapkan dapat turut serta dalam aktiviti minggu ini. Di beberapa sekolah, seorang putera / puteri yang pulang, duke / duchess, dll. (Selalunya pelajar kelas bawah yang dicalonkan oleh rakan sekelas mereka) dinobatkan bersama dengan raja dan ratu; kadang-kadang, pelajar sekolah menengah dan rendah boleh mengambil bahagian dalam aktiviti sekolah menengah.

Gelanggang kepulangan 2014 di Texas A&M University – Commerce

Rakan sekelas secara tradisional mencalonkan pelajar yang telah banyak memberikan sumbangan untuk sekolah mereka, kemudian pelajar memilih anggota mahkamah dari calon. Setelah calon pengadilan pulang diumumkan, seluruh badan pelajar memilih permaisuri dan raja. Pengundian sering dilakukan oleh undi rahsia, tetapi kaedah lain juga boleh digunakan oleh sekolah-sekolah tertentu.

Perbarisan

Kolej Negeri Arlington perbarisan kepulangan pulang pada tahun 1965

Banyak perayaan kepulangan termasuk perarakan. Pelajar sering memilih grand marshal berdasarkan sejarah perkhidmatan dan sokongan kepada sekolah dan komuniti. Perbarisan ini merangkumi kumpulan perarakan sekolah dan pelampung organisasi sekolah yang berbeza yang dibuat oleh kelas dan organisasi dan kebanyakan sukan berpeluang berada di perbarisan. Setiap kelas menyiapkan apungan yang sesuai dengan tema kepulangan atau tema semangat sekolah yang berkaitan seperti yang ditugaskan oleh pentadbir sekolah. Di samping itu, gelanggang kepulangan mengambil bahagian dalam perbarisan, sering menunggang bersama dalam satu atau lebih barang tukar sebagai sebahagian daripada perbarisan. Organisasi dan perniagaan sivik masyarakat, jabatan bomba kawasan, dan kumpulan alumni juga sering turut serta. Perbarisan ini sering kali merupakan sebahagian daripada rangkaian aktiviti yang dijadualkan pada hari tertentu, yang juga boleh merangkumi acara rali, unggun api, tarian ular, dan aktiviti lain untuk pelajar dan alumni.

Tailgate

Gerbang pulang untuk pulang di Texas A&M University – Commerce pada tahun 2014

Di kebanyakan kolej dan universiti utama, permainan bola sepak dan sebelumnya pesta tailgate adalah acara yang paling terkenal dan dihadiri ramai minggu ini. Alumni berkumpul dari seluruh dunia untuk kembali ke alma mater mereka, berhubung kembali antara satu sama lain, dan mengambil bahagian dalam perayaan. Pelajar, alumni, perniagaan, dan anggota masyarakat mendirikan khemah di tempat letak kereta, padang, dan jalan-jalan berhampiran stadium untuk memasak makanan, bermain permainan, bersosial, minum-minum, dan bahkan menikmati muzik secara langsung dalam banyak keadaan. Perayaan ini sering berlangsung sepanjang permainan bagi mereka yang tidak mempunyai tiket tetapi tetap mengambil bahagian dalam bersosial dan kegembiraan dalam suasana pulang. Sebahagian besar khemah malah termasuk makanan televisyen atau radio permainan bagi mereka yang tidak mempunyai tiket.

Berkelah

Kadang-kadang semasa minggu sekolah, berkelah boleh berlaku. Berkelah sangat mirip dengan pesta belakang, tetapi ia berlaku selepas waktu sekolah atau semasa waktu makan tengah hari di sekolah.

Hari berpakaian

Sepanjang minggu ini, banyak sekolah (terutama sekolah menengah) terlibat dalam hari-hari berpakaian khas, kadang-kadang disebut "Minggu Semangat", di mana pelajar dibenarkan memakai pakaian yang sesuai dengan tema (mis., Hari 1980-an, toga hari, bangun dari tidur hari, koboi hari, nerd hari, lanun hari, meme hari, Pek Tikus Hari, hari flanel, hari Rabu yang tidak boleh dipakai) menuju ke kepulangan. Pelajar secara tradisional memakai pakaian dengan nama sekolah mereka, atau pakaian dan solek warna sekolah mereka pada hari Jumaat.

Perhimpunan pep

Banyak sekolah mengadakan perhimpunan semasa minggu pulang, selalunya satu atau lebih malam sebelum pertandingan. Acara bervariasi, tetapi mungkin termasuk sandiwara, permainan, pengenalan gelanggang kepulangan (dan pertabalan raja dan ratu jika itu adalah tradisi sekolah), dan komen dari pemain bola sepak atau pelatih mengenai permainan yang akan datang.

Di beberapa sekolah, perhimpunan pulang berakhir dengan api unggun (di mana struktur kayu lama, memorabilia sekolah pesaing dan barang-barang lain dibakar dalam api terkawal.) Banyak kolej dan sekolah menengah tidak lagi menahan api unggun kerana kemalangan yang berlaku di sekitarnya peristiwa pada masa lalu. Kemalangan yang paling terkenal berlaku pada tahun 1999, ketika 12 orang pelajar terbunuh dan 27 yang lain cedera di Universiti Texas A&M ketika timbunan balak setinggi 40 kaki (12 m) yang telah dipasang untuk api unggun runtuh.[11] Walau bagaimanapun, kejadian ini tidak dikaitkan dengan kepulangan - A&M adalah salah satu daripada beberapa sekolah yang tidak menganjurkan pulang, walaupun banyak tradisi unik. Api unggun dikaitkan dengan tahunan permainan persaingan antara A&M dan juga Universiti Texas.

Alumni menyertai Cornell's Band Merah Besar untuk Homecoming 2017

Kumpulan alumni

Kumpulan alumni terdiri daripada bekas anggota kumpulan kolej dan universiti yang kembali untuk pulang untuk membuat persembahan dengan kumpulan perarakan semasa (biasanya terdiri dari graduan baru-baru ini hingga ahli yang lulus tahun atau dekad sebelumnya) sama ada pada waktu rehat sebagai kumpulan penuh atau bahagian yang ditampilkan, cth yang sangkakala bahagian atau ubi dan garis drum skuad, serta tampil dengan kumpulan semasa semasa konsert pasca permainan.

Tarian pulang

Tarian pulang - biasanya acara puncak minggu ini (untuk sekolah menengah) - adalah acara formal atau tidak rasmi, sama ada di sekolah atau di luar kampus. Tempat ini dihiasi, dan joki cakera atau kumpulan muzik disewa untuk memainkan muzik. Dalam banyak cara, ia adalah kejatuhan prom. Tarian pulang boleh juga tidak formal seperti tarian sekolah biasa. Di sekolah menengah, tarian pulang kadang-kadang diadakan di gimnasium sekolah menengah atau di luar di padang besar. Pakaian tarian pulang lebih formal daripada prom. Wanita umumnya memakai gaun panjang lutut dengan rambutnya ke bawah, dan lelaki umumnya memakai kemeja berpakaian seluar dengan seluar. Pada pesta prom, wanita umumnya memakai gaun yang lebih formal yang turun ke rambut dengan rambut naik, dan lelaki memakai sut dan tuksedo.

Oleh kerana kebanyakan kolej terlalu besar untuk memudahkan tarian di seluruh kampus, acara-acara ini biasanya ditangani oleh organisasi pelajar seperti persaudaraan, ahli sihir, dan kolej kediaman. Oleh kerana acara bola sepak dan alumni adalah titik tumpuan kedatangan kuliah, tarian sering berlaku pada minggu yang berbeza ketika jadual lebih mengizinkan, atau tidak sama sekali.

Pertandingan

Di peringkat sekolah menengah, para pelajar biasanya bersaing mengikut peringkat kelas dalam acara seperti hari semangat, perbarisan perbarisan, dan bola sepak serbuk serbuk. Persaingan di peringkat perguruan terutama di antara organisasi huruf Yunani dan, pada tahap yang lebih rendah, dewan kediaman. Di kebanyakan sekolah yang lebih besar, persaudaraan dan ahli keluarga bersaing di perarakan perbarisan, hiasan rumah, sandiwara, pertandingan bakat, dan bahkan acara perkhidmatan seperti pemacu darah atau pemacu makanan. Kadang-kadang pada malam pertabalan, beberapa sekolah mempunyai permainan yang mereka mainkan di antara kelas. Acara seperti itu termasuk piramid, perlumbaan berkaki 3, pop chug, dan tarik tali.

Pondok sekolah yang lebih kecil

Walaupun kebanyakan sekolah menjadualkan aktiviti pulang mereka di sekitar bola sepak, sekolah-sekolah kecil yang tidak meletakkan pasukan bola sepak mungkin merancang acara tahunan pada waktu lain tahun ini. Dalam keadaan seperti ini, bola keranjang, hoki ais atau bola sepak berfungsi sebagai "permainan besar" untuk pelajar dan alumni. Selalunya di bandar-bandar kecil dengan populasi yang lebih kecil, perbarisan itu dihilangkan.

Di sekolah tanpa program atletik, acara inti biasanya merupakan jamuan, di mana alumni dikenali. Format ini juga digunakan untuk acara alumni sekolah menengah yang ditutup atau digabungkan dengan sekolah menengah lain; kelas-kelas sekolah menengah terus bertemu dan meraikan tahun-tahun mereka yang kini sudah tidak berfungsi alma mater. Dalam kes lain, alumni sekolah tertutup akan berpartisipasi dengan kepulangan sekolah yang disatukan, di mana pengiktirafan khas sering diberikan untuk alumni sekolah yang pernah terpisah.

Pemanasan Mahkamah

Di beberapa bahagian di Amerika Syarikat, bola keranjang sekolah menengah telah mendapat sambutan sendiri. Selalunya disebut sebagai kepulangan musim sejuk, pengangkatan, pertabalan, salji akan turun, "Hari Warna", atau pemanasan mahkamah (yang terakhir sangat menonjol di beberapa bahagian Missouri), biasanya merangkumi perhimpunan, hari berpakaian, makan malam khas, pertabalan raja dan ratu, dan aktiviti mesra musim sejuk lain yang biasanya berkaitan dengan kepulangan bola sepak.

Kanada

Hujung minggu Kanada pulang sering berpusat pada permainan bola sepak.

Dalam Newfoundland dan Labrador, komuniti mempunyai "Datang ke Rumah"di mana orang-orang yang telah berpindah dari kota mereka kembali dari seberang Kanada. Pada tahun 2000, ada" Tahun Depan Rumah "provinsi, di mana banyak orang kembali mengunjungi pelbagai komuniti mereka.

Homecomings sebahagian besarnya hanya ada di sekolah menengah di Kanada timur, dan jarang berlaku di sana. Sekolah Menengah Newmarket, London South Collegiate Institute, Sekolah Menengah Peringatan Banting, Sekolah Menengah Earl Haig dan Sekolah Kolej St. Michael adalah contoh sekolah terkenal di Ontario untuk menguruskan rumah. Upper Canada College juga mempunyai tradisi kepulangan lama, walaupun acara ini disebut sebagai "A-Day" (Hari Persatuan).

Kepulangan gereja

Istilah "pulang" juga dapat merujuk kepada layanan khusus yang dilakukan oleh beberapa jemaat agama, terutama oleh banyak gereja Protestan Amerika yang lebih kecil, untuk meraikan warisan gereja dan menyambut kembali bekas anggota atau pendeta. Mereka sering diadakan setiap tahun, tetapi kadang-kadang diadakan sebagai acara sekali sahaja, untuk meraikan majlis tersebut.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ http://www.columbiamissourian.com/stories/2006/10/20/traditions-beginnings-mysterious/[pautan mati kekal]
 2. ^ "Pandangan Vincent". York News-Times.
 3. ^ Zaimarie De Guzman. "Ini musim pulang sekolah menengah di Treasure Coast". TCP. Diarkibkan dari yang asal pada 2014-05-02.
 4. ^ Cramton, Michael (2007-10-04). "Sejarah Kepulangan". Aktif.com. Diarkibkan daripada asal pada 2013-03-30. Diperoleh 2013-02-28.
 5. ^ http://www.dailyemerald.com/home/index.cfm?event=displayArticlePrinterFriendly&uStory_id=3b6196ac-c8ed-4620-a9c9-439789ddd7cc[pautan mati kekal]
 6. ^ Jon Stephens. "RUMAH VIRTUAL: KELAHIRAN TRADISI AMERIKA". Diarkibkan daripada asal pada 1996-11-11.
 7. ^ Jones, William B. (2006). To Survive and Excel: Kisah Universiti Barat Daya 1840-2000 (PDF). hlm. 151. ISBN 978-0967091242. Diarkibkan (PDF) dari yang asal pada 2013-10-20.
 8. ^ "Alumni Village - Persatuan Alumni NIU". Persatuan Alumni NIU. Diarkibkan daripada asal pada 2014-09-30.
 9. ^ "Persatuan Alumni Baylor". bayloralumniassociation.com. Diarkibkan daripada asal pada 2011-07-07. Diperoleh 2010-10-24.
 10. ^ "Persatuan Alumni Baylor". bayloralumniassociation.com. Diarkibkan daripada asal pada 2011-07-07. Diperoleh 2010-10-24.
 11. ^ "Keprihatinan keselamatan berharap dapat melindungi api unggun untuk generasi akan datang". TheDartmouth.com. 2006-10-13. Diarkibkan daripada asal pada 2012-05-24. Diperoleh 2012-04-30.

Pautan luaran

Media yang berkaitan dengan Homecomings di Wikimedia Commons

Pin
Send
Share
Send