Percutian - Holiday

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A percutian adalah hari yang diketepikan oleh adat atau oleh undang-undang di mana aktiviti biasa, terutamanya perniagaan atau pekerjaan termasuk sekolah, ditangguhkan atau dikurangkan. Secara amnya, cuti bertujuan untuk membolehkan individu merayakan atau memperingati suatu peristiwa atau tradisi yang mempunyai kepentingan budaya atau agama. Cuti boleh ditentukan oleh pemerintah, institusi keagamaan, atau kumpulan atau organisasi lain. Sejauh mana aktiviti normal dikurangkan oleh percutian mungkin bergantung pada undang-undang, adat istiadat setempat, jenis pekerjaan yang dipegang atau pilihan peribadi.

Konsep percutian sering kali bersangkutan dengan perayaan agama. Tujuan percutian biasanya untuk membolehkan individu cenderung menjalankan tugas keagamaan yang berkaitan dengan tarikh penting dalam kalendar. Namun, di kebanyakan masyarakat moden, percutian berfungsi sebagai fungsi rekreasi seperti hari atau aktiviti hujung minggu yang lain.

Di banyak masyarakat terdapat perbezaan penting antara cuti yang ditentukan oleh pemerintah dan cuti yang ditentukan oleh institusi agama. Sebagai contoh, di banyak negara yang beragama Kristian, percutian yang dirancang oleh pemerintah mungkin berpusat pada cuti Kristiani, walaupun orang bukan Kristian mungkin akan memperingati cuti keagamaan yang berkaitan dengan kepercayaan mereka. Dalam beberapa kes, percutian hanya dapat dilihat secara nominal. Sebagai contoh, banyak orang Yahudi di Amerika dan Eropah memperlakukan percutian Yahudi yang agak kecil Hanukkah sebagai "percutian bekerja", mengubah sedikit rutin harian mereka untuk hari ini.

Perkataan itu percutian mempunyai konotasi yang berbeza di kawasan yang berlainan. Di dalam Amerika Syarikat perkataan itu digunakan secara eksklusif untuk merujuk pada hari rehat atau perayaan yang diperhatikan secara nasional, agama atau budaya, atau peristiwa itu sendiri, sedangkan di United Kingdom dan lain-lain Negara-negara Komanwel, kata itu mungkin merujuk pada jangka waktu di mana cuti dari tugas seseorang telah dipersetujui, dan digunakan sebagai sinonim dengan AS yang disukai percutian. Waktu ini biasanya disisihkan untuk berehat, perjalanan atau penyertaan dalam kegiatan rekreasi, dengan seluruh industri disasarkan untuk bertepatan atau meningkatkan pengalaman ini. Hari cuti mungkin tidak bertepatan dengan adat atau undang-undang tertentu. Majikan dan institusi pendidikan boleh menetapkan 'cuti' sendiri yang mungkin atau mungkin tidak bertindih dengan tarikh yang relevan secara nasional atau budaya, yang sekali lagi terdapat dalam konotasi ini, tetapi merupakan implikasi pertama yang diperincikan mengenai artikel ini.

Etimologi

Perkataan itu percutian berasal dari Bahasa Inggeris Lama perkataan hāligdæg (hālig "suci" + dæg "hari").[1] Perkataan ini pada asalnya hanya merujuk pada hari-hari keagamaan yang istimewa. Penggunaan moden berbeza dari segi geografi. Di Amerika Utara, ini bermaksud setiap hari atau tempoh rehat atau berehat yang khusus. Di United Kingdom, Australia dan New Zealand, percutian sering digunakan dan bukannya perkataan percutian.

Jenis percutian (ketaatan)

Cuti musim sejuk di Hemisfera Utara

Musim sejuk di Hemisfera utara menampilkan banyak percutian yang melibatkan perayaan dan perayaan. Musim Krismas dan percutian mengelilingi Krismas dan cuti lain, dan disambut oleh banyak agama dan budaya. Biasanya, tempoh ini bermula hampir awal November dan berakhir dengan Tahun Baru. Musim cuti di AS sepadan dengan tempoh yang bermula dengan Hari Kesyukuran dan berakhir dengan Malam Tahun Baru. Beberapa Kristian negara menganggap akhir musim perayaan adalah selepas hari raya Epiphany.

cuti umum

Berdaulat bangsa dan wilayah memperingati hari cuti berdasarkan peristiwa yang penting bagi sejarahnya. Contohnya, orang Amerika meraikan Hari kemerdekaan, meraikan penandatanganan Pengisytiharan kemerdekaan pada tahun 1776.

Cuti sekular yang lain

Yang lain sekular (bukan agama) cuti diperhatikan secara nasional, di peringkat antarabangsa (sering bersama dengan organisasi seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu), dan di seluruh wilayah pelbagai negara. Kalendar Peringatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu[2] mendedikasikan beberapa dekad untuk topik tertentu, tetapi juga tahun, bulan, minggu dan hari yang lengkap. Cuti yang dikhaskan untuk perayaan seperti memperingati akhir tahun Perang Dunia II, atau Syoah, juga boleh menjadi sebahagian daripada pampasan kewajipan mengikut Resolusi Perhimpunan Agung PBB 60/147 Prinsip dan Pedoman Asas mengenai Hak untuk Penyelesaian dan Pembaikan bagi Mangsa Pelanggaran Kasar Undang-Undang Hak Asasi Manusia Antarabangsa dan Pelanggaran serius Undang-undang Kemanusiaan Antarabangsa.[3]

Contoh lain percutian sekular utama adalah Tahun Baru Lunar, yang disambut di seluruh Asia Timur dan Asia Tenggara. Banyak hari lain ditandai untuk meraikan acara atau orang, tetapi tidak cuti sepenuhnya kerana cuti bekerja jarang diberikan; contoh merangkumi Hari Arbor (asalnya A.S.), Hari Buruh (kadang-kadang dirayakan dengan nama yang berbeza dan pada hari yang berlainan di negara yang berbeza), dan hari bumi (22 April).

Cuti tidak rasmi

Ini adalah cuti yang secara tradisinya tidak ditandakan pada kalendar. Cuti ini disambut oleh pelbagai kumpulan dan individu. Ada yang mempromosikan tujuan, yang lain menyedari peristiwa bersejarah yang tidak dikenali secara rasmi, dan yang lain adalah "lucu" percutian yang disambut dengan niat lucu. Sebagai contoh, Hari Monyet disambut pada 14 Disember, Ceramah Antarabangsa Seperti Hari Lanun diperhatikan pada 19 September, dan Hari Penghujatan diadakan pada 30 September. Contoh lain adalah Hari April fool pada 1 April dan Hari Tanpa Tembakau Sedunia pada 31 Mei. Pelbagai penganjur komuniti dan pemasar mempromosikan ganjil cuti media sosial.

Cuti keagamaan

Aidilfitri solat berjemaah di Maghribi

Banyak percutian dihubungkan dengan kepercayaan dan agama (lihat etimologi di atas). Kristian cuti ditakrifkan sebagai sebahagian daripada tahun liturgi, yang utama adalah Paskah dan Krismas. Orang Kristian Ortodoks dan Katolik Barat-Rom hari perayaan pelindung atau "nama hari" dirayakan pada setiap hari santo pelindung tempat, menurut Kalendar orang suci. Saksi-Saksi Yehuwa setiap tahun memperingati "Peringatan Kematian Yesus Kristus", tetapi jangan merayakan cuti lain dengan makna keagamaan seperti Paskah, Krismas atau Tahun Baru. Hal ini berlaku terutama untuk cuti yang telah menggabungkan dan menyerap ritual, nada atau amalan dari kepercayaan bukan Kristian ke dalam perayaan, dan juga cuti yang mengalihkan perhatian atau menggantikan penyembahan Yehuwa.[4] Dalam Islam, terbesar cuti adalah Aidilfitri (sejurus selepas itu Ramadan) dan Eid al-Adha (pada akhir Haji). Muslim Ahmadi selain meraikan Hari Mesiah yang dijanjikan, Hari Pembaharuan yang dijanjikan, dan Hari Khilafat, tetapi bertentangan dengan kepercayaan popular, kedua-duanya tidak dianggap sebagai cuti. Orang Hindu, Jain dan Orang Sikh perhatikan beberapa hari cuti, salah satu makhluk terbesar Diwali (Festival Cahaya). Cuti Jepun serta beberapa cuti Katolik mengandungi rujukan yang berat terhadap beberapa kepercayaan dan kepercayaan yang berbeza. Celtic, Norse, dan Neopagan cuti mengikut pesanan Roda Terbaik Tahun Ini. Sebagai contoh, idea Krismas seperti menghias pokok dan warna (hijau, merah, dan putih) mempunyai idea yang sangat mirip dengan Wicca moden (kepercayaan Pagan moden) Yule yang merupakan Sabat roda tahun yang lebih rendah. Ada yang berkait rapat dengan Perayaan Sweden. The Kepercayaan Baháʼí memerhati 11 cuti tahunan pada tarikh yang ditentukan menggunakan Kalendar Baháʼí. Orang Yahudi mempunyai dua musim percutian: Pesta Musim Bunga di Pesach (Paskah) dan Shavuot (Minggu, dipanggil Pentakosta dalam bahasa Yunani); dan Perayaan Musim Gugur Rosh Hashanah (Ketua Tahun), Yom Kippur (Hari Pendamaian), Sukkot (Pondok Daun), dan Shemini Atzeret (Perhimpunan Hari Kelapan).

Cuti pengganti

Sekiranya percutian bertepatan dengan percutian lain atau hujung minggu hari cuti pengganti boleh diiktiraf sebagai ganti. Di United Kingdom laman web kerajaan menyatakan bahawa "Jika cuti bank pada hujung minggu, hari pengganti" pengganti "menjadi cuti bank, biasanya pada hari Isnin berikutnya.", Dan senarai cuti umum untuk tahun 2020 termasuk hari Isnin 28 Disember sebagai "Hari tinju (hari pengganti) ", kerana 26 Disember adalah hari Sabtu.[5] Proses memindahkan percutian dari hari hujung minggu ke hari Isnin berikutnya dikenali sebagai Isnin di New Zealand.[6]

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ "percutian - Asal dan makna percutian oleh Kamus Etimologi Dalam Talian". etymonline.com. Diperoleh 20 Februari 2018.
  2. ^ "Hari Antarabangsa". Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Diperoleh 10 Ogos, 2018.
  3. ^ "Prinsip dan Pedoman Asas mengenai Hak untuk Penyelesaian dan Perbaikan bagi Korban Pelanggaran Kasar Undang-Undang Hak Asasi Manusia Antarabangsa dan Pelanggaran serius Undang-undang Kemanusiaan Antarabangsa". 16 Disember 2005. Diperoleh 10 Ogos, 2018.
  4. ^ Alkitab Menara Pengawal dan Persatuan Tract of Pennsylvania. Penalaran dari Kitab Suci. Menara Pengawal, 1985, hlm. 176–182
  5. ^ "Cuti bank UK". gov.uk. Diperoleh 7 Februari 2020.
  6. ^ Smith, Bridget; Oldfield, Tim (3 Mei 2013). "Selamat bercuti: 'Mondayisation' cuti umum". SBM Undang-undang. Diperoleh 7 Februari 2020.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send