Heinrich Pudor - Heinrich Pudor

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Heinrich Pudor (31 Ogos 1865 di Loschwitz (berhampiran Dresden) - 22 Disember 1943 di Leipzig) adalah seorang Jerman Volkish-pundit nasionalis dan pelopor bogel budaya di Jerman. Dia mengambil nama samaran Heinrich Scham dan Ernst Deutsch.

Kehidupan

Dia dilahirkan sebagai anak lelaki Friedrich Pudor, pengarah Konservatori Diraja dalam Dresden. Pudor pada mulanya belajar muzik di Dresden Kreuzschule dan kemudian di konservatori. Pada tahun 1886-87 dia belajar psikologi fisiologi, falsafah dan sejarah seni di Universiti Leipzig, kemudian berpindah ke Universiti Heidelberg, di mana dia membuat penyelidikan Schopenhauermetafizik muzik dan idea, lulus pada tahun 1889.

Sebelum kematian ayahnya, ketika dia mengambil alih kedudukannya sebagai ketua konservatori, dia melakukan perjalanan di Perancis dan Itali. Sketsa perjalanannya diterbitkan pada tahun 1893 dan 1895, membuktikan reputasinya sebagai penulis perjalanan. Dia kemudian menerbitkan perihalan serupa tentang negara-negara Skandinavia. Ketika dilantik sebagai ketua konservatori Dresden, dia memutuskan hanya untuk mengajar muzik Jerman. Ini dikritik keras oleh para guru dan pemerintah Dresden; akibatnya, Pudor menjual minatnya di konservatori pada bulan Jun 1890.

Dengan hasilnya, dia menubuhkan syarikat penerbitannya sendiri (di Munich, Berlin, dan kemudian Bandar New York), hanya menerbitkan tulisannya sendiri, terutama buku puisi dan pertolongan diri yang disokongnya Pembaharuan Lebens idea. Dia berpindah ke sebuah vila di Loschwitz dan berkahwin dengan seorang wanita Yahudi, Susanne Jacobi pada tahun 1891, menceraikannya tujuh tahun kemudian. Pada tahun 1892 kolumnya mula muncul di Mingguan Dresden untuk Seni dan Budaya. Keluarganya berpindah ke London pada tahun 1893, tidak lama sebelum penerbitannya Orang Telanjang.[1] Bersukacitalah di Masa Depan adalah buku Jerman pertama mengenai sifat semula jadi. Pudor telah mengadopsi vegetarianisme dua tahun sebelum dia berpindah ke London. Pada tahun-tahun berikutnya, ia menerbitkan banyak karya mengenai gaya hidup dan juga tema lain (seni bina, linguistik, dasar sosial, dan kajian budaya).[2]

Pada tahun 1898, dia berusaha dengan sia-sia untuk memantapkan kembali dirinya sebagai pelukis, pemahat, dan pemuzik, melakukan perjalanan meluas ke Eropah dan kembali ke Jerman. Di Berlin, dia mengahwini Linda Prill (perkahwinan itu berlangsung hingga tahun 1923). Pada tahun 1907 ia menerbitkan perihal perjalanannya tentang negara-negara Skandinavia, juga berpindah pada tahun itu ke Leipzig. Pada tahun 1910, dia menemui kraftangan, dan mendirikan "Perintah Pelindung untuk Kerja Berkualiti Jerman." (Schutzverband für deutsche Qualitätsarbeit) Satu tahun kemudian, dia menubuhkan jurnal "Unfair Competition: Communications of the Association for the protection of German Quality Work". Pada tahun 1906 dia menerbitkan sebuah buku mengenai biseksual.

Dari tahun 1912 dan seterusnya, Pudor mengeluarkan hampir secara eksklusif anti semitik tulisan, kebanyakannya diterbitkan sendiri. Awal buku ini, Jerman untuk orang Jerman. Seterusnya adalah Kerja awal mengenai Undang-undang yang menentang Penyelesaian Yahudi di Jerman dan penerbitan, Perisai Antisemit Majlis Rakyat Jerman (pada tahun 1918 dia juga mengeluarkan Bahasa Jerman Sejati: Berita dari Majlis Rakyat Jerman. The Majlis Rakyat mungkin ciptaan Pudor). Jurnal itu dilarang pada tahun 1915, dan dia menamainya menjadi Cincin Besi dengan isu-isu yang berlanjutan hingga tahun 1923. Banyak penerbitan Pudor membuat jengkel beberapa ahli politik dan menyebabkan banyak hadir di mahkamah. Setelah dia mengancam ahli politik liberal Gustav Stresemann dengan pembunuhan dalam dirinya Dasar Luar Negara yang khianat dia didenda dan dipenjarakan selama setahun pada 17 Mac 1926.

Zaman Nazi

Pada bulan September 1933 majalah Pudor Swastika dilarang kerana mengkritik pemujaan kepimpinan di sekitar Hitler di dalam Pesta Nazi. Dia juga meratapi "toleransi" mereka terhadap Yahudi dan menyerang asal-usul dan gaya hidup pemimpin Nazi yang baru (termasuk Hitler dan Goebbels). Dari 14 November 1933 hingga 5 Julai 1934 dia ditempatkan di perlindungan pelindung kerana majalah itu terus tersebar setelah larangan rasmi.

Setelah dipenjarakan di kalangan sosialis dan komunis, Pudor menerbitkan banyak tulisan autobiografi di mana dia menggambarkan dirinya sebagai pelopor gerakan nasionalis Jerman. Pada tahun 1943 dia sekali lagi disiasat kerana menjual buku-buku yang dilarang (tulisannya yang lebih tua), tetapi dia mati sebelum siasatan selesai.

Karya yang diterbitkan

  • "Ketelanjangan dalam Seni dan Kehidupan (1906)". Jurnal Homoseksual. 22 (1–2): 109–114. 1992. doi:10.1300 / J082v22n01_11. ISSN 0091-8369. PMID 1816283.CS1 maint: ref = harv (pautan)
  • Orang Telanjang: Teriakan kemenangan masa depan. Diterjemahkan dari bahasa Jerman. Diterjemahkan oleh Kenneth Romanes. Pejabat Penerbitan Vegetarian. 1894.CS1 maint: ref = harv (pautan)

Lihat juga

Catatan dan rujukan

  1. ^ Carr-Gomm, Philip (2012). Sejarah Ringkas Ketelanjangan. Buku Reaktion. ms 272–. ISBN 978-1-86189-729-9.
  2. ^ Toepfer, Karl Eric (1997). Empire of Ecstasy: Ketelanjangan dan Pergerakan dalam Budaya Badan Jerman, 1910-1935. University of California Press. hlm 30–. ISBN 978-0-520-91827-6.

Bacaan lanjut

Pin
Send
Share
Send