Harlem Renaissance - Harlem Renaissance

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Harlem Renaissance
Sebahagian Dua puluhan yang menderu
Tiga Wanita Harlem, ca. 1925.png
Tiga wanita Afrika-Amerika di Harlem semasa Renaissance Harlem pada tahun 1925
Tarikh1918 - pertengahan tahun 1930-an
LokasiHarlem, Bandar New York, Amerika Syarikat dan pengaruh dari Paris, Perancis
Juga dikenali sebagaiPergerakan Negro Baru
PesertaPelbagai artis dan pengkritik sosial
HasilPengiktirafan arus perdana terhadap perkembangan budaya dan idea Negro Baru

The Harlem Renaissance adalah ledakan intelektual, sosial, dan seni yang berpusat di Harlem, Manhattan, New York City, merangkumi tahun 1920-an. Pada masa itu, ia dikenali sebagai "Pergerakan Negro Baru", dinamakan sempena Negro Baru, antologi tahun 1925 yang disunting oleh Alain Locke. Pergerakan ini juga merangkumi ungkapan budaya Afrika-Amerika yang baru di kawasan bandar di Amerika Syarikat Timur Laut dan Barat Laut yang terjejas oleh Penghijrahan Hebat,[1] yang mana Harlem adalah yang terbesar.

Walaupun berpusat di kawasan Harlem, banyak francofon penulis kulit hitam dari jajahan Afrika dan Caribbean yang tinggal di Paris juga dipengaruhi oleh pergerakan,[2][3][4][5] yang merangkumi sekitar tahun 1918 hingga pertengahan tahun 1930-an.[6] Sebilangan besar ideanya bertahan lebih lama. Keunggulan "berbunga sastera Negro" ini, sebagai James Weldon Johnson lebih suka memanggil Harlem Renaissance, berlaku antara tahun 1924 — ketika Peluang: Jurnal Kehidupan Negro menjadi tuan rumah pesta untuk penulis kulit hitam di mana banyak penerbit putih hadir - dan 1929, tahun kemalangan pasaran saham dan permulaan Kemurungan Besar. The Harlem Renaissance dianggap sebagai kelahiran semula seni Afrika-Amerika.[7]

Latar belakang

Sehingga akhir Perang saudara, majoriti orang Amerika Afrika telah diperbudak dan tinggal di Selatan. Semasa Era Pembinaan Semula, orang Amerika Afrika yang dibebaskan, orang-orang bebas, mula berusaha untuk penyertaan sivik, persamaan politik dan penentuan nasib sendiri ekonomi dan budaya. Tidak lama selepas berakhirnya Perang Saudara Ku Klux Klan Akta tahun 1871 menimbulkan ucapan oleh anggota Kongres Afrika-Amerika yang membahas RUU ini.[8] Menjelang tahun 1875, enam belas orang Amerika Afrika telah terpilih dan berkhidmat di Kongres dan memberikan banyak ucapan dengan pemberdayaan sivil mereka yang baru.[9] Akta Ku Klux Klan tahun 1871 dikecam oleh anggota Kongres kulit hitam[kenapa?][meragukan ] dan mengakibatkan berlalunya Akta Hak Sivil 1875, bahagian undang-undang Pembinaan Semula oleh Republikan. Menjelang akhir tahun 1870-an, Demokratik orang kulit putih berjaya mendapatkan kembali kuasa di Selatan. Dari tahun 1890 hingga 1908, mereka meneruskan undang-undang yang membebaskan kebanyakan orang Amerika Afrika dan banyak orang kulit putih miskin, menjebak mereka tanpa perwakilan. Mereka menubuhkan supremasi kulit putih rejim dari Jim Crow pengasingan di Selatan dan pengundian blok satu parti di belakang selatan Demokrat. Orang kulit putih Demokrat menolak orang Amerika Afrika bahawa mereka menggunakan hak sivil dan politik dengan mengganas masyarakat kulit hitam dengan massa lynch dan bentuk keganasan lain[10] dan juga dengan menerapkan sistem buruh narapidana yang memaksa ribuan orang Amerika Afrika kembali menjadi buruh tanpa gaji di lombong, di ladang, dan di projek-projek kerja awam seperti jalan raya dan tanggul. Pekerja yang dituduh biasanya dikenakan hukuman keji, kerja berlebihan, dan penyakit yang kejam akibat keadaan tidak bersih. Angka kematian sangat tinggi.[11] Walaupun sebilangan kecil orang Amerika Afrika dapat memperoleh tanah tidak lama setelah Perang Saudara, sebagian besar dieksploitasi sebagai pemilik saham.[12] Ketika kehidupan di Selatan menjadi semakin sukar, orang Afrika Amerika mula berhijrah ke utara dalam jumlah yang banyak.

Sebilangan besar gerakan sastera Afrika-Amerika muncul dari generasi yang mempunyai ingatan tentang keuntungan dan kerugian Rekonstruksi selepas Perang Saudara. Kadang-kadang ibu bapa atau datuk nenek mereka pernah menjadi hamba. Nenek moyang mereka kadang-kadang mendapat keuntungan dari pelaburan bapa dalam modal budaya, termasuk pendidikan yang lebih baik daripada rata-rata. Banyak di Harlem Renaissance adalah sebahagian dari awal abad ke-20 Penghijrahan Hebat keluar dari Selatan ke Kejiranan Afrika-Amerika daripada Timur Laut dan Midwest. Orang Afrika Amerika mencari taraf hidup dan kelegaan yang lebih baik dari rasisme yang dilembagakan di Selatan. Yang lain adalah orang keturunan Afrika dari komuniti yang berstrata perkauman di Caribbean yang datang ke Amerika Syarikat mengharapkan kehidupan yang lebih baik. Menyatukan sebahagian besar dari mereka adalah pertemuan mereka di Harlem.

Pembangunan

Dokumentari pendek senyap kontemporari mengenai Negro Artist. Richmond Barthé mengusahakan Kalombwan (1934)

Pada awal abad ke-20, Harlem adalah tempat tujuan para pendatang dari seluruh negara, menarik kedua orang yang mencari pekerjaan dari Selatan, dan kelas terpelajar yang menjadikan kawasan ini sebagai pusat budaya, dan juga "Negro" yang berkembang kelas pertengahan. Orang-orang ini mencari permulaan baru dalam hidup dan ini adalah tempat yang baik untuk dilalui. Daerah ini pada awalnya dibangunkan pada abad ke-19 sebagai pinggir bandar eksklusif untuk kelas menengah putih dan menengah atas; permulaannya yang makmur membawa kepada pembangunan rumah-rumah megah, jalan raya, dan kemudahan bertaraf dunia seperti Perkarangan Polo dan juga Rumah Opera Harlem. Semasa kemasukan imigran Eropah yang sangat besar pada akhir abad ke-19, daerah yang pernah eksklusif itu ditinggalkan oleh kelas menengah kulit putih, yang bergerak jauh ke utara.

Harlem menjadi kawasan kejiranan Afrika-Amerika pada awal tahun 1900-an. Pada tahun 1910, sebuah blok besar di sepanjang 135th Street dan Fifth Avenue telah dibeli oleh pelbagai makelar Afrika-Amerika dan sebuah kumpulan gereja.[13][rujukan diperlukan] Banyak lagi orang Afrika Amerika yang tiba semasa Perang Dunia Pertama. Kerana perang, penghijrahan buruh dari Eropah hampir berhenti, sementara usaha perang menghasilkan permintaan besar untuk buruh industri tidak mahir. The Penghijrahan Hebat membawa ratusan ribu orang Afrika Amerika ke bandar-bandar seperti Chicago, Philadelphia, Detroit, dan New York.

Walaupun populariti budaya Negro semakin meningkat, perkauman kulit putih yang ganas, yang sering dilakukan oleh etnik pendatang baru-baru ini, terus mempengaruhi masyarakat Afrika-Amerika, bahkan di Utara.[14] Setelah berakhirnya Perang Dunia I, banyak tentera Afrika-Amerika — yang berperang dalam unit-unit yang terpisah seperti Harlem Hellfighters- pulang ke negara yang warganya sering tidak menghormati pencapaian mereka.[15] Rusuhan kaum dan pemberontakan awam yang lain berlaku di seluruh AS semasa Musim Panas Merah tahun 1919, mencerminkan persaingan ekonomi terhadap pekerjaan dan perumahan di banyak bandar, serta ketegangan di wilayah sosial.

Pengiktirafan arus perdana terhadap budaya Harlem

Tahap pertama Harlem Renaissance bermula pada akhir 1910-an. Pada tahun 1917, tayangan perdana Granny Maumee, The Rider of Dreams, Simon the Cyrenian: Memainkan Teater Negro mengambil tempat. Drama ini ditulis oleh penulis drama putih Ridgely Torrence, menampilkan pelakon Afrika-Amerika yang menyampaikan emosi dan kerinduan manusia yang kompleks. Mereka menolak stereotaip muka hitam dan pertunjukan minstrel tradisi. James Weldon Johnson pada tahun 1917 disebut sebagai perdana drama ini "satu peristiwa terpenting dalam sejarah Negro di Teater Amerika".[16] Landmark lain datang pada tahun 1919, ketika penyair Claude McKay menerbitkan soneta militannya "Sekiranya Kita Mesti Mati", yang memperkenalkan dimensi politik secara dramatis pada tema warisan budaya Afrika dan pengalaman bandar moden yang dipaparkan dalam puisi 1917" Invokasi "dan" Harlem Dancer "(diterbitkan dengan nama samaran Eli Edwards, ini adalah penampilan pertamanya yang dicetak di Amerika Negeri setelah berhijrah dari Jamaica).[17] Walaupun "Sekiranya Kita Harus Mati" tidak pernah menyinggung perasaan untuk berlumba, pembaca Afrika-Amerika mendengar nota penentangannya dalam menghadapi perkauman dan rusuhan bangsa di seluruh negara dan pelinciran kemudian berlaku. Menjelang akhir Perang Dunia Pertama, fiksyen James Weldon Johnson dan puisi Claude McKay telah menggambarkan realiti kehidupan Afrika-Amerika kontemporari di Amerika.

The Harlem Renaissance tumbuh dari perubahan yang telah terjadi dalam masyarakat Afrika-Amerika sejak penghapusan perbudakan, sebagai pengembangan masyarakat di Utara. Ini dipercepat sebagai akibat dari Perang Dunia I dan perubahan sosial dan budaya yang hebat di awal abad ke-20 Amerika Syarikat. Perindustrian menarik orang ke bandar dari luar bandar dan melahirkan budaya massa baru. Faktor penyumbang yang membawa kepada Harlem Renaissance adalah Penghijrahan Besar Afrika Amerika ke bandar-bandar utara, yang memusatkan orang-orang yang bercita-cita tinggi di tempat-tempat di mana mereka dapat saling mendorong, dan Perang Dunia Pertama, yang telah mewujudkan peluang pekerjaan industri baru untuk puluhan ribu orang . Faktor-faktor yang menyebabkan kemerosotan era ini termasuk Kemurungan Besar.

Sastera

Pada tahun 1917 Hubert Harrison, "Bapa Harlem Radikalisme", mengasaskan Liberty League dan Suara, organisasi pertama dan akhbar pertama, masing-masing, "Gerakan Negro Baru." Organisasi dan akhbar Harrison bersifat politik, tetapi juga menekankan seni (surat khabarnya mempunyai "Puisi untuk Rakyat" dan bahagian tinjauan buku). Pada tahun 1927, di Kurier Pittsburgh, Harrison mencabar gagasan tentang kebangkitan semula. Dia berpendapat bahawa gagasan "Renaissance Sastera Negro" mengabaikan "aliran produk sastera dan seni yang mengalir tanpa henti dari penulis Negro dari tahun 1850 hingga sekarang," dan mengatakan apa yang disebut "renaissance" sebahagian besarnya adalah penemuan putih.

Walaupun begitu, dengan Harlem Renaissance muncul rasa penerimaan untuk penulis Afrika-Amerika; seperti yang dikatakan Langston Hughes, dengan Harlem muncul keberanian "untuk mengekspresikan diri kita yang berkulit gelap tanpa rasa takut atau malu."[18] Antologi Alain Locke Negro Baru dianggap sebagai tonggak revolusi budaya ini.[19] Antologi itu menampilkan beberapa penulis dan penyair Afrika-Amerika, dari yang terkenal, seperti Langston Hughes, Zora Neale Hurston, dan Claude McKay, kepada yang kurang dikenali, seperti penyair Anne Spencer.[20] Banyak penyair Renaissance Harlem terinspirasi untuk mengikat benang budaya Afrika-Amerika ke dalam puisi mereka; Akibatnya, puisi jazz banyak dikembangkan pada masa ini. "The Weary Blues"adalah puisi jazz terkenal yang ditulis oleh Langston Hughes.[21] Melalui karya sastera mereka, pengarang kulit hitam dapat memberikan suara kepada identiti Afrika-Amerika, serta berusaha untuk mendapatkan sokongan dan penerimaan masyarakat.

Agama

Agama Kristian memainkan peranan utama dalam Harlem Renaissance. Banyak penulis dan pengkritik sosial membincangkan peranan agama Kristian dalam kehidupan Afrika-Amerika. Contohnya, puisi terkenal oleh Langston Hughes, "Puan dan Menteri", mencerminkan suhu dan suasana hati terhadap agama di Harlem Renaissance.[22]Cerita penutup untuk Krisis penerbitan majalah pada Mei 1936 menjelaskan betapa pentingnya agama Kristian mengenai cadangan penyatuan tiga gereja Methodist terbesar pada tahun 1936. Artikel ini menunjukkan persoalan kontroversial penyatuan untuk gereja-gereja ini.[23] Artikel "Gereja Katolik dan Pendeta Negro", juga diterbitkan dalam Krisis, Januari 1920, menunjukkan halangan yang dihadapi oleh pendeta Afrika-Amerika dalam Gereja Katolik. Artikel itu menghadap apa yang dilihatnya sebagai dasar berdasarkan kaum yang mengecualikan orang Afrika Amerika dari kedudukan yang lebih tinggi di gereja.[24]

Wacana

Iklan Agama dan Evolusi

Pelbagai bentuk pemujaan agama wujud pada masa kebangkitan intelektual Afrika-Amerika ini. Walaupun terdapat sikap perkauman dalam masa kini Agama Ibrahim arena banyak orang Amerika Afrika terus mendorong ke arah praktik doktrin yang lebih inklusif. Sebagai contoh, George Joseph MacWilliam menyajikan berbagai pengalaman, selama mengejar keimamatan, penolakan berdasarkan warna dan rasnya namun dia berkongsi kekecewaannya dalam usaha menghasut tindakan pihak Krisis komuniti majalah.[24]

Terdapat bentuk spiritualisme lain yang diamalkan di kalangan orang Afrika Amerika semasa Harlem Renaissance. Sebilangan agama dan falsafah ini diwarisi dari keturunan Afrika. Contohnya, agama Islam hadir di Afrika seawal abad ke-8 hingga abad ke-8 Perdagangan Trans-Sahara. Islam datang ke Harlem kemungkinan melalui penghijrahan anggota Kuil Sains Moor Amerika, yang ditubuhkan pada tahun 1913 di New Jersey.[rujukan diperlukan] Pelbagai bentuk Agama Yahudi dipraktikkan, termasuk Ortodoks, Konservatif, dan Membaharui agama Yahudi, tetapi ia adalah Orang Israel Ibrani Hitam yang mengasaskan sistem kepercayaan agama mereka pada awal abad ke-20 di Harlem Renaissance.[rujukan diperlukan] Bentuk agama tradisional yang diperoleh dari pelbagai bahagian di Afrika diwarisi dan diamalkan pada zaman ini. Beberapa contoh biasa adalah Voodoo dan Santeria.[rujukan diperlukan]

Kritikan

Kritikan keagamaan pada era ini terdapat dalam sastera, seni, dan puisi. The Harlem Renaissance mendorong dialog analitik yang merangkumi kritikan terbuka dan penyesuaian idea agama semasa.

Salah satu penyumbang utama perbincangan budaya kebangkitan Afrika-Amerika adalah Aaron Douglas yang, dengan karya seninya, juga mencerminkan revisi yang dibuat oleh orang Afrika Amerika terhadap dogma Kristian. Douglas menggunakan citra alkitabiah sebagai inspirasi kepada pelbagai karya seni tetapi dengan sentuhan pengaruh Afrika yang memberontak.[25]

Countee CullenPuisi "Warisan" mengungkapkan perjuangan dalaman seorang Afrika Amerika antara warisannya di masa lalu dengan budaya Kristian yang baru.[26] Kritikan yang lebih berat terhadap agama Kristian boleh didapati di Langston Hughes'Puisi "Selamat Hari Krismas", di mana ia memperlihatkan ironi agama sebagai simbol kebaikan dan kekuatan penindasan dan ketidakadilan.[27]

Muzik

Yang berbakat Dewan Adelaide dan Bill 'Bojangles' Robinson dalam komedi muzikal Teman Brown pada Broadway, 1930

Kaedah baru bermain piano yang dipanggil Gaya Harlem Stride diciptakan semasa Harlem Renaissance, dan membantu mengaburkan garis antara orang Amerika Afrika yang miskin dan orang Afrika Amerika yang sosial. Yang tradisional jazz band ini terdiri terutamanya dari instrumen kuningan dan dianggap sebagai simbol selatan, tetapi piano dianggap sebagai alat orang kaya. Dengan pengubahsuaian instrumental ini kepada genre yang ada, orang Amerika Afrika yang kaya sekarang mempunyai lebih banyak akses kepada muzik jazz. Popularitinya segera tersebar di seluruh negara dan akhirnya berada di tahap tertinggi sepanjang masa. Inovasi dan keaktifan adalah ciri penting para pelaku dalam permulaan jazz. Pelakon dan komposer jazz pada masa seperti Eubie Blake, Sissle mulia, Jelly Roll Morton, Luckey Roberts, James P. Johnson, Willie "Singa" Smith, Fats Waller, Ethel Waters, Dewan Adelaide,[28] Florence Mills dan rakan seperjuangan Duke Ellington, Louis Armstrong dan Fletcher Henderson sangat berbakat, berketerampilan, berdaya saing dan memberi inspirasi. Mereka masih dianggap telah meletakkan sebahagian besar asas untuk pemuzik masa depan genre mereka.[29][30][31] Duke Ellington mendapat populariti semasa Harlem Renaissance. Menurut Charles Garrett, "Potret Ellington yang dihasilkan menunjukkan dia bukan hanya komposer, bandleader, dan pemuzik berbakat yang telah kita kenal, tetapi juga orang duniawi dengan keinginan, kelemahan, dan eksentrik dasar."[7] Ellington tidak membiarkan popularitinya sampai kepadanya. Dia tetap tenang dan fokus pada muziknya.

Dalam tempoh ini, gaya muzik orang kulit hitam menjadi semakin menarik bagi orang kulit putih. Novelis kulit putih, dramatis dan komposer mula memanfaatkan kecenderungan muzik dan tema Afrika Amerika dalam karya mereka. Komposer (termasuk William Grant Masih) menggunakan puisi yang ditulis oleh penyair Afrika-Amerika dalam lagu-lagu mereka, dan akan menerapkan irama, harmoni dan melodi muzik Afrika-Amerika-seperti blues, rohani, dan jazz - ke dalam konsert mereka. Orang Afrika Amerika mula bergabung dengan orang kulit putih ke dunia klasik di komposisi muzik. Lelaki Afrika-Amerika pertama yang mendapat pengiktirafan luas sebagai artis konsert di rantau ini dan antarabangsa Roland Hayes. Dia berlatih dengan Arthur Calhoun di Chattanooga, dan di Universiti Fisk di Nashville. Kemudian, dia belajar dengan Arthur Hubbard di Boston dan dengan George Henschel dan Amanda Ira Aldridge dalam London, England. Dia mula menyanyi di khalayak ramai sebagai pelajar, dan mengadakan lawatan dengan Fisk Jubilee Penyanyi pada tahun 1911.[32]

Fesyen

Semasa Harlem Renaissance, pemandangan pakaian hitam berubah secara dramatik dari prim dan tepat. Banyak wanita muda lebih suka- dari skirt pendek dan stoking sutera daripada gaun berpakaian labuh dan topi cloche.[33] Wanita itu memakai pakaian yang longgar dan dilengkapi dengan kalung manik mutiara helai panjang, bulu bulu, dan pemegang rokok. Fesyen Harlem Renaissance digunakan untuk menyampaikan keanggunan dan keasyikan dan perlu diciptakan dengan mempertimbangkan gaya tarian yang hidup pada tahun 1920-an.[34] Popular pada tahun 1930-an adalah baret bergaya egret.

Lelaki memakai sut longgar yang membawa kepada gaya kemudian yang dikenali sebagai "Zoot," yang terdiri daripada seluar berkaki lebar, pinggang tinggi, pasak, dan mantel panjang dengan bahu empuk dan kerah lebar. Lelaki juga memakai topi berbulu lebar, kaus kaki berwarna,[35] sarung tangan putih, dan berkolar baldu Kot Chesterfield. Dalam tempoh ini, orang Amerika Afrika menyatakan rasa hormat terhadap warisan mereka melalui mode untuk mantel kulit macan tutul, yang menunjukkan kekuatan haiwan Afrika.

Penari kulit hitam yang sangat berjaya Josephine Baker, walaupun tampil di Paris semasa ketinggian Renaissance, adalah pencetus fesyen utama bagi wanita kulit hitam dan putih. Gaunnya dari couturier Jean Patou banyak disalin, terutama kostum panggungnya, yang Vogue majalah yang dipanggil "mengejutkan." Josephine Baker juga dikreditkan kerana menonjolkan era fesyen "art deco" setelah dia mempersembahkan "Danse Sauvage". Semasa persembahan di Paris ini, dia menghiasi rok yang terbuat dari tali dan pisang buatan. Ethel Musa merupakan seorang pelakon kulit hitam yang popular, Moses membintangi filem senyap pada tahun 1920-an dan 30-an dan dikenali dengan gaya rambut bobnya yang istimewa.

Ciri dan tema

Kombo jazz yang dimainkan
Sangkakala Pusing Gillespie adalah lambang campuran masyarakat kelas tinggi, seni popular, dan kebajikan jazz.

Mencirikan Harlem Renaissance adalah kebanggaan perkauman terang-terangan yang terwakili dalam idea Negro Baru, yang melalui intelek dan produksi sastera, seni, dan muzik dapat menantang penyebaran perkauman dan stereotaip untuk mempromosi progresif atau sosialis politik, dan perkauman dan integrasi sosial. Penciptaan seni dan sastera akan berfungsi untuk "menaikkan" perlumbaan.

Tidak akan ada bentuk penyatuan yang secara khas mencirikan seni yang muncul dari Harlem Renaissance. Sebaliknya, ini merangkumi berbagai elemen dan gaya budaya, termasuk Pan-Afrika perspektif, "budaya tinggi" dan "budaya rendah" atau "kehidupan rendah," dari bentuk muzik tradisional hingga blues dan jazz, bentuk eksperimen tradisional dan baru dalam kesusasteraan seperti modenisme dan bentuk baru dari puisi jazz. Dualitas ini bermaksud bahawa banyak seniman Afrika-Amerika bertelagah dengan konservatif di kalangan intelektual kulit hitam, yang mempermasalahkan penggambaran kehidupan hitam tertentu.

Beberapa tema umum yang diwakili semasa Harlem Renaissance adalah pengaruh pengalaman perbudakan dan tradisi rakyat Afrika-Amerika yang muncul pada identiti hitam, kesan dari perkauman institusi, dilema yang melekat dalam persembahan dan penulisan untuk khalayak kulit putih elit, dan persoalan bagaimana menyampaikan pengalaman hidup hitam moden di bandar Utara.

The Harlem Renaissance adalah salah satu penglibatan terutamanya Afrika-Amerika. Sistem ini bergantung pada sistem sokongan pelanggan hitam, perniagaan dan penerbitan kulit hitam. Namun, itu juga bergantung pada perlindungan orang kulit putih Amerika, seperti Carl Van Vechten dan Charlotte Osgood Mason, yang memberikan pelbagai bentuk bantuan, membuka pintu yang sebaliknya mungkin tetap ditutup untuk penerbitan karya di luar masyarakat Amerika hitam. Sokongan ini sering berbentuk perlindungan atau penerbitan. Carl Van Vechten adalah salah satu orang kulit putih Amerika yang paling terkenal dengan Harlem Renaissance. Dia membenarkan pertolongan kepada masyarakat Amerika kulit hitam kerana dia mahukan persamaan antara kaum.

Terdapat orang kulit putih lain yang berminat dengan apa yang disebut "primitif"Budaya, kerana banyak orang kulit putih melihat budaya Amerika kulit hitam pada masa itu, dan ingin melihat" primitivisme "seperti itu dalam karya yang keluar dari Harlem Renaissance. Seperti kebanyakan mode, beberapa orang mungkin telah dieksploitasi dengan cepat untuk mendapatkan publisiti.

Minat dalam kehidupan Afrika-Amerika juga menghasilkan karya kolaboratif eksperimental tetapi berkekalan, seperti produksi hitam-hitam dari George Gershwinopera Porgy dan Bess, dan Virgil Thomson dan Gertrude Steins Empat Orang Suci dalam Tiga Kisah. Dalam kedua-dua produksi konduktor paduan suara Eva Jessye adalah sebahagian daripada pasukan kreatif. Koirnya diketengahkan dalam Empat Orang Suci.[36] Dunia muzik juga mendapati pemimpin kumpulan putih menentang sikap rasis untuk memasukkan bintang muzik dan lagu Afrika-Amerika yang terbaik dan paling terang dalam produksi mereka.

Orang Afrika Amerika menggunakan seni untuk membuktikan karya mereka kemanusiaan dan permintaan untuk kesaksamaan. Harlem Renaissance menyebabkan lebih banyak peluang untuk orang kulit hitam diterbitkan oleh rumah arus perdana. Banyak pengarang mula menerbitkan novel, majalah dan surat khabar selama ini. Fiksyen baru menarik banyak perhatian dari seluruh negara. Antara pengarang yang terkenal di negara ini adalah Jean Toomer, Jessie Fauset, Claude McKay, Zora Neale Hurston, James Weldon Johnson, Alain Locke, Omar Al Amiri, Eric D. Walrond dan Langston Hughes.

Richard Bruce Nugent (1906–1987) yang menulis "Smoke, Lilies, and Jade" adalah sumbangan penting, terutama berkaitan dengan bentuk eksperimen dan tema LGBT pada masa tersebut.[37]

The Harlem Renaissance membantu meletakkan asas bagi gerakan tunjuk perasaan pasca Perang Dunia II Pergerakan Hak Sivil. Lebih-lebih lagi, banyak seniman hitam yang meningkat dewasa selepas itu diilhami oleh gerakan sastera ini.

Renaissance lebih dari sekadar gerakan sastera atau artistik, karena memiliki perkembangan sosiologi tertentu - terutama melalui kesadaran ras baru - melalui kebanggaan etnik, seperti yang terlihat di Kembali ke Afrika pergerakan yang diketuai oleh Marcus Garvey. Pada masa yang sama, ungkapan kebanggaan etnik yang berbeza, yang dipromosikan oleh W. E. B. Du Bois, memperkenalkan konsep "berbakat kesepuluh": Orang Amerika Afrika yang cukup bernasib baik untuk mewarisi wang atau harta atau memperoleh ijazah perguruan semasa peralihan dari Pembinaan Semula ke Jim Crow tempoh awal abad kedua puluh. "Sepersepuluh berbakat" ini dianggap contoh terbaik dari nilai orang Amerika kulit hitam sebagai tindak balas terhadap perkauman yang berleluasa pada masa itu. (Tidak ada kepemimpinan tertentu yang ditugaskan untuk kesepuluh berbakat, tetapi mereka harus dicontohi.) Dalam kedua-dua literatur dan perbincangan popular, idea-idea kompleks seperti konsep Duonis tentang "twoness" (dualisme) diperkenalkan (lihat Jiwa Orang Hitam; 1903).[38] Du Bois meneroka kesedaran terpecah belah mengenai identiti seseorang yang merupakan kritikan unik terhadap kesan sosial terhadap kesedaran kaum. Penjelajahan ini kemudian dihidupkan semula pada tahun Kebanggaan Hitam pergerakan awal 1970-an.

Pengaruh

Identiti Hitam baru

Langston Hughes, novelis dan penyair, difoto oleh Carl Van Vechten, 1936

Harlem Renaissance berjaya kerana ia membawa pengalaman Hitam dengan jelas di dalam korpus Orang Amerika sejarah budaya. Bukan hanya melalui ledakan budaya, tetapi pada a sosiologi tahap, warisan Harlem Renaissance mentakrifkan semula bagaimana Amerika, dan dunia, melihat orang Afrika Amerika. Penghijrahan orang kulit hitam selatan ke utara mengubah imej orang Afrika Amerika dari petani luar bandar, yang kurang berpendidikan menjadi salah satu kecanggihan kosmopolitan bandar. Identiti baru ini membawa kepada kesedaran sosial yang lebih besar, dan orang Amerika Afrika menjadi pemain di pentas dunia, memperluas hubungan intelektual dan sosial ke peringkat antarabangsa.

Kemajuan - simbolik dan nyata - dalam tempoh ini menjadi titik rujukan dari mana komuniti Afrika-Amerika memperoleh semangat penentuan nasib sendiri yang memberikan rasa berkembang baik bandar Hitam dan Militan hitam, serta landasan bagi masyarakat untuk membangun untuk Hak sivil perjuangan pada tahun 1950-an dan 1960-an.

Kawasan bandar Harlem yang berkembang pesat menyediakan tempat bagi orang Afrika Amerika dari semua latar belakang untuk menghargai pelbagai kehidupan dan budaya orang kulit hitam. Melalui ungkapan ini, Harlem Renaissance mendorong penghayatan baru mengenai akar dan budaya rakyat. Sebagai contoh, bahan-bahan rakyat dan rohani memberikan sumber yang kaya untuk khayalan artistik dan intelektual, yang membebaskan orang kulit hitam dari pembentukan keadaan masa lalu. Melalui perkongsian dalam pengalaman budaya ini, kesedaran muncul dalam bentuk identiti kaum yang bersatu.

Namun, ada beberapa tekanan dalam kelompok-kelompok tertentu dari Harlem Renaissance untuk menerapkan sentimen Amerika kulit putih konservatif agar dapat dipandang serius oleh arus perdana. Hasilnya ialah budaya aneh, sementara jauh lebih diterima di Harlem daripada kebanyakan tempat di negara itu pada waktu itu, hidup sepenuhnya di lampu gelap bar, kelab malam, dan kabaret yang berasap di bandar.[39] Di tempat-tempat inilah adegan musik blues berkembang pesat, dan karena belum mendapat pengiktirafan dalam budaya popular, seniman aneh menggunakannya sebagai cara untuk mengekspresikan diri dengan jujur.[39] Walaupun ada faksi dalam Renaissance yang menerima budaya / gaya hidup aneh, seseorang masih dapat ditangkap kerana terlibat dalam tindakan homoseksual. Ramai orang, termasuk pengarang Alice Dunbar-Nelson dan "The Mother of Blues" Gertrude "Ma" Rainey,[40] mempunyai suami tetapi mempunyai hubungan romantik dengan wanita lain juga.[41] Ma Rainey terkenal mengenakan pakaian lelaki secara tradisional dan lirik bluesnya sering mencerminkan kecenderungan seksualnya terhadap wanita, yang sangat radikal pada masa itu. Ma Rainey juga merupakan orang pertama yang memperkenalkan muzik blues ke vaudeville.[42] Anak didik Rainey, Bessie Smith adalah artis lain yang menggunakan blues sebagai cara untuk mengekspresikan dirinya dengan sebutan seperti "Apabila anda melihat dua wanita berjalan bergandengan tangan, lihat saja mereka dan cuba faham: Mereka akan pergi ke pesta-pesta tersebut - tutup lampu rendah - hanya pihak-pihak di mana wanita boleh pergi. "[39]

Penyanyi Blues Gladys Bentley

Penyanyi blues lain yang terkenal ialah Gladys Bentley, yang terkenal berpakaian silang. Bentley adalah pemilik kelab Clam House di 133rd Street di Harlem, yang merupakan pusat pelanggan pelik. The Hamilton Lodge di Harlem menjadi tuan rumah bola tarik tahunan yang menarik ribuan orang menyaksikan beberapa ratus pemuda datang untuk menari sepanjang malam. Walaupun ada tempat-tempat selamat di Harlem, ada suara-suara yang menonjol seperti suara menteri Gereja Baptis Abyssinian, Adam Clayton yang secara aktif berkempen menentang homoseksual.[41]

The Harlem Renaissance melahirkan idea The New Negro.Gerakan Negro Baru adalah usaha untuk menentukan apa artinya menjadi orang Afrika-Amerika oleh orang-orang Afrika-Amerika daripada membiarkan stereotaip dan karikatur yang menjijikkan yang terdapat dalam amalan berkulit hitam untuk melakukannya. Terdapat juga gerakan Neo-New Negro, yang tidak hanya mencabar definisi dan stereotaip kaum, tetapi juga berusaha untuk mencabar peranan gender, seksualitas normatif, dan seksisme di Amerika pada umumnya. Dalam hal ini, Harlem Renaissance jauh mendahului seluruh negara Amerika dalam hal menerapkan budaya feminisme dan aneh.[43] Cita-cita ini mendapat sedikit tolakan sebagai kebebasan seksualiti, terutama yang berkaitan dengan wanita (yang selama ini di Harlem dikenal sebagai wanita penyayang wanita)[40] dilihat sebagai mengesahkan stereotaip bahawa wanita kulit hitam longgar dan tidak mempunyai kecerdasan seksual. Kaum borjuasi kulit hitam melihat ini sebagai menghambat perjuangan orang kulit hitam di Amerika dan memberi api kepada sentimen perkauman di seluruh negara. Namun untuk semua usaha kedua-dua sektor Amerika kulit hitam dan konservatif, budaya queer dan seniman menentukan bahagian utama bukan sahaja Harlem Renaissance, tetapi juga mendefinisikan begitu banyak budaya kita hari ini. Pengarang "The Black Man's Beban", Henry Louis Gates Jr menulis mengenai perkara ini, Harlem Renaissance "semestinya gay seperti hitam".[43]

Kritikan terhadap pergerakan

Banyak pengkritik menunjukkan bahawa Harlem Renaissance tidak dapat melarikan diri sejarah dan budaya dalam usahanya untuk membuat yang baru, atau cukup terpisah dari unsur-unsur asas budaya Putih, Eropah. Selalunya intelektual Harlem, semasa mengisytiharkan baru kesedaran kaum, menggunakan tiruan rakan-rakan mereka yang putih dengan menggunakan pakaian, adab dan etika yang canggih. "Peniruan" ini juga boleh disebut asimilasi, kerana itulah yang biasa dilakukan oleh anggota minoriti konstruk sosial mesti dilakukan agar sesuai dengan norma sosial yang dibuat oleh majoriti konstruk itu.[44] Ini dapat dilihat sebagai alasan bahawa produk seni dan budaya Harlem Renaissance tidak mengatasi kehadiran nilai-nilai Putih-Amerika, dan tidak menolak nilai-nilai ini.[rujukan diperlukan] Dalam hal ini, penciptaan "Negro Baru" seperti yang dicari oleh para intelektual Harlem, dianggap berjaya.[oleh siapa?]

The Harlem Renaissance menarik minat penonton campuran. The sastera merayu kepada Afrika-Amerika kelas pertengahan dan kepada orang kulit putih. Majalah seperti Krisis, jurnal bulanan NAACP, dan Peluang, penerbitan rasmi dari Liga Bandar Nasional, menggunakan penulis Harlem Renaissance pada kakitangan editorial mereka; menerbitkan puisi dan cerpen oleh penulis kulit hitam; dan mempromosikan kesusasteraan Afrika-Amerika melalui artikel, ulasan, dan hadiah sastera tahunan. Sama pentingnya dengan kedai sastera ini, Renaissance sangat bergantung pada rumah penerbitan putih dan majalah milik putih. Pencapaian utama Renaissance adalah membuka pintu untuk mengedit majalah dan penerbitan putih, walaupun hubungan antara penulis Renaissance dan penerbit putih dan penonton menimbulkan beberapa kontroversi. W. E. B. Du Bois tidak menentang hubungan antara penulis kulit hitam dan penerbit kulit putih, tetapi dia mengkritik karya seperti Claude McKay terlaris novel Rumah Harlem (1928) untuk menarik "permintaan prurient" pembaca kulit putih dan penerbit untuk penggambaran "kesopanan" hitam.[45] Langston Hughes berbicara untuk kebanyakan penulis dan seniman ketika dia menulis dalam karangannya "The Negro Artist and the Racial Mountain" (1926) bahawa para seniman hitam bermaksud untuk mengekspresikan diri mereka dengan bebas, tidak kira apa yang difikirkan oleh masyarakat kulit hitam atau masyarakat kulit putih.[46] Hughes dalam tulisannya juga kembali ke tema perkauman, tetapi semasa Harlem Renaissance, dia mula meneroka topik homoseksual dan homofobia. Dia mula menggunakan bahasa yang mengganggu dalam tulisannya. Dia meneroka topik ini kerana ia adalah tema yang selama ini tidak dibincangkan.[47]

Pemuzik dan penulis Afrika-Amerika juga merupakan penonton campuran, yang mengalami hasil positif dan negatif sepanjang Gerakan Negro Baru. Untuk pemuzik, Harlem, kabaret dan kelab malam di New York memberi cahaya kepada para pemain hitam dan membolehkan penduduk kulit hitam menikmati muzik dan tarian. Namun, beberapa kelab yang paling popular (yang mempamerkan pemuzik hitam) adalah secara eksklusif untuk penonton putih; salah satu kelab malam putih yang paling terkenal di Harlem adalah Kelab Cotton, di mana pemuzik hitam popular Duke Ellington kerap dilakukan.[48] Pada akhirnya, pemuzik hitam yang muncul di kelab-kelab putih ini menjadi jauh lebih berjaya dan menjadi sebahagian daripada pemandangan muzik arus perdana.[rujukan diperlukan]

Begitu juga, penulis kulit hitam diberi kesempatan untuk bersinar setelah Gerakan Negro Baru mendapat daya tarikan ketika cerpen, novel, dan puisi oleh pengarang kulit hitam mulai terbentuk dan memasuki pelbagai penerbitan cetak pada tahun 1910-an dan 1920-an.[49] Walaupun cara yang baik untuk membentuk identiti dan budaya mereka, banyak pengarang menyatakan betapa sukarnya mana-mana karya mereka untuk pergi ke mana sahaja. Penulis Charles Chesnutt pada tahun 1877, sebagai contoh, menyatakan bahawa tidak ada petunjuk mengenai perlumbaannya bersama dengan penerbitannya di Bulanan Atlantik (atas permintaan penerbit).[50] Faktor yang menonjol dalam perjuangan New Negro adalah bahawa karya mereka dibuat menjadi "berbeza" atau "eksotik" kepada khalayak putih, sehingga menjadi keperluan bagi penulis kulit hitam untuk menarik minat mereka dan bersaing satu sama lain untuk mendapatkan karya mereka.[49] Pengarang dan penyair kulit hitam yang terkenal Langston Hughes menjelaskan bahawa karya-karya pengarang hitam ditempatkan dengan cara yang serupa dengan karya-karya yang berasal dari oriental atau asing, hanya digunakan sekali-sekala dibandingkan dengan rakan-rakan mereka yang berwarna putih: sekali tempat untuk karya hitam "diambil", pengarang hitam harus melihat di tempat lain untuk menerbitkan.[50]

Aspek-aspek tertentu dari Harlem Renaissance diterima tanpa perdebatan, dan tanpa kajian. Salah satunya adalah masa depan "Negro Baru". Artis dan intelektual Harlem Renaissance bergema Amerika progresivisme dalam kepercayaannya terhadap reformasi demokratik, kepercayaannya terhadap seni dan sastera sebagai agen perubahan, dan kepercayaannya yang hampir tidak kritis terhadap dirinya sendiri dan masa depannya. Pandangan dunia progresivis ini menjadikan para intelektual kulit hitam - seperti rakan sejawatnya yang putih - tidak bersedia untuk kejutan kasar Kemurungan Besar, dan Renaissance Harlem berakhir secara tiba-tiba kerana anggapan naif tentang sentraliti budaya, tidak berkaitan dengan ekonomi dan realiti sosial.[51]

Lihat juga

Catatan dan rujukan

Catatan

 1. ^ "NAACP: Abad dalam Perjuangan untuk Kebebasan" Diarkibkan 1 Ogos 2013 di Mesin Wayback, Perpustakaan Kongres.
 2. ^ "Harlem di Zaman Jazz", New York Times, 8 Februari 1987.
 3. ^ Cotter, Belanda, "SENI; Bunga 1920-an yang Tidak Hilang", New York Times, 24 Mei 1998.
 4. ^ Danica Kirka, Jcu.edu Diarkibkan 10 Jun 2011 di Mesin Wayback
 5. ^ Kirka, Danica (1 Januari 1995). "Wawancara Los Angeles Times: Dorothy West: Suara Harlem Renaissance Ceramah Masa Lalu - Tetapi Nilai Sekarang". Los Angeles Times.
 6. ^ Hutchinson, George, "Renaissance Harlem", Encyclopædia Britannica.
 7. ^ a b "Project MUSE - Modernisme, Budaya Massa, dan Harlem Renaissance: Kes Countee Cullen." Project MUSE - Modernisme, Budaya Massa, dan Harlem Renaissance: Kes Countee Cullen. N.p., n.d. Web. 4 April 2015.
 8. ^ "Ucapan Perwakilan Afrika-Amerika Menangani Rang Undang-Undang Ku Klux Klan tahun 1871" (PDF). Undang-undang NYU.
 9. ^ Cooper Davis, Peggy. "Suara yang diabaikan". Undang-undang NYU.
 10. ^ Woods, Clyde (1998). Pembangunan Ditangkap. New York dan London: Verso.
 11. ^ Blackmon, Douglas A. (2009). Perhambaan Dengan Nama Lain: Penjajahan Semula Orang Amerika Hitam dari Perang Saudara hingga Perang Dunia II. Jangkar.
 12. ^ Foner, Eric (1988). Pembinaan Semula: Revolusi Amerika yang Belum Selesai, 1863–1877. Harper Collins.
 13. ^ Tanpa had (5 Disember 2016). "Renaissance Harlem". Tanpa had.
 14. ^ Muhammad, Khalil Gibran (2010). Penghinaan Kehitaman: Ras, Kejahatan, dan Pembentukan Amerika Urban Moden. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. hlm 1–14. ISBN 978-0-674-03597-3.
 15. ^ "Harlem Hellfighters: Tentara Hitam dalam Perang Dunia I". Amerika Datang Hidup. 5 Februari 2015. Diperoleh 16 Jun 2017.
 16. ^ McKay, Nellie Y., dan Henry Louis Gates (eds), Antologi Norton Sastera Afrika Amerika, New York: Norton, 1997, hlm. 931.
 17. ^ McKay, Claude. "Permintaan" dan "Penari Harlem," dalam Tujuh Seni 2.6 (Oktober 1917): 741-742. Imbasan halaman asal tersedia di domain awam melalui Projek Jurnal Moden.
 18. ^ Langston, Hughes (1926). "Artis Negro dan Gunung Racial". Bangsa.
 19. ^ Locke, Alain (1925). Negro Baru. Batu Sentuh. hlm ix.
 20. ^ Locke, Alain (1925). Negro Baru. Batu Sentuh.
 21. ^ Hughes, Langston (1926). The Weary Blues. New York: Rumah Rawak.
 22. ^ Hughes, Langston (1994). Puisi-puisi yang dikumpulkan dari Langston Hughes. Klasik Vintage. hlm.307. ISBN 978-0679764083.
 23. ^ Williams, Robert M .; Carrington, Charles (Mei 1936). "Union Methodist dan The Negro". Krisis. 43 (5): 134–135.
 24. ^ a b MacWilliam, George Joseph (Januari 1920). "Gereja Katolik dan Pendeta Negro". Krisis. 19 (3): 122–123. Diperoleh 21 Disember 2013.
 25. ^ Rampersad, Arnold (Pengenalan) (1997). Alain Locke (ed.). The New Negro: Suara dari Renaissance Harlem (1st Touchstone ed.). New York, NY: Simon & Schuster. ISBN 978-0684838311.
 26. ^ Cullen, Countee. "Warisan". Yayasan Puisi. Diarkibkan daripada asal pada 21 Disember 2013. Diperoleh 19 Disember 2013.
 27. ^ Hughes, Langston (13 Januari 2010). "Selamat Hari Natal". H-Net: Kemanusiaan & Sains Sosial Dalam Talian. Massa Baru. Diperoleh 19 Disember 2013.
 28. ^ Amerika, Harlem Renaissance pada (5 Disember 2016). "Renaissance Harlem". Harlem Renaissance di Amerika Sejarah Seni - melalui coreybarksdale.com.
 29. ^ Boland, Jesse. "Muzik Renaissance Harlem." Fesyen dan Muzik 1920-an. Web. 23 November 2009.
 30. ^ "Harlem Renaissance Music pada tahun 1920-an", Fesyen & Muzik 1920-an.
 31. ^ Bulu Leonard, "The Book Of Jazz" (1957/59), hlm. 59 seterusnya, Western Book Dist, 1988, ISBN 0818012021, 9780818012020
 32. ^ Selatan, Eileen, Muzik Negro Amerika: sejarah. New York: Norton, 1997. Cetak, hlm. 404, 405 dan 409.
 33. ^ West, Aberjhani dan Sandra L. (2003). Ensiklopedia Harlem Renaissance, hlm.105–106; Vogue, 15 Februari 1926, hlm. 76.
 34. ^ Etherington-Smith, Meredith (1983), Patou, hlm. 83; Vogue, 1 Jun 1927, hlm. 51.
 35. ^ White, Shane dan Graham (1998). Stylin ': Budaya Ekspresif Afrika Amerika dari Permulaannya hingga Zoot Suit, hlm.248–251.
 36. ^ "Eva Jessye", University of Michigan, diakses pada 4 Disember 2008.
 37. ^ Nugent, Bruce (2002). Wirth, Thomas H .; Gates, Henry Louis Jr. (ed.). Pemberontak gay dari kebangkitan Harlem: pilihan dari karya Richard Bruce Nugent. Durham [N.C.]: Duke University Press. ISBN 978-0822328865. OCLC 48691374.
 38. ^ Adalah mungkin bagi orang kulit hitam untuk mengadakan perbincangan intelektual mengenai apakah orang kulit hitam memiliki masa depan di Amerika, dan Harlem Renaissance mencerminkan kebimbangan sosiopolitik tersebut.
 39. ^ a b c Hix, Lisa (9 Julai 2013). "Menyanyikan Blues Lesbian pada tahun 1920-an Harlem". Pengumpul Mingguan.
 40. ^ a b Tenoria, Samantha (2006). "Wanita Penyayang Wanita: Queering Black Urban Space semasa Harlem Renaissance" (PDF). Jurnal Penyelidikan Sarjana Universiti California, Irvine (UCI).
 41. ^ a b Villarosa, Linda (23 Julai 2011). "Kebangkitan Gay Harlem". Akar. Diarkibkan daripada asal pada 22 Mac 2016.
 42. ^ Garber, Eric. "Tontonan Berwarna: Subkultur Lesbian dan Gay pada Zaman Jazz Harlem". Pengajian Amerika di University of Virginia. Universiti Virginia.
 43. ^ a b Rabaka, Reiland (2011). Warisan Hip Hop Dari Renaissance Harlem ke Gerakan Feminis Hip Hop. Buku Lexington. ISBN 9780739164822.
 44. ^ Yayla, Ayşegül. "Harlem Renaissance dan Ketidakpuasannya". Ahli akademik. Ahli akademik. Diperoleh 22 April 2016.
 45. ^ Aptheker, H. ed. (1997), Surat-menyurat WEB Dubois: Pilihan, 1877–1934, Vol. 1, hlm. 374–375.
 46. ^ Rampersad, Arnold (26 November 2001). Kehidupan Langston Hughes: Jilid I: 1902-1941, I, Too, Sing America. Akhbar Universiti Oxford. ISBN 9780199760862 - melalui Buku Google.
 47. ^ "Project MUSE - Pelbagai Jalan dan Kematian Berganda Langston Hughes." Project MUSE - Pelbagai Jalan dan Kematian Berganda Langston Hughes. N.p., n.d. Web. 4 April 2015.
 48. ^ Davis, John S. (2012). Kamus sejarah jazz. Scarecrow Press. ISBN 9780810878983. OCLC 812621902.
 49. ^ a b Werner, Craig; Golphin, Vincent F. A .; Reisman, Rosemary M. Canfield (2017), "Puisi Afrika Amerika", Ensiklopedia Kesusasteraan Salem Press, Salem Press, diambil 21 Mei 2019
 50. ^ a b Holmes, Eugene C. (1968). "Alain Locke dan Gerakan Negro Baru". Forum Kesusasteraan Amerika Negro. 2 (3): 60–68. doi:10.2307/3041375. ISSN 0028-2480. JSTOR 3041375.
 51. ^ Pawłowska, Aneta (2014). "Kebangkitan Budaya Afrika-Amerika. Seni Negro Baru pada zaman perang". Pertanyaan Seni. 16: 190 - melalui Google Scholar.

Rujukan

 • Amos, Shawn, penyusun. Rhapsodies in Black: Words and Music of the Harlem Renaissance. Los Angeles: Rhino Records, 2000. 4 cakera padat.
 • Andrews, William L .; Frances S. Foster; Trudier Harris, ed. Ringkas Sahabat Oxford Kepada Kesusasteraan Afrika Amerika. New York: Oxford Press, 2001. ISBN 1-4028-9296-9
 • Kacang, Annemarie. Buku Sumber mengenai Persembahan Afrika-Amerika: Main, Orang, Pergerakan. London: Routledge, 1999; hlm vii + 360.
 • Greaves, William dokumentari Dari Akar Ini.
 • Hicklin, Fannie Ella Frazier. 'Penulis Negro Amerika, 1920-1964.' Ph.D. Disertasi, Jabatan Ucapan, Universiti Wisconsin, 1965. Ann Arbor: Microfilms Universiti 65-6217.
 • Huggins, Nathan. Harlem Renaissance. New York: Akhbar Universiti Oxford, 1973. ISBN 0-19-501665-3
 • Hughes, Langston. Laut Besar. New York: Knopf, 1940.
 • Hutchinson, George. Renaissance Harlem dalam Hitam dan Putih. New York: Akhbar Belknap, 1997. ISBN 0-674-37263-8
 • Lewis, David Levering, ed. Pembaca Renaissance Harlem Portable. New York: Penguin Viking, 1995. ISBN 0-14-017036-7
 • Lewis, David Levering. Semasa Harlem berada di Vogue. New York: Penguin, 1997. ISBN 0-14-026334-9
 • Ostrom, Hans. Ensiklopedia Langston Hughes. Westport: Akhbar Greenwood, 2002.
 • Ostrom, Hans dan J. David Macey, ed. Ensiklopedia Greenwood Sastera Afrika Amerika. 5 jilid. Westport: Greenwood Press, 2005.
 • Patton, Venetria K. dan Maureen Honey, ed. Double-Take: Antologi Harlem Renaissance Revisionis. Jersi baru: Rutgers University Press, 2006.
 • Perry, Jeffrey B. Pembaca Hubert Harrison. Middletown, CT: Wesleyan University Press, 2001.
 • Perry, Jeffrey B. Hubert Harrison: Suara Radikalisme Harlem, 1883–1918. New York: Columbia University Press, 2008.
 • Powell, Richard, dan David A. Bailey, ed. Rhapsodies in Black: Art of the Harlem Renaissance. Berkeley: University of California Press, 1997.
 • Rampersad, Arnold. Kehidupan Langston Hughes. 2 jilid. New York: Oxford University Press, 1986 dan 1988.
 • Robertson, Stephen, et al., "Rumah Tidak Beratur: Kediaman, Privasi, dan Pengawasan Seksualiti pada tahun 1920-an Harlem," Jurnal Sejarah Seksualiti, 21 (September 2012), 443–66.
 • Soto, Michael, ed. Mengajar The Harlem Renaissance. New York: Peter Lang, 2008.
 • Tracy, Steven C. Langston Hughes dan the Blues. Urbana: University of Illinois Press, 1988.
 • Watson, Steven. The Harlem Renaissance: Hub Budaya Afrika-Amerika, 1920-1930. New York: Buku Pantheon, 1995. ISBN 0-679-75889-5
 • Williams, Iain Cameron. "Di Bawah Bulan Harlem ... The Harlem to Paris Years of Adelaide Hall". Continuum Int. Penerbitan, 2003. ISBN 0826458939
 • Wintz, Cary D. Budaya Hitam dan Renaissance Harlem. Houston: Rice University Press, 1988.
 • Wintz, Cary D. Harlem Speaks: Sejarah Hidup dari Zaman Renaissance Harlem. Naperville, Illinois: Sourcebooks, Inc., 2007

Bacaan lanjut

 • Buck, Christopher (2013). Harlem Renaissance dalam: Mosaik Amerika: Pengalaman Afrika Amerika. ABC-CLIO. Santa Barbara, California.
 • Johnson, Michael K. (2019) Tidak Boleh Berdiam diri: Taylor Gordon dan Harlem Renaissance, Jackson: University Press of Mississippi, ISBN 9781496821966 (dalam talian)
 • King, Shannon (2015). Harakah Siapa Ini? Politik Komuniti dan Aktivisme akar umbi semasa Era Negro Baru. New York: Akhbar Universiti New York.
 • Lassieur, Alison. (2013), Tdia Harlem Renaissance: Pengembaraan Sejarah Interaktif, Capstone Press, ISBN 9781476536095
 • Padva, Gilad (2014). Nostalgia Hitam: Puisi, Etnik, dan Homoerotisme di Mencari Langston dan Abang kepada Abang"Di Padva, Gilad, Nostalgia Queer dalam Pawagam dan Budaya Pop, ms 199–226. Basingstock, UK, dan New York: Palgrave Macmillan.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send