Perkahwinan Hajong - Hajong marriage

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Tradisional Perkahwinan Hajong (Hajong Bhasa: Bya ', diucapkan sebagai: [Bjɯ]) adalah upacara upacara yang melibatkan perkahwinan yang dibuat oleh pra-pengaturan antara keluarga. Dalam budaya Hajong, cinta romantis dan perkahwinan ulang janda diizinkan, dan monogami adalah norma bagi Orang Hajong.

Pengantin perempuan dan pengantin lelaki diiringi oleh Airos. Dalam majlis perkahwinan tradisional, kedua mempelai dan pengantin lelaki mengenakan kain putih besar yang dikenal sebagai 'ghutang kapur'. Putih dikaitkan dengan syurga dan kesucian dalam budaya Hajong.
Sebilangan hiasan yang dipakai oleh pengantin perempuan, Airos dan Dhunimao.

Sejarah

Semasa upacara, pengantin lelaki dan perempuan akan memberi penghormatan kepada dewa-dewa langit dan bumi dan nenek moyang keluarga di mezbah perkahwinan.

Hajong adalah endogami[1] orang. Dalam masyarakat Hajong matriarki merosot dengan pengaruh Agama Hindu, menuju ke arah dominasi yang semakin meningkat di patriarki dalam masyarakat Hajong.[rujukan diperlukan] Apabila keakraban berkembang antara anak lelaki dan perempuan tanpa sepengetahuan ibu bapa mereka, mereka berkahwin satu sama lain, dengan syarat mereka tidak tergolong dalam keluarga ibu dan bapa yang rapat. Sistem mahar yang berlebihan tidak ada di masyarakat Hajong. Orang-orang Hajong akan memberikan toleransi harga pengantin atau harga pengantin lelaki dipanggil pon.[2]Perkahwinan biasanya dirundingkan oleh ibu bapa melalui jodoh yang dikenali sebagai Jahu atau Jasu. Kuil sementara didirikan di halaman, di hadapannya upacara perkahwinan berlangsung. Empat pisang pokok bertindak sebagai tiang kuil, kuil dihiasi dengan keratan kertas dengan motif yang rumit. Perkahwinan Hajong dari khutri atau kelas pendekar mempunyai ritual pedang untuk melambangkan mani katri, pedang yang diberikan oleh seorang gadis kepada suaminya untuk melindunginya.

Peserta

Penyanyi Gita'lu.

Dalam perkahwinan tradisional Hajong terdapat orang yang berbeza yang mengambil bahagian dalam upacara perkahwinan.

 • Kuina ' dan Jang'oi, pengantin lelaki dan perempuan, kedua-duanya ditutup dengan kain putih besar yang dikenali sebagai ghutang kapu. Jubah putih melambangkan kesucian. Di bawahnya ghutang kapu, pengantin perempuan memakai pakaian formal ekchapa patin. Kedua-dua, pengantin lelaki dan perempuan, memakai mahkota. Mahkota pengantin lelaki secara tradisional mempunyai merak emas di bahagian atas dan dia membawa pedang kecil. Pengantin perempuan tetap bertudung.
 • Airoadalah lima atau tujuh wanita yang sudah berkahwin dengan suaminya masih hidup. Mereka melakukan Chan-Bila Akawa, ajaklah para dewa menghadiri majlis perkahwinan dan memberkati pasangan yang baru berkahwin dan menolong imam dalam melaksanakan perkahwinan.
 • Dhunimao dan Dhunibap istiadat melaksanakan perkahwinan dan bertindak sebagai penjaga dalam perkahwinan.
 • Mita ' adalah saksi rasmi perkahwinan dan menjadi teman seumur hidup pasangan yang sudah berkahwin.
 • Udhika'ri adalah imam yang melakukan upacara perkahwinan rasmi. Udhikâri sekarang kebanyakan digantikan oleh seorang Brahmana Hindu.
 • Gita'lus adalah orang yang menyanyikan lagu yang menggambarkan perkahwinan Shib Dyao dan Parbuti Dyao dan kisah Bihulâ dan Lukkhindǒr.[3]

Ritual perkahwinan tradisional

Cadangan

Apabila ibu bapa budak yang belum berkahwin menemui bakal menantu, mereka kemudian pergi ke rumah gadis itu dengan Jahu yang tugasnya adalah untuk mengatasi konflik kepentingan dan rasa malu umum ketika membincangkan kemungkinan perkahwinan di pihak dua keluarga yang tidak diketahui satu sama lain.

Harga pengantin

Pada ketika ini, keluarga pengantin lelaki mengatur jodoh (Jahu atau Jasu) untuk menyampaikan harga pengantin kepada keluarga pengantin perempuan.

Mengatur perkahwinan

Sebelum upacara perkahwinan, dua keluarga akan mengatur hari perkahwinan mengikut kalendar Hajong. Memilih hari yang baik untuk menjamin masa depan yang baik untuk pasangan adalah sama pentingnya dengan mengelakkan apa yang dipercayai sebagai hari yang tidak beruntung. Majlis perkahwinan tidak dilangsungkan pada hari kelahiran pengantin lelaki dan perempuan.

Jemputan

Keluarga pengantin lelaki mengundang orang-orang seperti Airos, Dhunimao dan Dhunibap yang penting untuk melakukan upacara perkahwinan. Mereka dijemput dengan memberi kacang sirih dan daun sirih. Upacara perkahwinan secara tradisional diadakan di rumah pengantin lelaki.

Majlis perkahwinan

Ritual terakhir adalah upacara perkahwinan yang sebenarnya di mana pengantin perempuan menjadi pasangan suami isteri, yang terdiri daripada banyak bahagian yang rumit dan upacara berlangsung selama tiga hingga lima hari:

Chan-Bila Akawa

Ritual perkahwinan sebenarnya bermula dengan membuat Birapat-Chhita ' semasa ritual Chan-Bila Akawa.

Airos membuat matahari, bulan, burung dan tandan di layar buluh dan melukis simbol-simbol yang menguntungkan pada lampu dan tembikar tanah.

Udhiba

Airos secara rutin mengundang para dewa, untuk menghadiri majlis perkahwinan dan memberkati pasangan yang baru berkahwin, dengan menyalakan pelita atas nama dewa. Keratan kertas dengan reka bentuk yang terperinci digantung di pintu.

Perarakan perkahwinan

Perarakan perkahwinan dari rumah pengantin perempuan ke rumah pengantin lelaki terdiri daripada kumpulan tradisional dan udara. Memilih pengantin perempuan dari rumahnya, secara tradisional di tandu, udara bersama jahu dan mitâ menuju ke kediaman pengantin lelaki.

Menyambut pengantin perempuan

Perarakan perkahwinan berhenti di pintu rumah pengantin lelaki. Terdapat upacara yang harus diikuti untuk menyambut pengantin lelaki dan perarakan perkahwinannya ke rumah pengantin lelaki, yang berbeza dari satu tempat ke tempat yang lain.

Gon Suwaba

Pengantin lelaki dan perempuan disucikan secara ritual dan benang merah diikat di pinggang mereka oleh airos sebelum bhor bya '.

Bhor bya '

Bhor bya 'adalah upacara perkahwinan yang sebenarnya setara dengan bertukar sumpah di barat, ini adalah ritual yang rumit dan diadakan pada waktu malam. Pasangan ini akan menghormati dewa-dewa perkahwinan, dewa-dewa keluarga penaung, menghormati nenek moyang yang telah meninggal dan ibu bapa pengantin lelaki dan pengantin lelaki dan penatua lain.

Basi bya 'atau Bahi bya'

Ini adalah separuh kedua perkahwinan dan dilakukan pada keesokan harinya.

Jamuan perkahwinan

Dalam masyarakat Hajong, jamuan perkahwinan dikenali sebagai Bi'â-khawa. Terdapat upacara seperti pengantin lelaki dan perempuan yang makan bersama berkongsi lauk pauk. Secara tradisinya, bapa pengantin perempuan bertanggung jawab atas kos makanan manis jemputan perkahwinan, jemputan jamuan, dan perkahwinan itu sendiri. Jamuan perkahwinan rumit dan biasanya terdiri dari 5-10 kursus dan daging penyu dianggap baik untuk jamuan perkahwinan kerana ia melambangkan umur panjang. Secara tradisinya, bapa pengantin perempuan bertanggungjawab untuk jamuan perkahwinan yang diadakan di pihak pengantin perempuan dan alkohol yang dimakan semasa kedua-dua jamuan. Jamuan perkahwinan adalah dua jamuan makan yang terpisah: jamuan utama diadakan sekali dari pihak pengantin perempuan, jamuan kedua diadakan di pihak pengantin lelaki, yang mana keluarga pengantin lelaki menanggung perbelanjaan jamuan. Walaupun perkahwinan itu sendiri berdasarkan pilihan pasangan, jamuan perkahwinan adalah tanda terima kasih dan penghargaan kepada mereka yang telah membesarkan pasangan pengantin lelaki (seperti datuk dan nenek). Ini juga untuk memastikan saudara-mara di setiap pihak menemui saudara-mara di pihak yang lain.

Poligami

Poligami sangat jarang berlaku di kalangan orang Hajong. Budaya tradisional Hajong tidak melarang atau mendorong eksplisit poligami, kecuali sebagai cara untuk mendapatkan anak lelaki.

Berkahwin semula

Janda diizinkan berkahwin semula dalam masyarakat Hajong dan perkahwinan jenis ini disebut Hang'a atau Sang'a dalam Hajong. Perkahwinan ini kebanyakannya dilakukan untuk janda muda oleh perwatakannya atau ketua kampung.[4]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Hajong, B. (2002). Kaum Hajong dan perjuangan mereka. Assam, Janata Press. hlm. 29.
 2. ^ Hajong, B. (2002). Kaum Hajong dan perjuangan mereka. Assam, Janata Press. hlm. 30.
 3. ^ Hajong, B. (2002). Kaum Hajong dan perjuangan mereka. Assam, Janata Press. hlm. 31.
 4. ^ Hajong, B. (2002). Kaum Hajong dan perjuangan mereka. Assam, Janata Press. hlm. 30.
 • Biren Hajong & Sushmita Hajong (2002) Kaum Hajong dan Perjuangan mereka

Pin
Send
Share
Send