Pengantin lelaki - Groomsman

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Tiga pengantin lelaki berdiri di sebelah kiri pengantin lelaki dan tiga pengiring pengantin lelaki berdiri di sebelah kanan pengantin lelaki dalam perkahwinan ini di Kep, Kemboja.

A pengantin lelaki (Amerika Utara, Australasia) atau penyampai (Kepulauan British) adalah salah satu penjaga lelaki ke pengantin lelaki dalam majlis perkahwinan. Biasanya, pengantin lelaki memilih rakan dan saudara terdekat untuk dijadikan pengantin lelaki, dan dianggap suatu kehormatan untuk dipilih. Dari pengantin lelaki, pengantin lelaki biasanya memilih seseorang untuk dijadikan sebagai lelaki terbaik.

Untuk perkahwinan dengan banyak tetamu, pengantin lelaki juga boleh meminta rakan dan saudara lelaki lain untuk bertindak sebagai pengantar tanpa mengambil bahagian dalam upacara perkahwinan; tugas mereka adalah membawa tetamu ke tempat duduk mereka sebelum upacara. Ushers juga boleh disewa untuk majlis perkahwinan yang sangat besar.

Dalam perkahwinan pegawai tentera, peranan pengantin lelaki digantikan oleh ahli pedang penjaga kehormatan. Mereka biasanya dipilih sebagai teman rapat pengantin lelaki yang pernah berkhidmat dengannya. Peranan mereka termasuk membentuk tradisional lengkungan saber untuk pasangan dan tetamu yang sudah berkahwin berjalan.

Tugas

Pengantin lelaki, lelaki terbaiknya, dan dua pengadil.

Tugas pengantin lelaki yang paling jelas adalah membantu para tetamu mencari tempat mereka sebelum upacara dan berdiri di dekat pengantin lelaki semasa upacara perkahwinan.

Selain itu, pengantin lelaki boleh meminta bantuan lain, seperti merancang acara perayaan seperti a pesta bujang, juga disebut malam-malam atau malam; membantu menjadikan perkahwinan itu menyenangkan bagi para tetamu dengan bercakap dengan orang yang bersendirian atau menari dengan tetamu atau pengiring pengantin yang tidak menemani, jika ada tarian di majlis perkahwinan; atau memberikan bantuan praktikal dengan hadiah, bagasi, atau komplikasi yang tidak dijangka. Pengiring lelaki juga boleh mengambil bahagian dalam tradisi tempatan atau wilayah, seperti menghias kereta pasangan pengantin baru.[1]

Pengantin lelaki-lelaki dahulunya mempunyai tugas penting. Orang-orang itu dipanggil pengantin perempuan, dan mewakili kelangsungan hidup hari-hari primitif perkahwinan dengan penangkapan, ketika seorang lelaki memanggil rakan-rakannya untuk membantu "mengangkat" atau menculik pengantin perempuan, atau dari keperluan untuk mempertahankan pengantin perempuan dari calon penculik.[2][3][4]

Lelaki terbaik

Seorang lelaki terbaik dan pembantu rumah dengan pengantin baru

The lelaki terbaik adalah ketua pembantu pengantin lelaki di majlis perkahwinan. Walaupun peranannya lebih tua, penggunaan istilah tertulis yang paling awal masih ada lelaki terbaik berasal dari tahun 1782, dengan memperhatikan bahawa "lelaki terbaik dan pembantu rumah" dalam dialek Scotland sama dengan "pengantin lelaki dan pengantin perempuan" di England.[5]

Di kebanyakan negara Anglophone moden, pengantin lelaki memberikan penghormatan ini kepada seseorang yang dekat dengannya, umumnya rakan karib atau saudara (seperti saudara atau sepupu). Apabila pengantin lelaki ingin memberikan penghormatan ini kepada seorang wanita, dia boleh disebut sebagai wanita terbaik atau orang terbaik,[6] walaupun secara tradisional dia masih akan disebut sebagai 'lelaki terbaik'. Pengantin lelaki yang setara dengan lelaki terbaik adalah pengiring pengantin, atau pembantu rumah / penghormat. Sekiranya penghormatan ini adalah lelaki, dia boleh dipanggil "lelaki terhormat."[6] Semasa upacara perkahwinan, lelaki terbaik berdiri di sebelah pengantin lelaki, sedikit di belakangnya. Ini bererti bahawa empat orang yang hadir di mezbah adalah pegawai (seperti perayaan awam, imam, rabi, menteri, atau tokoh agama lain), pengantin lelaki, pengantin lelaki, dan lelaki terbaik. Perkara ini biasa berlaku di beberapa negara barat, walaupun di negara lain lelaki dan pengiring pengantin terbaik berpartisipasi setaraf.

Walaupun tugas terbaik lelaki hanya tugas rakan, dalam konteks orang barat perkahwinan putih, lelaki terbaik biasanya:

 • Membantu pengantin lelaki pada hari perkahwinan,
 • Atur rancangan,
 • Menjaga pengawas[7]
 • Jaga cincin perkahwinan dengan selamat sehingga diperlukan semasa upacara berlangsung,
 • Berdiri di sebelah pengantin lelaki semasa upacara,
 • Bertindak sebagai saksi sah perkahwinan dan dengan itu menandatangani surat nikah, dan
 • Siapkan "ucapan lelaki terbaik" untuk dibaca di kaunter penyambut tetamu[8]

Di pelbagai negara dan budaya

Lelaki terbaik bukanlah kebiasaan sejagat.[9] Walaupun di tempat di mana lelaki terbaik adalah kebiasaan, peranannya mungkin sangat berbeza jika dibandingkan dengan kawasan lain di dunia.

 • Di Anglosfera, adalah biasa bagi lelaki terbaik untuk memberikan ucapan pendek.
 • Dalam Zambia, lelaki terbaik diharapkan dapat memimpin perarakan di majlis perkahwinan, dan di acara awal. Ini termasuk latihan tarian pra-perkahwinan, di mana lelaki terbaik selalu diharapkan hadir, dan biasanya diharapkan dapat memberikan persembahan tarian yang luar biasa dan luar biasa pada hari perkahwinan yang sebenarnya.[rujukan diperlukan]
 • Dalam Uganda, lelaki terbaik diharapkan dapat membimbing pengantin baru dalam cara perkahwinan. Ini bermaksud bahawa idealnya lelaki yang terbaik mesti berkahwin, lebih baik dengan satu isteri, dan harus berada dalam kedudukan yang baik untuk memberikan nasihat yang bernas, cuba dan diuji. Lelaki yang terbaik mestilah seorang berkeyakinan dan berhati-hati dengan perincian yang dia kongsi dengan pasangan baru.[rujukan diperlukan]
 • Dalam Bhutan, lelaki terbaik mempersembahkan dirinya di majlis perkahwinan sebagai penjaga upacara kepada kedua mempelai. Selepas itu dia melayan tetamu, kadang-kadang selama beberapa jam.[rujukan diperlukan]
 • Dalam Ortodoks Timur majlis perkahwinan di Yunani, lelaki terbaik juga sering yang koumbaros, atau penaja agama. Koumbaros (atau koumbara, jika seorang wanita) adalah peserta terhormat yang mahkota pasangan dan mengambil bahagian dalam mengelilingi mezbah tiga kali. Kadang kala, orang ini juga membayar sebahagian besar perbelanjaan perkahwinan.
 • Dalam Ukraine, lelaki terbaik bertanggungjawab menjaga pengantin perempuan semasa majlis perkahwinan. Semasa dia atau pengantin lelaki melangkah pergi, pengantin perempuan "diculik" atau dicuri kasut. Maka pengantin lelaki atau lelaki terbaik mesti membayar a tebusan sebagai pertukaran untuk mengembalikan pengantin perempuan, biasanya dengan membayar wang (yang diberikan kepada pengantin perempuan) atau dengan melakukan sesuatu yang memalukan.[10]

Majlis bujang

Pada masa lalu, pesta bujang biasanya dijadualkan pada malam yang menyenangkan pada minggu sebelum perkahwinan. Jenis makan malam perpisahan, ia selalu dianjurkan, dan oleh itu diatur dan dibayar, sepenuhnya oleh pengantin lelaki.[11] Makan malam itu dilihat sebagai peluang terakhir pengantin lelaki untuk menghiburkan rakan-rakannya sebagai lelaki bujang; selepas perkahwinan, majlis makan malam di rumahnya akan selalu dipimpin oleh isterinya dalam peranannya sebagai nyonya rumah.

Nama slanga biasa untuk acara ini adalah pesta bujang, stag do, atau malam dolar di pelbagai bahagian dunia. Di banyak kawasan, makan malam ini paling kerap dianjurkan oleh lelaki terbaik; kosnya dapat dikongsi oleh semua peserta atau semua peserta kecuali pengantin lelaki, yang menjadi tetamu kehormat.[12]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "Kereta Perkahwinan". perkahwinan Limo. Diarkibkan dari yang asal pada 5 Mac 2016. Diperoleh 12 Januari 2016.
 2. ^ T. Sharper Knowlson (2008) [1910]. Asal-usul Takhayul dan Adat Popular (Buku Terlupa). Buku Terlupa. hlm 100–102. ISBN 978-1-60506-458-1. Diarkibkan daripada asal pada 2010-11-11. Diperoleh 2010-11-30.
 3. ^ Leopold Wagner (1995). Adab, Adat dan Perayaan. Omnigraphics Inc. hlm.61-62. ISBN 978-1-60506-798-8.
 4. ^ Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Pengantin perempuan". Encyclopædia Britannica. 4 (Edisi ke-11.) Akhbar Universiti Cambridge. hlm. 528.
 5. ^ "best man, n," "Oxford English Dictionary,` ` [1]. Petikan itu berasal dari "Observations on the Scottish Dialect" oleh Sir John Sinclair. "Istilah yang berkaitan" pelayan wanita terbaik "mempunyai pengesahan sebelumnya.
 6. ^ a b Warner, Diane (2004). Kate Henches (ed.). Panduan Kontemporari Diane Warner untuk Etika Perkahwinan: Nasihat dari Pakar Perkahwinan yang Paling Dipercayai di Amerika. Franklin Lakes, NJ: Kerjaya Akhbar. hlm. 39. ISBN 1564147614. Diperoleh 24 Mei, 2017.
 7. ^ "Salinan yang diarkibkan". Diarkibkan daripada asal pada 2012-11-01. Diperoleh 2012-07-27.CS1 maint: salinan yang diarkibkan sebagai tajuk (pautan) Tugas Lelaki Terbaik[kegagalan pengesahan]
 8. ^ "Salinan yang diarkibkan". Diarkibkan dari yang asal pada 2013-11-08. Diperoleh 2013-11-06.CS1 maint: salinan yang diarkibkan sebagai tajuk (pautan) Contoh Ucapan Lelaki Terbaik
 9. ^ "Adat Perkahwinan Antarabangsa". Diarkibkan daripada asal pada 2008-05-03. Diperoleh 2008-06-20.
 10. ^ "Panduan Penting untuk Tradisi Perkahwinan Ukraine!". Apa Yang Ada Di Kiev. Diarkibkan dari yang asal pada 2015-06-06. Diakses pada 2008. Periksa nilai tarikh di: | tarikh akses = (menolong)
 11. ^ Hantar, Emily (1922). Etika dalam Masyarakat, Perniagaan, Politik dan Rumah '. Syarikat Funk & Wagnalls. hlm.335–337.
 12. ^ Pos, Peggy (2006). Etika Perkahwinan Emily Post (5 ed.). London: Collins. hlm.183–184. ISBN 0-06-074504-5.

Pin
Send
Share
Send