Kek pengantin lelaki - Grooms cake - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Kek pengantin lelaki
Kek pengantin lelaki (topi keledar) .jpg
Kek pengantin lelaki dalam bentuk a Texas Longhorns dan Texas A&M Aggies topi keledar bola sepak
JenisKek
KursusPencuci mulut
Tempat asalInggeris, Amerika Syarikat
Wilayah atau negeriNegeri selatan
Bahan utamaCoklat, buah

A kek pengantin lelaki adalah tradisi perkahwinan yang berasal dari Victoria Victoria,[1] tetapi diperhatikan lebih kerap pada zaman moden di Amerika Selatan.Waktu a kek perkahwinan mungkin sering dihiasi dengan warna putih dan ringan dengan tekstur atau warna, yang pengantin lelaki kek boleh mengambil pelbagai bentuk, banyak menggabungkan coklat atau buah.[2] Kek Keju kadangkala berfungsi sebagai kek pengantin lelaki. Kek pengantin lelaki sering dihidangkan di meja yang terpisah dari kek perkahwinan di Majlis perkahwinan atau sarapan perkahwinan, walaupun boleh dijadikan sebagai pencuci mulut untuk makan malam raptai.

Sejarah

Tradisi kek pengantin lelaki bermula di Britain. Kek pengantin lelaki sering kali lebih kaya daripada pengantin perempuan, kerana rasa lebih kuat seperti coklat, kek buah, dan alkohol dianggap lebih sesuai untuk "seks lebih kuat." Kek pengantin lelaki semasa era Victoria berat, padat kek buah. Resipi khas untuk kek buah pengantin lelaki diterbitkan di Pembakar roti Inggeris pada tahun 1897.[3] Akhirnya, kek tepung, sama ada putih atau coklat, kuih buah diganti sebagai pilihan paling popular.

Kek pengantin lelaki adalah tradisi yang paling popular di tenggara Amerika Syarikat. Ia dibawa dari Britain oleh penjajah. Kek pengantin lelaki Selatan secara tradisional adalah kek buah yang direndam dengan minuman keras, terutama di Virginia. Kek pengantin es putih dianggap terlalu ringan untuk kejantanan.[4] Kek coklat pengantin lelaki menjadi popular pada akhir abad ke-19, dan boleh menjadi pelbagai rasa seperti kek lobak merah, kek Red Velvet, dan lain-lain.[3]

Kek pengantin lelaki biasanya disajikan di majlis perkahwinan sebagai pilihan rasa kedua kepada para tetamu, tetapi sering disajikan pada makan malam latihan di beberapa kawasan. Kek Groom sering dihiasi untuk menggambarkan hobi atau minat pengantin lelaki, seperti bermain golf, memancing, memburu, atau sukan. Filem 1989 Magnolia keluli menampilkan pemandangan yang terkenal dengan kek pengantin lelaki beludru merah yang berbentuk armadillo gergasi.

Tradisi lain adalah memotong sepotong kek dan memasukkannya ke dalam kotak kecil, kemudian menghadiahkan kotak itu kepada wanita yang belum berkahwin menghadiri majlis perkahwinan.[5] Wanita itu tidak diharapkan memakan kek itu, melainkan meletakkannya di bawah bantalnya. Takhayul berpendapat bahawa tradisi ini akan membantu seorang wanita yang belum berkahwin mencari suami.[5]

Rujukan

  1. ^ "Kek pengantin lelaki 'gaya AS untuk William dan Kate". Telegraf Harian. London. 2011-03-28.
  2. ^ "Apa itu pengantin lelaki?". WeddingChannel.com. Diarkibkan daripada asal pada 2008-10-08. Diperoleh 2009-01-08.
  3. ^ a b Charsley, Simon R. (1992). Kek Perkahwinan dan Sejarah Budaya. Laluan Laluan. hlm. 23. ISBN 978-0415026482.
  4. ^ Matthews, Bette (2000). Kek. New York: Friedman / Fairfax.
  5. ^ a b Gray, Melanie (1998-05-28). "Kek perkahwinan berkongsi ruang dengan kek pengantin lelaki". Kesatuan Masa.

Pin
Send
Share
Send