Gretna Hijau - Gretna Green

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Gretna Hijau
Gretna Green terletak di Dumfries and Galloway
Gretna Hijau
Gretna Hijau
Rujukan grid OSNY318680
Kawasan majlis
Kawasan Leftenan
NegaraScotland
Negara berdaulatUnited Kingdom
Bandar posGRETNA
Daerah poskodDG16
Kod dailan01461
PolisScotland
ApiOrang Scotland
AmbulansOrang Scotland
Parlimen UK
Parlimen Scotland
Senarai tempat
UK
Scotland
55 ° 00′07 ″ B 3 ° 03′58 ″ B / 55.002 ° N 3.066 ° B / 55.002; -3.066Koordinat: 55 ° 00′07 ″ B 3 ° 03′58 ″ B / 55.002 ° N 3.066 ° B / 55.002; -3.066

Gretna Hijau adalah sebuah paroki di daerah selatan Dumfries dan Galloway, Scotland, dan terletak di sisi Scotland sempadan Scotland dan Inggeris, ditakrifkan oleh yang kecil sungai Sark, yang mengalir ke muara barat bersebelahan Solway Firth. Ia secara historis merupakan kampung pertama di Scotland, mengikuti laluan bimbingan lama dari London ke Edinburgh.[rujukan diperlukan] Stesen keretapi Gretna Green menghidangkan Gretna Green dan Gretna.[1] The Bencana kereta api Quintinshill, kemalangan kereta api terburuk dalam sejarah Britain (226 kematian dicatatkan), berlaku berhampiran Gretna Green pada tahun 1915.

Gretna Green duduk di sebelah bandar utama di Gretna.[1] Kedua-duanya diakses dari Lebuh raya A74 (M) dan berhampiran sempadan Scotland dengan Inggeris.[1]

Gretna Green paling terkenal dengan majlis perkahwinan, mengikuti Akta Perkahwinan 1754, yang melarang pasangan berusia di bawah 21 tahun berkahwin di England atau Wales tanpa persetujuan ibu bapa mereka. Oleh kerana masih sah di Scotland untuk menikah, pasangan mula menyeberangi perbatasan ke Scotland dan perhentian pertama mereka adalah Kedai Blacksmiths Terkenal, Gretna Green.

Perkahwinan

Kedai pandai besi terkenal di Gretna Green

Gretna Green adalah destinasi perkahwinan yang popular kerana tradisi perkahwinannya yang romantis sejak berabad-abad lamanya, yang berasal dari unsur rentas sempadan yang berpunca dari perbezaan antara undang-undang perkahwinan Scotland dan Inggeris.

Pemandangan bersejarah Gretna Green

"Perkahwinan pelarian" Gretna bermula pada tahun 1754 ketika Akta Perkahwinan Lord Hardwicke berkuatkuasa di England. Di bawah Akta tersebut, jika ibu bapa seseorang yang berusia di bawah 21 tahun membantah perkahwinan anak di bawah umur, ibu bapa tersebut boleh memveto persatuan tersebut secara sah. Akta ini memperketat syarat untuk berkahwin di England dan Wales tetapi tidak berlaku di Scotland, di mana mungkin anak lelaki berkahwin pada usia 14 tahun dan anak perempuan pada usia 12 tahun dengan atau tanpa persetujuan ibu bapa (lihat Perkahwinan di Scotland). Namun, hanya pada tahun 1770-an, dengan pembinaan jalan tol yang melewati perkampungan Graitney yang hingga kini tidak jelas, Gretna Green menjadi kampung pertama yang mudah dijangkau di seberang perbatasan Scotland.[2]

Undang-undang Scotland dibenarkan untuk "perkahwinan yang tidak teratur", artinya jika pengisytiharan dibuat di hadapan dua saksi, hampir semua orang memiliki wewenang untuk melakukan upacara pernikahan. Tukang besi di Gretna dikenal sebagai" imam pelantar ", yang memuncak dengan Richard Rennison, yang melakukan 5,147 upacara. Orang tempatan tukang besi dan dia landasan menjadi simbol perkahwinan Gretna Green yang berkekalan. Dua khususnya, Yang Terkenal Pandai besiKedai, yang dibangun pada tahun 1713, dan Gretna Hall Historic Marriage House and Hotel (1710) menjadi, dalam cerita rakyat yang popular sekurang-kurangnya, menjadi tumpuan pelancong utama untuk perdagangan perkahwinan. Kedai pandai besi terkenal yang dibuka untuk umum sebagai tarikan pelawat pada tahun 1885, di bawah hak milik Hugh Mackie. Gretna Green Ltd, kini dimiliki oleh keluarga Mackie generasi keempat, Alasdair Houston MBE, dengan sokongan adiknya, Susan Clark, kini menjadi Bintang Lima Visit Scotland, tarikan pengunjung yang memenangi anugerah dan tetap menjadi salah satu dari UK tempat perkahwinan paling popular.

Penyusun sejarah Victoria Robert Smith Surtees menggambarkan Gretna Green panjang lebar pada tahun 1848 Majalah Bulanan Baru bersiri, Orang Kaya Terkaya di England:

Sebilangan kecil pembaca kita - tidak ada yang harus kita fikirkan yang adil - tetapi pada beberapa waktu atau kehidupan mereka yang lain, telah mengetahui sendiri ciri-ciri Gretna Green. Tidak banyak yang harus kita fikirkan tetapi telah membayangkan diri mereka jubah yang diwarnai "dengan variasi setiap tanah", hiruk pikuk pasca budak yang tergesa-gesa, mendesak tongkat berbuih mereka untuk peringkat terakhir yang membawa mereka dari Carlisle ke perbatasan. Ini adalah tempat yang namanya khas untuk prospek yang cerah. Penyair menyanyikan tempat paling hijau dari sisa ingatan, dan pastinya Gretna Green adalah tempat khusus yang dia pertimbangkan. Gretna Hijau! Fikiran membayangkan sebuah perkampungan yang cukup luas, setengah Scotch, setengah Inggeris, dengan rel putih bersih, di atas hijau yang luas, dan rustik gembira di topi muffin, dan tulang pipi tinggi, mencari pasangan yang lebih bahagia untuk mengucapkan tahniah. Kemudian legenda pandai besi yang menjalin hubungan cinta, menambah minat ke tempat itu, dan melaburkan keseluruhannya dengan ciri peri.

Betapa lebih baik, lebih cerah, lebih menjanjikan, ringkasnya, perkahwinan Gretna Green terdengar daripada Aliran sejuk atau Lamberton tol tol satu! namun ia sama berkesan. Gretna Green memang, lebih unggul dalam kenyataannya seperti namanya. Seolah-olah itu adalah ibu kota Dewa Cinta, sementara yang lain memperlihatkan kehidupan yang sibuk, perdagangan, dan menghasilkan wang dari kehidupan nyata. Walaupun kami berani mengatakan bahawa Gretna Green tidak seperti yang digemari oleh kebanyakan orang, namun kami tetap mempertanyakan bahawa ada yang telah kecewa. Ini adalah desa yang cukup indah di selatan negara, seperti dulu ada di masa pengeposan dan pembinaan. Sebuah rumah dewan diubah menjadi hotel, dan tanggungannya terletak di pondok-pondok yang berdekatan. Gretna Hall berdiri agak jauh dari kampung ketika munculnya apa yang disebut oleh orang Inggeris sebagai tempat yang lembut, dan orang Scotch sebagai flat yang mati, dan didekati oleh jalan pokok-pokok megah, sementara yang lain banyak dihiasi, satu di sebelah timur sebelah, dengan papan nama dengan nama rumah, tuan rumah dan imam besar, "Mr. Linton". Terdapat suasana tenang untuk bersara yang sangat memenuhi syarat untuk tujuan suci dan ramah.

Sejak tahun 1929, kedua-dua pihak di Scotland harus berusia sekurang-kurangnya 16 tahun, tetapi mereka masih boleh berkahwin tanpa izin orang tua. Dalam England dan Wales, usia untuk berkahwin sekarang adalah 16 dengan persetujuan ibu bapa dan 18 tanpa. Dari tiga bentuk perkahwinan yang tidak teratur yang telah ada di bawah undang-undang Scotland, semua kecuali yang terakhir dihapuskan oleh Akta Perkahwinan (Scotland) 1939, yang berkuat kuasa dari 1 Julai 1940. Sebelum akta ini, setiap warganegara dapat menyaksikan janji umum.

Kedai dua tukang besi Gretna dan penginapan yang tidak terkira banyaknya dan kebun kecil menjadi latar belakang berpuluh-puluh ribu perkahwinan. Hari ini terdapat beberapa tempat perkahwinan di dalam dan sekitar Gretna Green, dari bekas gereja hingga kapel yang dibina khas. Perkhidmatan di semua tempat selalu dilakukan melalui landasan pandai besi ikonik. Gretna Green kekal sebagai salah satu tempat perkahwinan paling popular di dunia[rujukan diperlukan], dan ribuan pasangan dari seluruh dunia datang untuk berkahwin 'di atas landasan' di Gretna Green.

Di tempat lain

Dalam undang-undang am, "Pernikahan Gretna Green" berarti, secara umum, pernikahan yang dilakukan dalam bidang kuasa yang bukan tempat tinggal pihak-pihak yang menikah, untuk menghindari sekatan atau prosedur yang dikenakan oleh bidang kuasa rumah pihak tersebut.[3] Perkahwinan "Gretna" yang terkenal adalah perkahwinan kedua pada tahun 1826 Edward Gibbon Wakefield kepada pewaris muda Ellen Turner, yang dipanggil Penculikan Shrigley (perkahwinan pertamanya juga dengan pewaris, tetapi ibu bapa ingin mengelakkan skandal awam).[rujukan diperlukan] Bandar lain di mana perkahwinan yang cepat dan sering diam-diam dapat diperoleh dikenali sebagai "Gretna Greens".[4] Di Amerika Syarikat, ini termasuk Elkton, Maryland,[5] Reno dan kemudian, las vegas.

Pada tahun 1856 undang-undang Scotland diubah untuk mensyaratkan kediaman 21 hari untuk menikah, dan perubahan undang-undang selanjutnya dibuat pada tahun 1940. Syarat kediaman dicabut pada tahun 1977.[6] Perkampungan sempadan Scotland lain yang digunakan untuk perkahwinan seperti itu Jambatan Coldstream, Lamberton, Mordington dan Tol Paxton.[7]

Dalam budaya popular

 • Landasan dipasang di Gretna, Manitoba, Kanada, untuk melambangkan pandai besi dan nama bandar di Scotland.[rujukan diperlukan]
 • Dalam Kesombongan dan Prasangka oleh Jane Austen, ketika Lydia Bennet lolos dengan George Wickham dia meninggalkan catatan yang menyatakan bahawa tujuan mereka adalah Gretna Green, walaupun kemudian mereka didapati tinggal di London, sebenarnya tidak melakukan perjalanan ke Scotland.[8]
 • Di Jane Austen Cinta dan Freindship (sic), watak-watak utama meyakinkan seorang gadis yang tidak berpengaruh untuk kawin lari dengan kenalan dengan Gretna Green.
 • Dalam filem Hitchcock 1949 Di bawah Capricorn, Sam Flusky dan Lady Henrietta adalah pasangan pelarian yang menikah di Gretna Green.
 • Pada Musim 3, Episod 5 dari BBC seri Anda Rang, Tuan?, dua watak yang sesuai dengan Gretna Green. Ini kemudian mendorong dua watak lain untuk lari dengan cara yang serupa. Namun, mereka dihentikan sebelum sampai di Scotland.[9]
 • Dalam Orang Kaya Terkaya di England oleh Robert Smith Surtees, Tom Rocket mengusulkan "pertandingan Gretna Green" kepada Maria "Moley" Dooey, untuk "melepaskan diri dari penganiayaan pengacara, pengampun, dan pemberi roti bakar, dan syaitan tahu apa." Surtees mengatakan kepada para pembacanya bahawa "Moley bodoh didirikan pada proposisi itu, atau mungkin dia menganggapnya cukup baik, kerana bukan kali pertama, kedua, atau ketiga, dia mendapat tawaran yang serupa. telinga wanita biasa dengan suara seperti Lord Byron mengatakan telinga lelaki menjadi terbiasa dengan kemaluan pistol. "
 • Dalam Nemesis oleh Agatha Christie, Miss Marple merujuk Gretna Green secara berturut-turut, mencatat: "Tidak perlu mereka terbang ke Gretna Green, mereka sudah cukup dewasa untuk menikah."
 • Dalam novel Musim Beracun oleh Tasha Alexander, watak utama Lady Emily Ashton berbincang dengan pelamarnya sama ada dia cukup mencintainya untuk mempertimbangkan untuk melarikan diri ke Gretna Green. Pada akhir novel, watak sekunder Lord Pembroke dan Isabelle Eliot berada di sana.
 • Beberapa pemandangan dari Kekosongan Les grandes (1967) dengan Louis de Funès ditetapkan di bandar.
 • Dalam drama BBC Jalan Waterloo, Francesca Montoya (seorang guru) dan Jonah Kirby (seorang murid) lari ke Gretna Green.
 • Semasa episod 1991 dari sinetron BBC EastEnders, Sam Mitchell dan Ricky Butcher lari ke Gretna Green kerana mereka berdua adalah remaja.
 • Dua pasangan melarikan diri ke Gretna Green di Lisa Kleypass Bunga tembok siri buku.
 • Dalam Lynsay Sands'novel percintaan Waris tujuan watak utama adalah berkahwin di Gretna Green.
 • Dalam siri kedua Biara Downton, Lady Sybil Crawley dan sopir Tom Branson berangkat ke Gretna Green dengan rancangan untuk melepaskan diri, sebelum ditangkap oleh saudara perempuannya. Dalam siri keenam, kota itu disebutkan lagi ketika Mary Crawley bercanda untuk pergi ke Gretna Green setelah bertunang dengan Henry Talbot.
 • Dalam sinetron Jalan Coronation Sophie Webster dan Sian Powers hampir berlari ke Gretna Green untuk kawin lari. Pada tahun 1998 Nick Tilsley berkahwin dengan Leanne Battersby di Gretna Green.
 • Pada Musim 3, Episod 7 siri BBC Mei hingga Disember, Zoe mengejutkan Alec dengan perjalanan ke Gretna Green untuk berkahwin.
 • Dalam bahasa Jepun manga seri Pembalseman-Kisah Frankenstein yang Lain-, Azalea dan Phillip dalam perjalanan ke Gretna Green untuk kawin lari.
 • Di dalam buku Makna Liff oleh Douglas Adams, Gretna Green didefinisikan sebagai "Warna hijau yang membuat anda berharap anda melukis warna apa pun yang berbeza."
 • Gretna Hijau, a hilang 1915 senyap filem mengenai kekasih menuju ke Gretna Green, dibintangi Marguerite Clark dan berdasarkan novel karya Grace Livingston Furniss.
 • Dalam "Sylvester"atau" Paman Jahat "oleh Georgette Heyer, di mana Phoebe Marlow dianggap telah kawin lari dengan Tom Orde ke Gretna Green.
 • Lagu Bonny Away of Lister kurusalbum Turun di Deptford Broadway sedang menceritakan kisah dua kekasih muda Inggeris yang ingin bertemu dengan para imam landasan untuk berkahwin.
 • Gretna menjadi tumpuan Cahaya Bulan, lagu tahun 1975 oleh Leo Sayer.
 • Dalam Episod 3 Siri Amazon Doktor Thorne watak Frank membuat lelucon tentang dia dan Mary berlari untuk berkahwin di Gretna Green.[10]
 • Dalam "Rogue with a Brogue" Susan Enoch, a Romeo dan Juliet-tipe cerita, watak utama melarikan diri untuk kawin lari di Gretna Green.
 • Dalam komedi Jaga bahasa kamu, London, Miss Courtney menyebutkan bahawa sebagai gadis muda dia dan teman lelakinya ketika itu cuba melarikan diri ke Gretna Green, tetapi hanya sampai sejauh Hijau Golder.
 • Dalam filem Kami Tidak Berkahwin, Fred Allen mengahwini Ginger Rogers di Gretna Green.
 • Pada Musim 2, Episod 7 dari Mahkota, Gretna Green disebutkan setelah Antony Armstrong-Jones melamar Puteri Margaret.
 • Pada Musim 5, Episod 6 dari Poldark, Geoffrey Charles dan Cecily Hanson cuba melarikan diri ke Gretna Green.[11][12]
 • Dalam muzikal 1967 Separuh Enam Pencegahan, lagu "Flash Bang Wallop" menyebut Gretna Green.
 • Dalam W. S. Gilbert'komedi s 1877 Bertunang, Gretna Green dan keunikan undang-undang perkahwinan Scotland adalah inti dari plot.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ a b c Peta OS 1: 50,000 85
 2. ^ Probert, R. (2009) Undang-undang dan Amalan Perkahwinan di Abad Kelapan Belas yang Panjang: Penilaian Semula (Cambridge: CUP) ch. 7
 3. ^ Hitam, Kamus Undang-Undang.
 4. ^ Cth., Nyatakan v. Tanah liat, 182 Md. 639, 642, 35 A.2d 821, 822–23 (1944).
 5. ^ Greenwald lwn Negeri, 221 Md. 235, 238, 155 A.2d 894, 896 (1959).
 6. ^ "Kemasukan Hari Valentine di Gretna". Berita. UK: BBC. 14 Februari 2006. Diperoleh 4 Februari 2010.
 7. ^ "Perkahwinan pelarian di rumah tol, Coldstream Bridge", Indeks asal, UK: Demon, diarkibkan dari asal pada 15 Oktober 2006.
 8. ^ Austen, Jane. "Kebanggaan dan Prasangka". Projek Gutenberg. Diperoleh 2 Februari 2011.
 9. ^ "Gretna Green atau Bust".
 10. ^ "Skrip Episod Doktor Thorne (2016) s01e03".
 11. ^ "Ulasan episod 6 Poldark: siri ini perlahan-lahan tenggelam di barat - tetapi adakah penonton benar-benar peduli?".
 12. ^ "Poldark siri lima, rangkuman episod enam - ada bahaya di mana-mana!".

Bacaan lanjut

 • Tinjauan Peta Landranger, UK: Ordnance, ISBN 0-319-22685-9 - Skala 1: 50,000 (1,25 inci hingga 1 batu).

Pin
Send
Share
Send