Lukisan isyarat - Gesture drawing

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Lukisan isyarat model langsung (dua pose di halaman yang sama)

A lukisan isyarat adalah peletakan aksi, bentuk, dan pose model / tokoh. Situasi biasa melibatkan artis melukis siri pose yang diambil oleh a model dalam jangka masa yang singkat, sekerap 10 saat, atau selama 5 minit. Lukisan isyarat sering dilakukan sebagai pemanasan untuk lukisan kehidupan sesi, tetapi merupakan kemahiran yang mesti dipupuk untuk kepentingannya sendiri.

Dalam kes yang tidak biasa, artis mungkin memerhatikan orang atau haiwan melakukan aktiviti biasa tanpa usaha khas untuk berhenti sejenak untuk artis. Contohnya, melukis dari orang-orang di jalan, pemain, atlet, atau menggambar haiwan di zoo.

Tujuan

Tujuan utama melukis gerak isyarat adalah untuk memudahkan kajian mengenai sosok manusia yang bergerak. Penerokaan aksi ini dapat membantu seniman untuk memahami senaman otot dengan lebih baik, kesan memusingkan badan, dan gerakan semula jadi pada sendi. Pada dasarnya, ini adalah kaedah melatih tangan untuk membuat sketsa apa yang telah dilihat oleh otak. Tetap "fokus" bermaksud tumpuan berterusan. Lukisan isyarat mungkin memakan masa selama dua minit, atau sesingkat lima saat, bergantung pada fokus latihan apa.

Praktik ini membolehkan seorang seniman melukis pose berat atau spontan yang tidak dapat dipegang oleh model cukup lama untuk kajian yang terperinci, dan memperkuat pentingnya pergerakan, tindakan, dan arah, yang dapat diabaikan semasa gambar panjang. Oleh itu, pendekatan digalakkan yang mencatat garis-garis asas irama dalam gambar. Kepantasan pelaksanaan menunjukkan bahawa estetik yang paling mementingkan intipati pose, dan ekonomi sarana dalam perwakilannya, daripada kajian teliti mengenai pemodelan cahaya pada bentuk.

Bagi sebilangan artis, ada logik kalistik: sama seperti atlet memanaskan badan sebelum bersenam atau menyertai sukan, seniman menggunakan lukisan isyarat untuk mempersiapkan diri secara mental dan fizikal untuk sesi melukis angka. Pose isyarat yang pantas membantu seniman "melonggarkan" untuk mengelakkan gaya melukis yang kaku.

Artis yang melakukan lukisan gerak isyarat juga mendapat faedah melatih kemampuan menggambar mereka sendiri. Lukisan sosok yang sangat cepat ini membangun (melalui tindakan berulang-ulang) pemahaman naluri mengenai perkadaran manusia yang dapat membantu artis ketika melaksanakan karya yang lebih panjang lebar.

Bagi sebilangan artis, gambar isyarat adalah langkah pertama dalam menyiapkan karya yang lebih mapan. Artis lain, yang ingin menangkap momen waktu singkat secara langsung, menganggap gambar isyarat sebagai produk akhir.

Melukis dari kehidupan sering disukai daripada rujukan fotografi kerana ia membolehkan artis melihat model dari pelbagai sudut dan tanpa memutarbelitkan lensa atau pencahayaan. Juga, pengulangan gambar pendek tanpa jeda memaksa artis untuk bekerja secara intuitif.

Lukisan yang lebih lama dari dua minit biasanya tidak dianggap sebagai gerak isyarat, kerana itu tidak dapat dielakkan memungkinkan artis lebih banyak masa untuk mengukur dan merancang gambar, atau untuk mula menentukan bentuk dengan pemodelan. Sebaik sahaja artis mula mengukur, menghapus, atau memperbaiki gambar, mereka berhenti membuat isyarat dan mula membuat gambar. Mereka akan meningkatkan kerumitan gambar mereka sekarang, tetapi mereka tidak lagi mempraktikkan kemampuan mereka untuk menggambar dengan betul dari kesan segera.

Rujukan

  • Nicolaïdes, Kimon (1975). Cara Semula Jadi untuk Melukis. Houghton Mifflin. ISBN 0-395-08048-7.
  • Doug Boomhower. "Gerakan Menangkap Lukisan Gerak isyarat". Belajar melukis secara ekspresif. Diperoleh 30 April, 2020.

Lihat juga

Pin
Send
Share
Send