Garter - Garter

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Garter perkahwinan di sekitar yang terbalik gelas wain

A garter adalah artikel dari pakaian terdiri daripada jalur kain yang sempit diikat pada kaki untuk menjaga stoking. Pada abad kedelapan belas hingga kedua puluh, mereka diikat tepat di bawah lutut, di mana kaki paling langsing, agar stoking tidak tergelincir. Munculnya elastik telah menjadikan mereka kurang diperlukan dari sudut fungsional ini, walaupun masih sering dipakai fesyen. Garter telah dipakai secara meluas oleh lelaki dan wanita, bergantung pada trend fesyen.

Garters dalam fesyen

Labu pinggul dimasukkan ke garter selama Larangan

Dalam Elizabethan fesyen, lelaki memakai garter dengan mereka hos, dan garters berwarna-warni adalah objek paparan. Dalam Shakespeares Malam keduabelas, "garisan bersilang" garter (garter panjang diikat di atas dan di bawah lutut dan bersilang di antara), seperti yang dipakai oleh watak Malvolio, adalah objek beberapa ejekan. Dalam fesyen lelaki untuk sebahagian besar abad ke-20 sejenis pakaian untuk memegang stoking digunakan sebagai bahagian pakaian lelaki; ia dianggap agak kuno sekarang.

Gunakan dalam tradisi perkahwinan

Pengantin memakai garter

Terdapat tradisi perkahwinan Barat untuk pengantin perempuan untuk memakai garter untuk perkahwinannya, untuk dikeluarkan menjelang akhir majlis resepsi oleh pengantin lelaki. Garter ini biasanya tidak digunakan untuk menyokong stoking. Amalan ini sering ditafsirkan sebagai simbolik mengempiskan, walaupun beberapa sumber mengaitkan asal usulnya sebagai takhayul bahawa mengambil artikel pakaian pengantin akan membawa nasib baik.[1] Pada Abad Pertengahan, pengantin lelaki akan bergegas ke pengantin baru untuk mengambil biliknya sebagai hadiah.[2]

Wedding Garter untuk Pengantin Abad ke-21

Hari ini, amalan menanggalkan pakaian pengantin wanita secara tradisional disediakan untuk pengantin lelaki, yang akan menggunakan tangan atau giginya, dan kemudian melemparkan garter itu kepada tetamu lelaki yang belum berkahwin. Ini dilakukan setelah melemparkan sejambak itu, di mana pengantin perempuan melemparkan sejambaknya di atas bahunya untuk ditangkap oleh tetamu wanita yang belum berkahwin. Menurut takhayul, wanita yang menangkap sejambak itu dan lelaki yang menangkap garter akan menjadi lelaki dan wanita seterusnya di antara mereka yang hadir untuk menikah (walaupun tidak semestinya satu sama lain). Upacara sering diteruskan dengan lelaki yang menangkap garter itu wajib meletakkannya di kaki wanita yang menangkap sejambak itu. Secara tradisinya, pasangan ini wajib berkongsi tarian seterusnya.[1]

Gunakan di prom sekolah menengah di Amerika Syarikat

Pesta promosi biasa berlaku pada tahun 1960-an dan 1970-an dan sering diberikan tarikh sebagai cenderahati. Sekiranya tarikh menerima garter, biasanya digantung dari cermin pandang belakangnya.

Sekurang-kurangnya sejak pertengahan tahun 2000-an,[3] sudah menjadi perkara biasa di Budaya AS untuk wanita muda yang bersekolah tinggi prom untuk memakai garter, biasanya dirancang agar sesuai dengan gaya dan warna pakaian wanita muda itu. Garter prom boleh dipakai sepanjang malam dan kadang-kadang diberikan kepada wanita muda itu Tarikh sebagai cenderahati. Seorang wanita muda juga boleh memilih untuk menjaga pakaian daripada memberikannya, sebagai tanda malam promnya. Dalam beberapa kes, orang muda boleh mengambil bahagian dalam tarian "garter and tie" (sering diadakan oleh sekolah menengah sebagai sebahagian daripada prom), semasa atau selepas itu sama ada wanita muda itu sendiri atau tarikh wanita muda membuang garter dan menukarnya untuk jodoh. Apabila garter diberikan pada awal malam, tarikh wanita muda boleh memakainya di lengan mereka untuk sisa malam. Di daerah di mana tempat promosi adalah umum, sudah menjadi tradisi bagi wanita muda untuk berfoto dengan rakan wanita lain sebelum pesta prom di mana mereka menarik rok pakaian mereka untuk memperlihatkan tempat prom mereka, yang umumnya dipakai beberapa inci di atas lutut kanan. Pemberian atau pengambilan prom garter mungkin atau tidak mempunyai implikasi seksual yang sama dengan hubungan perkahwinan; namun, pemberian prom garter sering ditafsirkan sebagai secara terbuka menetapkan pasangan itu sebagai pasangan romantis.

Suspender atau tali pinggang dan stoking garter

Seorang wanita dengan suspendernya menunjukkan
Boston Garter stoking untuk lelaki dari awal abad ke-20 dari koleksi tetap Museo del Objeto del Objeto

Suspender atau suspender belt, juga dikenali sebagai "garter belts" dalam bahasa Inggeris Amerika, adalah seluar dalam terdiri daripada jalur bahan elastik selebar sekurang-kurangnya 2 hingga 3 inci (5,1 hingga 7,6 cm); ia boleh menjadi lebih luas. Dua atau tiga tali gantung elastik dilekatkan pada setiap sisi, di mana bahan itu berbentuk dengan kontur badan. Suspender biasanya dipotong ke stoking dengan klip logam di mana cakera getah dimasukkan melalui bahan stok dengan berkesan 'mengunci' stoking di tempatnya. Ini biasanya dilekatkan pada panjang elastik yang memungkinkan penyesuaian. Klip ini, juga dikenali sebagai tali gantung, paling baik dilekatkan pada stoking dengan wel sederhana yang tidak mempunyai renda, atau 'penahan' dengan getah silikon lapisan.

Tali pinggang penggantung (garter) biasanya dipakai di pinggang atau sedikit di bawah untuk mengelakkan tali pinggang tergelincir ke bawah kerana ditarik ke bawah oleh stoking. Beberapa seluar dalam seperti korselet atau tali pinggang keledar boleh disertakan dengan sling suspender.

Menjelang akhir abad ke-20 dan ke-21, seluar dalam atau pakaian ketat lebih banyak dipakai daripada stoking. Dan beberapa stoking, disebut sebagai sila tunggu, mempunyai sebatang getah getah yang dibentuk di bahagian atas stoking untuk mengekalkannya tanpa suspender. Tetapi suspender terus digunakan oleh orang yang lebih suka stoking daripada pakaian ketat, dan doktor mungkin memberi nasihat kepada pesakit yang mempunyai sejarah sariawan atau sistitis untuk mengelakkan pakaian ketat; haba dan kelembapan yang terperangkap dapat memperburuk sebarang jangkitan. Orang yang mempunyai alergi lateks mesti mengelakkan diri daripada menahan.

Walaupun tali yang paling sering digunakan untuk stoking biasa, tali pinggang penggantung juga dapat digunakan untuk kaus kaki sokongan perubatan yang dipakai kerana urat varikos atau peredaran darah yang lemah.

Stoking sering dianggap sensual atau erotik, baik secara peribadi maupun dalam gambar, dan beberapa orang menikmati berpakaian untuk acara-acara khas dengan tali pinggang gantung yang menarik atau asas.

Dalam hoki ais

Hoki ais pemain menggunakan suspender untuk menahan stoking hoki. Oleh kerana kaus kaki ini pada asasnya adalah tabung bulu, ia tidak boleh digulung ke pergelangan kaki. Stoking boleh dipegang oleh pita hoki atau suspender hoki, yang berfungsi seperti stoking suspender.

Sejarah

abad ke 18

La Toilette, (perincian) Francois Boucher, 1742

Garter pada abad ke-18 boleh dihiasi dengan teliti dan kadang-kadang disulam dengan nama, tarikh, moto atau frasa lucu. Sebelum penemuan elastik, mereka diikat dengan gesper, atau diikat dengan pegas spiral untuk mencengkam kaki si pemakai.[4]

abad ke-19

Garter, Chippewa (Orang Asli Amerika), awal abad ke-19, Muzium Brooklyn

Sebilangan wanita memakai stoking dengan kain elastik polos atau bahan sempit yang diikat dengan ketat, bukan suspender, atau hanya dengan menggulung bahagian atas stoking, kerana kelihatan lebih praktikal atau mereka tidak mampu membeli korsetri klasik, sehingga menciptakan semacam pendahulu moden sila tunggu. Perkara ini sangat biasa berlaku di kalangan pelayan dan pembantu rumah, terutama hingga pertengahan tahun 1920-an ketika suspender yang lebih moden sudah tersedia

Semasa perjalanan jarak jauh pertama di dunia oleh kereta pada tahun 1888 Bertha Benz, isteri pencipta kenderaan Dr Carl Benz, menggunakan garter untuk melindungi wayar yang patah Benz Patent-Motorwagen Nr. 3. Sebagai mengenang yang bersejarah ini perjalanan jalan raya hari ini rasmi rasmi Jerman Laluan Peringatan Bertha Benz mengikuti jejak Bertha Benz dari Mannheim melalui Heidelberg ke Pforzheim (Hutan Hitam) dan kembali. Stoking juga telah digunakan sebagai pengganti kecemasan untuk tali pinggang keledar kereta.

abad ke-20

Garter belt, antara tahun 1955 dan 1965, ModeMuseum Provincie Antwerpen

Semasa Perang Dunia II, WAAF dikeluarkan suspender murah.[5]

Dari tahun 1940-an hingga 60-an, suspenders menjadi alternatif yang biasa dan popular untuk ikat pinggang, terutama di kalangan remaja dan wanita muda. Di tengah-tengah kebimbangan tali pinggang keledar boleh menyebabkan perut kembung, tali pinggang penggantung menawarkan pilihan yang lebih sederhana, praktikal, dan lebih selesa apabila digunakan hanya untuk menahannya. stoking.

Sejak awal 1960-an, banyak majalah lelaki memaparkan gambar wanita dengan pakaian dalam, dengan model suspender dan stoking, selalunya dengan selipar, petticoats, korset atau a coli dan seluar atau seluar dalam dalam keadaan erotik. Gambar-gambar ini mungkin mempunyai unsur erotik dan kadang-kadang ditunjukkan sebagai fesyen fetish dan juga di pornografi.

Amalan kontemporari

Tali pinggang penggantung terus dipakai untuk tujuan asalnya memegang stoking. Suspender hari ini tersedia dalam pelbagai gaya, biasanya berwarna putih, 'meattone' beige-pink, atau hitam dengan satin selesai. Ini sering dibuat dari campuran nilon dan spandeks / lycra, lebih mudah didapati di kedai runcit. Variasi tali gantung atau tali pinggang termasuk selipar dengan lampiran suspender yang mengingatkan gambar tahun 1960-an dan korset atau ikat pinggang dengan gelung kecil di pinggir bawah untuk memasang suspender. Selendang biasanya dipakai di atas tali pinggang penggantung kerana ini memudahkan menanggalkannya menggunakan jamban / bilik mandi. Sekiranya dipakai di bawah tali pinggang, menanggalkan pakaian mungkin agak rumit jika menggunakan kemudahan awam.

Perintah Garter

The Perintah Garter mengesan sejarahnya ke Bahasa Inggeris Tengah puisi Sir Gawain dan Ksatria Hijau. Dalam puisi itu, Gawain menerima a ikat pinggang (sangat mirip dalam fungsi dan konotasi dengan garter) dari isteri tuan rumahnya (sambil menahan godaan duniawi) untuk menyelamatkan nyawanya dan kemudian memakainya sebagai tanda malu kerana kegagalan moral dan pengecutnya. Raja Arthur dan anak buahnya menyatakan bahawa tidak memalukan dan mulai, mereka sendiri, memakai tali pinggang untuk menunjukkan nasib bersama mereka. Namun, pada saat itu, garter adalah pakaian yang lebih besar yang dijadikan landasan.

The Order, yang merupakan Order of Chivalry Inggeris tertua dan tertinggi, ditubuhkan pada tahun 1348 oleh Edward III. Pesanan terdiri daripada Duli Yang Maha Mulia Permaisuri Yang Berdaulat Tertib, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Putera Wales dan 24 Sahabat Ksatria.

Asal-usul simbol Perintah Garter Paling Mulia, 'garter' biru dengan cogan kata Honi Soit Qui Mal Y Pense, tidak diketahui, kerana catatan awal pesanan dimusnahkan oleh api; namun, ceritanya adalah bahawa bola mungkin diadakan di Calais, Joan, Countess of Salisbury menjatuhkan garternya dan King Edward, melihat rasa malunya, mengambilnya dan mengikat kakinya dengan mengatakan dalam bahasa Perancis, "Jahat [atau malu] dia yang menganggap jahat itu." Kisah ini hampir pasti fiksyen kemudiannya.[rujukan diperlukan] Dongeng ini nampaknya berasal dari Perancis dan mungkin diciptakan untuk memburukkan perintah.[rujukan diperlukan]

Lebih mungkin kerana garter adalah tali kecil yang digunakan sebagai alat untuk memasang kepingan baju besi, mungkin dianggap pantas untuk menggunakan garter sebagai simbol untuk mengikat bersama dalam persaudaraan bersama, sementara cogan kata itu mungkin merujuk kepada topik politik terkemuka pada tahun 1340-an, tuntutan Edward kepada takhta Perancis. The santo pelindung Perintah adalah St George, santo pelindung tentera dan juga Inggeris, dan kapel perintah itu adalah Kapel St George dalam Istana Windsor.[6]

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ a b "Kisah Melemparkan Garter dan adat istiadat lain". WedAlert.com. Diarkibkan daripada asal pada 2010-01-14. Diperoleh 2006-10-14.
  2. ^ Friedman, Albert B., dan Richard H. Osberg. "Gawain's Girdle sebagai Simbol Tradisional." The Journal of American Folklore 90.357 (1977): 301-15. JSTOR 539521 doi:10.2307/539521
  3. ^ "Trend Google". Trend Google. Diarkibkan dari yang asal pada 2014-01-19.
  4. ^ Williams, Sheila (1983). "Sejarah Kaus kaki buatan mesin Ladie". Pengumpul Antik. 54 (12): 84.
  5. ^ Joan MacDonald (2002). Pagi Kami Mungkin Tidak: Memoar Sarjan WAAF - dan Di Luar. Rumah Penerbitan Kedai Am. hlm. 27. ISBN 978-1-894263-73-3. Diperoleh 2014-01-06.
  6. ^ Urutan maklumat Garter Diarkibkan 5 Februari 2007, di Mesin Wayback

Pin
Send
Share
Send