Pakaian rasmi - Formal wear

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pakaian rasmi, pakaian rasmi atau berpakaian lengkap adalah tradisional Kod pakaian barat kategori yang berlaku untuk majlis yang paling formal, seperti majlis perkahwinan, pembaptisan, pengesahan, pengebumian, Paskah dan Tradisi Krismas, selain tertentu makan malam negeri, khalayak, bola, dan perlumbaan kuda peristiwa. Pakaian formal secara tradisional dibahagikan kepada pakaian formal pada waktu siang dan malam; menyiratkan pakaian pagi (kot pagi) sebelum 6 petang, dan tali leher putih (kot baju) selepas jam 6 petang[rujukan diperlukan] Secara amnya, alternatif lain adalah versi yang paling formal pakaian istiadat (termasuk pakaian mahkamah, pakaian seragam diplomatik dan pakaian akademik), pakaian seragam lengkap, pakaian agama, pakaian kebangsaan, dan paling jarang kot frock (yang mendahului mantel pagi sebagai hari rasmi lalai memakai 1820s-1920s). Selain itu, pakaian formal sering diarahkan untuk dipakai dengan ukuran penuh rasmi pesanan dan pingat.

The protokol menunjukkan bahawa pakaian rasmi tradisional lelaki tidak berubah sejak awal abad ke-20. Walaupun menurun berikutan budaya kontra tahun 1960-an, ia tetap diperhatikan dalam suasana formal yang dipengaruhi oleh Budaya Barat: terutamanya di sekitar Eropah, Amerika, Afrika Selatan, Australia, begitu juga Jepun. Bagi wanita, walaupun asas adat untuk formal gaun bola (dan gaun pengantin) juga berlaku, perubahan dalam fesyen telah lebih dinamik. Formal tradisional penutup kepala untuk lelaki adalah topi atas, dan untuk wanita topi gambar pelbagai tafsiran. Kasut untuk lelaki adalah kasut pakaian, but pakaian atau pam dan untuk wanita bertumit pam pakaian. Yang lain aksesori seperti sarung tangan untuk lelaki dan sarung tangan opera untuk wanita boleh dipakai.

Pakaian formal adalah kod pakaian yang paling formal, diikuti oleh pakaian separa formal, setara berdasarkan pada waktu siang sut ruang rehat hitam, dan petang tali leher hitam (sut makan malam / tuksedo), dan gaun petang untuk para wanita. Lelaki pakaian santai dan perempuan pakaian koktel pada gilirannya hanya berlaku selepas tahap ini, yang secara tradisional dikaitkan dengan pakaian tidak rasmi. Terutama, jika ditunjukkan tahap kelenturan (misalnya "pakaian seragam, baju pagi atau pakaian santai", seperti yang dilihat oleh kerajaan perkahwinan Putera Harry dan Meghan Markle pada tahun 2018), tuan rumah cenderung memakai tafsiran yang paling formal mengenai kod berpakaian itu untuk menjimatkan ketidakselesaan berpakaian.

Oleh kerana versi pakaian kebangsaan yang paling formal biasanya diizinkan sebagai alternatif tambahan untuk keseragaman kod berpakaian formal Barat, sebaliknya, kerana kebanyakan budaya sekurang-kurangnya secara intuitif menerapkan beberapa tahap formaliti yang setara, kerangka seragam kod berpakaian formal Barat terbuka untuk penggabungan kebiasaan antarabangsa dan tempatan telah mempengaruhi daya saingnya sebagai standard antarabangsa. Dari konvensi-konvensi sosial ini terdapat pula varian-varian yang dipakai pada kesempatan-kesempatan yang berkaitan dengan kesungguhan, seperti formal politik, diplomatik, dan akademik peristiwa, selain yang tertentu pihak termasuk penghargaan upacara, bola, pesanan persaudaraan, sekolah Menengah prom, dan lain-lain.

Sejarah

Norma pakaian dan fesyen berubah mengikut wilayah di Pertengahan umur.

Konvensyen yang lebih meluas muncul di sekitar istana raja dalam Eropah dalam yang lebih saling berkaitan Zaman Moden Awal. The justacorps dengan mengidam, tiang dan topi tricorne ditubuhkan sebagai yang pertama sesuai (dalam erti kata anarki) pada tahun 1660-an-1790-an. Kadang-kadang ia dibezakan dengan pakaian siang dan malam.

Oleh Zaman Revolusi di dalam Zaman Moden Akhir, ia diganti dengan pakaian depan yang berkaitan dengan pakaian santai negara sebelumnya kot baju sekitar tahun 1790-an-1810-an. Pada masa yang sama, breeches secara beransur-ansur digantikan oleh pantaloon, seperti mana topi tricorne oleh topi bicorne dan akhirnya oleh topi atas menjelang abad ke-19 dan seterusnya.

Menjelang tahun 1820-an, mantel pakaian digantikan sebagai pakaian rasmi pada hari ini dengan mantel rok panjang lutut tertutup depan. Walau bagaimanapun, jaket pakaian dari masa peralihan tetap dipakai sebagai pakaian malam rasmi dengan tali leher putih, kekal sehingga hari ini.

Menjelang tahun 1840-an, jalan raya pertama kot pagi gaya kontemporari muncul, yang akhirnya akan menggantikan mantel rok sebagai pakaian rasmi pada tahun 1920-an.

Begitu juga, bermula dari tahun 1860-an, fesyen lebih jauh dibezakan oleh pengenalan secara beransur-ansur sportif, lebih pendek jaket sut, juga berasal dari pakaian santai negara. Ini berkembang menjadi separa formal pakaian malam tali leher hitam dari tahun 1880-an dan pakaian tidak rasmi sesuai diterima oleh masyarakat yang sopan dari tahun 1920-an.

Kod pakaian

Kod pakaian yang dikira sebagai pakaian rasmi adalah kod pakaian rasmi dari pakaian pagi untuk waktu siang dan tali leher putih untuk waktu malam. Walaupun ada yang menganggap kereta sorong untuk waktu siang dan tali leher hitam untuk petang sebagai formal, mereka dianggap tradisional separa formal pencapaian, bercakap secara bertahap di bawah dalam tahap formaliti.[rujukan diperlukan]

Pakaian yang ditentukan oleh kod pakaian ini untuk wanita adalah gaun bola. Bagi banyak pakaian seragam, pakaian rasmi adalah uniseks. Contohnya ialah pakaian mahkamah, pakaian akademik, dan tentera pakaian seragam lengkap.

Pakaian pagi

Pakaian pagi adalah formal pada waktu siang kod pakaian, terdiri terutamanya untuk lelaki dari a kot pagi, sehelai sepinggang, dan seluar berjalur, dan sesuai pakaian untuk para wanita.

Tali leher putih

Pakaian yang diperlukan untuk lelaki, pada waktu petang, kira-kira berikut:

Wanita memakai pelbagai jenis pakaian. Lihat gaun bola, gaun malam, dan pakaian perkahwinan. Pakaian perniagaan untuk wanita mempunyai sejarah perkembangan tersendiri dan umumnya kelihatan berbeza dengan pakaian formal untuk majlis sosial.

Alternatif tambahan

Banyak jemputan ke tali leher putih peristiwa, seperti edisi terbitan terakhir Britain Panduan Lord Chamberlain untuk Berpakaian di Gelanggang, dengan jelas menyatakan bahawa pakaian kebangsaan atau pakaian kebangsaan boleh diganti dengan tali leher putih.[2][3]

Secara amnya, setiap alternatif tambahan berlaku sama untuk kedua-duanya pakaian seharian, dan pakaian malam.

Pakaian istiadat

Penerimaan diplomatik di Jerman Barat (1961); duta Denmark memakai warna merah pakaian seragam diplomatik, duta besar Inggeris yang gelap.

Termasuk pakaian mahkamah, pakaian seragam diplomatik, dan pakaian akademik.

Pakaian seragam lengkap

Sebelum Perang Dunia II gaya pakaian tentera secara formal, yang sering disebut sebagai pakaian seragam lengkap, pada amnya hanya terhad kepada pakaian seragam Inggeris, empayar British dan Angkatan tentera Amerika Syarikat; walaupun orang Perancis, Imperial Jerman, Angkatan laut Sweden dan lain-lain telah menggunakan pakaian berantakan versi mereka sendiri pada akhir abad kesembilan belas, dipengaruhi oleh tentera Laut Diraja.[4]

Di Tentera A.S., pakaian seragam malam, dalam warna biru atau putih, dianggap sebagai pakaian seragam tentera yang sesuai untuk majlis bertali leher putih.[5][rujukan diperlukan] Pakaian seragam blue mess dan white adalah tali leher hitam setara, walaupun Pakaian Seragam Tentera dengan tali leher diterima, terutama bagi pegawai yang tidak ditugaskan dan pegawai yang baru ditugaskan. Untuk acara tali leher putih, yang mana hampir tidak ada di Amerika Syarikat di luar wilayah ibu negara negara untuk tentera A.S., seorang pegawai mesti memakai kemeja sayap dengan tali leher putih dan rompi putih. Untuk majlis tali leher hitam, pegawai mesti memakai kolar turndown dengan tali leher hitam dan cummerbund hitam. Satu-satunya lapisan luar yang ditetapkan untuk acara tali leher hitam dan putih adalah jubah biru tentera dengan lapisan warna cabang.[6]

Pakaian agama

Pakaian ulama tertentu, sebagai ganti pakaian ikat putih, a ubi kayu dengan ferraiolone, yang merupakan jubah panjang pergelangan kaki ringan yang dimaksudkan untuk dipakai di dalam rumah. Warna dan kain ferraiolone ditentukan oleh peringkat ulama dan boleh berupa sutera berair merah, sutera ungu, sutera hitam atau bulu hitam. Untuk pakaian luar, jubah hitam (cappa nigra), juga dikenali sebagai jubah paduan suara (cappa choralis), paling tradisional. Ini adalah jubah bulu hitam panjang yang diikat dengan gesper di leher dan sering mempunyai tudung. Kardinal dan uskup juga boleh memakai topi mewah hitam atau, kurang formal, a biretta. Dalam praktiknya, tongkol dan terutama ferraiolone menjadi tidak biasa dan tidak ada pakaian formal yang menggantikannya. Alternatif yang paling formal adalah sehelai sepinggang ulama yang memakai kolar Rom (rabat) yang dipakai dengan kemeja manset Perancis tanpa kerah dan sut hitam, walaupun ini lebih dekat dengan tali leher hitam daripada tali leher putih.

Dari segi sejarah, ulama di Gereja England akan memakai selongsong sepanjang lutut yang disebut celemek, disertai dengan jas ekor dengan penutup sutera tetapi tidak ada kerah, untuk acara tali leher putih. Pada zaman moden ini jarang dilihat. Namun, jika dipakai, kask selutut kini diganti dengan seluar berpakaian biasa.

Pakaian rakyat

Dalam upacara dan majlis sosial negara formal, diplomat, orang kenamaan asing, dan tetamu kehormat memakai pakaian formal Barat jika tidak memakai pakaian kebangsaan mereka sendiri.

Banyak budaya mempunyai pakaian formal pada waktu siang dan malam, misalnya:

 • Av Pak - Blaus bersulam tradisional dan moden yang dipakai oleh wanita di Kemboja pada majlis Istimewa, festival tradisional dan pertunjukan Formal.
 • Bandhgala - juga disebut saman Jodhpuri dipakai oleh lelaki di India adalah pakaian tradisional.
 • Tagalog Barong - dipakai oleh lelaki di Filipina.
 • Bisht - dipakai oleh lelaki dengan cair dan shmagh atau ghutrah dan agal dalam majlis rasmi dan keagamaan, mis. Hari Raya, di beberapa Timur Arab negara seperti (Arab Saudi, Iraq, Kuwait, UAE, Qatar, Bahrain dan lain lain).
 • Batik baju - dipakai oleh lelaki dan wanita di Indonesia. Selain dikira sebagai pakaian formal, baju batik dipakai hingga ke tahap tidak formal.
 • Bunad - dipakai sebagai pakaian rasmi oleh wanita dan lelaki di Norway.
 • Changshan - versi lelaki panjang dari qipao, yang berasal dari Dinasti Qing. Ini boleh dibuat dari katun untuk pakaian biasa, atau sutera untuk keluarga bangsawan. Di bawah changshan, lelaki umumnya memakai kemeja lengan panjang kerah mandarin putih dan sepasang seluar panjang berwarna gelap. Seperti qipao, gaun lelaki changshan ini mempunyai celah di kedua-dua belah pihak (sekurang-kurangnya paras lutut) juga. Dikenakan sekarang oleh lelaki Cina di dunia seni mempertahankan diri atau sebagai pakaian untuk perkahwinan agar sesuai dengan qipao yang dipakai pengantin perempuan. Qipao dan changshan berasal dari pakaian Manchu yang wajib dipakai oleh pegawai pemerintah, tetapi bukan orang awam, Qing Undang-undang Dinasti. Secara beransur-ansur, penduduk awam Han Cina yang tidak rasmi secara umum tidak berpindah dari memakai pakaian tradisional Cina hanfu pakaian ke qipao dan changshan.
 • Cheongsam - Variasi wanita moden dari gaun sutera Dinasti Qing, dicirikan oleh kerah mandarin tinggi, dan celah terbuka sisi dengan panjang yang berbeza-beza. Ini boleh tanpa lengan, pendek, siku atau lengan panjang, dan telah diadopsi oleh kebanyakan wanita Cina sebagai pakaian Cina, bergantung pada bahan dan majlis.
 • Daura-Suruwal - dipakai sebagai pakaian rasmi oleh lelaki di Nepal.
 • Dashiki - dipakai oleh lelaki di negara-negara Afrika Barat.
 • Dhoti - dipakai oleh lelaki di Pakistan, India, Bangladesh, Maldives, dan Bahasa Tamil lelaki di Sri Lanka.
 • Folkdräkt - dipakai sebagai pakaian rasmi oleh wanita dan lelaki di Sweden.
 • Hátíðarbúningur - dipakai oleh lelaki di Iceland ke acara rasmi seperti makan malam negeri dan majlis perkahwinan.
 • Pakaian tinggi dengan Kilt Scotland - dipakai sebagai pakaian rasmi oleh lelaki di Scotland atau keturunan Scotland
 • Kebaya - dipakai oleh wanita di Malaysia dan Indonesia.
 • Saman Mao, dipakai sebagai pakaian seragam diplomatik dan pakaian malam oleh pegawai Republik Rakyat China
 • Sari - dipakai oleh wanita di India, Nepal, Bangladesh, Pakistan dan Sri Lanka.
 • Shalwar kameez - dipakai oleh lelaki dan wanita di Pakistan, India dan Bangladesh.
 • Sherwani dipakai oleh lelaki di India dan Pakistan

Kot Frock

Ketua kerajaan memakai kot frock pada majlis menandatangani rasmi Perjanjian Versailles pada tahun 1919

Walaupun berhenti sebagai protokol yang diatur memerlukan pakaian formal di Istana raja Britain pada tahun 1936 atas perintah Raja yang memerintah pendek Edward VIII, mantel rok - yang merangkumi latar belakang untuk semua pakaian rasmi awam kontemporari - sama sekali tidak hilang. Namun, jarang sekali yang hanya terbatas pada penampilan jarang majlis perkahwinan.

The pengebumian negeri daripada Winston churchill pada tahun 1965 termasuk pembawa mantel rok.[7]

Hingga hari ini, Raja Tupou VI daripada Tonga (lahir tahun 1959) telah sering memakai jaket baju dalam majlis rasmi.

Fesyen yang lebih baru juga diilhamkan oleh mantel baju: Pradaedisi musim luruh tahun 2012,[8] Alexander McQueenpakaian lelaki pada musim luruh 2017,[9] dan Paul Smithmusim luruh 2018.[10]

Galeri

Pakaian pagi

Tali leher putih

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ https://www.gentlemansgazette.com/tuxedo-black-tie-guide/vintage-evening-wear/waistcoats-vests-cummerbunds/
 2. ^ Warisan Kanada (1985). "Pakaian". "Hubungan dan Protokol Diplomatik dan Konsular" Hal Ehwal Luar. Diperoleh 2008-11-09.
 3. ^ Nobleprize.org. "Kod Pakaian di Jamuan Nobel: Apa yang harus dipakai?".
 4. ^ Knötel, Knötel & Sieg (1980), hlm. 442–445.
 5. ^ http://www.ncoguide.com/files/da-pam-670_1.pdf
 6. ^ http://www.ncoguide.com/files/da-pam-670_1.pdf
 7. ^ https://www.youtube.com/watch?v=hQldUeevrQQ
 8. ^ https://www.vogue.co.uk/shows/autumn-winter-2012-menswear/prada/collection
 9. ^ https://fashionhistory.fitnyc.edu/frock-coat/
 10. ^ https://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2018-menswear/paul-smith/slonton/collection

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send