Pesta makanan - Food festival

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A festival makanan ialah perayaan, yang menggunakan makanan, selalunya menghasilkan, sebagai pusatnya tema. Perayaan-perayaan ini selalu menjadi alat untuk menyatukan masyarakat melalui perayaan musim menuai dan mengucapkan terima kasih untuk musim tanam yang banyak.

Sejarah

Pesta Makanan di seluruh dunia sering didasarkan pada teknik pertanian tradisional, musim Pesta makanan berkaitan dengan budaya makanan di suatu kawasan, sama ada melalui penyediaan makanan yang disajikan atau jangka masa di mana festival itu dirayakan. Pesta makanan dianggap sebagai agen pengukuhan warisan budaya tempatan, dan pada masa yang sama merayakan warisan budaya ini dan juga mengkomunikasikannya untuk khalayak nasional atau antarabangsa yang lebih luas.[1] Walaupun bersesuaian dengan sejarah penuaian makanan secara budaya, festival makanan kontemporari biasanya dikaitkan dengan entiti perniagaan atau organisasi bukan untung dan banyak memasarkan festival mereka, kerana kejayaan mereka diukur dari berapa banyak pendapatan yang mereka hasilkan untuk masyarakat setempat, wilayah , atau entiti yang mengadakan acara tersebut.[2] Festival makanan moden juga merupakan sebahagian besar dari industri pelancongan makanan, yang menggunakan festival makanan dan masakan daerah untuk menyokong industri pelancongan yang lebih luas di kawasan tertentu.[1]

Pelancongan Makanan

Pesta makanan dengan cepat menjadi sebahagian daripada industri pelancongan makanan yang luas. Pelancongan makanan sendiri telah menjadi bahagian penting dalam industri pelancongan di seluruh dunia, dan kehadiran festival makanan ditunjukkan untuk menyokong perkembangan industri tempatan.[3] Pesta makanan adalah bahagian penting dari penjenamaan destinasi untuk banyak wilayah, mewujudkan alasan berdasarkan acara bagi individu untuk mengunjungi kawasan yang tidak menarik dan mempromosikan produk dan perkhidmatan tempatan di luar persekitaran produk bandar.[3] Beberapa kajian kes menunjukkan bahawa festival makanan berpotensi meningkatkan kelestarian sosial dan juga banyak menyokong industri pelancongan dan perhotelan.[4] Pelancongan makanan juga merupakan sebab penting mengapa orang menghadiri festival makanan di seluruh dunia.[5] Kajian menunjukkan bahawa penglibatan dengan pelancongan makanan menunjukkan bahawa seseorang akan menghadiri festival lagi di masa depan, yang menunjukkan elemen kerjasama untuk pelancongan makanan dan kehadiran festival makanan.

Senarai perayaan makanan dan minuman

Afrika

Nama festivalJenisNegara / bandarSejakCatatan
Festival Makanan Laut LagosPesta ikanNigeria Nigeria
LebokuperayaanNigeria Nigeria
Pesta Yam Baru IgboperayaanNigeria Nigeria
Festival Nnewi AfiaoluperayaanNigeria Nigeria
Festival Ashanti YamperayaanGhana Ghana
Festival Asogli YamperayaanGhana Ghana
Festival Fofie YamperayaanGhana Ghana
Pesta Kavala FreskPesta ikanCape Verde Cape Verde / Mindelo2013

Oceania

Nama festivalJenisNegara / bandarSejakCatatan
Festival Makanan Bankstown BitesMakananAustralia Australia
Festival Makanan Liar HokitikaMakananNew Zealand New Zealand
Festival Makanan Laut dan Wain Caxton StreetPesta wain/ MakananAustralia Australia
Pertunjukan Makanan & Wain yang BaikPesta wain/ MakananAustralia Australia
Grampians Grape EscapePesta wainAustralia Australia
Festival Makanan dan Wain Kings CrossPesta wain/ MakananAustralia Australia
Festival Makanan dan Wain MelbournePesta wain/ MakananAustralia Australia
Festival RasaMakananAustralia Australia
Vegfest (AU)MakananAustralia Australia
Darwin Beer Can RegattaPesta birAustralia Australia
GABS 100 Kraf Bir Terbaik AustraliaPesta birAustralia Australia
Spesifikasi Bir Australia yang hebatPesta birAustralia Australia
Schützenfest (Adelaide)Pesta birAustralia Australia
Festival Bir Warners BayPesta birAustralia Australia
Rasa TasmaniaMakananAustralia Australia1988

Amerika Utara

Kanada

Lihat Senarai festival makanan di Kanada.

Mexico

Amerika Syarikat

Terdapat beberapa Festival makanan Florida dan Pesta makanan New Jersey. Perayaan lain termasuk Pasar Malam 626 dalam Arcadia, California; Festival Bawang Putih Gilroy dalam Gilroy, California; Brentwood Cornfest dalam Brentwood, California; Perayaan Cendawan di pelbagai tempat; yang Festival Artichoke Castroville, dalam Castroville, California; Festival Stockton Asparagus, di Stockton, California; Food Festival Makanan Latin! dalam San Diego, California; yang Festival Barbeku Lexington di North Carolina; yang Festival Kentang Posen, dalam Posen, Michigan; yang Festival Tiram Norwalk, dalam Norwalk, Connecticut, Vaisakhi Festival di Bandar Yuba, California, dan juga Festival Howell Melon dalam Howell, Michigan, terkenal kerana memilih Ratu Howell Melon.

Festival makanan vegetarian termasuk Perayaan Vegan dalam Boston, Massachusetts; Bandar Tasik Salt, Utah; dan San Francisco, California; Seattle, Washington; termasuk perdana menteri Festival Makanan Vegetarian Boston pada musim luruh, sebuah acara yang awalnya disalin dari Pesta Makanan Vegetarian Toronto yang sudah lama wujud di Toronto, Ontario. The Senarai perayaan vegetarian merangkumi ratusan acara seperti itu di Amerika Utara, dan ratusan tempat lain juga.

Asia

Nama festivalJenisNegara / bandarSejakCatatan
Festival Fesyen & Makanan JakartaIndonesia Indonesia
Pesta Makanan ThaparIndia India
Festival Monsun OshoperayaanIndia India
Festival Makanan Antarabangsa QatarperayaanQatar Qatar2009

Amerika Selatan

Nama festivalJenisNegara / bandarSejakCatatan
Festival de comida de rua FortalezaperayaanBrazil Brazil / Fortaleza
Festival de comida de rua São PauloperayaanBrazil Brazil / Sao Paulo
MisturaperayaanPeru Peru / Lima2008festival makanan terbesar di Amerika Latin. Diadakan setiap tahun.

Eropah

Itali

Sepanyol

  • La Tomatina - festival membuang tomato yang diadakan pada akhir Ogos di Buñol.
  • L'Aplec del Caragol - festival makan siput yang diadakan di Lleida pada bulan Mei.

Switzerland

  • Festival lobak Räbechilbi diadakan setiap tahun pada bulan September.
  • Festival keju diadakan di Gruyére pada bulan Mei.

United Kingdom

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ a b Kim, Sangkyun (2015-10-02). "Memahami Konteks Sejarah dan Geografi Pembangunan Pelancongan Festival Makanan: Kes Grand Prix Mie Tatebayashi di Jepun". Perancangan & Pembangunan Pelancongan. 12 (4): 433–446. doi:10.1080/21568316.2015.1025991. ISSN 2156-8316.
  2. ^ Wu, Hung-Che; Wong, Jose Weng-Chou; Cheng, Ching-Chan (2014-11-02). "Kajian Empirikal Niat Tingkah Laku dalam Festival Makanan: Kes Makau". Asia Pacific Journal of Tourism Research. 19 (11): 1278–1305. doi:10.1080/10941665.2013.844182. ISSN 1094-1665.
  3. ^ a b Lee, Insun; Arcodia, Charles (Julai 2011). "Peranan Festival Makanan Daerah untuk Penjenamaan Destinasi: Peranan Festival Makanan Daerah untuk Penjenamaan Destinasi". Jurnal Penyelidikan Pelancongan Antarabangsa. 13 (4): 355–367. doi:10.1002 / jtr.852.
  4. ^ de Jong, Anna; Varley, Peter (2018-08-13). "Pelancongan makanan dan acara sebagai alat untuk kelestarian sosial?" (PDF). Jurnal Pengurusan dan Pembangunan Tempat. 11 (3): 277–295. doi:10.1108 / JPMD-06-2017-0048. ISSN 1753-8335.
  5. ^ Chang, Meehyang; Kim, Jung-Hoon; Kim, Daecheol (2018-10-01). "Pengaruh Tingkah Laku Pelancongan Makanan Terhadap Niat Pelawat Festival Makanan". Kelestarian. 10 (10): 3534. doi:10.3390 / su10103534. ISSN 2071-1050.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send