Pesta busa - Foam party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Menari di pesta busa; objek biru di siling adalah penjana busa.

A pesta busa adalah acara sosial di mana para peserta menari dengan muzik di lantai dansa yang ditutup dengan busa atau gelembung beberapa kaki, yang dikeluarkan dari mesin busa.

Sejarah

Pesta busa boleh bertarikh kembali ke Rhapsody dalam Hitam dan Biru, sebuah filem pendek tahun 1932 yang diarahkan oleh Aubrey Scotto,[1] di mana Louis Armstrong menari, menyanyi, dan memainkan sangkakala di kawasan yang luas dari sabun. Lagu-lagu yang dibawakan di busa adalah "I'm Be Glad When You Dead, You Rascal You" dan "Shine".[2] Filem lain yang menampilkan pesta busa adalah Parti,[3] menampilkan Penjual Peter.

Pesta busa moden dikembangkan pada awal tahun 1990 oleh penganjur kelab di Ibiza.[rujukan diperlukan] Secara amnya, mesin adalah generator buih yang dipasang di siling yang besar, dibuat oleh Weird Dream Productions, yang menghasilkan sebilangan besar busa yang jatuh dari siling ke kelab. Penggunaan air yang besar dan pembersihan yang diperlukan menjadikan ini tidak praktikal di banyak tempat.[rujukan diperlukan], menghasilkan permintaan terhadap Weird Dream Productions untuk mengubah mesin mereka dengan kandungan air rendah. Weird Dreams mencapainya dalam model Mk III yang menghasilkan 200,000 liter seminit dengan hanya 50l air. Pemimpin gaya UK Big Fun dan Roy Barlow Leisure membeli mesin dari Weird Dream Productions dan kemudian mula mengeluarkan versi mereka sendiri, mewujudkan pasaran global untuk produk tersebut, yang mana ketiga-tiga syarikat tersebut kekal sebagai pemimpin pasaran global sepanjang kegilaan. Semua peneraju pasaran berpusat di UK sehingga sekitar tahun 2004.

Ketika pesta busa Ibiza menjadi lebih popular, kegilaan menyebar, dan meriam busa dikembangkan oleh Roy Barlow dari The Entertainment Biz dan Robin Wincup dari Galaxy.

Pada tahun 1990-an, pesta busa diadakan setiap minggu di Amnesia di Ibiza.[rujukan diperlukan]

Keselamatan

Terdapat banyak bahaya yang berkaitan dengan pesta busa.[4] Pada tahun 2008, tiga orang tersengat elektrik dan dua yang lain cedera di pesta busa di Hotel Venezia Palace di Antalya, Turki.[5]

Rujukan

  1. ^ Rhapsody dalam Hitam dan Biru pada IMDb
  2. ^ "Ringkasan plot". Rhapsody dengan warna Biru. IMDb. 1932.
  3. ^ "Pesta Buih - Cara menganjurkan pesta busa dan maklumat mengenai mengadakan pesta busa". www.foam-party.co.uk.
  4. ^ Flam, Lisa (6 Jun 2012). "KESIHATAN: 'Pesta busa' bergelombang dengan bahaya tersembunyi". HARI INI.
  5. ^ Yael Levi (23 Julai 2008). "2 saudara Israel mati setelah disetrum di hotel". Ynetnews.com. Israel. Diperoleh 2012-10-28.

Pautan luaran

  • Media yang berkaitan dengan Pesta busa di Wikimedia Commons

Pin
Send
Share
Send