Gadis bunga - Flower girl

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A gadis bunga adalah wanita muda yang menyebarkan kelopak bunga ke lorong semasa perarakan perkahwinan.

Dalam majlis perkahwinan

Gadis tersenyum menghamburkan kelopak bunga di majlis perkahwinan luar
Gadis bunga di majlis perkahwinan
Seorang gadis bunga pada tahun 1940-an New Zealand

Dalam perarakan perkahwinan tradisional, gadis bunga biasanya menjadi anggota pengantin perempuan atau pengantin lelakikeluarga besar atau rakan dari salah satu keluarga dan biasanya berumur tiga hingga sepuluh tahun.[1] Dalam perarakan perkahwinan, seorang gadis bunga berjalan menyusuri lorong bersama pasangannya, biasanya pembawa cincin atau budak halaman.

Aktiviti

Seorang gadis bunga biasanya berjalan di hadapan pengantin perempuan semasa perarakan perkahwinan dan menyebarkan bunga kelopak di lantai sebelum pengantin berjalan menyusuri lorong, tetapi beberapa tempat tidak membenarkan penyebaran kelopak.

Pakaiannya biasanya menyerupai versi pengantin perempuan yang lebih kecil pakaian pengantin. Secara tradisinya, pakaian gadis bunga disediakan oleh keluarga pengantin perempuan; namun, kebanyakan pasangan hari ini mengharapkan ibu bapa gadis bunga itu membayar pakaiannya dan perbelanjaan lain yang berkaitan dengan penyertaannya.

Simbolisme

Beberapa pasangan mahukan seorang gadis bunga di pesta perkahwinan untuk meningkatkan lorong dengan kelopak bunga. Dia secara simbolik memimpin pengantin perempuan ke depan, dari kecil hingga dewasa dan dari tidak bersalah ke peranannya sebagai isteri dan ibu. Gadis bunga mengikuti pembantu rumah kehormatan, dan mungkin membawa permen yang dibungkus, confetti, bunga tunggal, sebiji bunga, atau gelembung sebagai ganti kelopak bunga.

Gadis bunga boleh melambangkan pengantin perempuan sebagai anak dalam keadaan tidak bersalah, kerana dia biasanya gadis muda yang berpakaian serupa dengan pengantin perempuan. Dia juga melambangkan keinginan untuk kesuburan bagi pasangan dan pembentukan keluarga baru mereka.[2]

Sejarah

Berabad-abad yang lalu, pasangan sering berkahwin dengan alasan politik dan bukannya cinta. Dalam beberapa budaya, perkahwinan diatur oleh ibu bapa. Dalam perkahwinan yang diatur ini, pengantin lelaki dan perempuan tidak bertemu sebelum perkahwinan. Oleh kerana menikah merupakan tujuan utama perkahwinan yang diatur, kesuburan menjadi perhatian para pengantin baru. Untuk melambangkan berkat kesuburan dan kesejahteraan bagi pasangan itu, gadis bunga membawa gandum dan sejambak tumbuhan. Di A.S. masa kini, simbol kesuburan sejarah ini telah digantikan oleh bunga atau kelopak bunga.

Empayar Rom dan Zaman Renaissance

Di dalam empayar Roman, gadis-gadis bunga adalah perawan muda yang membawa sebutir gandum selama Majlis perkahwinan; dipercayai bahawa ini akan membawa kesejahteraan kepada pengantin lelaki dan perempuan. Semasa Renaissance, gadis-gadis bunga membawa helai bawang putih, berdasarkan kepercayaan bahawa bawang putih menangkis roh jahat dan nasib buruk.

Era Elizabethan

Di dalam Era Elizabethan, tetamu perkahwinan akan menghamburkan kelopak bunga dari rumah pengantin perempuan ke gereja.[3] Gadis bunga mengikuti pemuzik dalam perarakan perkahwinan, membawa disepuh rosemary cawangan dan cawan pengantin perak yang dihiasi dengan pita. Cawan itu biasanya diisi dengan kelopak bunga atau daun rosemary, sebagai pengganti bakul. Alternatif lain termasuk sebilangan kecil tangkai rosemary yang digunakan sebagai manis posy atau sejambak bunga kecil, merangkumi bunga ros segar.

Zaman Victoria

The Victoria gadis bunga paling menyerupai yang moden. Gadis bunga zaman Victoria secara tradisional berpakaian putih, mungkin dengan selendang satin atau sutera berwarna. Pakaiannya, biasanya diperbuat daripada muslin, sengaja dibuat untuk membenarkan penggunaan masa depan. Gadis bunga Victoria membawa bakul hiasan mekar segar atau kadangkala gelang bunga, bentuknya bergema dengan cincin perkahwinan dan melambangkan cinta itu tidak ada akhirnya.

Pengaruh diraja

Tiga gadis bunga dapat dilihat selepas perkahwinan Putera William dan Catherine Middleton pada 2011

Di dalam Eropah barat, tradisi pengasuh anak dalam majlis perkahwinan tidak terhad kepada gadis bunga dan pembawa cincin tetapi meluas ke seluruh pesta perkahwinan. Tradisi ini dilihat dalam perkahwinan dan perkahwinan diraja dan masyarakat di seluruh dunia, di mana beberapa gadis bunga biasa.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Post, Peggy (2006). Etika Perkahwinan Emily Post (Edisi ke-5.) New York: Harper Collins. hlm.84–85. ISBN 0-06-074504-5. OCLC 57613405.
  2. ^ Kathy Merlock Jackson (2005). Ritual dan Corak dalam Kehidupan Kanak-kanak. Akhbar Popular. ms 142–148. ISBN 978-0-299-20830-1.
  3. ^ Chesser, Barbara Jo (April 1980). "Analisis Ritual Perkahwinan: Percubaan untuk Menjadikan Perkahwinan Lebih Bererti". Hubungan Keluarga. 29 (2): 204–209. doi:10.2307/584073. JSTOR 584073.

Pin
Send
Share
Send