Seni halus - Fine art

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Apelles melukis Campaspe, karya seni yang memperlihatkan orang yang dikelilingi oleh seni rupa; oleh Willem van Haecht; c. 1630; minyak pada panel; tinggi: 104.9 cm, lebar: 148.7 cm; Mauritshuis (Den Haag, Belanda)
Seni Lukisan; oleh Johannes Vermeer; 1666–1668; minyak pada kanvas; 1.3 × 1.1 m; Muzium Kunsthistorisches (Vienna, Austria)
Menara Babel; oleh Pieter Bruegel si Penatua; 1563; minyak pada panel: 1,14 × 1,55 m; Muzium Kunsthistorisches

Dalam tradisi akademik Eropah, seni halus adalah seni yang dikembangkan terutamanya untuk estetika atau kecantikan, membezakannya dari seni hiasan atau seni gunaan, yang juga harus melayani beberapa fungsi praktikal, seperti tembikar atau kebanyakan logam. Dalam teori estetika yang dikembangkan di Renaissance Itali, seni tertinggi adalah seni yang memungkinkan ekspresi dan paparan penuh khayalan artis, tidak dibatasi oleh pertimbangan praktikal yang terlibat dalam, katakan, membuat dan menghias teko. Juga dianggap penting bahawa membuat karya seni tidak melibatkan pembahagian karya antara individu yang berbeza dengan kemahiran khusus, seperti yang mungkin diperlukan dengan perabot, misalnya.[1] Walaupun dalam seni rupa, ada hierarki genre berdasarkan jumlah imaginasi kreatif yang diperlukan, dengan lukisan sejarah diletakkan lebih tinggi daripada masih hidup.

Dari segi sejarah, lima seni rupa utama adalah melukis, patung, seni bina, muzik, dan puisi, dengan seni persembahan termasuk teater dan menari.[2] Dalam praktiknya, pendidikan luar konsep biasanya hanya diterapkan pada seni visual. The cetakan induk lama dan melukis dimasukkan sebagai bentuk yang berkaitan dengan lukisan, seperti bentuk sastera prosa untuk puisi. Hari ini, julat apa yang akan dianggap seni rupa (sejauh istilah ini masih digunakan) biasanya merangkumi bentuk moden tambahan, seperti filem, fotografi, penghasilan video/penyuntingan, reka bentuk, dan seni konsep.[penyelidikan asal?][pendapat]

Satu definisi mengenai seni halus adalah "seni visual yang dianggap diciptakan terutamanya untuk estetik dan tujuan intelektual dan dinilai kerana keindahan dan makna, khususnya, lukisan, patung, lukisan, cat air, grafik, dan seni bina. "[3] Dalam pengertian itu, terdapat perbezaan konseptual antara seni rupa dan seni rupa seni hiasan atau seni gunaan (kedua-dua istilah ini meliputi sebahagian besar media yang sama). Sejauh pengguna seni itu, persepsi kualiti estetik memerlukan penilaian halus yang biasanya disebut mempunyai kebaikan rasa, yang membezakan seni rupa dari seni dan hiburan yang popular.[4]

Jalan Paris; Hari hujan; oleh Gustave Caillebotte; 1877; minyak pada kanvas; 2.12 × 2.76 m; Institut Seni Chicago (AS)

Kata "halus" tidak begitu banyak menunjukkan kualiti karya seni yang dimaksud, tetapi kemurnian disiplin mengikut kanun tradisional Eropah Barat.[5] Kecuali dalam kes seni bina, di mana utiliti praktikal diterima, definisi ini pada asalnya tidak termasuk "berguna" yang digunakan atau seni hiasan, dan produk dari apa yang dianggap sebagai kraf tangan. Dalam praktik kontemporari, perbezaan dan sekatan ini menjadi tidak bermakna, kerana konsep atau niat artis diberi keutamaan, tanpa mengira cara yang dinyatakan.[6]

Istilah ini biasanya hanya digunakan untuk seni Barat dari Renaissance dan seterusnya, walaupun perbezaan genre yang serupa dapat berlaku untuk seni budaya lain, terutama yang Asia Timur. Kumpulan "seni halus" kadang-kadang disebut juga "seni utama", dengan "seni kecil" menyamai seni hiasan. Ini biasanya untuk seni abad pertengahan dan kuno.

Asal dan perkembangan

Menurut beberapa penulis, konsep seni rupa kategori yang berbeza adalah penemuan dari awal zaman moden di Barat. Larry Shiner dalam bukunya Penciptaan Seni: Sejarah Budaya (2003) menemukan penemuan pada abad ke-18: "Terdapat sistem" seni tradisional "di Barat sebelum abad kelapan belas. (Budaya tradisional lain masih mempunyai sistem yang serupa.) Dalam sistem itu, seorang seniman atau tukang seorang pembuat atau pengamal yang mahir, sebuah karya seni adalah produk yang berguna dari karya yang mahir, dan penghayatan seni itu saling berkaitan dengan peranan mereka dalam sisa kehidupan. "Seni", dengan kata lain, bermaksud lebih kurang sama dengan perkataan Yunani techne, atau dalam bahasa Inggeris "skill", suatu makna yang bertahan dalam frasa seperti "seni perang", "seni cinta", dan "seni perubatan."[7]Idea serupa telah dinyatakan oleh Paul Oskar Kristeller, Pierre Bourdieu, dan Terry Eagleton (mis. Ideologi Estetik), walaupun titik penemuan sering ditempatkan lebih awal, di Renaissance Itali; Anthony Blunt menyatakan bahawa istilah arti di disegno, konsep serupa, muncul di Itali pada pertengahan abad ke-16.[8]

Tetapi dapat dikatakan bahawa dunia klasik, dari mana penulisan teoretikal mengenai seni masih bertahan, dalam praktiknya mempunyai perbezaan yang serupa. Nama-nama seniman yang tersimpan dalam sumber sastera adalah pelukis dan pemahat Yunani, dan pada tahap yang lebih rendah adalah pengukir permata terukir. Beberapa individu dalam kumpulan ini sangat terkenal, dan disalin dan dikenang selama berabad-abad setelah kematian mereka. Pemujaan genius artistik individu, yang merupakan bahagian penting dari asas teoritis Renaissance untuk membezakan antara "seni halus" dan seni lain, mendahului preseden klasik, terutama seperti yang dicatat oleh Pliny the Elder. Beberapa jenis objek lain, khususnya Tembikar Yunani kuno, sering ditandatangani oleh pembuatnya, atau pemilik bengkel, mungkin sebahagiannya untuk mengiklankan produk mereka.

Penurunan konsep "seni rupa" bertarikh oleh George Kubler dan lain-lain sekitar tahun 1880, ketika "ketinggalan zaman" pada sekitar tahun 1900, seni rakyat juga dianggap penting.[9] Akhirnya, sekurang-kurangnya dalam kalangan yang berminat teori seni, "" seni rupa "dihentikan penggunaannya sekitar tahun 1920 oleh para eksponen reka bentuk perindustrian ... yang menentang penilaian dua standard untuk karya seni dan untuk objek yang berguna".[10] Ini adalah antara ahli teori; mengambil masa lebih lama untuk perdagangan seni dan pendapat popular. Walau bagaimanapun, dalam tempoh yang sama pada akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20, pergerakan harga di pasar seni berada di arah yang bertentangan, dengan karya-karya dari seni rupa semakin jauh lebih maju dari pada seni hiasan.

Di dalam perdagangan seni istilah mengekalkan beberapa mata wang untuk objek dari sebelum kira-kira tahun 1900 dan boleh digunakan untuk menentukan skop lelong atau jabatan rumah lelong dan sejenisnya. Istilah ini juga masih digunakan di pengajian Tinggi, muncul dengan nama kolej, fakulti, dan kursus. Di dunia berbahasa Inggeris ini kebanyakannya berlaku di Amerika Utara, tetapi sama juga dengan istilah yang setara dalam bahasa Eropah lain, seperti seni beaux dalam bahasa Perancis atau bellas artes dalam bahasa Sepanyol.

Perspektif budaya

Wang Xizhi memerhatikan angsa; oleh Qian Xuan; 1235-sebelum 1307; pegangan tangan (dakwat, warna dan emas di atas kertas); 918 x 3612 di .; Muzium Seni Metropolitan

Pemisahan konsep seni dan seni hiasan atau kraf yang sering didominasi di Eropah dan AS tidak dikongsi oleh semua budaya lain. Tetapi tradisional Seni cina mempunyai perbezaan yang setanding, membezakan dalam Lukisan Cina antara lanskap yang kebanyakannya lukisan literati daripada tuan-tuan ulama dan pengrajin sekolah lukisan dan patung mahkamah. Walaupun status tinggi juga diberikan kepada banyak hal yang akan dilihat sebagai objek kerajinan di Barat, khususnya keramik, ukiran jed, tenun, dan sulaman, ini sama sekali tidak diperluas kepada para pekerja yang membuat benda-benda ini, yang biasanya tetap lebih tanpa nama daripada di Barat. Perbezaan serupa dibuat di Orang Jepun dan Seni Korea. Dalam Seni Islam, status tertinggi umumnya diberikan kepada kaligrafi, arkitek dan pelukis Miniatur Parsi dan tradisi yang berkaitan, tetapi ini masih sering berlaku pegawai mahkamah. Biasanya mereka juga menyediakan reka bentuk yang terbaik Permaidani Parsi, seni bina jubin dan media hiasan lain, lebih konsisten daripada yang berlaku di Barat.

Seni Amerika Latin dikuasai oleh penjajahan Eropah hingga abad ke-20, ketika seni peribumi mulai menegaskan dirinya terinspirasi oleh Pergerakan Konstruktivis, yang menyatukan kembali seni dengan kerajinan berdasarkan prinsip sosialis. Di Afrika, Seni Yoruba sering mempunyai fungsi politik dan kerohanian. Seperti seni orang Cina, seni Yoruba juga sering terdiri dari apa yang biasanya dianggap di Barat sebagai produksi kraf. Beberapa manifestasi yang paling dikagumi, seperti tekstil, termasuk dalam kategori ini.

Seni visual

Karya dua dimensi

Melukis dan melukis

Melukis sebagai seni rupa bermaksud mengaplikasikan cat ke permukaan yang rata (berbanding dengan contoh melukis patung, atau tembikar), biasanya menggunakan beberapa warna. Lukisan prasejarah yang bertahan digunakan pada permukaan batu alam, dan lukisan dinding, terutama pada plaster basah di lukisan dinding teknik adalah bentuk utama sehingga baru-baru ini. Lukisan mudah alih di panel kayu atau kanvas telah menjadi yang paling penting di dunia Barat selama beberapa abad, kebanyakannya di tempera atau lukisan minyak. Lukisan Asia lebih kerap menggunakan kertas, dengan monokrom lukisan dakwat dan basuh tradisi dominan di Asia Timur. Lukisan yang dimaksudkan untuk masuk dalam buku atau album disebut "miniatur", baik untuk Barat manuskrip yang diterangi atau di Miniatur Parsi dan itu Orang Turki setaraf, atau Lukisan India dari pelbagai jenis. Cat Air adalah lukisan versi barat dalam kertas; bentuk menggunakan sakit perut, kapur, dan medium yang serupa tanpa berus adalah bentuk lukisan.

Melukis adalah salah satu bentuk utama seni visual, dan pelukis juga memerlukan kemahiran melukis. Instrumen biasa merangkumi: grafit pensel, pen dan dakwat, bertinta berus, lilin pensel warna, krayon, arang, kapur, pastel, penanda, stylus, atau pelbagai logam seperti titik perak. Terdapat sebilangan subkategori lukisan, termasuk kartun dan mencipta komik.

Mozek

Mosaik adalah gambar yang dibentuk dengan kepingan kecil batu atau kaca, disebut tesserae. Mereka boleh menjadi hiasan atau berfungsi. Seorang seniman yang merancang dan membuat mozek disebut sebagai artis mozek atau mosaik. Kuno Orang Yunani dan Orang Rom mencipta mozek yang realistik. Subjek mitologi, atau adegan memburu atau usaha lain dari orang kaya, popular sebagai pusat reka bentuk geometri yang lebih besar, dengan sempadan yang sangat ditekankan.[11] Kristian awal basilika dari abad ke-4 dan seterusnya dihiasi dengan mosaik dinding dan siling. Yang paling terkenal Byzantine basilika yang dihiasi dengan mozek adalah Basilika San Vitale dari Ravenna (Itali) dan Hagia Sophia dari Istanbul (Turki).

Pembuatan Cetakan

Pembuatan Cetakan merangkumi pembuatan gambar di atas kertas yang dapat dihasilkan semula berkali-kali oleh a percetakan proses. Ini telah menjadi media seni yang penting selama beberapa abad, di Asia Barat dan Timur. Teknik bersejarah utama merangkumi ukiran, potongan kayu dan ukiran di Barat, dan percetakan kayu kayu di Asia Timur, di mana orang Jepun ukiyo-e gaya adalah yang paling penting. Penemuan abad ke-19 dari litografi dan kemudian teknik fotografi sebahagiannya menggantikan teknik bersejarah. Cetakan lama boleh dibahagikan kepada seni rupa Cetakan Master Lama dan cetakan popular, dengan ilustrasi buku dan gambar praktikal lain seperti peta di suatu tempat di tengah.

Kecuali dalam kes monotaip, proses ini mampu menghasilkan gandaan sekeping yang sama, yang disebut cetakan. Setiap cetakan dianggap asli, bukan salinan. Alasan di sebalik ini adalah bahawa cetakan itu bukan pengeluaran semula yang lain karya seni dalam medium yang berbeza - misalnya, lukisan - tetapi lebih tepatnya gambar yang dirancang sejak awal sebagai cetakan. Cetakan individu juga disebut sebagai kesan. Cetakan dibuat dari satu permukaan asli, dikenali secara teknikal sebagai matriks. Jenis matriks yang biasa termasuk: plat logam, biasanya tembaga atau zink untuk ukiran atau ukiran; batu, digunakan untuk litografi; bongkah kayu untuk potongan kayu, linoleum untuk linokut dan kain sekiranya percetakan skrin. Tetapi ada banyak jenis lain. Banyak cetakan yang hampir serupa boleh disebut sebagai edisi. Pada zaman moden ini, setiap cetakan sering ditandatangani dan diberi nombor menjadi "edisi terhad." Cetakan juga dapat diterbitkan dalam bentuk buku, sebagai buku-buku artis. Satu cetakan boleh menjadi produk satu atau beberapa teknik.

Kaligrafi

Kaligrafi adalah sejenis seni visual. Definisi kontemporari mengenai amalan kaligrafi adalah "seni memberi bentuk kepada tanda-tanda secara ekspresif, harmoni dan mahir".[12] Kaligrafi moden berkisar dari prasasti dan reka bentuk tulisan tangan yang berfungsi hingga kepingan seni halus di mana ungkapan abstrak tanda tulisan tangan mungkin atau mungkin tidak membahayakan keterbacaan huruf.[12] Kaligrafi klasik berbeza dengan tipografi dan tulisan tangan bukan klasik, walaupun seorang kaligrafi boleh membuat semua ini; watak-watak dari segi sejarahnya berdisiplin namun lancar dan spontan, disempurnakan pada masa penulisan.[13][14][15]

Fotografi

Fotografi seni halus merujuk kepada gambar-gambar yang dibuat untuk memenuhi visi kreatif artis. Fotografi seni rupa berbeza dengan jurnalistik foto dan fotografi komersial. Photojournalism menyampaikan cerita dan idea secara visual, terutamanya di media cetak dan digital. Fotografi seni rupa dibuat terutamanya sebagai ungkapan visi artis, tetapi juga penting dalam memajukan sebab-sebab tertentu.

Karya tiga dimensi

Senibina

Senibina sering dianggap sebagai seni rupa, terutamanya jika itu estetik komponen disorot - berbeza dengan kejuruteraan struktur atau pengurusan pembinaan komponen. Karya seni bina dianggap budaya dan politik simbol dan karya seni. Bersejarah tamadun sering dikenali terutamanya melalui pencapaian seni bina mereka. Bangunan seperti piramid daripada Mesir dan juga Rom Colosseum adalah simbol budaya, dan merupakan penghubung penting dalam kesedaran masyarakat, walaupun ketika para sarjana telah banyak mengetahui tentang peradaban masa lalu melalui kaedah lain. Bandar, wilayah, dan budaya terus mengidentifikasi diri mereka dengan, dan dikenali oleh, monumen seni bina mereka.[16]

Tembikar

Dengan beberapa pengecualian moden, tembikar tidak dianggap sebagai seni rupa, tetapi "tembikar halus" tetap menjadi istilah teknikal yang sah, terutama di arkeologi. "Barang-barang halus" adalah tembikar berkualiti tinggi, sering dicat, dibentuk atau dihiasi sebaliknya, dan dalam banyak masa dibezakan dari "barang kasar", yang merupakan periuk utiliti asas yang digunakan oleh massa penduduk, atau di dapur dan bukan untuk lebih tujuan rasmi.

Walaupun ketika, seperti juga porselin patung, sepotong tembikar tidak mempunyai tujuan praktikal, pembuatannya biasanya kolaboratif dan separa industri, yang melibatkan banyak peserta dengan kemahiran yang berbeza.

Arca

Arca adalah tiga dimensi karya seni dicipta dengan membentuk keras atau plastik bahan, biasanya batu (sama ada batu atau guli), logam, atau kayu. Beberapa patung dicipta secara langsung oleh ukiran; yang lain dipasang, dibina dan dipecat, dikimpal, dibentuk, atau pelakon. Kerana arca melibatkan penggunaan bahan yang boleh dibentuk atau dimodulasi, ia dianggap sebagai salah satu seni plastik. Sebilangan besar seni awam adalah patung. Banyak patung bersama di taman tetapan boleh disebut sebagai taman arca.

Arca di batu bertahan jauh lebih baik daripada karya seni dari bahan yang mudah rosak, dan sering mewakili sebahagian besar karya yang masih hidup (selain tembikar) dari budaya kuno, walaupun sebaliknya, tradisi arca di kayu mungkin telah hampir pupus. Walau bagaimanapun, kebanyakan arca kuno dilukis dengan terang, dan ini telah hilang.[17]

Seni konsep

Seni konseptual adalah seni di mana konsep atau idea yang terlibat dalam karya lebih diutamakan daripada kebimbangan estetika dan material tradisional. Permulaan istilah pada tahun 1960-an merujuk kepada praktik yang ketat dan fokus seni berasaskan idea yang sering menentang kriteria visual tradisional yang berkaitan dengan seni visual dalam penyampaiannya sebagai teks. Namun, melalui hubungannya dengan Artis Muda Inggeris dan juga Hadiah Turner selama tahun 1990-an, penggunaannya yang popular, terutama di UK, dikembangkan sebagai sinonim untuk semua seni kontemporari yang tidak mempraktikkan kemahiran tradisional melukis dan patung.[18]

Puisi

Mate Vasily, Potret dari Alexander Pushkin (1899)

Puisi (istilah berasal dari varian istilah Yunani, poiesis, "membuat") adalah bentuk sastera yang menggunakan kualiti estetika dan berirama bahasa - seperti simbolisme suara, fonetik dan meter - untuk membangkitkan makna sebagai tambahan kepada, atau sebagai ganti, makna ungkapan yang dapat dilihat.[19]

Muzik

Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840–1893), salah seorang komposer paling terkenal yang pernah hidup

Muzik adalah bentuk seni dan aktiviti budaya yang mediumnya disusun tepat pada waktunya. Unsur-unsur muzik yang umum adalah nada (yang mengatur melodi dan harmoni), irama (dan konsep yang berkaitan dengan tempo, meter, dan artikulasi), dinamika (kelembutan dan kelembutan), dan kualiti sonik timbre dan tekstur (yang kadang-kadang disebut "warna" bunyi muzik). Gaya atau jenis muzik yang berbeza mungkin menekankan, menekankan atau menghilangkan beberapa elemen ini. Muzik dipersembahkan dengan pelbagai instrumen dan teknik vokal mulai dari menyanyi hingga rap; terdapat kepingan instrumental semata-mata, kepingan vokal semata-mata (seperti lagu tanpa iringan instrumental) dan potongan yang menggabungkan nyanyian dan instrumen. Perkataan itu berasal dari bahasa Yunani (mousike; "seni Muses").

Seni persembahan

Tarian

Tarian adalah bentuk seni yang secara amnya merujuk kepada pergerakan badan, biasanya berirama, dan muzik,[20] digunakan sebagai bentuk ungkapan, interaksi sosial atau dibentangkan dalam a rohani atau penetapan prestasi.Dance juga digunakan untuk menerangkan kaedah Perhubungan tanpa percakapan (lihat Bahasa badan) antara manusia atau haiwan (tarian lebah, corak tingkah laku seperti tarian kawin), gerakan dalam benda mati (daun menari di angin), dan genre muzik tertentu. Dalam sukan, gimnastik, meluncur angka dan berenang segerak adalah disiplin tarian Sementara Katas daripada seni mempertahankan diri sering dibandingkan dengan tarian.

Teater

The Rumah Opera Diraja, London

Barat moden teater dikuasai oleh realisme, termasuk drama dan komedi. Satu lagi bentuk Barat yang popular ialah teater muzikal. Bentuk teater klasik, termasuk Bahasa Yunani dan Drama Rom, klasik Drama Inggeris (Shakespeare dan Marlowe termasuk), dan Teater Perancis (Molière termasuk), masih dilakukan hingga hari ini. Di samping itu, persembahan bentuk Timur klasik seperti Noh dan Kabuki boleh dijumpai di Barat, walaupun dengan kekerapan yang lebih sedikit.

Filem

Filem seni halus adalah istilah yang merangkumi filem dan bidang filem sebagai denda seni bentuk. A teater filem seni halus adalah tempat, biasanya bangunan, untuk menonton filem seperti itu. Filem dihasilkan oleh rakaman gambar dari dunia dengan kamera, atau dengan membuat gambar menggunakan animasi teknik atau kesan khas. Filem adalah artifak budaya dibuat oleh khusus budaya, yang mencerminkan budaya tersebut, dan, seterusnya, mempengaruhi mereka. Filem dianggap penting seni bentuk, sumber hiburan popular dan kaedah yang kuat untuk mendidik - atau indoktrinasi - warganegara. Elemen visual pawagam memberi gambar bergerak kekuatan komunikasi sejagat. Beberapa filem telah menjadi tarikan popular di seluruh dunia dengan menggunakan menjuluki atau sari kata itu terjemahkan dialognya.

Sinematografi adalah disiplin membuat pencahayaan dan kamera pilihan semasa merakam fotografi gambar untuk pawagam. Ia berkait rapat dengan seni fotografi pegun, walaupun banyak masalah tambahan muncul ketika kamera dan elemen pemandangan mungkin bergerak.

Pembikinan filem bebas sering berlaku di luar kawasan Hollywood, atau jurusan lain sistem studio. Filem bebas (atau filem indie) adalah filem yang pada mulanya dihasilkan tanpa pembiayaan atau pengedaran dari a studio filem utama. Sebab kreatif, perniagaan, dan teknologi semuanya telah menyumbang kepada pertumbuhan adegan filem indie pada akhir abad ke-20 dan awal abad ke-21.

Yang lain

 • Muzik avant-garde sering dianggap sebagai seni persembahan dan seni rupa.
 • Media Elektronik - mungkin medium terbaru untuk seni rupa, kerana ia menggunakan teknologi moden seperti komputer dari produksi hingga persembahan. Termasuk, antara lain, video, fotografi digital, pembuatan cetakan digital dan karya interaktif.
 • Tekstil, termasuk seni selimut dan kreasi "boleh pakai" atau "pra-pakai", sering menjangkau kategori objek seni rupa, kadang-kadang seperti bahagian pameran seni.
 • Muzik seni Barat (atau Klasik) adalah seni persembahan yang sering dianggap sebagai seni rupa.

Pengajian akademik

Afrika

Asia

 • Universiti Seni Kyoto City, Jepun Menawarkan ijazah lulusan bidang Lukisan, Pembuatan Cetakan, Konsep dan Perancangan Media, Arca, dan Reka Bentuk (Visual, Alam Sekitar, dan Produk), Kraftangan (Seramik, Meninggal dan Tenun, dan Pernis Urushi); juga Sains Seni dan Pemuliharaan.
 • Universiti Kesenian Tokyo Sekolah seni ini menawarkan ijazah lulusan bidang Lukisan (Jepun dan Minyak), Arca, Kraf, Reka Bentuk, Seni Bina, Seni Intermedia, Estetika dan Sejarah Seni. Sekolah muzik dan filem terpisah.
 • Universiti Kebangsaan Korea Muzik, Drama, Tarian, Filem, Seni Tradisional (Muzik Korea, Seni Tari dan Persembahan), Reka Bentuk, Seni Bina, Teori Seni, Seni Visual Jabatan Seni Halus (lukisan, patung, fotografi, holografi laser 3D, Video, interaktiviti, tembikar dan kaca).
 • Akademi Seni Halus Guangzhou adalah universiti kebangsaan Cina yang berpusat di Guangzhou yang menyediakan Ijazah Kedoktoran, Sarjana dan Sarjana Muda Seni Rupa dan Reka Bentuk.
 • Akademi Seni Halus, Kolkata adalah sebuah kolej Seni Rupa di bandar Kolkata di India, Benggala Barat.
 • Akademi Seni Halus Lubnan adalah sebuah kolej seni rupa berprestij yang pada awalnya ditubuhkan pada tahun 1937 oleh sekumpulan pemuzik klasik muda di Beirut, pada tahun 1988 digabungkan dengan Universiti Balamand. ALBA dianggap sebagai Institut Perintis di rantau ini dengan kepakaran pendidikan yang luar biasa dan pensyarah dan tenaga pengajar yang terkenal di dunia.[21]

Eropah

Amerika Selatan

 • Brazil: Institut Seni di Brazilia mempunyai jabatan untuk teater, seni visual, reka bentuk industri, dan muzik.[22]

Amerika Syarikat

Di dalam Amerika Syarikat kursus akademik dalam bidang seni rupa merangkumi Sarjana Muda Seni dalam Seni Halus, atau a Sarjana Muda Seni Halus, dan / atau a Sarjana Seni Halus ijazah - secara tradisional darjah terminal dalam bidang. Doktor Seni Halus darjah — dibahaskan, berbanding darjah kehormat- telah mula muncul di beberapa institusi akademik AS, bagaimanapun. Sekolah seni utama di AS:

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Tumpul, 48–55
 2. ^ EBook Projek Gutenberg Encyclopædia Britannica. Jilid 10 (edisi ke-11). 1911.
 3. ^ "Seni halus". Kamus.referens.com. Diperoleh 13 Mac 2014.
 4. ^ "Penghakiman Estetik". Ensiklopedia Falsafah Stanford. 22 Julai 2010.
 5. ^ CLOWNEY, DAVID (2011). "Definisi Asal-usul Sejarah Seni dan Seni Rupa". Jurnal Estetika dan Kritikan Seni. 69 (3): 309–320. doi:10.1111 / j.1540-6245.2011.01474.x. ISSN 0021-8529. JSTOR 23883666.
 6. ^ Maraffi, Topher. "Menggunakan Media Baru untuk Penyelidikan Seni Halus yang Berpraktik di Kelas" (PDF). Universiti Carolina Selatan Beaufort. Jurnal Cite memerlukan | jurnal = (menolong)
 7. ^ Clowney, David. "Sistem Kesenian Ketiga? Penerokaan Beberapa Idea dari Larry Shiner Penciptaan Seni: Sejarah Budaya". Estetika Kontemporari. Diperoleh 7 Mei 2013.
 8. ^ Tumpul, 55
 9. ^ Guerzoni, G. (2011). Apollo dan Vulcan: Pasar Seni di Itali, 1400-1700. Akhbar Universiti Negeri Michigan. hlm. 27. ISBN 978-1-60917-361-6. Diperoleh 4 Julai 2020. Melihat ketegangan ini, George Kubler dipaksa menegaskan pada tahun 1961: "Pemisahan akademik abad ketujuh belas antara seni rupa dan seni yang berguna pertama kali jatuh dari fesyen hampir satu abad yang lalu. Dari sekitar tahun 1880, konsep 'seni rupa' adalah ..."
 10. ^ Kubler, George (1962). Bentuk Masa: Catatan mengenai Sejarah Perkara. New Haven dan London: Yale University Press.Kubler, hlm.14–15, buku google
 11. ^ Capizzi, Padre (1989). Piazza Armerina: The Mosaics and Morgantina. Perkhidmatan Buku Khas Antarabangsa Inc.
 12. ^ a b Mediavilla, C. (1996). Kaligrafi. Penerbitan Scirpus.
 13. ^ Pott, G. (2006). Kalligrafie: Latihan Intensiv. Verlag Hermann Schmidt Mainz.
 14. ^ Pott, G. (2005). Kalligrafie: Erste Hilfe und Schrift-Training mit Muster-Alphabeten. Verlag Hermann Schmidt Mainz.
 15. ^ *Zapf, H. (2007). Cerita Abjad: Kronik Perkembangan Teknikal. Rochester: Cary Graphic Arts Press.
 16. ^ The Jambatan Menara, Menara Eiffel dan juga Colosseum mewakili bangunan yang digunakan pada brosur iklan.
 17. ^ "Dewa-dewa Berwarna: Patung Lukisan Kuno Klasik" September 2007 hingga Januari 2008, Muzium Arthur M. Sackler Diarkibkan 4 Januari 2009 di Mesin Wayback
 18. ^ Seni konsep Glosari dalam talian Tate tate.org.uk. Diakses pada 7 Ogos 2014.
 19. ^ "Puisi". Merriam-Webster. Merriam-Webster, Inc. 2013.
 20. ^ Ensiklopedia ringkas Britannica. "britannica". britannica. Diperoleh 18 Mei 2010.
 21. ^ "Alexis Boutros, le fondateur de l'Alba - Historique - À proposal de l'Alba - Académie Libanaise des Beaux-Arts (Alba) - Université de Balamand". www.alba.edu.lb.
 22. ^ "Institut Kesenian, Brazilia". Diarkibkan daripada asal pada 22 Julai 2014.
 23. ^ "Sekolah Seni Universiti Yale". Art.yale.edu. Diperoleh 13 Mac 2014.
 24. ^ "Bahagian Seni Halus RISD". Risd.edu. Diarkibkan daripada asal pada 13 Mac 2014. Diperoleh 13 Mac 2014.
 25. ^ "Sekolah Institut Seni Chicago". Saic.edu. Diperoleh 13 Mac 2014.
 26. ^ "Jabatan Seni UCLA". Art.ucla.edu. Diperoleh 13 Mac 2014.
 27. ^ "Program Institut Kesenian California". Calarts.edu. 20 Disember 2013. Diperoleh 13 Mac 2014.
 28. ^ "Kolej Seni Halus Carnegie Mellon". .cfa.cmu.edu. Diarkibkan daripada asal pada 13 Mac 2014. Diperoleh 13 Mac 2014.
 29. ^ "Selamat Datang di Cranbrook Academy of Art". Cranbrookart.edu. Diperoleh 13 Mac 2014.
 30. ^ "Kolej Seni Institut Maryland". Mica.edu. Diperoleh 13 Mac 2014.
 31. ^ "Program B.F.A.". Sekolah Ailey.
 32. ^ "Sekolah Seni Universiti Columbia". Arts.columbia.edu. Diarkibkan daripada asal pada 12 Januari 2014. Diperoleh 13 Mac 2014.
 33. ^ "Masih 'reputasi terbaik' untuk Juilliard pada 100". The Washington Times. Diperoleh 15 September 2013.
 34. ^ Frank Rich (2003). Juilliard. Harry N. Abrams. hlm.10. ISBN 0-8109-3536-8. Juilliard dibesarkan dengan kedua-dua negara dan ibu kota kebudayaannya yang berkembang pesat di New York untuk menjadi sinonim yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk kejayaan pencapaian seni.
 35. ^ "25 Sekolah Drama Terbaik di Dunia". Wartawan Hollywood. Diperoleh 15 September 2013.
 36. ^ "Peringkat Keseluruhan ArtCenter College of Design - Kolej Terbaik Berita AS". Laporan Berita & Dunia A.S.. 3 Oktober 2017. Diperoleh 29 Jun 2020.

Bacaan lanjut

Pin
Send
Share
Send