Lukisan gambar - Figure painting

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Apple Golden Discord pada majlis perkahwinan Peleus dan Thetis, Jacob Jordaens, 1633, 181 cm × 288 cm (71 in × 113 in), minyak pada kanvas

A lukisan angka adalah karya seni halus di mana-mana media lukisan dengan subjek utama adalah sosok manusia, sama ada berpakaian atau bogel.Lukisan gambar juga boleh merujuk kepada aktiviti membuat karya sedemikian. Tokoh manusia telah menjadi salah satu subjek seni yang berterusan sejak lukisan gua zaman batu pertama, dan telah ditafsirkan semula dalam pelbagai gaya sepanjang sejarah.

Menggambarkan angka

Tidak seperti gambar gambar yang biasanya bertelanjang, lukisan figura selalunya bersejarah, mitologi, kiasan atau khayalan penggambaran yang mungkin mempunyai angka dalam kostum yang sesuai. A lukisan potret adalah lukisan gambar yang memfokuskan pada penciptaan persamaan individu atau kumpulan tertentu.

Bogel telah menjadi tema dalam Seni Barat sejak zaman kuno klasik[1] dan sekali lagi di Seni Renaissance, setelah sebahagian besar tidak hadir semasa Pertengahan umur.[2]Cat minyak secara historis telah menjadi media yang sesuai untuk menggambarkan gambar tersebut. Dengan mengadun dan melapis cat, permukaannya akan menjadi lebih menyerupai kulit. "Waktu pengeringan yang perlahan dan kelikatan pelbagai tahap memungkinkan artis mencapai campuran warna dan tekstur yang kaya dan halus, yang dapat menunjukkan perubahan dari satu bahan ke yang lain."[3] Walaupun bekerja dari model langsung lebih disukai, jangka masa yang diperlukan untuk menyiapkan lukisan menyebabkan kebanyakan pelukis moden menggunakan gambar sebagai rujukan sekurang-kurangnya sebahagian masa jika tidak untuk keseluruhan karya.

Lukisan gambar tidak sinonim dengan seni kiasan, yang mungkin menggambarkan objek sebenar dalam bentuk apa pun (termasuk manusia dan haiwan).

Sejarah dan gaya

Catatan

  1. ^ Sorabella, Jean (Januari 2008). "Telanjang dalam Seni Barat dan Permulaannya di Zaman Kuno, Dalam Garis Masa Sejarah Seni Heilbrunn". New York: Muzium Seni Metropolitan. Diperoleh 25 Oktober 2012.
  2. ^ Sorabella, Jean (Januari 2008). "Orang Bogel di Zaman Pertengahan dan Zaman Renaissance, Dalam Sejarah Masa Seni Heilbrunn". New York: Muzium Seni Metropolitan. Diperoleh 25 Oktober 2012.
  3. ^ Scala, hlm. 1

Lihat juga

Rujukan

Buku

Web

Pautan luaran

Pameran muzium

Pin
Send
Share
Send