Perjumpaan keluarga - Family reunion

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

1988 perjumpaan keluarga Sweden-Amerika di Borlänge orang yang berasal dari nenek moyang yang lahir pada tahun 1776

A perjumpaan keluarga adalah peristiwa ketika banyak anggota sebuah keluarga besar berjemaah. Kadang kala perjumpaan diadakan secara berkala, misalnya pada tarikh yang sama setiap tahun.

Pertemuan keluarga yang biasa akan berkumpul untuk makan, beriadah dan perbincangan. Peserta yang lebih tua umumnya datuk dan nenek, ibu bapa, adik beradik atau sepupu pertama sementara yang bongsu mungkin sepupu kedua, ketiga atau keempat antara satu sama lain. Hal ini juga tidak biasa untuk perjumpaan keluarga biasa ditaja oleh organisasi keluarga atau persatuan keluarga berpusat pada perkara biasa yang lebih jauh nenek moyang (sering disebut sebagai "organisasi keluarga leluhur") atau nama keluarga yang biasa dikongsi ("organisasi keluarga nama keluarga tunggal").

Program perjumpaan keluarga

Program perjumpaan keluarga ditaja oleh organisasi Palang Merah. Lihat Senarai Pertubuhan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah. Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC) memimpin gerakan antarabangsa dan yang mempunyai tanggungjawab khas di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Pergerakan reuni adopsi

Ramai orang dewasa menggunakan pendaftaran perjumpaan penerimaan dapat mencari ibu bapa dan adik beradik. Kumpulan Adoption Reunion menawarkan panduan mencari dan sokongan untuk ibu bapa dan anak angkat kelahiran. Organisasi Adoption Reunion membantu menegakkan hak penerima pakai dan menyokong pembaharuan adopsi. Menurut Perpustakaan TRIADOPTION® [1] yang menyimpan rekod pencarian dan perjumpaan adopsi bermula pada tahun 1970-an, Jean Paton membentuk Orphan Voyage pada tahun 1954 dan dianggap sebagai nenek dari gerakan perjumpaan adopsi. ALMA (Adoptees Liberty Movement Association) ditubuhkan di New York City pada tahun 1972, ISRR (Pendaftaran Reunion Soundex Antarabangsa) pada tahun 1975, CUB (Ibu Bapa Kelahiran Bersatu) pada tahun 1976, dan puluhan lagi muncul di AS, Kanada dan Australia. Menjelang tahun 1985 terdapat lebih 500 organisasi carian dan sokongan di seluruh dunia. Pergerakan penyatuan adopsi berkembang pesat dari akar umbi organisasi tempatan yang bergabung membentuk AAC (American Adoption Congress) pada tahun 1979 di sebuah persidangan yang diadakan di Washington, DC. Kumpulan dari setiap wilayah berperanan dalam mencari cara untuk membantu anggota mereka bersatu kembali dengan keluarga kelahiran mereka dan anak-anak yang menyerah / ditinggalkan.

Salah satu kumpulan awal adalah Yesterday's Children di Illinois yang diasaskan oleh Donna Cullom. Mereka berperanan dalam mengajukan tuntutan tindakan kelas pertama pada tahun 1974 atas nama anak angkat yang memiliki akses ke rekod asal dan surat beranak mereka. Di Kanada, Parent Finders dibentuk oleh Joan Vanstone. Forum Philadelphia, Adoptees In Search, Search Triad, Operation Identity dan banyak lagi yang lain mengadakan pertemuan, memberi sokongan, membantu pencarian dan menawarkan pendidikan di komuniti mereka. Seperti mereka WARM (Washington Adoption Reunion Movement) adalah sebuah organisasi nirlaba yang menyediakan pencarian, perjumpaan dan sumber pendidikan dan sokongan kepada komuniti adopsi dewasa. WARM mengekalkan koleksi peringatan Anak Yatim yang dikhaskan untuk anak angkat dan ibu bapa yang meninggal sebelum disatukan kembali.

Persatuan sejarah keluarga nasional dan antarabangsa

Banyak perjumpaan dimungkinkan oleh sejarah keluarga masyarakat. The Persekutuan Persatuan Sejarah Keluarga (FFHS) adalah organisasi antarabangsa yang berpusat di UK yang mewakili, menasihati dan menyokong lebih dari 220 masyarakat sejarah keluarga. Persekutuan Persatuan Sejarah Keluarga Eropah Timur (FEEFHS) dianjurkan pada tahun 1992 sebagai organisasi payung yang mempromosikan penyelidikan keluarga. Persatuan Genealogi Kanada (CanFed) dan Persatuan Sejarah Keluarga bekerjasama dengan keluarga kelahiran Kanada.

Penyatuan semula keluarga antarabangsa

Penyatuan keluarga untuk warganegara ketiga tetap menjadi isu politik. The ICCPR (Art. 12.4) menyatakan secara terbuka hak setiap orang untuk memasuki negara kewarganegaraannya. Kenyataan ini terbuka untuk pelbagai tafsiran. Penyatuan keluarga telah menjadi isu kemanusiaan dan hak asasi manusia yang kontroversial serta isu dasar imigresen yang banyak diperdebatkan. Pada tahun 2015, Korea Utara telah merancang program perjumpaan keluarga dengan Korea Selatan.[penjelasan lebih lanjut diperlukan]

Masyarakat salasilah

Tujuan masyarakat salasilah adalah untuk membentuk komuniti penyelidik dan membantu anggotanya membuat perpustakaan sumber sejarah keluarga.FGS ditubuhkan pada tahun 1976 dan mewakili ahli-ahli lebih dari 600 masyarakat salasilah. Organisasi seperti Persatuan Genealogi Afrika Amerika California Utara membantu ahli keluarga menghubungkan cabang-cabang salasilah keluarga menggunakan sumber salasilah dan Internet.

Aktiviti perjumpaan keluarga tradisional

Kegiatan perjumpaan keluarga tradisional merangkumi makan tengah hari petang atau makan malam dan program awal yang menampilkan muzik, lagu, bacaan puisi, nyanyian sejarah, pengiktirafan kehormat penatua, sumbangan masyarakat dan pencapaian pendidikan.[2]

Skit bersejarahPeragaan semula yang menonjolkan titik penting dalam sejarah keluarga. Peserta diperkenalkan dengan seni mengembangkan garis masa dan juga penelitian periode dengan fokus pada reka bentuk kostum, adat istiadat, dialog dan perkembangan sosial, ekonomi dan teknologi.

BerceritaSeni menarik yang menghidupkan kisah hidup nenek moyang dan pencapaiannya. Bersama kisah legenda masa lalu, pelajaran hidup diajarkan. Makna di sebalik tradisi keluarga dikongsi sambil menyampaikan fakta sejarah keluarga yang penting dan ikatan yang mengikat.

Lawatan silsilahMengadakan keluarga dalam lawatan menarik ke tempat-tempat panas silsilah yang penting termasuk tempat tinggal keluarga, bandar-bandar di mana keluarga itu menetap, pekerjaan yang mereka pegang, mesin yang mereka kerjakan, pasar yang mereka jual dan jalan-jalan yang mereka jalani serta aktiviti sosial yang mereka lalui .

Persembahan silsilahPenyampaian dokumen bersejarah dan artifak vintaj yang mengenal pasti garis masa, status ekonomi, peristiwa bersejarah dan lokasi nenek moyang.

Pengumuman dan peringatan tahunan

Bulan Perhimpunan KeluargaSatu Pengisytiharan pada tahun 1985 Untuk meningkatkan kesedaran tentang kecenderungan berkembangnya anak-anak yang melarikan diri dan organisasi yang baru dibentuk untuk membantu menyatukan keluarga pelarian Kongres, dengan Resolusi Bersama House 64, telah menetapkan tempoh antara Hari Ibu, 12 Mei, dan Hari Bapa, 16 Jun , 1985, sebagai "Bulan Reuni Keluarga" dan memberi kuasa dan meminta Presiden untuk mengeluarkan proklamasi untuk memperhatikan periode ini.

Bulan Penyatuan Keluarga NegaraWalaupun beberapa syarikat komersial dijuluki Ogos sebagai Bulan Penyatuan Keluarga Nasional, banyak kumpulan sosial termasuk gereja memperhatikan Bulan Penyatuan Keluarga Nasional pada bulan Julai.

Bulan Perancangan Perjumpaan Keluarga TahunanKumpulan kesedaran keluarga dengan fokus pada silsilah dan perancangan perjumpaan keluarga tradisional menubuhkan "Bulan Perancangan Reuni Keluarga" yang akan diperhatikan pada bulan November.Mark A. Askew, Pentadbir kumpulan, dan Pengasas, pertama kali mengumumkan "Keluarga Perancangan Reuni Keluarga" kepada ahli kumpulan perancang perjumpaan antarabangsa, majalah keluarga, syarikat dan sekolah. (Lihat Buku Panduan Perancang Reunion Keluarga Fimark dan Keepsake.)

Lihat juga

Rujukan

  • Thomas, Willa J. "Mei: Bulan Penyatuan Keluarga." Ulasan Perkhidmatan Rujukan 14, 3 (Kejatuhan 1986): 64-67
  • Askew, Mark A. (2011) "Fimark's Family Reunion Planner - A Reunion Planning Guide and Keepsake" hlm. 6 ISBN 1-4611-2423-9

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send