Adil - Fair

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pameran perdagangan untuk industri pelancongan
Seorang budak lelaki di kolam ikan, Pesta Menuai Rockton World, Kanada, 2010

A adil (kuno: faire atau fayre) adalah pengumpulan orang untuk pelbagai hiburan atau aktiviti komersial. Biasanya dari inti pameran adalah bersifat sementara dengan waktu yang dijadualkan berlangsung dari sebelah petang hingga beberapa minggu.

Jenis-Jenis

Bulatan (juga dikenali sebagai korsel atau merry-go-round) adalah tarikan tradisional, yang sering dilihat di pameran

Variasi pameran dari umumnya terkecil atau terbesar termasuk:

 • Pesta kampung atau Fête, festival, pesta atau perayaan berkala yang rumit. Diadakan oleh penduduk tempatan sebagai sumber asli untuk meraikan hasil panen atau perhimpunan agama yang baik.
 • Pesta kuil, pesta tahunan diadakan di kuil-kuil pelbagai agama
 • Perjalanan funfair/ karnival, pertunjukan hiburan yang terdiri dari wahana hiburan, gerai penjual makanan, gerai penjual barang dagangan, permainan "peluang dan keterampilan", aksi sensasi dan (sekarang kurang umum) aksi binatang.
 • Sebuah bandar / bandar Jalan raya atau pasar, meraikan watak pedalaman dan peniaga tempatan.
 • Daerah adil (Amerika Syarikat) atau pertunjukan daerah (UK), acara umum yang mempamerkan peralatan, haiwan, sukan dan rekreasi yang berkaitan dengan pertanian dan penternakan.
 • Wilayah atau Negeri adil, perhimpunan tahunan yang kompetitif dan rekreasi. Termasuk pameran atau pesaing yang telah menang dalam kategori mereka di pameran tempatan.
 • Pameran perdagangan, sebuah pameran yang dianjurkan supaya syarikat-syarikat dalam industri tertentu dapat mempamerkan dan menunjukkan produk dan perkhidmatan terbaru mereka, mengkaji aktiviti pesaing, dan meneliti trend dan peluang pasar terkini.
 • Pesta, acara yang biasanya diselaraskan dengan tema mis. muzik, seni, musim, tradisi, sejarah, etnik, agama, atau percutian nasional.

Sejarah

Pesta kampung oleh artis Flemish Gillis Mostaert 1590
Pesta boleh merangkumi pameran haiwan, dan sebelum pertandingan, haiwan tersebut akan dipersiapkan oleh pemiliknya
Pameran Kuda, melukis oleh Rosa Bonheur (1852-1855)

The Rom pameran adalah cuti di mana terdapat penangguhan kerja dan permohonan.[penjelasan diperlukan] Di wilayah Rom Judea dan Syria Palaestina, Yahudi rabi dilarang Yahudi daripada mengambil bahagian dalam pameran di bandar-bandar tertentu kerana sifat keagamaan pameran itu melanggar amalan yang ditetapkan Agama Yahudi.[1]

Di dalam Pertengahan umur, banyak pameran yang dibangunkan sebagai pasar sementara dan sangat penting untuk jarak jauh dan Perdagangan Antarabangsa, kerana peniaga borong melakukan perjalanan, kadang-kadang selama beberapa hari, ke pameran di mana mereka pasti dapat bertemu dengan yang mereka perlukan untuk membeli atau menjual. Pesta biasanya diikat khas Kristian majlis keagamaan, seperti hari Santo gereja tempatan. Stagshaw di England, didokumentasikan telah mengadakan pameran tahunan seawal 1293 yang terdiri daripada penjualan haiwan. Bersama dengan pameran utama yang diadakan pada 4 Julai, kota ini juga mengadakan pameran yang lebih kecil sepanjang tahun di mana jenis haiwan tertentu dijual, seperti satu untuk kuda, satu untuk anak domba, dan satu lagi untuk domba.[2]

The Kumbh Mela, diadakan setiap dua belas tahun, pada pukul Allahabad, Haridwar, Nashik, dan Ujjain adalah salah satu pameran terbesar di India, di mana lebih daripada 60 juta orang berkumpul pada Januari 2001, menjadikannya sebagai perhimpunan terbesar di mana sahaja di dunia.[3][4][5] Kumbha bermaksud kendi dan Mela bermaksud adil dalam bahasa Sanskrit.

Di Amerika Syarikat, pameran menarik sebanyak 150 juta orang setiap musim panas.[6] Pertandingan kanak-kanak di pameran Amerika bermula dari pembiakan haiwan kecil hingga robotik, sementara organisasi 4-H telah menjadi persatuan tradisional.[6]

Warisan

Implikasi undang-undang

Pesta menarik banyak orang dan mereka sering mengakibatkan masalah ketenteraman awam dan kadang-kadang rusuhan. Oleh itu, penganjuran pameran diberikan oleh piagam kerajaan. Pada awalnya mereka hanya dibenarkan di kota-kota dan tempat-tempat di mana perintah dapat dipelihara kerana kehadiran uskup, sheriff atau gabenor. Kemudian pelbagai faedah diberikan kepada pameran tertentu, seperti pemberian status percutian ke pameran atau perlindungan terhadap penangkapan untuk undang-undang tertentu selama pameran tersebut. Pegawai diberi wewenang untuk memberikan keadilan kepada mereka yang menghadiri pameran mereka; ini menyebabkan pameran terkecil mempunyai mahkamah untuk memutuskan kesalahan dan pertikaian yang timbul di dalam kawasan pameran. Mahkamah ini dipanggil a serbuk pai mahkamah (dari Perancis lama pieds pouldres, secara harfiah "kaki berdebu", yang bermaksud pedagang keliling, dari Latin abad pertengahan pedes pulverosi).

Dalam seni dan bahasa

Sifat kacau di Stagshaw Bank Fair dengan banyak orang dan haiwan dan gerai mengilhami kolokialisme Newcastle "seperti Panggung Banky Stagey" untuk menggambarkan kekacauan umum.[2]

Orang Amerika daerah adil diketengahkan dalam E. B. Putihs Web Charlotte.[6]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Schäfer, Peter (2002). Talmud Yerushalmi dan Budaya Graeco-Rom. Mohr Siebeck. hlm 448–. ISBN 9783161478529. Diperoleh 8 Jun 2015.
 2. ^ a b Norderhaug, Jennifer; Thompson, Jennifer Norderhaug & Barbara (2006-08-01). Berjalan di Northumbria Dales: Un. Sigma Press. hlm.63–. ISBN 9781850588382. Diperoleh 8 Jun 2015.
 3. ^ Berjuta-juta mandi di festival Hindu Berita BBC, 3 Januari 2007.
 4. ^ Kumbh Mela bergambar dari angkasa - mungkin perhimpunan manusia terbesar dalam sejarah Berita BBC, 26 Januari 2001.
 5. ^ Lewis, Karoki (2008-03-22). "Kumbh Mela: ziarah terbesar". The Times. Diarkibkan daripada asal pada 2010-05-29. Diperoleh 2019-09-18.
 6. ^ a b c Von Drehle, David (2007-07-23). Gambar oleh Greg Miller. "Hari Baru di Pameran". Masa. 170 (4): 50. ISSN 0040-781X.

Bacaan lanjut

Pin
Send
Share
Send