Majlis pertunangan - Engagement party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pesta pertunangan di sebuah bar di Amerika Syarikat

Seorang Majlis pertunangan , juga dikenali sebagai kubu, adalah pesta yang diadakan untuk meraikan pasangan baru-baru ini pertunangan dan untuk membantu tetamu perkahwinan masa depan untuk saling mengenali.[rujukan diperlukan] Secara tradisinya, pengantin perempuanIbu bapa menjadi tuan rumah majlis pertunangan, tetapi banyak pasangan moden mengadakan perayaan mereka sendiri.

Sejarah

Pada asalnya, pesta pertunangan mempunyai penampilan pesta biasa di mana bapa pengantin perempuan akan membuat pengumuman mengejutkan mengenai pertunangan dengan tetamunya. Pesta pertunangan mempunyai tujuan untuk berkongsi pertunangan berita dengan ahli keluarga dan rakan. Oleh itu, itu bukan acara pemberian hadiah tradisional, kerana tidak ada seorang pun dari tetamu yang seharusnya mengetahui pertunangan itu sehinggalah mereka tiba.

Dalam Yunani purba, majlis pertunangan adalah urus niaga komersial. Ia pada dasarnya adalah kontrak lisan, antara lelaki yang memberikan wanita itu dalam perkahwinan (biasanya ayahnya) dan pengantin lelaki.[1] The pengantin perempuan tidak hadir.[1]

A Yahudi majlis pertunangan dikenali sebagai pusaran (Bahasa Yiddish: perkataan‎).[2] Memecahkan seramik pinggan pada a pusaran adalah kebiasaan, melambangkan kekekalan perkahwinan dan mencerminkan pecah gelas pada perkahwinan Yahudi.[3]

Dalam tradisi Gaelik Scotland, a rèiteach adalah ritual pertunangan yang biasanya berakhir dalam pesta tarian untuk seluruh masyarakat.

Zaman moden

Pada zaman moden ini, pesta pertunangan dapat meraikan pertunangan yang telah dipublikasikan sebelumnya. Ini adalah pesta seperti yang lain, kecuali bahawa biasanya roti atau pidato dibuat untuk mengumumkan yang akan datang perkahwinan.

Walaupun berbeza-beza, pesta pertunangan berlangsung pada awal proses merancang perkahwinan. Ia sering dilemparkan ke rumah pasangan atau di rumah rakan karib atau saudara terdekat. Hadiah tidak pernah wajib, dan jika hadiah, hadiahnya kecil dan lebih murah daripada hadiah biasa hadiah perkahwinan.[4]

Di dalam Amerika Syarikat, pesta pertunangan kini merupakan amalan yang lebih biasa di Timur Laut,[5] terutamanya di Kawasan New York, walaupun mereka menjadi lebih biasa di Tenggara juga.[rujukan diperlukan] Di kebanyakan kawasan lain di negara ini, tidak banyak pasangan yang memilikinya. Tidak seperti menerbitkan perkahwinan, pesta pertunangan tidak pernah diperlukan.

Dalam Afrika, apa yang sekarang dikenali sebagai Majlis pertunangan sebenarnya boleh menjadi sisa terakhir dari upacara perkahwinan pra-penjajahan tradisional itu sendiri. Begitulah keadaannya dengan Orang Yoruba dan mereka harga pengantin upacara dan juga Orang Nguni dan mereka lobola amalan.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ a b Kesatuan yang sempurna? Perkahwinan telah menyaksikan banyak perubahan, Hartford Courant, Ron Grossman, 29 Februari 2004
  2. ^ https://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/4108758/jewish/What-Does-Vort-Mean.htm
  3. ^ "Pertunangan yang Hebat". Tanya Rabbi. Ohr Somayach. Diperoleh 16 Oktober 2015.
  4. ^ Jacobina Martin; Judith Martin (11 Januari 2010). Panduan Miss Manners untuk Perkahwinan yang Mengagumkan. W. W. Norton. hlm.50–. ISBN 978-0-393-07715-5.
  5. ^ "Sebab Mengapa Parti Penglibatan adalah perkara biasa di NY daripada Pesta Sarjana Muda". Diperoleh 2015-09-18.

Pin
Send
Share
Send