Bola debut - Debutante ball

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Debutantes pembentangan waltz dari Persatuan Perubatan Ukraine Amerika Utara rasmi bola debutante di Chicago Hilton dan Towers hotel, Chicago, Amerika Syarikat (2010).

A bola debutante ialah rasmi bola itu merangkumi persembahan debutantes semasa musim, bermaksud biasanya pada musim bunga atau musim panas.

Bola debut mungkin memerlukan arahan terlebih dahulu dalam sosial etika dan sesuai akhlak.Kod pakaian adalah gaun malam: tali leher dan ekor putih untuk lelaki; panjang lantai gaun untuk para wanita. Putih sarung tangan opera masih wajib bagi wanita debutantes dekat Bola Opera Vienna.[1]

Di dalam Inggeris, tradisi dengan debutantes dipersembahkan secara rasmi di Istana raja Britain semasa Bola Queen Charlotte dihentikan oleh Ratu Elizabeth II pada tahun 1958. Bola dihidupkan semula pada tahun 2000-an di bawah naungan Duke of Somerset.

Secara kontemporari Amerika Syarikat, mereka kadang-kadang dikenali sebagai debutante cotillion bola di Inggeris amerika. Sebilangan besar adalah untuk pelajar sekolah menengah sebagai peluang untuk mengajar adab; dan mereka juga merupakan masa untuk bersosial dengan rakan-rakan di pesta-pesta. Pesta selepas pesta di cotillion biasanya menampilkan makanan, minuman, dan muzik.[2][3][4]

Dalam Australia, praktik ini kebanyakannya hilang di bandar-bandar, tetapi di luar bandar tetap menjadi tradisi yang kuat dan menjadi sesuatu yang unik. Kanak-kanak perempuan mengenakan gaun putih yang mengalir, kanak-kanak lelaki mengenakan jas hitam tajam, dan selama beberapa minggu sebelumnya mereka berkumpul untuk belajar tarian ballroom menjelang acara.

Dalam Brazil, amalan ini telah hilang di hampir setiap bandar kecuali Porto Alegre (ibu kota Rio Grande do Sul, negeri paling selatan Brazil). Di Porto Alegre, 40 hingga 90 gadis dari keluarga terkaya mengambil bahagian dalam bola debut setiap tahun dengan beberapa gadis mengambil bahagian dalam lebih dari satu bola debutante. Yang paling mahal adalah dari Ntx House, Association Leopoldina Juvenil dan Porto Alegre Country Club.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ "Buat Debut Anda di Vienna-Opera Ball-Dresscode". hulu.wiener-staatsoper.at. Diperoleh 9 November 2019.
  2. ^ "LEGI KEBANGSAAN KOTA JUNIOR". Diarkibkan daripada asal pada 23 Ogos 2011. Diperoleh 4 April 2011.
  3. ^ "Program Gollatz Cotillion & Sosial". Diarkibkan daripada asal pada 16 Ogos 2010. Diperoleh 4 April 2011.
  4. ^ "Program JDW Cotillions & Social Education". Diarkibkan daripada asal pada 11 Februari 2011. Diperoleh 4 April 2011.

Pin
Send
Share
Send