Berdebat - Debutante - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Tradisional Amerika Ukraine debutante bola di Chicago's Rumah Palmer Hotel

A debutante atau deb (dari Bahasa Perancis: débutante, "wanita pemula") adalah wanita muda dari golongan bangsawan atau latar belakang keluarga kelas atasan yang telah mencapai kematangan dan, sebagai orang dewasa baru, keluar ke masyarakat pada "debut" formal atau mungkin bola debutante. Pada asalnya, istilah itu bermaksud bahawa wanita itu sudah cukup tua untuk dinikahi, dan sebahagian dari tujuan dia keluar adalah untuk menunjukkannya kepada yang layak bujang dan keluarga mereka, dengan tujuan untuk berkahwin dalam kalangan tertentu.

Austria

Vienna, Austria masih mengekalkan banyak institusi yang membentuk kehidupan sosial, kesopanan Empayar Habsburg. Salah satunya adalah musim bola formal yang paling aktif di dunia. Dari 1 Januari hingga 1 Mac, tidak kurang dari 28 bola rasmi, dengan sejumlah besar tuan rumah, diadakan di Vienna. Banyak untuk kebangsaan tertentu, seperti Bola Rusia atau bola Saint Sava Serbia; kumpulan sosial seperti bola Hunter's Ball atau bola Verein Grünes Kreuz, atau kumpulan perdagangan seperti Coffee Roasters atau Doctors Ball. Sebilangan bola ini juga mempunyai débutantes. Walau bagaimanapun, dua yang paling terkenal dengan débutantesnya adalah Bola Pegawai dan Bola Opera Vienna.

The Ball der Offiziere dianggap sebagai penerus langsung Imperial Court Ball Vienna. Versi moden ditubuhkan pada tahun 1919, oleh persatuan Alt-Neustadt, sebuah persatuan lulusan Akademi Tentera Maria Theresian. Mereka telah mengatur bola secara terbuka sejak tahun 1926.[1] Bola diadakan pada hari Jumaat ketiga Januari di seberang dua puluh tiga salun di Vienna Hofburg Istana dan merangkumi sembilan kumpulan gaya muzik yang berbeza, formasi ketenteraan, dan rombongan menari dari seluruh dunia, pelindungnya adalah Presiden Republik dan dihoskan oleh Panglima Staf Pertahanan.[2] Pintu masuk dan persembahan dari 80 Débutantes adalah kemuncak acara pembukaan, diikuti dengan persembahan Menteri Negara, kemudian Kor Diplomatik, dan selesai dengan debutant memimpin Wina formal pertama Waltz kepada muzik dari Blue Danube. Para wanita berasal dari golongan bangsawan, anak perempuan pegawai tentera berpangkat kanan, atau pegawai wanita tentera Australia. Mereka dipersembahkan kepada Menteri Pertahanan.[3] Kod pakaian adalah pakaian malam: tali leher dan ekor putih atau Pakaian Berpakaian Seragam untuk lelaki; gaun ketat lantai untuk wanita. Upacara terakhir adalah meniup tanduk pemburu dan berlangsung pada pukul 4 pagi.

The Bola Opera Vienna diadakan di auditorium Vienna State Opera yang diubah menjadi ballroom besar. Pada malam acara, barisan tempat duduk dikeluarkan dari gerai, dan lantai baru, setingkat dengan panggung, dibina. Bola tidak akan bermula sehingga sekitar jam 10 malam ketika presiden Austria dan tetamunya memasuki balkoni kekaisaran. Kedatangan mereka diberitahu oleh sangkakala. Lagu kebangsaan Austria dimainkan diikuti dengan lagu Eropah. Terdapat persembahan syarikat balet opera negeri dan arias klasik yang dinyanyikan oleh bintang-bintang opera. Ini biasanya merupakan pilihan kecil opera Itali dan karya Austria yang terkenal. Kemuncak upacara pembukaan adalah pengenalan 180 pasangan debutante. Ini adalah wanita dan lelaki muda yang dipilih dengan teliti yang telah berjaya menyelesaikan program permohonan dan koreografi tarian klasik yang ketat yang dianjurkan oleh Sekolah tarian Elmayer. Para debutant dibawa ke rumah opera dengan suara Carl Michael ZiehrerFächerpolonaise. Kod pakaian adalah pakaian malam: tali leher dan ekor putih untuk lelaki; gaun ketat lantai untuk wanita. putih sarung tangan opera masih wajib untuk debut wanita di Bola Opera Vienna.[4]

Australia

Ilustrasi Harrison Fisher, dari Puteri Elopes oleh Harold MacGrath

Di Australia, bola débutante (atau "deb bola" sehari-hari) biasanya diatur oleh sekolah menengah, kumpulan gereja atau kelab servis, seperti Lions atau Rotary. Kanak-kanak perempuan yang mengambil bahagian berada di Sekolah Menengah 10, 11 atau 12 di sekolah menengah (iaitu berumur antara 15 hingga 18 tahun). Acara ini sering digunakan sebagai pengumpul dana untuk badan amal tempatan.

Debut Australia memakai gaun berwarna putih atau pucat yang serupa dengan gaun pengantin. Walau bagaimanapun, gaun itu tidak dilengkapi dengan kereta api di rok, dan debutante tidak memakai tudung. Budak lelaki itu memakai tali leher hitam atau pakaian rasmi yang lain.

Sudah menjadi kebiasaan bagi wanita untuk meminta lelaki ke bola débutante, dengan lelaki tidak dapat "melakukan debaran" kecuali jika mereka diminta, mirip dengan Tarian Sadie Hawkins. Para débutantes dan pasangannya mesti belajar bagaimana tarian ballroom. Bola Débutante hampir selalu diadakan di pusat penerimaan tetamu, dewan sekolah, ruang majlis sukan atau tempat organisasi komuniti lain mis. Kelab RSL, atau bilik tarian. Biasanya mereka diadakan pada akhir tahun dan terdiri daripada makan malam, menari, dan ucapan.

United Kingdom

Di United Kingdom, débutantes terakhir disajikan di Mahkamah pada tahun 1958, selepas itu Ratu Elizabeth II memansuhkan majlis. Percubaan dilakukan untuk meneruskan tradisi ini dengan menganjurkan satu siri pesta untuk wanita muda yang mungkin telah hadir di Mahkamah pada musim pertama mereka (yang mana pemuda yang sesuai juga diundang) oleh Peter Townend.[5] Namun, penarikan perlindungan kerajaan menjadikan majlis-majlis ini semakin ketara, dan hampir tidak dapat dibedakan dari bagian lain dari musim sosial.[6]

Ungkapan "débutante", atau "deb" singkatnya, terus digunakan, terutama di media, untuk merujuk kepada wanita muda usia perkahwinan yang mengambil bahagian dalam adegan sosial kelas atasan semi-awam. Ungkapan "kegembiraan deb" digunakan untuk pemuda yang belum berkahwin yang cantik dari latar belakang yang serupa.

Penyampaian débutantes kepada Sovereign di Mahkamah menandakan permulaan British musim sosial. Permohonan untuk wanita muda untuk diajukan di pengadilan harus diajukan oleh wanita yang mereka sendiri telah disampaikan kepada Penguasa; ibu wanita muda itu, misalnya, atau seseorang yang dikenali oleh keluarga. Seorang ibu mertua yang dia sendiri telah tunjukkan, misalnya, dapat menyajikan menantunya yang baru.

Penyampaian debut di mahkamah juga merupakan cara agar wanita muda yang berumur berkahwin dapat dipersembahkan bujang dan keluarga mereka dengan harapan dapat mencari suami yang sesuai. Sarjana, pada gilirannya, menggunakan persembahan mahkamah sebagai peluang untuk mencari isteri yang sesuai. Mereka yang ingin dihadapkan ke mahkamah diminta untuk memohon kebenaran untuk melakukannya; jika permohonan itu diterima, mereka akan dikirim saman kerajaan dari Tuan Chamberlain untuk menghadiri Pembentangan pada hari tertentu. Menurut Hutang, prosiding pada hari itu selalu bermula pada pukul 10 pagi. Seperti halnya débutantes, wanita yang lebih tua, dan wanita yang sudah berkahwin yang belum pernah hadir sebelumnya dapat dihadapkan ke Mahkamah.

Gaun débutante era 1890-an

Pada hari pembentangan pengadilan, débutante dan penaja dia akan diumumkan, debutante akan curts kepada Sovereign, dan kemudian dia akan pergi tanpa membelakangkannya.

The pakaian mahkamah secara tradisional telah berwarna putih gaun malam, tetapi warna gading dan merah jambu boleh diterima. Gaun putih itu menampilkan lengan pendek dan sarung tangan putih, tudung yang melekat pada rambut dengan tiga warna putih burung unta bulu, dan kereta api, yang akan dipegang oleh débutante di lengannya sehingga dia siap dipersembahkan. Débutantes akan memakai mutiara tetapi banyak juga yang memakai barang kemas milik keluarga.

Setelah débutantes disampaikan kepada raja, mereka akan menghadiri musim sosial. Musim ini terdiri daripada acara seperti petang pesta teh, polo pertandingan, perlumbaan di Ascot Diraja, dan bola. Banyak débutantes juga mempunyai "pesta keluar" mereka sendiri atau, sebagai alternatif, pesta yang dikongsi dengan saudara perempuan atau anggota keluarga yang lain. The Bola Queen Charlotte, kebangkitan semula tradisi penyampaian di mahkamah yang kontemporari, berlanjutan di bawah naungan Duke of Somerset.

Amerika Syarikat

Bola debut Amerika

Ball Debutante Antarabangsa ke-58, 2012, New York City (Waldorf-Astoria Hotel)

A cotillion atau bola débutante di Amerika Syarikat adalah persembahan rasmi wanita muda, débutantes, kepada "masyarakat yang sopan", biasanya dihoskan oleh badan amal atau masyarakat. Mereka yang diperkenalkan dapat bervariasi dari usia 16 hingga 18 tahun (usia yang lebih muda lebih khas dari wilayah Selatan, sementara yang lebih tua adalah tempat yang lebih biasa di Utara). Di beberapa kawasan 15- dan 16- kanak-kanak berumur disebut "junior débutantes".

Salah satu bola debutante yang paling berprestij, paling eksklusif dan paling mahal di dunia adalah undangan sahaja Bola Debutante Antarabangsa diadakan di Waldorf Astoria Hotel di New York City, di mana gadis-gadis dari keluarga dunia terkemuka dipersembahkan masyarakat tinggi. The International Debutante Ball telah mempersembahkan puteri, countesses, baronesses dan banyak royalti Eropah dan golongan bangsawan sebagai debutantes kepada masyarakat tinggi, termasuk Puteri Katarina dari Yugoslavia, Vanessa von Bismarck cicit Otto von Bismarck), Puteri Natalya Elisabeth Davidovna Obolensky (cucu perempuan dari Putera Ivan Obolensky, yang merupakan Pengerusi Bola Debutante Antarabangsa dan juga cucunya John Jacob Astor IV - pengasas Waldorf Astoria Hotel), Puteri Ines de Bourbon Parme, Countess Magdalena Habsburg-Lothringen cicit Permaisuri Elisabeth "Sisi" dari Austria) dan Lady Henrietta Seymour (anak perempuan dari Duke dan Duchess of Somerset).[7]

Anak perempuan dan cucu perempuan dari jutawan ahli perniagaan, ahli politik Amerika, senator, ahli kongres, duta besar dan sebilangan Presiden Amerika Syarikat juga telah dipersembahkan di International Debutante Ball; sebagai contoh, Tricia Nixon, Julie Nixon, Jennie Eisenhower, Ashley Walker Bush (cucu perempuan dari Presiden George H. W. Bush dan anak saudara dari Presiden George W. Bush), Lucinda Robb (cucu perempuan dari Presiden Lyndon B. Johnson), Christine Colby (anak perempuan dari CIA pengarah William ColbyHollister Knowlton (bakal isteri dari CIA pengarah David Petraeus), Charlotte dan Catherine Forbes (cucu perempuan dari Malcolm Forbes) dan Christina Huffington (anak perempuan dari Arianna Huffington daripada The Huffington Post).[8][9][10] Ivanka Trump (anak perempuan dari Presiden Donald Trump) dijemput tetapi memilih untuk tidak hadir.[11]

Untuk mendapatkan bola debutante, débutantes biasanya mesti disarankan oleh jawatankuasa yang terhormat atau ditaja oleh anggota masyarakat elit yang mapan, biasanya ibu mereka atau saudara perempuan lain. Memakai gaun putih dan sarung tangan satin atau anak-anak, débutantes berdiri di barisan penerima, dan kemudian diperkenalkan secara individu kepada penonton. Débutante diumumkan dan kemudian berjalan di sekitar panggung, dibimbing oleh bapanya yang kemudian memberikannya. Pengiring lelaki yang lebih muda kemudian bergabung dengannya dan mengantarnya pergi. Setiap débutante membawa sekurang-kurangnya satu pengiring, kadang-kadang dua. Banyak bola débutante memilih pengiring dan kemudian memasangkannya dengan debit untuk mempromosikan pasangan sosial yang baik. Cotillions mungkin merupakan urusan rasmi yang rumit dan melibatkan bukan sahaja "debs" tetapi juga débutantes junior, pengiring dan pengedar, gadis bunga dan halaman juga. Setiap débutante mesti melakukan a curtsy juga dikenali sebagai St. James Bow atau busur pengadilan penuh, kecuali Texas débutantes yang dibentangkan di Bola Debutante Antarabangsa di New York City's Waldorf Astoria Hotel, yang melakukan "Texas Dip". Gerakan ini dibuat ketika wanita muda itu disajikan secara formal. Bola-bola Débutante ada di hampir setiap kota besar di Amerika Syarikat tetapi urusan yang lebih umum dan lebih besar di Amerika Selatan.[rujukan diperlukan]

Christmas Cotillion di Savannah, Georgia, yang pertama kali diadakan pada tahun 1817, adalah bola débutante tertua di Amerika Syarikat. Banyak bandar seperti Dallas dan Atlanta mempunyai beberapa bola dalam satu musim. Dallas, sebagai contoh, adalah rumah organisasi tradisional Idlewild, serta organisasi yang lebih moden seperti Dallas Symphony Orchestra Presentation Ball dan La Fiesta de las Seis Banderas, yang kedua-duanya memberi manfaat kepada badan amal. The National Cotillion and Thanksgiving Ball of Washington, DC., yang dihoskan oleh Mary-Stuart Montague Price, telah bertemu setiap November selama lebih dari 60 tahun dengan hasil pergi ke Hospital Kanak-kanak. Debutantes secara formal dapat mengambil bahagian dalam bola hingga tiga tahun, dengan warna yang berbeza yang menunjukkan keyakinan dan kecanggihan mereka yang semakin meningkat: debutants memakai putih, post-debutantes memakai hitam dan post-post debutantes memakai warna merah.[12]

Satu lagi bola débutante "Old South" adalah Persatuan St. Cecilia Bola diadakan setiap tahun di Charleston, Carolina Selatan. Bola ini dijelaskan dalam Alexandra Ripleynovel, Scarlett, sekuel kepada Margaret Mitchells Hilang Dengan Angin. Persatuan ini dibentuk pada tahun 1766 sebagai organisasi konsert langganan swasta. Selama lima puluh empat tahun akan datang, siri konsert tahunannya membentuk fenomena muzik paling canggih di Amerika Utara. Walaupun perlindungan muziknya berakhir pada tahun 1820, Persatuan St Cecilia terus berkembang hari ini sebagai salah satu institusi sosial tertua dan paling eksklusif di Carolina Selatan.[13] Hari ini, salah satu fungsi utama Persatuan St. Cecilia adalah menganjurkan bola debut tahunan. Masyarakat hanya mengakui lelaki yang bapa atau saudara lelaki mereka adalah anggota, dan wanita itu mesti berasal dari salah satu keluarga ini.

Dalam New Orleans, Louisiana, débutante biasanya disajikan semasa Karnival musim. Di New York City, masih ada beberapa bola deb. Yang menarik dari seluruh dunia adalah Bola Debutante Antarabangsa. Juga, terdapat bola amal dan sosial lain seperti Infirmary (memberi manfaat kepada hospital tempatan), Society of Mayflower Descendants Ball, dan Persatuan Saint Nicholas di Bandar New York Ball (ditubuhkan 1835). Sebagai alternatif untuk bola, dan lebih sering di Utara tua, seorang wanita muda mungkin mempunyai "pesta keluar" sendiri, yang diberikan oleh orang tuanya.[14] Tidak seperti bola kolektif, yang hanya akan diadakan pada waktu tertentu tahun ini, pesta seperti itu dapat dilakukan pada bila-bila masa sepanjang tahun, tetapi mungkin dijadwalkan pada sekitar ulang tahun débutante atau tamat pengajian dari sekolah menengah atau universiti. Secara teori, satu-satunya wanita yang dapat diundang adalah wanita yang sudah membuat debut mereka, sehingga memberikan semacam peringkat-peringkat untuk musim débutante. Keluarga "wang lama" sering menghantar anak lelaki dan anak perempuan mereka ke kelas menari, yang disebut cotillion, dan pelajaran etika sebagai persiapan untuk pesta-pesta ini, yang melancarkan anak-anak mereka ke dalam masyarakat dan bertindak sebagai acara rangkaian utama. Bola bola yang tidak terlalu besar biasanya memerlukan debat untuk mengikuti beberapa pelajaran dalam tarian sosial, kesenangan, dan dalam pelaksanaannya.[rujukan diperlukan]

Komuniti Afrika Amerika mempunyai tradisi yang panjang mengenai kegiatan dan kegiatan amal sejak awal abad ke-20. Sebilangan besar aktiviti ini berlaku semasa acara sosial dan aktiviti formal, iaitu bola kot dan debutante. Pada peristiwa-peristiwa inilah orang-orang Afrika Amerika yang mempunyai sarana untuk mengembangkan kekayaan mereka dapat bertemu dengan orang-orang Afrika Amerika yang berjaya, dan menjalin hubungan sosial dan politik dan ekonomi. Bola cotillion dan debutante formal ini masih berkembang sebagai jalan keluar yang layak bagi mereka yang mencari kejayaan untuk berpartisipasi dalam salah satu pakaian paling tradisional di Kelas atasan Afrika-Amerika.[15][16][17]

Pengarang Ann Anderson berpendapat bahawa sekolah menengah prom adalah versi demokratik bola debutante, tidak memerlukan keahlian di kelas atasan atau larangan untuk gadis.[18]

Melancarkan bola di televisyen dan filem A.S.

Beberapa siri televisyen yang difokuskan pada orang muda dari keluarga kaya termasuk episod dengan acara débutante. "Debutnya, "episod dari O.C. (sebuah drama mengenai orang California yang kaya), memaparkan representasi bola débutante Amerika. "Hai, Persatuan, "(musim 1, episod 10),"Mereka Menembak Humphreys, Bukan?, "(musim 3, episod 9),"Menunggang di Town Town dengan Boys (musim 5, episod 10), dan "Bola mengerikan" (musim 6, episod 5) dari Gadis Gosip, juga dari O.C. pencipta Josh Schwartz, mempunyai bola débutante di New York City. "Mempersembahkan Lorelai Gilmore", episod dari Gadis Gilmore menunjukkan Rory Gilmore sebagai débutante. Dia membuat debutnya di sebuah Anak perempuan Revolusi Amerika (DAR) bebola bola yang ditolong oleh neneknya. Dalam Pengkritik, Adik Jay Sherman, Margo dipujuk untuk dengan enggan menghadiri bola débutante-nya.

Drama jenayah juga telah menyiasat pembunuhan yang berkaitan dengan dbut. "Zoo York," sebuah episod dari CSI: NY, menampilkan pasukan CSI yang menyiasat pembunuhan seorang débutante. Pemeriksa perubatan Evan Zao mengulas bahawa dia menghadiri bola débutante. "Debut", episod dari Kes Sejuk, menceritakan kisah seorang gadis muda yang dibunuh pada malam bola débutante. Dalam episod Undang-Undang & Perintah: Unit Korban Khas, berjudul "Streetwise", detektif menyiasat rogol dan pembunuhan seorang débutante.

Filem dengan tema débutante merangkumi Metropolitan, Whit Stillmanfilem ciri début, a komedi adab ditetapkan semasa musim debat di Manhattan, dan Apa yang Gadis Mahu, sebuah filem tahun 2003 di mana Amanda Bynes bermain dengan seorang remaja Amerika yang ayahnya yang terpisah adalah Lord British, dan yang dipersembahkan pada pesta yang keluar setelah bertemu kembali dengan ibunya. Dalam filem lain yang menampilkan Bynes, Dia Lelaki, watak utama menghadiri program persiapan debut sepanjang filem yang berakhir dengan bola debutante. Sesuatu yang baru, sebuah komedi romantis mempunyai pemandangan berjuta-juta orang Afrika Amerika kelas atas di pantai barat. Debutnya, sebuah filem mengenai kehidupan Amerika Filipina yang kontemporari, menyentuh pelbagai tema budaya dalam plot acara débutante tidak rasmi.

Filem 1992 Keluarga Addams berpusat pada pendamaian Gomez dan Fester Addams, yang mengalami keguguran ketika remaja ketika Gomez telah merayu kencannya dan Fester (Flora dan Fauna Amore, yang kembar siam) pada bola débutante. Dalam filem 1994 Wanita kecil, pesta "keluar" dilemparkan, Bibi March juga dilihat bercakap dengan Marmee mengenai kapan Meg akan diperkenalkan ke dalam masyarakat.

Pada tayangan perdana dari Bandar, Pelabuhan Whitneyrancangan realiti, rakan sekerjanya Olivia Palermo menggambarkan pasangan pertamanya Manolo Blahnik kasut yang dipakainya pada "Deb" ketika berusia 18 tahun.

Borat Filemilem Selanjutnya (2020) merangkumi pemandangan yang berlaku di bola debut di Rumah Johnston – Felton – Hay dalam Macon, Georgia.[19]

Amerika Latin

Di Mexico, Republik Dominika, Panama, Puerto Rico dan Paraguay, débutantes adalah gadis muda yang mengambil bahagian dalam Festival de Debutantes, atau "Quince Años" pada hari ulang tahun kelima belas mereka.

Di Brazil dan Mexico, acara seperti itu disebut Baile de Debutante (Sepanyol dan Portugis) atau Festa de Debutante (hanya Portugis), atau Quince Años (Sepanyol) atau Kuinze Anos (Portugis).

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Michael Mayerböck: 21. Jänner 2011 Wiener Hofburg. dalam: Der Soldat, Nr. 2/2011 muntah 21. Jänner 2011, S. 1.
 2. ^ 60 Jahre Bundesheer - Musikalischer Auftakt di das Jubiläumsjahr. Abgerufen am 1. Februari 2015.
 3. ^ http://www.ballderoffiziere.at Geschichte des Balles der Offiziere Abgerufen am 12. Dezember 2011.
 4. ^ "Buat Debut Anda di Vienna-Opera Ball-Dresscode". hulu.wiener-staatsoper.at. Diperoleh 9 November 2019.
 5. ^ "Obituari: Peter Townend". Telegraf Harian. 18 Julai 2001. Diperoleh 14 Ogos 2012.
 6. ^ Novel semi-autobiografi Tidak sempurna masa lalu oleh Julian Fellowes 2008 adalah penerangan yang informatif untuk mengambil bahagian dalam 'The Season' pada tahun-tahun terakhir ini berbanding dengan ketinggiannya.
 7. ^ "Dalam mode di NYSD". NYSD. Diperoleh 17 Disember 2017.
 8. ^ "Christine M. Colby untuk Menikah". New York Times. Diperoleh 17 Disember 2017.
 9. ^ "Hollister Knowlton Bertunang dengan David H. Petraeus, seorang Kadet". New York Times. Diperoleh 17 Disember 2017.
 10. ^ "Dalam mode di NYSD". NYSD. Diperoleh 17 Disember 2017.
 11. ^ "Debutantes membuat haluan mereka kepada masyarakat di NY gala". Berita AP. Diperoleh 17 Disember 2017.
 12. ^ Panduan Debutante untuk Hidup. Tetamu Cornelia. 1986. hlm.108
 13. ^ Setiap undangan dalam Koleksi Masyarakat St. Cecilia di South Carolina Historical Society, yang berlangsung dari tahun 1841 hingga abad ke-20, menamakan lokasi acara
 14. ^ Namun, dalam kes Helen Barney, istilah "bola débutante" diterapkan pada "pesta keluar" yang diberikan oleh pamannya, William Collins Whitney, di rumahnya di 871 Fifth Avenue di New York City pada 5 Januari 1901. Cleveland Amory, Siapa yang Membunuh Masyarakat?, hlm 502–503. New York: Harper & Brothers, 1960.
 15. ^ Anderson, Adrienne. "Tentang Cotillions of Color". Warna Cotillions. Diarkibkan daripada asal pada 8 Mac 2014. Diperoleh 28 Februari 2014.
 16. ^ Hann, Christopher (15 November 2010). "Sejarah Kehilangan Cotillion Hitam". Berita Drew. Universiti Drew. Diperoleh 28 Februari 2014.
 17. ^ Casimir, Leslie (18 Julai 2004). "MAJLIS MEMBUAT KOMEBACK Tradisi Sopan yang Dikemas kini oleh Afrika-Amerika". Berita Harian New York. Diperoleh 28 Februari 2014.
 18. ^ Anderson, Ann (2012). Promo Sekolah Tinggi: Pemasaran, Akhlak dan Remaja Amerika. McFarland. hlm 7–10.
 19. ^ https://www.distractify.com/p/borat-debutante-ball-real

Bacaan lanjut

 • Alvarez, Julia. Sekali Quinceañera: Zaman Akan Datang di Amerika Syarikat (Penguin, 2007), versi Hispanik
 • Butler, Nicholas Michael. Pengundian Apollo: Persatuan St. Cecilia dan Pelindung Muzik Konsert di Charleston, Carolina Selatan, 1766-1820. Columbia: University of South Carolina Press, 2007.
 • Chenier, Elise. "Kelas, Jantina, dan Standard Sosial: Liga Junior Montreal, 1912-1939." Kajian Sejarah Kanada 90 # 4 (2009): 671-710. di Kanada
 • Jabour, Anya. Saudari Scarlett (Univ of North Carolina Press, 2007) di bahagian atas Belles kelas atas
 • Lewis, Cynthia, dan Susan Harbage Page. "Perkongsian Rahsia: Debutanters Keluar di Amerika Selatan." Budaya Selatan 18#4 (2012): 6–25.
 • Marling, Karal Ann. Debutante: Rites and Regalia of American Debdom (2004) petikan
 • Neeland, Elizabeth C. "Wanita Putih: Analisis Pengalaman Membuat Makna Wanita dalam Debut" (Tesis MA. University of Georgia, 2006) dalam talian, satu kajian kes mengenai Bola Kolonel Abu-abu Biru 2005 di Montgomery, Alabama, untuk mengkaji budaya debut Selatan

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send