Parti menari - Dance party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Seorang Assyrian pesta tarian di mana para peserta terlibat tarian rakyat, Chicago, USA.

A parti menari (juga disebut sebagai menari) adalah perhimpunan sosial di mana menari adalah aktiviti utama. Beberapa pesta tarian diadakan dalam suasana santai dan terbuka untuk umum, seperti a rancak, atau yang diadakan di kelab malam diskotik.

Pesta tarian jenis lain mungkin merupakan acara persendirian formal atau separa formal yang sering kali memerlukan para tetamu untuk melakukan aktiviti Pakaian rasmi dan mempunyai jemputan atau keahlian dalam komuniti yang menganjurkan acara tersebut, seperti tarian sekolah dan kotilion.

Tetamu tarian formal sering menghadiri secara berpasangan, sebagai permaisuri atau "tarikh" antara satu sama lain. Istilah "rusa" merujuk kepada pergi tanpa permaisuri ke tarian yang dianjurkan untuk pasangan.[1] Tarian biasanya diadakan pada waktu petang, walaupun ada yang diadakan lebih awal pada waktu siang; peristiwa seperti itu dikenali sebagai tarian teh.

Tarian adalah cara untuk meluahkan perasaan emosi, dan lain-lain.

Tarian santai

Tarian kasual adalah tarian yang tidak mempunyai syarat berpakaian formal; ini mungkin merangkumi acara sekolah dan komuniti, rave, hiburan malam yang disediakan untuk tetamu di atas kapal a kapal pelayaran, dan acara yang dianjurkan untuk cuti tertentu, seperti Halloween dan Mardis Gras.

Pasangan muda di sekolah menari pada tahun 1950-an Sweden.

Tarian sekolah

Tarian sekolah adalah tarian yang ditaja oleh sekolah, dan mungkin santai atau rasmi. Tarian sekolah santai pada asalnya hanya terhad di negara-negara Barat, walaupun sekolah di negara lain[di mana?] mula mengadopsi acara seperti itu.[seperti?] Terdapat beberapa sekolah, seperti Sekolah Tinggi Arlington dalam Arlington, Massachusetts, yang melarang tarian di sekolah, memetik masalah seks dan alkohol.[2]

Di Amerika Syarikat

Salah satu tarian sekolah yang paling ketara adalah prom, acara yang agak formal yang biasanya disediakan untuk Junior gred dan Senior pelajar tingkatan. Beberapa sekolah menjadi tuan rumah sebuah musim sejuk formal, acara yang serupa, untuk kelas yang lebih rendah. Pada tahun 1950-an, tarian sekolah tidak rasmi di Amerika Syarikat sering dipanggil hop sarung kaki. Yang tradisional Tarian Sadie Hawkins mungkin formal atau separa formal.

Tarian formal

Bola Vienna di Moscow, Rusia
Bola Kolonial Bersejarah di Dewan Albert Canberra (sekitar 2016) (sepia)

Salah satu jenis tarian formal, yang dikenali sebagai bola, adalah acara tarian di mana para tetamu berpakaian secara formal. Dalam budaya Barat, lelaki mungkin tidak tali leher putih dan seorang wanita boleh tidak gaun bola. Tarian makan malam adalah tarian rasmi di mana makan malam disajikan. Selalunya, gaya muzik yang dimainkan di bola sangat sesuai tarian ballroom.

Populariti

Di Australia, pesta tarian popular di kalangan mereka remaja, sehingga banyak pesta tarian diadakan khusus untuk remaja di kelab malam atau lokasi lain yang membenarkan bawah umur tetamu, yang biasanya tidak dapat menghadiri tempat-tempat tersebut kerana undang-undang tempatan.[3]

Suasana

Rave diadakan di tempat berukuran gudang, dengan pencahayaan yang rumit dan sistem bunyi yang kuat.

Pesta tarian biasanya diadakan pada waktu malam, dan boleh diadakan di rumah persendirian, bar,[4] gimnasium, kelab malam, pusat komuniti, bilik permainan, atau ruang terbuka besar lain yang sesuai untuk digunakan sebagai lantai tarian oleh banyak orang secara serentak.

Muzik di pesta tarian biasanya dimainkan melalui a Sistem PA atau yang lebih hebat sistem bunyi, dan sering dibekalkan oleh a DJ yang memilih dan bermain sebelum-dirakam lagu dari rekod vinil, cakera padat atau dengan a komputer riba; namun, beberapa pesta tarian menampilkan instrumentalis langsung atau pemuzik memainkan muzik mereka secara langsung di instrumen, atau dengan komputer riba. Raves dan lain-lain besar,[mengukur] penggunaan pesta tarian moden visual dan kesan pencahayaan, seperti pencahayaan strob dan mesin asap.

Tonggak budaya

Dalam komuniti Yahudi, Bar dan Bat Mitzvah perayaan sering melibatkan tarian.[5]

Tarian adalah perkara biasa bagi Quinceañeras,[6] manis enam belas pihak dan débutante perayaan. Sebahagian daripada ini semakin matang peristiwa melibatkan a tarian ayah-anak perempuan.

Pada majlis perkahwinan, pengantin baru pasangan boleh memilih untuk memiliki tarian pertama (sebelum semua tetamu dijemput untuk mengambil bahagian di lantai tarian).

Pesta tarian yang semakin popular adalah Bollywood pesta tarian, yang menampilkan muzik dari Bahasa Hindi pawagam dari India. Pesta tarian popular yang menunjukkan gaya muzik dan gabungan tarian ini dihasilkan oleh Wicked Karma [7] yang dihasilkan oleh Christie Sanam dan DJ RDX [8]

Nurai, sebuah kelab malam di Beirut menjadi tuan rumah acara pesta pada 28 Ogos 2017 dan menjelang 30 Ogos 2017 ia berjaya Rekod Dunia Guinness kerana mengadakan pesta panjang selama 56 jam untuk menunjukkan bahawa "ia adalah bandar pesta terbaik di dunia!"[9][10]

Acara khas

Beberapa acara tarian mungkin memberi penekanan pada genre tarian tertentu. Contohnya, suatu peristiwa mungkin disiarkan hayun atau tarian persegi daripada menari secara umum. A bola bertopeng adalah sejenis pesta kostum yang menampilkan tarian. Pesta tarian di mana orang terutamanya menari Tango dipanggil Milongas.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ "go stag - Idioma". Kamus Percuma. Farlex. Diperoleh 30 September 2011.
  2. ^ Gregoire, Carolyn (2011-11-30). "Perlukah Sekolah Melarang Tarian Kerana Menggiling?". Huffington Post.
  3. ^ Lygopoulos, Anna (2007-10-19). "Kanak-kanak di bawah premis berlesen". Hal Ehwal Pengguna Victoria. Diarkibkan daripada asal pada 2008-07-23. Diperoleh 2009-01-18.
  4. ^ "Pesta tarian September". minus18.org.au. 2008-08-04. Diarkibkan daripada asal pada 2008-12-26. Diperoleh 2009-01-17.
  5. ^ "Petua untuk mengelakkan bencana pesta remaja". Berita Deseret. New York. 18 Mei 2009. Diperoleh 16 November 2010.
  6. ^ de la Cova, Tony (30 November 2008). "Perayaan Quinceañera". Diperoleh 16 November 2010.
  7. ^ Christie, Sanam (1 Jun 2013). "Karma Jahat". Diperoleh 10 Mac 2014.
  8. ^ Batra, Rohit (1 Jun 2013). "DJ RDX". Diperoleh 10 Mac 2014.
  9. ^ H, Grace (2 September 2017). "Lubnan memecahkan rekod dunia Guinness kerana menjadi tuan rumah pesta terpanjang di dunia!". Tahun 961. Diperoleh 4 September, 2017.
  10. ^ "Beirut Memecahkan Rekod Untuk Pesta Terpanjang di Dunia Pada 56 Jam". Keadaan Minda yang Berasingan. Diperoleh 4 September, 2017.

Pin
Send
Share
Send