Pertandingan memotong - Cutting contest

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A pertandingan memotong adalah pertempuran muzik antara pelbagai langkah pemain piano dari tahun 1920-an hingga 1940-an, dan pada tahap yang lebih rendah dalam pertandingan improvisasi pada instrumen jazz lain semasa era swing.

Hingga saat ini, ungkapan memotong dalam jazz kadang-kadang digunakan, kadang-kadang dengan fasih, untuk menuntut keunggulan teknikal pemuzik baru daripada yang lain.

Pertandingan memotong dahulu mempunyai makna yang lebih bersungguh-sungguh hanya di kalangan pemain piano, dan kemudian wujud demi kepentingan mereka sendiri. Pada asalnya, untuk "memotong" pemain piano lain bermaksud menggantikan mereka di tempat kerja mereka dengan mengungguli mereka. Bentuk persaingan yang serius ini berakhir pada tahun 1920-an ketika pemain piano mula memperoleh pertunangan yang lebih stabil, dan piano ragtime dan "teriakan cepat" berkembang menjadi lebih baik langkah gaya (istilah yang mula digunakan pada tahun 1920-an).

"Cutting" bererti kemenangan pada pertandingan yang telah diatur sebelumnya. Peraduan ini biasanya diadakan di Harlem rumah "pesta sewa", di mana bayaran masuk menolong penduduk membayar sewa mereka. Dalam pertandingan, selalunya seorang pemain piano memulakan lagu; kemudian yang lain bergiliran" memotong ", memperkenalkan idea yang semakin kompleks, menukar kunci dan / atau tempo, dan sebaliknya berusaha untuk mengalahkan dan menggayakan pemuzik sebelumnya.

Pemain piano yang hebat James P. Johnson dan "saingan" nya, Willie "Singa" Smith, sering mengambil bahagian dalam pertandingan memotong. Namun, mereka sangat menghormati satu sama lain sehingga pertandingan mereka biasanya berakhir dengan undian, dan mereka "memotong" hanya untuk kelucuan.

Pertandingan memotong terus pada tahun 1940-an. Seni Tatum biasanya memenangi pertandingan yang dilangsungkannya, mengalahkan pemain piano terkenal seperti Fats Waller, Teddy Wilson, Kira Basie, Earl "Fatha" Hines, Albert Ammons, Harry Gibson, Pete Johnson, Marlowe, Keuntungan Clarence, dan Claude Hopkins.[1]

Pertandingan memotong juga diadakan antara pemuzik blues.[2]

Satu bentuk pertandingan pemotongan yang berterusan adalah tradisi "perdagangan" dalam improvisasi jazz, di mana dua atau lebih pemuzik bergantian memainkan bahagian paduan suara solo. Pertandingan memotong adalah acara biasa di Tarian Tap perayaan. Pertempuran rap juga boleh dianggap sebagai bentuk pertandingan memotong sekarang.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Autobiografi Harry The Hipster
  2. ^ Farley, Christopher John. "Memphis Minnie and the Cutting Contest". Dalam Guralnik P, Santelli R, George-Warren H, Farley C.J. (ed.) (2003). Martin Scorsese mempersembahkan the Blues. New York: Armistad, hlm. 198
  • Ken Burns (pengarah) (2001). Hadiah itu (bahagian 2 dari Jazz) (Dokumentari). PBS.


Pin
Send
Share
Send